Dobry den, idem sa vyrozpravat. Mam velmi narocne, velmi urevane takmer 2 rocne dieta. Od rana do vecera len mrnci, nic ho nebavi, a ked ho nieco zaujme, max na 5 minut. Strasne ma to vycerpava, som na maleho cely den sama. Milujem ho nadovsetko, ale strasne ma to nebavi a psychicky vycerpava. Zacali sme chodit na nocnik, ze by siel do skolky od septembra, vedome mi zacal zadrziavat stolicu, teraz sa trapime este aj s tym akoby som toho nemala uz dost. Trapime sa s jedenim a pitim, to by najradsej tiez nic nejedol a nepil cely den, ja som z neho taka vycerpana, ze rozmyslam , ze ujdem/srandujem🤣/, ale teraz vazne, naozaj to s nim nezvladam som strasne vycerpana, ked vidim ako ine deti v mojom okoli su dobrunke, ako anjeliky je mi uzko a smutno z toho. Zacali sme navstevovat aj tanecnu pre tak malicke deti, aj tam sme prestali chodit, kedze len reval a mrncal. Dr , ze z toho vyrastie, ale kedy???? Dovtedy sa scvoknem😭 Milujem ho najviac na svete, len je to s nim strasne narocne, chcem ujst a vratit sa ked bude mat 18😭🤣
@cherry19811 je ešte maličký, nechci od neho, aby sa choval ako dospelý. Podľa mňa ešte nebol pripravený kakať do nočníka. Treba nechať tak a počkať. Môj malý má takmer 2 roky, nepýta sa, vidím že na to nie je pripravený. Pri každej aktivite vydrží tak 10 minút výnimočne dlhšie, takže mu striedam aktivity. Papá väčšinou s rukami, aj keď vie používať lyžičku a vidlicku.
@cherry19811 daj ho do jasli a chod do prace... neboj sa, tam si s nim poradia a nie je tam nevyhnutnost, aby chodil sam na nocnik
@cherry19811 toto podla mna prezivame vsetky. Moja ma 2r 5m a to iste. Odplienkovanie sme zvladli ale teraz bojujeme s takym vzdorom, ze vcera som nechala muza nech ju dosusi po kupani co sa tak metala a chcela ma bit. Vsetko je nie alebo nechcem a to chodi aj do jasli 😄. Ked tu vyssie vidim, ze si niekto mysli, ze to s dietatom robi zazraky. Je aj chora momentalne, ale ja sa vzdy ukludnujem ze ved moze to byt len lepsie. Vsetky deti co poznam z toho vyrastli.
Prosim ta inak kde si videla tie dobrunke deti? 😄 Moja tiez vie byt dobra (skoro vzdy vonku) ale aj vrieskat vie, ked napr. 5x poviem ze ideme obedovat a nie a nie ist domov. Vzdy ked pocujem nejake dieta na ihrisku vrieskat na cele mesto tak len dakujem bohu, ze to nie je to moje a sucitim s jeho mamou. Takze pevne nervy a ver tomu, ze ani my ostatne to nemame ine 😉.
@blumie jaj veru v mojom okoli su aj dobre deti🤣🤣🤣je mi jasne, ze z toho vyrastie len kedyyyyy😭😭😭😭🤣
To som si myslela dlho aj ja, že kedy vyrastú (mám 2 ročný rozdiel medzi deťmi), občas to bolo na maslu, a ani neviem ako a sú veľkí (13,11), čas ide rýchlo,... robte to čo vás baví aj malú (aj keď po 10 minút), choďte von, na nákup, na ihrisko, stretávajte sa s kamošmi, malujte, tvorte, varte, upratujte, všetko pomaly a spolu
Na deti treba trpezlivosť. Treba sa im venovať, aj keď ich nič nebaví, vysvetľovať, hrať sa s nimi, zapájať do činnosti, ako vyložiť práčku, "variť" , utierať prach...môj má rok, neviem, či vôbec vydržal medzi hračkami 5 minút 😄 jedine, že nevie vysypať box s hračkami, tak po jednej vyhadzuje. Pri jedení tiež skáče, uteká...tak som ho pripútala do stoličky. Keď ideme vonku, všetko dával do úst, teraz vie, že je to fuj.
Tiež je ukricany, keď si ho nevšímam. Keď vidí, že som nervózna, ešte mi pridáva 😄 nespí, len plače...
