Narodenie druhého dieťaťa

30. nov 2022

Zdravím, koncom februára mám termín pôrodu, manžel počas februára nastúpi na MD s našim prvým dieťaťom (2r). Ja pri druhom nemám nárok na MD. Moja otázka je, či je potrebné aj tak vypisovať žiadosť o MD u gynekológa a potom to zaniesť na sociálnu poisťovňu? Zdá sa mi to zbytočné keď viem, že aj tak mi to zamietnu.
O rodičovský príspevok budem žiadať až po manželovej materskej, na prvého syna, keďže na neho mám vyšší RP:

barus26
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
30. nov 2022

@barus26 ano viem že na rodičovský príspevok nemám nárok kým on bude na MD. Veď to píšem na konci príspevku..

barus26
30. nov 2022

zle som prečítala. Preto som to zmazala. No stihla si skôr zareagovať

nevenka
30. nov 2022

Podla mna treba podat ziadost aj tak, bjdes mat zamietave stanovisko, ale o RP si poziadas na starsie dieta, ale bude to trvat len do jeho 3 rokov a potom mozes ziadat na mladsie, na ktore si nemala narok na MD a RP bude potom nizsi, dolozi sa ten papier zo socialky o zamietnuti. Aspon ja si to tak nejak predstavujem.
Idem to tiez riesit momentalne s tym, ze ostavam na RD so starsim, takmer 2 rocnym, kym nedovrsi 3 roky a potom budem ziadat o RP na mlasie dieta.

zapalkazapalkova
30. nov 2022

Mne na UPSVaR nechceli dat RD pokial som nemala papier, ze nemam narok na MD. Oni radi robia obstrukcie, takze by som skusila zavoalt do socialky, ci ti pripravia papier a poslu postou napr alebo ci ho moze aj niekto iny vyzdvihnut keby si ty nemohla.

autor
30. nov 2022

@nevenka
@zapalkazapalkova
To vážne toto? Hlavne že sa chvália ako už všetko ide elektronicky a ako odpadlo kopec byrokracie.. veď keď si upsvar vie pri žiadosti o RP pozrieť či na to dieťa bolo čerpané zo sociálnej poisťovne materské, tak takisto by si mohli vedieť pozrieť že na to materské nárok nebol, bez nejakého papiera o zamietnutí 🙈lebo teda pri staršom synovi nebolo treba nič dokladať, že som na neho mala MD.

moni106
30. nov 2022

Netreba ziadat.na urade si to vedia pozriet

petamich
30. nov 2022

nie potvrdenie o ne/poberani MD uz naozaj dokladat netreba to len cast z nas to automaticky nosi a panie na pobockach UPSVaR to radi vyuziju - takze nie, je to napisane aj v ziadosti o RP, ze netreba

autor
30. nov 2022

@moni106
@petamich
Vďaka za info. 😊

kavaba
30. nov 2022

...ja len otázka. ...si si istá že nemáš nárok na MD s druhým dieťaťom? ...keď starší má len 2r?

beata_k
30. nov 2022

Ja som nic neodovzdala. Len ked mal starsi 3 roky, poziadala som o RD na mladsieho. Vsetko bez problemov.

autor
30. nov 2022

@kavaba áno som si istá 🙂 PP mi skončil pár mesiacov pred pôrodom, bola som do materskej na PN
@beata_k vďaka 😊 tiež sa to chystám takto spraviť