Ahojte. Píšem anonymne, nakoľko je to citlivá téma. Dcerka ma rok a manžel by privítal už 2 dieťa. Ja sa na to necítim, mala som tazsi pôrod, aj nasledne zotavovanie. Dcérka je skvelé dieťa a nevymenila by som ju za nič. Pomaly premýšľam nad návratom do prace na čiastočný úväzok.
Bohužiaľ, s manželom sa neustále hádame od narodenia dcéry aj o drobnostiach. Podotýkam, manžel sa o dcérku stará. 2 dieťa je to posledné, na čo pomyslam, nakoľko už je toho teraz veľa. Od narodenia okrem polhodinovych prechádzok, na ktoré ju vezme manžel nemám na seba čas. Sem-tam prídu moji rodicia pomôcť, ale ako sa vyjadrili, oni majú svoj život. To im neberiem a nevycitam. Svokrovci nemajú záujem.
Takže najdlhšie som bola bez dcéry na 2 hodiny, nakoľko je aj kojena.
Teraz však rozmýšľam, či som naozaj taka zla matka žena, manželka, keď nechcem druhé dieťa, nechcem dopriať dcérke súrodenca a podobne, lebo už 2 dieťa proste nechcem. :(
Podla mna je to strasne skoro.Manzel by na teba nemal tlacit a dufam ze mas nasadenu antiku aby si nedopadla ako moja znama ktorej muzovi "omylom uslo" a ona bola s nervami z toho v keli...Ani ja som nechcela druhe dieta ked mala dcerka rok.O niekolko rokov to prislo same a ked som druhe dieta chcela.Ak sa na to necitis tak mu to narovinu povedz,vysvetli vecne dovody a ze chces ist do prace a hotovo.Chlap moze byt akokolvek dobry otec a napomocny,nakoniec je to vzdy zena na ktorej ostane starostlivost o deti.Hlavne maj spolahlivu antiku.
Ja sa vyjadrim len k tomu druhemu dietatu... Moj muz chce tak isto druhe dieta,no razne som mu povedala ze na to este niesom pripravena (a to chodim do roboty odkedy mala dcera 2roky -skor nechodim ako chodim kedze je corona) ja si chcem uzit este,pracovat a neskor,ked to budem ozaj tak citit tak budis..no preco mat druhe dieta..len preto ze sa to tak "patri?" Alebo aby nebol velky vekovy rozdiel a deti by si nerozumeli? Manzelovi som to razne vysvetlila,mam pokoj.. Nech si to s Tebou vymeni (chod do prace a on bude doma s malou) a potom uvidi,ci je to len tak,hop sup 🤭✌️
Nie, nie si zlá matka ... keď nechceš, nechceš ... Ty musíš vynosiť, Ty sa musíš starať atď. ... už nehovoriac o tom, že na seba nebudeš mať vôbec čas ... aj môj muž chcel druhé ... ja nie ... pretože na dcéru som bola úplne sama, nikto mi nepomohol, čiže nonstop 24/7 som s ňou bola, muž bol v práci, žiadne babky, tetky, sesternice, čo by mi dopriali "pár minút slobody", stále som s ňou bola ... mužovi som povedala na rovinu, že druhé dieťa nie ... zmieril sa s tým ... ťažko, no musel ... nemienim ustúpiť ... pretože ja som tá, ktorá sa obetuje, on nie.
Si unavená,asi každa mamka má takéto obdobia.Dcerka je ešte malička,kľudne môžeš ešte počkať,aj sa vrátiť do práce na čiastočný úväzok.Avsak nezabúdaj,že žiadne super jasle nenahradia tebe a dcérke toto najdôležitejšie obdobie.Budujete si k sebe vzťah,mala objavuje svet,seba...Dohodnú sa s manželom,aby ti viac postrážil s dcérku,urob si oddych pre seba,Zajdi sa poskraslovat...čo chces...Ja mám 4 deti,prvé tri s 17 mesac.rozdielom,tak viem čo píšem.Kazda máme svoje limity,treba si aj oddýchnuť,ale netreba byť "zdochlinka".Snaž sa zmanazovat si čas,naplánovať si práce v domácnosti,aby si nemusela stále robiť veci kazdy den a vyhradiť si aj deň,kedy proste nič okrem nutného neurobíš...
ja mam tiez jedno a je to konecny pocet.. a necitim sa pre to byt zlou zenou, ci matkou..
Mať deti nie je nijaká povinnosť. Čiže nevidím dôvod, prečo by si mala byť zlá matka alebo manželka za to, že nechceš viac než jedno. Skús to aj ty brať racionálnejšie, nie tak "hystericky" (nenapadne mi v rýchlosti vhodnejšie slovo, prepáč) a normálne s mužom hoďte reč. Prakticky, fakticky, bez prehnaných emócií si obaja povedzte, prečo konkretne jeden chce a prečo konkrétne druhý nechce. My sme mali s mužom opačnú situáciu a naozaj nič okrem úprimného rozhovoru situáciu nevyjasní. Ale na to treba ochotu zdôveriť sa a zároveň ochotu počúvať, od oboch.
