Ahojte, chcela by som sa opytat na vase skusenosti, ako ste spracovali vnutorny pocit ze chcete druhe dieta ale vas muz nie? Syn ma cez 4 roky je to predcasniatko ale klop klop uplne zdrave. Vzdy som chcela dve deti a muz to vzdy vedel a suhlasil. Je odomna starsi o cca 10r a teraz sa vyhovára ze uz je stary (ma 43 ) a ja uz dva roky bojujem s tym ze ja by som chcela druhe ale on o tom ani pocut viem ze ho nemozem donutit ale ani on nemoze nutit mna aby som sa druheho dietata vzdala a neviem z tejto situacie absolutne von. Opustit ho nechcem, lubim ho a je skvely otec no zaroven neviem ustupit ze sa nepokusime o druhe a preto som dost chladna voci nemu aj ked z casti nechcem no podvedomie ma nepusti a ozaj sa trápim co dalej tak ak by mal niekto podobnu situaciu poprosila by som radu ako ste to zvladli dakujem.
Moj muz je odo mna starsi o 9 rokov, o chvilu oslavi 42. Vzdy sme chceli 2 deti, ked mala dcerka 2 roky, zvazovali sme, ci ist do druheho alebo nie. Predsa len uz relativna pohoda, navyse zijem v krajine, kde je materska len 16 tyzdnov, ziadny rodicak, pridavky,...ale tuzba bola silnejsia. Chceli sme sa snazit na jar 2020, ale prisiel covid a kedze sme obaja pracovali v hotelierste, ktore prakticky nebolo, 2. dieta sme neriskovali, kedze ja som ostala bez prace a muz robil len 2 mesiace. Bolelo to, ale uz som sa zmierila s predstavou, ze druhe nebude. Sem tam som si poplakala, ale v podstate som aj bola ok, stastna, ze mame aspon jedno. Potom sme vsak dost zmenili plany, zacali podnikat a jeden vecer prisiel muz za mnou, ze kaslat na to, ideme do druheho, ak nie teraz, tak nikdy, lebo o rok ci 2 uz bude neskoro, ze kym sa podari a on uz nie je najmladsi. Vyslo to o mesiac. Teraz cakam, kym sa drobcek zobudi na 🍼. Niekedy si vravim, ze co sme to sakra urobili 🙈 ale keby muz uz nechcel, chapala by som to a nikdy by som ho kvoli tomu neopustila. Skuste si to este posledny krat vsetko vydiskutovat, tvoje pre a proti, jeho pre a proti a ak nadalej vyjde, ze nie, tak sa s tym zmier a ak je dobry manzel a otec, uz tu temu nevytahuj. Nikdy by som nevzala dcerke otca (ano, neprestal by byt jej otec, ale uz by to bolo ine) len preto, ze este tuzim po 1. Navyse nikde nie je zaruka, ze by si este stretla chlapa, s ktorym by si chcela dieta, alebo ze by bol dobry, a pod.
Starý v 43 ? ... ja mám 44, muž 51 a mame spolu 2 ročného zdravého syna . S tým nápadom prišiel on, chcel aby sme mali úplnú rodinu a túžil po synovi čo sa aj podarilo 🙂. Z prvého manželstva má on 2 dcéry 28,29 ročne a ja 25 ročnú . 2 roky sme skúšali prirodzene a nakoniec som postúpila umele oplodnenie, ktoré vyšlo na prvý krát, čo som bola rada, lebo cely proces sme hradili zo svojho. Poisťovňa prepláca len do 38 veku ženy ☹️..... takže mu vysvetli ak bude dlho otáľať, môže byt neskoro nik nemladne.
Moj takto nechxel tretie, nebol ochotny o tom ani rozpravat co mne prislo total nefer. Ste manzelia a ked jeden chce a druhy nie, preco sa ma ten jeden automaticky prisposobit? Minimalne by ste si mali orebrat plusy a minusy. U nas to vyriesila nahoda, proste sme si nedali pozor a vyslo to. Moj muz je teraz nadseny, kazdemu odporuca mat tretie dieta.
