Každý sa pýta: ako sa má malý? Neplače? Je všetko v poriadku?
Ale len málokto sa opýta ako sa mám ja. A aj keď sa opýta, tak nečaká inú odpoveď ako "mám sa dobre". Nečaká, že sa budem sťažovať..
Ale úprimne? Mám sa zle!
Materstvo je náročné! Krásne, ale náročné. Som vyčerpaná, nervózna a už to niekedy ozaj nezvládam. Neprespala som celú noc už nejakú dobu. Malý je na mne stále zavesený. Už ani neviem, kedy som kakala len tak v kľude..
A keď sa pozriem do zrkadla tak sa mi chce plakať. Darmo sa osprchujem, namalujem, vlasy upravím. Moje telo vyzerá otrasne. Na celom bruchu, stehnách aj zadku mám nechutné strie.. Som ztoho už niekedy riadne zúfalá.
(Samozrejme, takto sa necítim stále. Občas sa ale opustim.)
Tak ženy, úprimne!!!
AKO SA MÁTE?
(Nechcem rady, ako sa takto necítiť. Nechcem, aby tu niekto niekoho osočoval. Len vytvorme miesto, kde sa môžme len tak posťažovať na hocičo.)
Rovnako 😆😆😆 kazdu noc som cca 10-12krat hore a to uz 9 mesiacov...psychiatria ..syn chce len maminu a.nikoho ineho..do toho zuby a ja.mam.obcas pocit ze si vytrham vlasy 😆😆😆 a ked mi niekto povie ze bude lepsie je to len obdobie alebo sa spyta kedy bude druhe tak mam chut ho zabit 😃
@zorkahorka ja mám malého škôlkara chorého od 18.12. 2023 furt furt furt. A dlho ešte bude. Čiže s tebou súcitim. Som ako vygrcany rezanec
Uprimne az teraz ked sa mladsi blizi k 2 rokom sa zase zacinam citit dobre,zase mam energiu cvicit, malovat sa, citit sa ako clovek. a nebat si vyhradit cas na seba. lebo je to taaaaaak narocne!!! psychicky aj fyzicky!
Ked uprimne, tak uprimne :D Ja sa mam super a materstvo si fest uzivam :D prvy rok by som sice nechcela naspat, ale cim je starsia, tym je vsetko lahsie. Spanku mam az zbytocne vela :D
ahoj, ja som sa takto presne citila pri oboch synoch do roka.. uplne znicena, nevyspata a nervozna.. viem uplne presne na co sa stazujes... poznam to... a nechapala som ako si kamosky uzivali to mimi obdobie - za mna len povinna jazda, co musim prezit 😅 ... drzim palce.. zvladnes to ..presne tak ako to zvladlo xy zien pred tebou.. si skvela mama 😉 ...
Musis povedat, ze sa mas zle😃 aj za cenu trapneho ticha, ale ina matka ta urcite pochopi. Materstvo je narocne, ja ho vnimam ako lahsie, ked syn rastie, zacina byt samostatnejsi a spi uz celu noc, ale na druhej strane dojde vzdor a som uas v rici😄
Moj život s dieťaťom bol úžasný,teraz mi je smutno.
Mám dve deti, tretie na ceste. Už som sa zžila s takýmto "životným štýlom".
Mladší ťažko chápe, že ho už nedvíham na ruky, lebo mám v brušku bábätko a, úprimne, kĺby a chrbát už nie sú čo boli po zatiaľ dvoch tehotenstvách a pôrodoch. Takže cirkusy 12x za deň, lebo on chce ísť "hore". Mám dni keď srším energiou a doslova sálam lásku a trpezlivosť. A sú dni, keď nie. Úplne chápem tú frustráciu z toho "však z toho vyrastú". To už si cápem o čelo že dobre, ale to teraz neriešim. Riešim že MOMENTÁLNE nevládzem..alebo ma vie vo svetle tretieho tehotenstva vytočiť do biela, keď niekto poznamená že "načo teda tretie, keď dve nedávaš". O moje deti je podľa môjho vedomia a svedomia postarané ukážkovo, či už z mojej alebo manželovej strany. Takže viac ako určite tie dve "dávame". Ale samozrejme, že si to tu a tam vyberá daň na energii a optimizme. Normálne by som vtedy rozdávala stopy na tvár. Neznášam tieto predsudky, keď mám slávu chvíľu, lebo som človek a nie Robocop, a už idú určité povahy do mňa že však HÁDAM SI ICH CHCELA! Áno, chcela a aj chcem. To neznamená že mám niekde vzadu na hlave dobíjateľnú solárnu baterku a fičím bez komentárov od teraz až do navždy 🤦🏻♀️
Rodičovstvo je výzva, krásna ale aj náročná a nie je nič zlé na tom, keď z neho človek občas spadne na hubu. Netreba hneď krivo pozerať po každej unavenej mamke a tatkovi, skôr sa spýtať ako pomôcť. Niekedy aj obyčajné "áno, rozumiem, prečo máš kruhy pod očami a nebaví ťa to" dôjde ďalej ako psychoterapia.
