Nedostatok spánku na materskej

mary174
1. apr 2024

Maminy ako ste zvladali nedostatok spanku ? Mam sice len 1 dieta ale je extremny nespavec ci cez den alebo v noci. V juni oslavi dva roky. Do roka sa v noci budil 20x, teraz sa budi uz len 3-8x ale citim sa stale hrozne, on strasne zle spi vzdy ked spravi nejaky milnik, resp aktualne aj najmensie zlepsenie reci mu zhorsi vyrazne spanok a to je dost casto. Muz pomaha ako vie ale uz mam taky rozhadzany spankovy rezim ze niekedy ked sa aj zobudi maly a hned zaspi ja uz neviem zaspat (napr dnes som uz hore od pol 4 a nie a nie zaspat). Mam niekedy fakt pocit ze umriem. V okoli to nikto nechape lebo deti spia uzasne, tak maju rady ako mam spat ked spi maly cez den (aj 2x ho douspavam lebo sa mi budi, vynimocne ma sem tam par dni ze spi cez den bez zobudenia)

natalia2007
1. apr 2024

@mary174 myslim na teba, tiez som od 4 hore a som rada ze niekto zalozil tuto temu a ze v tom nie som sama, totalne nevyspata, vycerpana, den je hrozny, vecer je hrozny, noc je narocna....je mi do placu....

mary174
autor
1. apr 2024

@natalia2007 veru toto fakt pochopi len kto to zazije. A to som lekarka cize som bola zvyknuta sa budit v robote v noci, ale toto je ze masaker

nienna3
1. apr 2024

Neviem či to je zmenou času alebo čím, ale tiež neviem od 4 spať. Dcéra sa budila od 4tej každú polhodinu. V júli bude mať 2 roky. Takže rozumiem a súcitim. Ale našťastie sa ten spánok zlepšuje. A jedine čo mi pomáha sa vyspat je ísť večer spať skôr. Ak sa dá.

natalia2007
1. apr 2024

@nienna3 @mary174 moje okolie ma utesuje ze je to len obdobie, ktore prejde,...ale niekedy som uz fakt zufala na plakanie, ale vzdy myslim na to ze som vdacna ze je zdrava.

mary174
autor
1. apr 2024

@natalia2007 to je pravda, prejde to a zabudneme na to 🙂 a mas pravdu zdravie je prvorade, ale neviem co tie roky bez spanku narobia s nasim zdravim

julish
1. apr 2024

@mary174 mne museli nasadiť antidepresiva, aby som sa naučila spat. Lieky na spanie mi nezaberali. Teraz ma maly 3 a už spi! Ma aj zatazovu prikryvku atd

mary174
autor
1. apr 2024

@julish veru tohto sa obavam, veru ked sa mu sem tam zadari ze v noci potiahne 5 hodin my s manzelom sa aj tak budime standardne

aliaray1
1. apr 2024

@mary174 Ahoj, radu nemam ale opisem ti co nam spravilo zvrat v spanku o 180 a konecne zijeme 😁🤞🥳.
Na uvod dcerka bude mat teraz 2r, ma vsetky zubky von okrem poslednych 2 stoliciek, od narodenia extremna spacka, pohodacka, spokojne vysmiate babo aj ked idu zubky od 2 mes a mala reflux, herniu, koliky, diastaza...uzili sme si svoje ale krasne spala. Nikdy sme jej nemuseli robit rezim, nic, len to nechat na nu.
Spime spolu od narodenia, v manzelskej posteli (bezpecnostne zabrany), zatial je jedinacik, o par mesiacov cakame dalsi prirastok.

Po 18 mes sa to otocilo...zacala sa venovat viac pohybu a s tym sa zhorsoval spanok. Samozrejme milniky v rozpravani, zrucnostiach atd. Menila si svoj vlastny rytmus a zvyky, zakcelerovala to tak, ze vlastne takmer pol roka fungovala tak, ze zaspava az medzi pol nocou a 2 nadranom...masaker. Budila sa asi 1-2x na mlieko.
Ja fungujem od 5 rana, manzel od rana do vecera v praci, ja rizikove tehu s nevolnostami a vsetkym, uz mesiace sme chodili ako zombie a nestihali sa ani porozpravat...kedze zaspavala az po pol noci a ja som mala 3-4 hod.spanku.

