Moje dieťa chce súrodenca, ale ja ďalšie deti nemôžem mať

27. aug 2021

Ahojte. Mám 6 ročnú slečnu a už skoro rok hovorí o tom že chce súrodenca ja však ďalšie dieťa s najväčšou pravdepodobnosťou nebudem môcť mať keďže sme o dieťa už prišli ☹ ako jej to vysvetliť?

hipuska
27. aug 2021

Normálne. To je už slečna a pochopi

tatehotna
27. aug 2021

keby sa to mna tykalo, tak by som sa snazila vysvetlit, ze aj ty/vy by ste prijali, aby mala surodenca a partaka, ale ze nie vzdy je mozne mat to co chceme. viem ze 6rocne dieta je este dieta, ale skusit sa trosku bavit na rovinu a otvorene nebyva na skodu. Deti si take veci pamataju, hlavne take ktore su pre ne podstatne. To ze si o babo prislo je smutne a neprijemne, neprajem nikomu, ani sama by som nechcela zazit. Riesila si to s gynekologom, nejake vysetrenia v tomto smere si absolvovala? Partner je rovnaky ako pri starsej dcere?

martinals
27. aug 2021

Je už rozumná, má 6r,skús jej vysvetliť " detskou rečou", že súrodenec nemôže byť a prečo.Ps: neber to ako rypanie,to nie len mi to nedá napísať,v prvom rade sú rodičia, či sa zhodli na ďalšom babu a potom,to že dcérka chce.Ale nemyslím,to v zlom 🙂

hipuska
27. aug 2021

@martinals z toho príspevku to je jasné, že rodičia by túžili po ďalšom. Ale oni si túžbu dieťaťa "naplnili" ale dcéra túžbu súrodenca nie (a ani nenaplní, čo môže matka/otec pociťovať ako zlyhanie) . A o to je to ťažsie pre rodičov,vyrovnať sa s danou situáciou

kitycat
27. aug 2021

Nestacilo by povedat, ze nevies ci bocian prileti? Zase by som povedala, ze toto naozaj nie je nieco v com by mi malo veci diktovat dieta a ja by som sa mala citi previnilo. To nie je ako ked by vymyslala ze chce Barbie. Chce surodenca ale preco a ako dlho by sa s nim "hrala"..

martinals
27. aug 2021

@hipuska áno chápem,bola som v rovnakej situácii,treba malej princezne vysvetliť čo a ako sa to všetko má,pochopí.A áno pre rodičov je to určite ťažké,ten tlak a sucitim s nimi, nemajú to ľahké.

gdpr
27. aug 2021

Pravdou žiadne bocianiky ani nič podobné vysvetli jej, že pred narodením si ju mala v brušku a tam rástla potom keď sa opýtala na svet si išla do nemocnice, kde sa narodila a lekár povedal, že už druhé dieťatko mať nemôžeš aj keď by si veľmi chcela a také ponaučenie z toho... ľudia nemôžu mať všetko len preto, že to chcú. (napísala som to dosť narýchlo, určite použi iné slová tak primerane jej veku a chápaniu)

kkovacovak
27. aug 2021

Moja mama tiež nemohla mať ďalšie dieťa a keď som náhodou začala otravovať so súrodencom tak mi povedala že proste nebude a hotovo 🤷‍♀️ Nechápem na čo by mi niečo vysvetľovala. Aj tak by som to nebrala ako adekvátnu odpoveď veď dieťa to nemôže v takom veku pochopiť. Keď mama povedala nie tak to znamenalo nie. Úprimne nechápem čo má čo dieťa hovoriť do takých vecí. Keď mama povie tak to platí. Vždy sa snažili aby bolo okolo mňa veľa rovesníkov a aby som súrodenca nepotrebovala. Nakoniec som mala viac "sestier" ako iné deti a nič mi nechýbalo. Keď ti povie že chce koňa, kravu, dinosaura tak tiež podľa mňa nebudeš mlieť omáčky okolo. V stručnosti povieš že je to blbosť a nezmestia sa do bytu, nemáte naň čas 🤷‍♀️

lintu
27. aug 2021

Ak v niečo veríte, v tomto prípade sa dá krásne odvolať aj na tú "vyššiu silu", pre ktorú sa veci dejú tak, ako sa dejú. Skutočné dôvody by som do toho ešte veľmi neťahala, ak nechceš, aby o tvojom zdravotnom stave vedeli aj ostatní. Predsa len nevieš, kde sa malá rozhovorí a kam sa to až dostane.

zildo
28. aug 2021

A vy by ste chceli ešte ďalšie dieťa? Dala by som sa ešte vyšetriť.
Dcére by som to normálne vysvetlila. 6 ročne dieťa to vie pochopiť a isto by som sa nebála,že to bude rozširovať ďalej. Možno povie,maminka nemôže mať už ďalšie deti..
Povedala by som jej,že si ale šťastná,že máš aspoň ju aj keď by si chcela mať ďalšie,ale že už nemôžeš... Niekedy to deti už nerozoberaju,ale keby áno narovinu by som jej povedala,že by som mohla zomrieť alebo to bábätko aj keď je to drsné. No neviem moja 5 ročná by to pochopila a tá by ma ešte aj objala.