Ale také sú deti. Ani jedno nie je anjelikom keď vidí, že mame "robí radosť" keď je neposlušné 😬
Aj na môjho hovoria, že je anjelik...ale niekedy mu rožky rastu.
Tak je to s deťmi, ale ani o tých deťom, o ktorých si myslíš , že sú 100 bodový anjelici, za zavtretými dvermi to vôbec nemusí byť tak. Niektoré deti potrebujú mať okolo seba deti a vtedy, je to s nimi lepšie. Ako treba hlavne prísť na to, čo ho bude baviť a ísť tým smerom
A to je stale taky od rana do vecera??co znamena niv ho nebavi?hracky knizky co ma doma mozu byt okukane ma aktivity ktore ho bavia?kupit odrazadlo kolobezku kyblik bager na kamienky na piesok znic ho na ihrisku fukajte do pupav bublifuk zobrat von.malujte na kamienky otlacat rucicky nozicky na papier prstami do farby a na papier kazdy den nieco.vVyblaznit na preliezkach na hupacke.skuste sedacku na bicykel a vozte sa jednoducho treba najst nieco co ho bude bavit pri com nemrnci.. Pripadne jaslicky na pol dna kolektiv vela urobi.aj ty sa ukludnis aj dieta zmeni spravanie.
@cherry19811 toto je najhoršie na materskej. To prežívanie a čakanie, že už bude lepšie. Potom si neužiješ ani materskú, ani dieťa, ani nič. A keď o pár rokov zabudneš, aké to bolo na materskej hrozné, budeš si vyčítať, že si si to neužila. Čiže moja rada je nájsť aj v tom zlom niečo pekné a rozhodnúť sa, že každý deň si s dieťaťom spríjemníte.
hlavne sa neupinaj na predstavu, ze len tvoje dieta je take a ostatne su uzasne a lepsie a poslusnejsie ako tvoje. Kazde dieta je ine, kazde dieta ma svoje obdobia. Nasa je tiez upistana doma, ale ked niekam ideme, tak je z nej anjel. Vsetci, ze aka zlata, usmiata, ale sadneme do auta a zas zacne vymyslat. Teraz ma obdobie, ze vsetko je nie, iba mama a ked nie, tak reve ako keby sa jej neviem co stalo. Pri jedeni neobsedi, prelieza hore dole zo stolicky, toci sa, cim ma strasne vytaca,ale prejde to, aj starsi to robil. Ziadne dieta nie je len dobrucke a mile, niektore matky to len tak hraju. To mas ako s facebookom, nebudu sa chvalit ked maju doma bordel a urevane decko. Capnu tam fotku, ked je dieta stastne, spi, ona nalicena a upravena.
Jasle? Hoc aj len 2-3x do tyzdna na pol dna? Ty si oddýchneš. A to čo radim každému, v nedeľu nabaliť muza a dieťa a adios ku svorke/setre/vyelt/whatever na celý deň. U nas sa to osvedčilo takmer od narodenia 😁
Niektore deti su narocnejsie na pozornost, ale dvojrocak je uz velky, v kolektive mu bude isto super, viac sa vyjasi, bude kludnejsi. Deti zvyknu byt nekludne aj z prebytku energie. Co mu davas jest? Neobsahuje jedlo vela cukru, muky? Cim viac energeticke jedla, tym viac sa musia deti znicit, aby nerobili zlotu. Moj teda patri medzi tych anjelikov, sem-tam chyti nerv, ked mu nieco nejde, ale zasa on vie, ze hucat moze kolko chce, nic tym neziska. Tak naco drat hlasivky. Aj negativna pozornost je pozornost. Ak su rodicia z deti nervavi, kricia po nich, lezu im decka na nervy, tak dieta sa zvacsa tesi, ze rodica vyprovokovalo. Ked budes vsetko robit s kludom anglicana, ale stat si za pravidlami, tak dieta velmi rychlo pochopi, ze neustupis a nema zmysel robit sceny. Jasne, mna niekedy vnutorne tiez maly nastve (ked 3 krat vyhodi vidlicku z taniera alebo preklada jedlo z jedneho kraja taniera na druhe a iba sa s tym papre, napriklad). Ale- dorazne a pokojne mu poviem "nesmies vyhadzovat" alebo "nehraj sa s jedlom, inak ti ho zoberiem". A