Co to vsetko zmenilo k lepsiemu bola jedina jednoducha vec: zacat ju zobudzat o 7 rano a nenechat vstavanie uz svojvolne len na nej a poobedny spanok ju nechat spat 2 hodiny (dovtedy spavala 4-5 hod.poobedny)

Jej den vyzera takto:
7-7:30 z postele budicek
Ranajky
Od 10-11:30 von
12:00 obed, bez UM, len si s nou lahnut a zaspi do 3 min (odsledovane mam, ze po 4-5 hod potrebuje urgentne spanok)

Poobedny maximalne do 14-14:30, budicek (predtym spala aj do 16-30-18)

O 15tej olovrant, pohrat sa, zasa von

Von ideme medzi 16:30-17 a sme tak 1-2 hodky.
19:30 po vonku jej davame veceru, nechavame tak 30 min sa pohrat (ona sa hrackami upokoji a akoby si vycisti dusicku a hlavku od vsetkeho co za den zazila),
Cca 20:00 sprcha/kupel a bezprostredne potom uspavame (vacsinou bez UM).

Uz na 3-4.den po zavedeni budickov rano a poobede okamzita zmena, namiesto zaspavania po pol noci zaspava medzi 19-20 - zavisi ako bola zatazena pocas dna. Okolo 23 v noci zo spanku zamrnci na mlieko, asap dame UM a prebalujeme, tuha je az do rana.

Konecne zijeme. Velmi ti zelam najst ten spravny sposob, aby ste mali vsetci klud 🤞🙏

bytc20
1. apr 2024

@mary174 Fuu, no ja uz by som bola pod drnom. Ja som ten typ, co ked ma co i len par dni menej spanku, tak ochorie. Moj maly bol nastastie velky spac a od 3. mesiacov prespal 12h vkuse v noci. Asi mi tym zachranil zivot 😃 Tebe by som mozno poradila zapriahnut na chvilu rodinu. Dat ho na vikend rodicom, ak to ide a dosyta sa vyspat. Alebo ho nechat na vikend muzovi a ist do hotela. Nedostatok spanku sa podla mna skor ci neskor na zdravotnom stave odrazi. A 2 roky je strasne vela. Spanok je zakladna potreba clovek, nespankom kedysi ludi mucili. To si treba uvedomit. Drzim palce, aby sa to zlepsilo cim skor.

patusss
1. apr 2024

Mali sme to rovnako, až do dvoch rokov. Vôbec som si to obdobie neužila, niektoré dni si ani nepamätám. Raz som narátala 17 prebudení v noci, ale to nebola najhoršia noc.

Nám pomohlo toto:
- striktný režim
- vlastná izba (budil sa aj na naše otočenie)
- redukovanie mlieka, neskôr už žiadne
- zmenili sme spôsob zaspávania. On totiť vždy hladal tú istú situáciu, aby sa uspal ako keď zaspával. Tak už zaspáva sám.

Držím ti palce. Život bude mať opäť zmysel, keď sa všetci vyspíte

janage
1. apr 2024

@mary174 ahoj nečítala som celé len úvod tak možno niekto poradil. Ja som to síce prežila, ale následky si nesiem dodnes. A moja jednoznačná rada pomoc zvonku. Kľudne platená. 2, 3 krát do týždňa nech niekto dôjde aspoň na 2,3 hodiny a ty relaxuj a spi. Cez víkend manžel vstáva v noci, ty aj za cenu že pôjdeš k rodičom ku kamoške, dáš si štuple, zamknúť v inej izbe.. 2x do týždňa sa vyspíš v noci aspoň 5,6 hodín z piatka na sobotu a zo soboty na nedeľu. Cez týždeň by som nechala nočný spánok manželovi, ktorý chodí do práce. Lebo dlhodobo nevyspatý človek v práci robí chyby.
Ak toto zavedieš a budeš držať budeš mat "svetlo na konci tunela" a dáš to.
Ja som mala deň rozdelený na 4x6 hodín a cieľ bol prežiť vždy tých aktuálnych 6. Od roka dieťa nespalo cez deň vôbec. Vstavalo o 6.00 a zaspavalo tak o 22.00.
Potom prišli ďalšie veci ako nočné mory či iné, kde dochádzalo k budeniu.
V 2rokoch nastúpilo na pol dňa do súkr.skolky typu waldorfe a veľmi jej sadla. Ja na 4 hodiny do práce a to mi zachránilo časť zdravého rozumu.
Mam doteraz poruchy spánku (nesmie sa mi narusit rezim), problém s kratkodobou pamäťou, gastro problémy si myslím, že tiež ten stres mi spustil. Dlho sa mi ešte stavalo, že keď niekde revalo cudzie dieťa do minúty mi vyrazil studený pot na chrbte a celý chrbát spotený.
Existuje už veľa štúdií o škodlivosti spankovej deprivacie, ale matky sa z mne neznámeho dôvodu považujú za nejakých super nadludi, čo sa ich to netýka.
Tieto deti sú často vysoko inteligentné a "liznute" nejakým typom poruchy vnímania či správania. Ale ta nespavosť, rev (do roka) a u nás napr. odmietanie jedla je dôsledok, nie príčina iného fungovania hlavy.
Zožeň pomoc, neboj sa o ňu požiadať a bude dobre.