Je to uplne v pohode, ze nechces. Nie si predsa nejaky rodiaci stroj za to, ze si zena. Ale musite si to s muzom vyjasnit a urcite sa nenechaj zatlacit do niecoho co nechces...prepanajana
Aby sa toto este muselo zenam v roku 2020 vysvetlovat.
Mna sice muz netlaci do nicoho, sam je unaveny ako pes, ale tiez premyslam ci mat este jedno dieta. Mam 2-rocnu dceru. Je skvela, velmi sikovna a najviac ju lubime, no ta unava....Moj muz ma narocnu pracu, kazdy den je min. 10 hodin v praci a ked si nahodou dovoli tam 2 hodiny doobeda nebyt, ked napr. idem k lekarovi a musi ostat s malou, tak potom musi do noci sediet za PC a dorabat robotu. Moja mala ma uz 4 bratrancov (este malych) a babky su dost daleko, svokra je invalid a navyse pomaha uz svagrinej s 2 synmi, moja mama este pracuje a pomaha mojej sestre s jej synmi, lebo sestra ma tiez robotu o hubu a casto ich nema kam dat. No a + este ta pandemia, nikam nechodime na navstevy, s nikym sa nestretavame...s malou som od narodenia 24/7 a ona mala 1 rok strasne narocny. Nespali sme, boli sme uplne vycerpani, malu sme stale museli nosit v noci, cez den, nonostop, nechcela byt vobec v kociku a prve tri mesiace ani v nosici...ach...ja som stastna, ze mam mimoriadne sikovne, zdrave a uzasne dieta, ale druhe asi uz nebude. Do skolky ju este nedam, lebo s pracou musim poriesit nieco, nechcem sa vracat do tej, kde som bola.
Treba nasadit hak a manzelovi nic nepovedat ked sa budes citit na 2 babo vysadis.
@renata1405 to fakt radis klamat v partnerstve?
@nevludna keby kazdy v partnerstve klamal len antikoncepciou tak by bolo radost zit
@renata1405 takze je v pohode klamat, kedze sa to robi 🙄 logika ako vysita
Opytaj sa manzela, ci pojde na matersku ked porodis? Bude s dvomi detickami sam den noc 24/7 zvladne to? Ak si to nevie predstavit, preco by si mala ty? Si skvela mamina, ktora pozna svoje limity
Moja milá babka hore v Nebi,hlboko sa Ti klaniam,že si vychovala 12 detí ,a to bola aj vojna,hlad....keď tu tak čítam ako je problémom aj to druhé....len sa zamýšľam čím to je,že sa takto doba zmenila za polstoročie..a to máme pomôcok v domácnosti od výmyslu sveta...len čosi chýba...píšem všeobecne,nie na autorku.
@nevludna nesuhlasis roluj dalej nevsimaj si moj nazor... treba pisat autorke clanku a nie komentujucim s kt.nezdielas rovnaky nazor.
Rok je skoro na druhe dieta ked mas traumu z porodu. Ja som si prvy rok a pol bola tiez ista ze druhy x to nechcem zažit. (37h porod ) no potom ako mala rastla a v 2r+ zacala mat zaujem o druhe deti a milovala ich spolocnost som zacala menit nazor. Vsimla som si aj na dovolenkach ze deti male co maju surodenca su kludnejsie viac pri rodicoch. Naša bola sama a tahalo ju to hladat si partakov, No nie kazdy je tvoj novy kamarat a ked ju Niekto odmietol bolelo ma to aj za nu. Cesta za surodencom trvala 2roky ale stalo to za to. Rozdiel je 4.5r no pre nas idealny Lebo deti sa navzajom zbožnuju. . Uvidis Mozno casom zmenis nazor. Hadky s muzom prvy rok po narodeni dietata su celkom normalne. Tebe sa zivot zmenil ovela viac ako jemu a urcite veci mu nevysvetliš. A asi ti velmi chyba ten stary zivot ked chces uz nabehnut do prace. ( podla mna dieta prve 3roky najviac potrebuje byt s mamou ale nesudim tie co radsej utekaju prec z domu do prace-lepsie akoby mala byt doma nervozna z dietata. Kazda mama to inak preziva Niekto si vie matersku uzit a ina mà pocit ze sa dusi.) Do druheho dietata sa nemozes nechat nanutit. Urcite by si ho lubila no mohla by si mat voci nemu podvedome negativne pocity ze si koli nemu nemohla hento tamto. A teho by si si urcite neuzila ked by si sa citila ako mašinka na vyrobu deti, Muzovi na povel na želanie. Kazdy porod je iny. Tak sa neboj ze by si to zas zazila. Posledne som rodila 4.5h s oxytocinom