opakujem max.3 krat. 3x poviem nie, na 4.krat beriem. Ak je to jedlo, tak ma smolu, vycka do dalsieho casu na jedenie, pri stolovani platia pravidla, ktore sa dodrziavaju. Ak sa hodi vonku na zem, lebo sa mu nieco znepaci, max 3x poviem pokojne " postav sa, pod ku mne". Ked na tretie vyzvanie nereaguje, tak mu zamavam a poviem, ze ja idem pa pa a on tam teda moze ostat ked chce. Velmi rychlo ho amok prejde a uteka za mnou a natahuje ruku. Deti skusaju trpezlivost rodicov. Cim viac povolis, tym viac si dovolia. A o to viac, ak vidia, ze rodicov vytocili. Kazde dieta to bavi. Panom situacie je predsa ten, kto je kludny. A rodic to castokrat nie je. Hlavne nie vtedy, ked on je na pokraji infarktu od jedu a decko sa mu smeje do tvare. Vcera som videla taku situaciu. Aj mi bolo tej mamicky luto, ale asi kazdy musi pochopit sam, ze nervacenie sa nie je cesta vychovy, akurat cesta do hrobu. A chapem, ze si unavena, daj dieta starym rodicom a opakuj to pravidelne, najdi so cas na seba, cvic, medituj, pozeraj oblubeny serial, citaj knihy, vyrabaj nieco...cokolvek co mas rada a privedie ta to k inym myslienkam a relaxu. Hlavne, nadych, vydych, vsetko je v pohode
Ja mam 2 rocnu, a citila som sa rovnako, aj napriek tomu ze sme chodili von, hrali sa proste som bola vyhorena a urcite dopomohla korona ktora zavrela materske centra, u nas aj ihriska takze socializacis na bode mrazu. Momentslne je moja uz 2 tyzden v jaliach ja v praci a obe sme spokojnez uzivame si spolocny cas.
Takmer každá ktorá má dieťa sa cíti vyčerpane, jednoducho je to tak, starostlivosť o dieta jednoduchá nieje a každá vydržím niečo iné. Mylis sa, ked si myslíš, ze väčšina v tvojom okoli majú dobré deti.. Detí niesu zle!!! Niektoré sú náročne viac, niektoré menej. Aj tvoje dieťa, by pre inú mamičku, ktorá má doma ešte náročnejšie dieťa, bolo to tvoje ukážkové.. Na nočník možno nebol čas, chceš začať s odplienkovanim aby išiel do školky - ak bol, vyvyjany tlak, tak začal zadržiavať stolicu. Ty proste chod do prace a syna daj do jasiel.... Každá žena je iná. Niektorá potiahne 3rodicovske po sebe a je šťastná lebo ju to napĺňa a ine "nevydrží" byt na rodičovskej ani 3r, ved nikde nieje pisane že musíš byť toľko doma... Ked to nieje dobré, tak urob zmenu.. Bude to pre vás veľký prínos, lebo ked si ty vyčerpaná a nervozna, dieťa to cíti a vníma, ci si priznas alebo nie, si určite podrazdena aj voči dieťaťu a možno často aj neoprávnene a ono to cíti, aj tu môže byť dôvod jeho neustaleho mrnčania.. Takže ty práca, dieťa jasle a uvidíš
a este ti napisem ako mama dobreho dietata. Je to o hubu! Aj to dobre dieta je o hubu. Lebo kazda mame hranice nastavene niekde inde, cize na to sa ty vobec nepozeraj, lebo aj ta mama dobreho dietata moze byt rovnako vyceprana a vyhorená ako ta s narocnym dietatom.
Tak si sa dozvedela, že aj iné to tak majú a ti anjelikovia, to sa ti len zdá, aj tí doma ničia svoje vyhorene matky. No, ja ti napíšem tak, ano, su aj úplne ukážkové zlaté deti, tiež dajú matkám zabrat, ale nedá sa to vôbec porovnať s naozaj náročným dieťaťom ktoré nespi, reve, pri ničom nevydrží, so všetkým bojuje a pod
Tiež som mala prvého náročného, už mi fakt šlo na nervy, ako sa sťažovali ženy, ktorým deti spali takmer celú noc v kuse, na ihrisku vydržali večnosť v hojdačke ci piesku a pod a ešte sa maminky s nimi pobrali na obed k babke, sak treba si oddýchnuť.