makova333
28. aug 2021

Daj tomu 2-3 roky a prejde ju to. V tomto obdobi vela deti tuzi po partakovi. Ale aj keby sa vam to podarilo, partaka na hranie nedostane, kedze sa narodi miminko, ktore place a vyzaduje vela maminej pozornosti. Proste nieco uplne ine ako slecna ocakava. Neboj v 9 rokoch uz bude mat uplne ine zelania 🙂 Dopraj jej vela detskej spolocnosti a bude to ok.

martinkatinka
28. aug 2021

U nas to tak je. Ked mal cca 6 som mu narovinu vysvetlila, ze u mna v brusku uz jednoducho nemoze byt babatko. Vypytoval sa preco, tak som mu to vysvetlilo. Je mu to luto, ma 10 a stale chce brata.... No zaroven to povie s tym, ze vie, ze sa to neda.

autor
28. aug 2021

@martinals my sme ďalšie dieťa chceli ale bohužiaľ 🙁 ... Je samozrejme mizivá šanca ale skôr nie ako áno. Hoc som čítala že niektoré ďalšie nemohli mať a aj tak otehotneli

autor
28. aug 2021

Joj zabudla som napísať že my samozrejme po dieťati túžime a tiež sme chceli bábätko nie je to malej rozmar. Malá bábätká zbožňuje a ja tiež.
Dr sa vyjadril že ďalšie dieťa je maličké % že sa podarí.
@tatehotna partner je rovnaký 🙂

lenusa20
28. aug 2021

No u nás podobne. Malá nás prosí o súrodenca od svojích 5 rokov veľmi intenzívne. V novembri bude mať 6. Medzí tým sme o bábo prišli niekoľko krát. Naposledy to asi ona aj vedela nejako, že som v tom lebo stále mi o tom hovorila že mám v brušku bábätko (ja som zatlakala, lebo bolo skoro) a keď som potratila tak v tedy prestala tak o babu hovoriť a len mi povedala že bábätko nerastie a či ma ešte bolí bruško. Bol to pre nás des. O to väčšia rana prišla, že jej otec so svojou novou ženou čakajú tak isto. V podstate by sme rovnako rodili.😁 Oni budú mať teraz termín. Ja im to strašne prajem, až sa teším z nich vnútorné, lebo veď viem aké ťažké to občas býva. No čo už. Malá mi všetkému rozumie. Od vtedy trošku s bábom prestala a prešla do útoku, že tato bude mať babo. A ja že šak super, teš sa. Ona sa teší ale začala ísť do utoku v tom zmysle že aj ona chce doma, aby sme aj my mali doma svoje bábätko. 🤣.. proste nijak raz nieje spokojná. Tiež som jej vysvetlila, že ja som trošku chorá a že jej bábätko sľúbiť neviem, ale že aj my by sme veľmi chceli. Vie že bocian bábätko nenosí, na toto by mi neskočila. Skôr je teraz taká že keď som unavená a podobne tak sa ma necháva oddychovať 😁 "stará" sa o mňa... No proste detská logika...

elisa_stella
28. aug 2021

My sme v podobnej situácii. Keď sme prišli o bábo, tak to zle znášala a mala problém to pochopiť. Teraz sa má stále pýta, kedy budeme mať bábätko. Ja jej vždy len poviem, že neviem, že bábätko príde, keď bude správny čas. A že treba rátať aj s tým, že sa nám už nepodarí mať druhé bábätko a bude jedináčik.
Ja sa s ňou rozprávam priamo a myslím si, že to pochopila, aj keď má len 5 rokov.

martinals
28. aug 2021

Držím palce 🙂.

rubinka
28. aug 2021

Keď po dieťati túžite a nijako tomu nebranite tak aký problém? Dieťaťu normálne vysvetliť že Boh buď dá alebo nedá. Je to v jeho rukách. Ak si veriaca modlite sa aby ste dieťatko mali, vy rodičia aj s dcérou. Zázraky sa dejú až také že lekári často nechápu.

evaachesa
28. aug 2021

Keď som mala cca 6 rokov, prišla som s týmto návrhom za mamou. Tej skoro vyleteli oči a zhukla na mňa či mi šibe, že už nebude žiadny súrodenec 😅 pochopila som to 😏

kiki68
28. aug 2021

Jasne, je to len faza, casom to pochopi. Aj ja som pochopila ako dieta

spadnutaslivka
28. aug 2021

viem, že kamarát/ka nie je súrodenec, ale popri vysvetľovaní, že sa proste nedá, aj keď by ste chceli bábätko, skúste zistiť, prečo tak súrodenca pýta. Zväčša je to o tom, že sa dieťa cíti samé, možno nepochopené, nemá sa s kým hrať. Skúste jej pomôcť s častejšími návštevami rovesníkov. Alebo ak je to vyslovene o miminku (ako bábike), tak či nemáte v okolí alebo v rodine bábätko, kde by sa trochu "vyhrala".

bambulka712
28. aug 2021

My sme na tom podobne. Syn je už starší (má 10), ale súrodenca by chcel. No mám zdravotné problémy a asi už deti mať nebudeme aj keď by sme chceli. Asi 2 roky dozadu som mu vysvetlila, že niekedy sa stáva, že mamka alebo ocko majú zdravotné problémy a už nemôžu mať deti. Takže vie, že som chodila po lekároch a vie že už asi súrodenca mať nebude. Je z toho síce smutný, ale vzal to tak, že je rád, že má bratranca a sesternice (sú skoro rovnako vekovo). Preto si myslím, že to treba dieťaťu vysvetliť. Ale tiež sme sa rozprávali, že občas sa dejú zázraky a možno sa udeje aj u nás (sme veriaci).