janage
1. apr 2024

A u nás napr. nepomohlo, že absolútne nič a vyskúšala som v tu dobu všetko o com som vedela okrem vozenia v aute hodiny po okolí. V tom čase sme nemali auto😁
A keď potom v škôlke ju po pol roku naučili na obed spať aj keď ju budili na moje naliehanie najneskôr po hodine a pol spánku, zaspávanie doma jej to posunulo o cca 2 hodiny. Teda zaspavala bezne medzi 23 a 24 a to som ja už zaspala pri nej skôr. Potom nočné vstavanie a ráno o 6 už všetci hore.
Ešte po takmer 20 rokoch ak sa v noci kvôli čomukoľvek prebudim nedokážem už zaspať.
Nikdy by som už toto sebe neurobila, nikdy.

autumm
1. apr 2024

Ahoj. Nemám síce žiadnu radu. Ale je nás viac. Ja mam dve deti. 3 ročnú a 8 mesacnu slečnu. Od narodenia obe zle spavali. Tiež sme vyskúšali všade co. Každý milnik im rozbil spánok aj na mesiac. Ani spankove poradenstvo nepomohlo. 3 ročná už ako tak dobre spi. Jedine co mi pomáha je prísny režim. Veľmi dbam aby išli spat vtedy kedy majú. Kebyže nejdu, odzrkadli sa to na nočnom spánku.
Takisto odporúčam pomoc s detmi cez deň. Niekedy aj hodina v posteli mi dodá energiu. Aj keď nespím. Ja ale zapriahnem každého koho sa dá. Pomáhajú svokrovci, rodicia, moji starí rodicia. Zoberú mi deti aj na 2-3 hodinky a som ako vymenená. A ešte mi dosť pomáha pobyt na čerstvom vzduchu. Šetrím energiu kde sa dá. Môj deň vyzerá tak. Ze hneď ráno skoro ( Teda u nás aj o 5 rano) som rýchlo navarila a upratala a potom už po zvyšok dna len oddych s detmi

lily246
1. apr 2024

@mary174 prešla som si tým čo píšeš, bolo to strašné, trvalo to dlho, pokazilo mi to zdravie, som rada, že to raz prestalo. Posielam ti aspoň objatie a ver, že je nás veľa, tiež mi chýbalo pochopenie okolia, ale kto nezažije, nepochopí. Už to bude len lepšie.

katkaseiner
1. apr 2024

Pridavam sa do klubu. Starsiu som kojila do 2 rokov, v noci sms boli hore 20-25x minimalne, bližšie k veku 2 rokov to uz zacinalo byt neunosne lebo uz neslo o hlad. A to som od jej 6 mesiacov pracovala z domu cize denny šlofik nehrozil. V 2 rokoch uz muz povedal ze končíme s kojenim. Prestahovali sme ju do vlastnej izby a za 3noci uz bolo dobre a ja som sa konecne vyspala.Do roka sa narodil syn, ten bol lepsi spáč (o chlp), toho som nekojila ale pil extremne vela čaju. V jeho 5.rokoch som konecne uz neuspavala a nemusela som aa uprostred noci presuvat do jeho izby. Manzel zistoval ci teda bude dalsie dieta (vzdy som chcela 3-4). Dakujem nie. Moj spanok je velmi ovplyvneny akymkolvek zvukom...nieco ma zobudi, viac nezaspim. Dnes som sa zobudila o 8 (velkonocny pondelok) a hovorim muzovi ze rekord v spani...otocil sa a zahlasil ze je to v podstate 7 hodin kedze sa akurat vcera zmenil cas 🥴