U nas je to naopak, sice cakame len prve ale uz teraz uvazujem, ze bude jedinacik. Lebo muz bude mat pri druhom cca 40r a to JA uz nechcem…muz by chcel aj tri(hned poš sebe, co ja tiez odmietam)…moji rodicia ma mali v 40tke a teraz je to na prd v mojej 30tke. Za chvilu nebudem prebalovat len deti ale aj ich. To nechcem pre nase deti
Prosim Ta len to nesprav tak ako to tu na koni citame vela x mudre rady ze vysadit antikoncepciu ak nahodou beries a nepovedat mu. Ja Ti napisem z mojho pohladu ako clovek kt.by druhe dieta nikdy nechcel, ze ani skrz lasku by som do dalsieho dietata nesla lebo dieta je ten najväcsi zaväzok a zodpovednost takze tvojho muza chapem a aj skrz jeho vek. On s tym v tomto veku ok nieje, ja by som tiez nebola . Na druhu stranu chapem ze ste sa zhodli na dvoch a on takto :( . Je viac nez mozne , ZE AZ PRICHODOM DIETATA SI UVEDOMIL co je to mat dieta a vsetko okolo toho. U mna to bolo rovnake,ine bolo len to, ze my sme obaja vedeli ze jedno a dost. A co sa rozpadu rodiny tyka kvoli tomuto , neviem, to by som skor mojho muza pustila ist hladat stastie a mat este jedno dieta s niekym druhym keby sa mal moc trapit, nez by som ja mala dalsie .
@hederamonstera mna mala mamina v 37, ocino 38 a toto bol jeden z dovodov preco som chcela dieta hned ako budem mat zodpovedneho partnera a zazemie. Mala som 22 ked sa mi syn narodil. Jednak si vnuka uziju ,on ich tiez a kedze som jedinacik, nebudem riesit zaroven starostlivost o rodicov,byt ,mat pracu a male dieta co sa este nevie o seba postarat
@ivik4 asi tak, bohuzial ja som mojho muzika nestretla tak skoro😞 inak som vzdy chcela aj 4 deti. Ale treba aj racionalne uvazovat, nielen plodit
Netlac ho do niecoho,co nechce. Tu na MK ti nikto neda odpoved za tvojho muza. Bud rada,ze mas 1 zdrave dieta. A dieta si robis pre seba,nie pre surodenca. To su len infantilne reci. Ak sa na to neciti,netlac na pilu. Mozno preto ta to tak hecuje,ze on nechce. Ty chces asi o to viac.
@hederamonstera ja som tiez tak uvazovala od nejakej 18tky. Moje kamosky vtedy uvazovali tak o discoteke 😀
Tiez si myslim, ze jedna vec je prve dieta planovat, uzivat si romanticky ten pocit, ked si ho “robime” (a tie sladke reci okolo toho: co ak uz je tu drobcek?), potom sa vytesovat, ked uz sme realne tehotni.
Vtedy by ich jeden naplanoval aj styri. 😁
A potom sa dieta narodi a je to zmena.
Z teoretickej je zrazu realna zodpovednost. Kus volneho casu zrazu zmizne. V zavislosti od dietata mozu byt v prve mesiace noci prebdete, nevyspate, preplakane. Co len zvysi nervozitu rodicov.
Ciastocne narodenie dietata zasiahne aj chod domacnosti.
Zmizne kus pohodlia.
Atd.
To moze byt prvy spustac, preco clovek zacne rozmyslat, ze druhe tak skoro nie.
Potom dieta konecne podrastie, veci okolo neho sa upokoja. Viac reaguje na okolie, zacne to byt viac zabava, viac mile.