z toho bolelo len tych 9m co som tlačila a bolo to super. Ze hnet po porode som sa citila ze kludne by som aj tretie dieta hnet sla rodit, Ja som na deti sama mm robi okrem zimi aj vikendy mama za oceanom svokrovci su stari Takze nic pomoc ., ale nemam pocit ze nemam na seba cas a pri dvoch detoch aj ked je toho viac .. clovek si najde cas na to co chce co ho bavi vzdy. Aj ked v noci kojim rano malej balim jedlo do skolky rukavice ruško atd. Zobudit ju obliect deti seba sup do auta vyklopit ju v skolke vratit sa domov maly zas kojeny +spanok .kazdy den cerstvy prikrm ine jedlo malej lebo Ta mà rada len par veci ine jedlo pre mm a mna. Ale Ja som stastna mam co som chcela uzivam si to. Deti su male iba chvilku a Strasne rychlo to ubehlo . Pri druhom dietati je vsetko jednoduchsie lebo uz mas prax. Ale musis ho chciet hlavne ty. Takze sa zariad podla svojich pocitov muzovi povedz jednoducho co mas v plane ty ako to chces ty. Je to tvoj zivot tvoja volba nemusis sa citit pre to zle . Nezijes pre to aby si splnila zelanie inych . A muzovi nech vie aspon z rychlika si predstavit ake to je co ti robi opakuj ze chces bazen ( ak mate dom a nemate bazen) alebo ze chces -potrebujete vacsi byt .( aj Keby ste mali 5izbak) dookola mu to opakuj ak bude pokracovat v tomto.)
Tiež máme jedno dieťa (9r) a s manželom nechceme druhé. Necítim sa byť preto zlou mamou a ani manželkou. Nechceme tak nechceme. Nikde nie je napísané, že žena musí mať viac detí ako jedno. 😉
Určite nie si zlá ;) manžel ak chodí do prace určite nevie ako to je byt cely deň sám doma a lietať okolo dieťaťa... ja mám teda len 2-mesačne bábätko ale už teraz by som sa najradšej vrátila do prace (hold, niekto to tak má, a nechýba mi ani tak práca ako nejaký sociálny kontakt... a ešte teraz keď sú samé karantény a pomaly ani na návštevu k rodine človek nemoze🙈) takze ta chápem ... k tomu počtu deti, my sme sa s mužom kedysi veľmi dávno pred svadbou zhodli že 2-3 deti budú fajn že jedináčikov nechceme ... no ale teraz momentálne keď sme zistili čo to obnáša sme zmenili plán že počkáme tak kým bude mat mala aspoň 2 -3 roky a potom si povieme či to dáme celé druhýkrát 😅 skús teda mužovi možno vysvetlit že máš dosť a že si nemyslíš že zvládneš dve takéto malé detičky naraz a pripadne sa dohodnite že počkáte ešte rok/dva a potom sa zamyslite znova nad druhým podľa toho aká bude situácia ... držím palce 🙂 P.s. Kopec šťastných rodín má len jedno dieťa a nie sú tam žiadni zlí rodičia ;)
@mimer
@dzulli1980 takýto názor zastávam aj ja. Už som mu navrhla x-krát, nech sa vymeníme. Samozrejme, nesúhlasí, lebo by sa už nemohol vrátiť na svoje miesto a podobne blbosti (viem, že počas MD je garantované miesto).
Ďakujem 🙂
@november1111 dakujem za názor. My sme to mali vydiskutované. Ja som chcela 2 deti hned po sebe, nech si odrodim a vrátim sa do práce, ktora ma naozaj naplnala. Bohužiaľ, necítim sa momentálne na druhé a manžel to nechcem prijať.
@maria037 tak mam 30 rokov, takže ešte mam nejakých par rokov čas. Len akosi som mala nejakú predstavu a nechcem ísť opät do toho. Manžel napr. 7 mesiacov od narodenia dcéry spával v hosťovskej. Čiže on ani netušíl, čo obnasala noc s dietatom, keďže on bol vždy do ružova vyspaty.
To je na vážny rozhovor s manželom. Treba si sadnúť a vydiskutovať si to.
Ak nechceš dieťa druhé teraz - tak mu potrebuješ vysvetliť, že máš toho naozaj veľa a necítiš sa teraz na druhé (ak to nebude chcieť pochopiť, nech sa o malu stará aspoň 1 víkend, a možno pochopí). Ak nechceš dieťa druhé už vôbec - tak to treba taktiež vydiskutovať. Nech aj on vie na čom ste, aby nemal mylné predstavy.
Nie je to nič zlé, len treba komunikovať.
Niektorá chce mať aj 5 detí, iná jedno - obe možnosti sú v poriadku, ak sú s tým rodičia stotožnení 🙂