janage
1. apr 2024

A ešte par slov.
Nie je to tvoja chyba
Nie je to ničia chyba.
Nie je v poriadku takto "nefungovat"
Neboj sa a požiadaj o pomoc
Ak dieťa v 2 rokoch pôjde na pol dna do menšieho kolektívu nič zlé sa mu nastane
Nič nie je dôležitejšie ako tvoje zdravie duševné a fyzické
Nie, skutočne to nemusíš "vydržať "
Nepočúvaj a neber si k srdcu dobre mienené nevyžiadané rady od ľudí, čo s niečím takým nemajú skúsenosť. Oni fakt nevedia, čo trieskajú a ako ti to ubližuje. To som už potom riešila vetou: Prepáčte rada si vás vypočujem ak aspoň mesiac dva nebudete spať viac ako celkovo 5 hodín za deň a z toho max. 2 hod. v kuse!
Bože asi 5x som takmer podpálila byt, keď som od vyčerpania a behania okolo vecne revajúceho a nespokojneho dieťaťa zabudla, že mám niečo na sporáku, že som nevypla žehličku, kľúče aspoň 30x nechala zvonku dverí, doteraz nechapem, že nás nevykradli.
Každá prechádzka bola len v dosahu bytu, ja som reálne nemohla ísť do jej roka ani na nákup do potravín.
Mne už by aj bolo jedno, ze nespí, ale ten rev a neschopnosť mňa ako matky ho utíšiť má privádzal do úplného šialenstva. Rev sa ale aspoň potom čo začala chodiť začal vytracat.

My sme neskôr mali ešte "klasické" dieťa a to sa vážne nedá porovnať.

natalia2007
1. apr 2024

@autumm ahoj, ja mam cerstve babo a 2,5 rocnu cize rozdiel asi ako ty. Obcas mam pocit ze to nezvladnem hlavne ked obe naraz placu, starsia ojasena, krici skace do toho ja kojim....je to velmi narocne

jana_eyre_2
1. apr 2024

Zvyknes si raz... 😅 Ja odkedy mám deti už neviem spat súvisle, ani nie som vyspatá, hoci deti spia už daaaaavno celú noc a chodia do školy.. už asi nikdy nebude spánok to čo pred tým, teda u mňa určite..

yoxinka
1. apr 2024

Viem, že to nechcete čítať, ale ono to skončí. Mám tri deti. Všetci nespavci. Všetci sa v noci budili každú hodinu-dve. Cez deň spánky IBA na mne do cca roka. Ja som zaspávala na rôznych náhodných miestach. Mám super muža, vždy so všetkým pomáhal, ale tá únava bola neopísateľná. Deti majú 12, 8 a 5 rokov. 5 ročná občas príde, že sa bojí, lebo sa jej čosi snívalo, okrem toho, všetci SPIA!!! 🤞💪 O pár rokov sa na tom budete smiať 😉.

mabenn
1. apr 2024

mala som to podobne, od 3r maly zacal spat celu noc...len vydrzat

domak2
1. apr 2024

Ja si stale vravím aké majú ľudia šťastie ze robím len v kaviarni, lebo v uk sa ide pred/od roka aj do prace, takže často idem ako zombie, keby som bola vodička autobusu tak neviem neviem 🤣

stanzi
1. apr 2024

@mary174 Nemam ziadnu super radu, len ti chcem napisat, ze v tom nie si sama. Nasa mala je na tom podobne, do roka sice spala dobre, ale potom to islo dolu kopcom, lebo presne ako pises - kazdy milnik znamenal zhorsenie spanku (o raste zubov ani nehovorim, to bolo priserne). Teraz ma 2,5r a stale bieda. Ja okolo seba len kamosky, co maju super spiace deti, takze radost 😅 Mna zachranuje to, ze manzel pomaha, ako vie. Dnes som bola tiez od 4 hore, tak rano tahal on sam, ja som spala este od 7 do pol 10. Ked je zle, snazi sa potiahnut rana aj cez tyzden, ak ma take dni, ze moze zacat v praci neskor. Zatial je to teda celkom ok, ale desim sa co bude, ked sa vratim v lete do prace 🙄
@yoxinka Obdivujem ta, ze pri nespavcoch si sa odhodlala az na 3 deti, naozaj. Ja sa neviem odhodlat ani na druhe 😕

yoxinka
1. apr 2024

@stanzi
Ja som jedináčik a po tej skúsenosti som jedináčika nechcela v žiadnom prípade. Druhé sme mali 4,5 roka po prvom, to sa už celkom dalo. Druhá bola oproti prvému super bábo napriek nespaniu, pozitívneho bolo viac a stali sa nejaké veci, ktoré nás povzbudili mať ešte raz bábo a tak sme do toho šli. Ako sa vraví, tretie dieťa za odmenu, tak u nás to rozhodne neplatí 🤣🤣🤣🤪. Keby mám tretiu ako druhú, ostaneme pri dvoch 🤪🤣. Ale tešíme sa z nich.