Okolo 3-5 rokov je uz hodne samostatne v hrani, jedeni, pytani sa na zachod, obliekani, upratani hraciek po sebe. Aj spankovy rezim ma uz zvycajne ustaleny v sulade s rodicmi (v noci prespi 6-8 hodin). Ked sa cestuje, zvlada sa najest aj v restauracii s rodicmi, uz ziadne extra chystane jedla na cestu, ohrievanie. … Pohodlie rastie naspat.
Postupne si rodic zacne uvedomovat, ze konecne ma po kusku naspat viac casu pre seba.
To moze byt dalsi spustac, preco dalsie dieta nie.
A uz sa mu nechce podstupit znova to iste. Vaha. Zvazuje plusy, minusy. A hovori si, ze naco. Ved dieta uz mame.
(Ak ma dve, vacsinou si hovori, ze uz obetoval dost. Ze uz je cas aj na neho.)
Tvoj muz mozno zvazuje presne toto iste a k tomu aj svoj vek, moznu (neviem) klesajucu fyzicku vykonnost (trebars citi, ze potrebuje viac casu na oddych), trpezlivost, toleranciu. Chcel by pokoj, cas pre seba.
A mozno sa obava aj toho, aby sa nezopakoval predcasny porod, a co ked tentoraz tolko stastia mat nebudete, aby dieta bolo ok.
Mozno zvazuje i to, ze so stupajucim vekom sa zvysuju i hrozby vyvojovych chyb dietata. Je rad, ze to jedine, co zatial mate, je ok. Nechce pokusat osud.
Tazko povedat, co by zmenilo jeho nazor.
Niekedy ani neplanovane tehotenstvo nepomoze. Ostane k tomu este viac nahnevany, ze ma smolu.
Teoreticky brat domov na hranie sa a na noc synovych kamaratov na prespanie. Vymyslat pre nich zabavu. Mozno to, ze mat v dome viac deti nie je az tak hrozne, skor zabavne, ho nakriatne premyslat, co tak ich mat viac vlastnych.
@ivik4 tak ale mala si aj stastie…ja kebyze si spravim v tom veku dieta s mojim ex, tak sa dnes obesim😀 brr
@hederamonstera z casti aj hej ale zo zaciatku sme sa dost hadali no my sme na sebe obaja velmi pracovali az kym sme sa dostali tam kde sme dnes 🙂
Ja len zo skúseností napíšem že švagriná takto doslova donútila svagra na druhé ..mala dobrú prácu slušný príjem ale stále chcela ešte jedno dieťa ich prvá dcérka mala už 6 rokov chodila do školy..obaja dobre zarábali žilo sa im parádne..otehotnela druhýkrát a rovno dvojičky chlapci z toho jeden má vážne zdravotné ťažkosti takže začalo to byť náročné..neustále hádky kôli peniazom a kôli deťom a teraz sú už rok od seba rozvedení a ona ostala sama s 3 deťmi z toho jedno je choré ...nechcem aby to vyznelo že jej tie deti zničili život alebo tak ale proste už veľa krát sama povedala že keby vrátila čas tak jej stačí jedno dieťa..aj keď viem že to vyznieva kruto.. chlapci majú tri roky jeden je chorý a druhy neskutočne uplakany ..nezozerte má prosím teraz ostatné mamičky za tento komentár ale aj toto život prináša ..ja mám napríklad jedno dieťa a druhé chcem tiež len sa nedarí..
@hederamonstera ale pri tom racionalnom uvazovani ti akosi uniklo, ze zivot nejde podla nalinkovaneho scenara a vzdy sa moze cosi pokaslat, aj ked mas deti skor...mna mala mama v 28, ja mam 35...otec pred rokom zomrel a mama ma onko ochorenie, treba sa o nu starat..nastastie nerozmyslali ako ty a mali este tri dalsie deti, takze sme na starostlivost styria a striedame sa, pomaha ten, ktory prave moze...
Tym, ze mas len jedno dieta...tak raz, ci v jeho 20, 30, 40 alebo 50, ked prise cas, ze sa treba o rodicov starat, bude na to sam, co je ovela horsie, ako ked je surodencov viac a vedia si vzajomne pri starostlivosti o rodicov pomoct😉
Treba uvazovat racionalne...