Nepomôžem ti, treba vydržať, ale chapem ta. Druhého mam tiež sintra, lieta hore dole, ale to sa nedá porovnať... Už len to ako zaspáva v normálnom čase večer je dar. Ze sa aj pohra na piesku a pohojda bez revu...
Drzim palce, nech sa už skludni drubec a druhe nech je pokojnejšie potom 😁
@mamutka dakujem😀 nas aspon so spanim nema problem poobede pospi aj 3 hodiny v noci super tiez klop klop klop nech este aj to neprerielnem🤣 . Uz druhe nie, toto je stvrte a teda mam uz dost😀
@cherry19811 ved daj dieta do jasiel, tam moze byt aj s plienkami a ty chod do prace. Uz si to mohla davno urobit, alebo dietatu najst opatrovatelku. Tvoje pocity neprospievaju ani tebe ani dietatu.
@cherry19811 ja ti rozumiem a to je jedine ako ti viem pomoct je asi iba pochopenie. Uz ti tu vyssie poradili a stoji za to to vyskusat.
Ja zavidim mamam na MD/RD, ktore su v meste. Prestahovali sme sa na dedinu, aj to na taky zhluk ulic, ktore su 2 km od dediny. Nikoho tu nepoznam, cele dni sama. Dom este prerabame, k tomu velmi velka zahrada, ktoru upravujeme pomaly, cize dvor a zahrada nie su velmi “childrenfriendly”. Ani nesoferujem a aj tak bolo doteraz vlastne vsetko pozatvarane.
Postupne si davam kondicne jazdy, skumala som uz aj, ci v blizkom meste nie su nejake kurzy plavania, cvicenia pre deti, ale nic zatial neotvorili, ihrisko tu nie je, ostatne mlade rodiny maju deti uz vo veku 5+ a to sa nebudu hrat s mojou 1,5r.
S malou chodim von kazdy den, 2x ak je pekne, 1x ak je fakt skaredo, ale aj tak by som potrebovala zmenu, vidim a citim to aj sama.
Jasle urcite nie su carovny prutik, co vyriesi vsetko, ale aspon u mna ide o nejaku zmenu a aspon miernu socializaciu. Doma vsetko stiham, upratane mavame, navarene tiez, s malou sa hravam, citam, tiez viem, ze ked zacnem pracovat budem mat menej casu, ale viac financii, ktore by sa mohli investovat do domu. Jedine co ma odradza, je situacia pandemicka, co tu bude na jesen, to bude mat mala 2r.
A inak, mala je zlate dieta podla kazdej seniorky v okoli, kyva susedovi, havkom, posiela pusinku mamicke, pocka ked jej poviem, ale neobsedi ani 5 minut, ked je tak uz ju nechavam nech sa nakrmi, hoci vie aj lyzickou a vidlickou, najradsej pouziva ruky a ja ju radsej umyjem a hotovo, kym ju obleciem a obujem ked ideme von plac, ked jej nechcem dat hubku na riad plac, hoci ma svoju vlastnu, vyberanie z vane plac, nevie sa otocit na odrazadle plac, kocka je daleko pod gaucom plac. Teraz som si precitala, ze toto je tvoje stvrte dieta, no tak to potom obdiv.
No co , mam to podobne, maly je taky ustrachany a tiez zacal pistat. Ale inak ma to bavi a teda znesiem to. Skus si najst nejake zachytne body, kde Ty nieco spravis pre seba.,
@cherry19811 Hlavne neporovnavaj s tym, co vidis u inych deti vonku 🙂 Moja dcera posobila navonok ako anjel, ale do 3 rokov zo mna nezliezla, nalepena na mne ako leukoplast a ked nie, tak cirkus... Kazde uspavanie trvalo cca hodinu a ani pocas spanku som sa nemohla vzdialit, lebo sa hned prebudzala ... doslova parazit 🙂 Kazde dieta ma ine neduhy. Po materskej si na to ani nespomenies.
No a jasle?Statne alebo aj sukromne?Tieto pocity su normalne.Ved 2 rocne dieta je uz celkom doste velke aby jaslicky zvladlo ak treba a tam nebudu mat problem s plienkami a povenovat sa mu s jedenim.Pojdes do prace a uvidis vas straveny cas bude poobede ovela intenzivnejsi a mozno ak hodnotnejai ako ked si s nim cely den.