vandala
1. apr 2024

@mary174 ahoj, chcem ti vyjadrit podporu, uplne ta chapem. Momentalne nespim uz 5 rokov. Starsia ma coskoro 5, ked zacala spavat, otehotnela som s druhou, to bolo tehotenstvo bez spanku a narodil sa dalsi nespavec. Deti uz sice spia, ale ja mam taky naruseny spanok, ze sa v noci budim a neviem zaspat, vecer nejdem skor spat, lebo mala mrnka a mna to zakazdym vytrhne zo spania a je mi este horsie... Uz nevidim svetlo na konci tunela, lebo s dochadzkou do skolky prisiel kolotoc chorob, kedy sme chore nonstop vsetky tri, v akutnej faze u deti beham cele noci s odsavackou, vreckovkou, sprejmi do nosa, o par dni to chyti mna, neviem sa z toho dostat aj podla mna kvoli znizenej imunite zo spankoveho deficitu... S detmi pomoct nema kto, teraz sa striedame s manzelom na rodicovskej a idem do prace, pre mna je to posledny pokus nezblaznit sa.

autumm
1. apr 2024

@natalia2007 áno bolo to náročné na začiatku. Potom ale už začalo byť lepšie keď mala vedela lezat na brusku. Už vie aj sedieť, dám ich spolu do izbičky a obe sa tešia ze sa "spolu" hrajú. 😇 akože stále som unavená, hlavne keď teraz aj mladšia nespi..ale nejak to určite dobojujeme 😇

stannkal
1. apr 2024

Tak hlavne muž nemá pomáhať ale ma sa podieľať na starostlivosti o dieťa. U nás od malička 2 víkendové noci zobral manžel a vtedy som sa vyspala v inej izbe celú noc. Pozor na to, aby si sa "neoducila" normálne spať. Keď sa ti dieťa v noci budí, potrebuje sa napiť alebo sa úplne preberie alebo sa len pomrvi - lebo je dost rozdiel ak kvoli tomu vstavas z postele alebo ak len poleziacky trochu pohladkas. Treba si to tak zariadiť aby si v ideálnom prípade mohla zostať ležať. A okrem toho môžeš vyskúšať white noise do sluchatiek na spanie, mne osobne veľmi pomáha keď je malá napr chorá a chrape alebo sa prehadzuje.

mary174
autor
1. apr 2024

Naozaj Vám všetkým ďakujem za podporu. Ráno som sem zo zúfalstva napísala a čakala ako ma tu dokonale matky ukamenuju ze si mam vazit ze mam zdrave dieta a nestazovat sa. V okoli to fakt skoro nikto nechape.

mimimoje
1. apr 2024

@mary174 nikdy ale naozaj nikdy ťa nepochopia matky bežného dieťaťa, ktoré spí "normálne". U nás sa to zlepšilo okolo 2,5 roka oboch deti, ale až okolo 4 r sme ozaj že spali celú noc. A mne trvalo roky, kým som začala poriadne spávať. Prešlo mi to do panickych záchvatov, chronická nevyspatost je peklo. A vlastne nie je k tomu žiadna rada, ktorá by reálne pomohla.

luccija
1. apr 2024

@mary174 podľa mňa nespanie je najhoršie týranie človeka🙂nespí veľa cez deň?nejdú mu zuby?moja kamarátka sa rozplakala od únavy u pediatricky a dala jej nejaký sirup pre dieťa a spánok sa zlepšil.Ani ja som nevedela viac spat, keď som bola už hore

mary174
autor
1. apr 2024

@luccija nie cez den spi tak 1 a pol max 2 hodky, v noci zvysok do suctu 12 hodin, zubky ked isli paradoxne spal super cize tym to nebude, tie milniky u nas robia sarapatu plus asi aj dojcenie