@kayyaa ano treba, mne je ale racionalnejsie moje uvazovanie ;)
@hederamonstera tak fajn, chapem😊 len netreba potom posudzovat ako "neracionalnych" tych, co maju viac deti, povedzme aj vo vyssom veku, lebo pre kazdeho moze byt racionalme nieco ine😊
@kayyaa ja nikoho neodsudzujem..ja som napisala len ako to mam ja
@kayyaa a Tebe to pri Tvojom uvažovaní uniklo tiež. Pri mojom narodení mali rodičia 35 a 40, teraz 75 a 80. Mám dvoch súrodencov starších o 10 a 11 rokov. A hádaj komu rodičia ostali na "krku"? Ale pri dedičskom konaní budú nastúpení prví, to som si istá. Pre mňa sú moji súrodenci moja nočná mora, závidím každému jedináčikovi. Takže život píše aj takéto príbehy, žiaľ.
@zuzanaam mam to rovnako, surodenci starsi o 14 a 17 rokov. Mam najvacsie byvanie, rodicia ostanu u mna…pravdepodobne v obdobi ked si budem chciet uzit moje druhe dieta ako si uzili moji surodenci svoje deti…
Moja mama je z 3 surodencov, jeden emigroval do USA za sociku, tretia umrela a moji rodicia sa starali o starkych (a ja ako decko po skole som po babke upratovala nakakane po celom byte a pod.). Takze asi preto mam na to taky nazor a nechcem, aby to moje deti zazivali s mojimi rodicmi..a tak dokola
autorka: nuž, muž jednoznačne zmenil názor. čo ho k tomu viedlo, ťažko povedať. možno už spomínané "prebudenie" sa do reality, čo vlastne znamená mať dieťa, možno sa fakt cíti starý (no a čo, že má 43-44?), nie všetci sme rovnakí a ak má pocit, že preňho je "už neskoro", tak ho proste má, s tým neurobíš nič. možno si sa mu nepáčila tehotná....? ja neviem. skrátka zmenil názor. má na to právo. ak ťa zaujíma príčina, musíš hodiť reč s ním a nie s cudzími ženami na MK
@hederamonstera áno, súhlasím, viem o čom píšeš. Ja s rodičmi žijem v jednom dome, všetko je na mne, okolo domu, záhrady aj domácnosti. Starí rodičia dožili do 87 a 91, chvalabohu boli samostatní do konca, ale chodievala som im raz do týždňa upratovať celú domácnosť ako študentka na SŠ, VŠ, robila nákupy a pod. Nikto druhý. A hádaj kto dostal byt po nich? A keď to spomeniem v nejakej téme, nech ľudia nemajú deti vo vyššom veku, tak dostávam len podráždené komentáre. Ale je to presne tak, miesto toho aby starí rodičia pomohli s vnúčatami, treba sa už vtedy zároveň starať už aj o nich. Alebo takým ľudom nevadí, ak ich dajú neskôr deti do starobinca. Aj tak sa asi dá.
Ono z môjho pohľadu druhé dieťa nieje ani tak pre vás ako pre to prvorodene. Nikto z nás tu nebude večne a súrodenec bude po našom odchode najbližšia rodina ktorá mu zostane. Áno, môže si prvorodene dieťa založiť vlastnú rodinu, ak sa ale v manželstve vyskytnú problémy - rozvody dnes niesu ničím výnimočným, skôr naopak, tak naozaj jediným zázemím môže ostať práve súrodenec.
To bola možno moja hlavná motivácia pre ďalšie dieťa. Skus sa ešte s manželom na túto tému porozpravat, bez emócií, pragmaticky. Dieťa nieje len pre nás pre rodičov, súrodenca môže počas detstva nahradiť kamarát, v dospelosti však zázemie môže chýbať.