Ja som uz 3 roky nespala. Cele tehotenstvo strach a stres( oredtym 2 potraty v 18tt) a od narodenia maly este nespal celu noc a to ma prosim pekne uz 2 roky a 2 mesiace- budi sa aj 6-10 krat za noc A po novom uz druhy den odmieta obedny spanok. Nornalne mi chyba to uprsane zamracene pocasie- vtedy spal😅. Takze mam sa🥱🥱🥱😴😴. Ale s laskou v srdci-
No povedz aspoň, že koľko má rokov ten tvoj malý, nech máme lepšiu predstavu :D
A čo niečo ako jasle či dať ho postrážiť niekomu raz za čas ? :D ... Vieš jak by to bolo dobré? :D
@zuzinka888 dobre vediet ze je niekto ako ja.. presne to iste
@zuzinka888 môj mladší je trošku starší od tvojho a to isté. Od novorodenca každú božiu noc aj 12x hore. Keď sa zdalo že to odoznieva, prešiel na ďalšiu špecialitku - vstávanie o tretej ráno a davaj, poď sa hrať, poďme začať deň 🤦🏻♀️🤦🏻♀️ samozrejme, okolo 5-6 sa pankovi začne driemkať a davaj, poďme spať, unavený som... vieš si asi predstaviť, čo to robí s celkovým denným režimom... 🤦🏻♀️ Deti sú proste kolotoče, počet jázd neobmedzený. Nikdy nevieš, s čím prídu zajtra...
Do troch rokov som nevedela,čo je to späť celú noc a teraz pri pubertakovi si vravím,že to boli zlaté časy😂😂😂.Hlavu hore lrezijes,raduje sa z každého malého okamihu,lebo už teraz sú to len spomienky😉
Je to smiešne, ale malý má 3 mesiace 😂😂 Ja viem, že to bude ešte horšie.. Ale presne dnes je ten deň, keď som si už viackrát povedala, že mám dosť.
V noci bol hore každu hodinu s plačom. O 9 ráno vstal odvtedy nespí.. je nervózny a plače. Celý deň som nejedla lebo len ho položím a už rev.
Okrem toho, že on mi tancuje na nervoch.. nezmestím sa do svojich letných oblečení, takže to nejedenie celý deň nie je na škodu..😂😂
A ja viem, že to bude ešte jazda, keď mu začnú rásť zuby, keď začne behať, keď začne rozprávať, keď hocičo.. a ešte veľa krát si poviem, že mám dosť 😂
Ženy!!
Všetky ste úžasné!✨
Obdivujem vás, že toto všetko zvládate. Že zvládate byť mamou, lekárkou, učiteľkou, kuchárkou, manželkou. Že zvládate starostlivosť o dieťa, o domácnosť, o seba a o všetko čo treba. A možno si to veľakrát nemyslíte, a nikto vám to nepovie ale:
✨you are fu*king amazing!!!✨
vydumamky.sk
@zuzinka888 ahoj, ak sa smiem spýtať maly je este kojeny?? Lebo mne vsetky tri deturence po odstaveni kojenia krásne prespali celú noc 😊 max raz sa zobudili aj to na zly sen, inak pekne spia už 😉
Úprimne ja radšej budem mať bordel a jedlo objednám, ale vždy si nájdem nejaký čas pre seba, aby som sa nervovom nerútila 😃 Mám 6m a 5r, vyspím sa super, lebo malý spáva pri mne, len mu v polospánku strčím prso a spíme ďalej, takže sa nebudím vôbec, nie ako pri prvom, keď som v sede kojila 😂 Cez deň spí len v kočíku alebo v nosiči, ale je to už posledné dieťa a ja si vždy hovorím, že blbé riady a vysávanie môžu počkať a užívam si ho. Najdôležitejšia je ale u nás určite pomoc manžela, ktorý nemá problém postarať sa o deti aj domácnosť, vždy si to proste zariadime tak, aby sme mali obaja čas pre seba. Inak nám rodina stráži minimálne deti. A keďže ja mám len 2h, lebo malý sa len kojí, začala som chodiť behať každý druhý deň a už som pod pôrodnou váhou, cvičenie dosť pomáha, lebo sa vybiješ pri ňom nervy a vyplavíš endorfíny 😃
Aby som sa aj posťažovala - dnes mi to dieťa dávalo polhodinové spánky, myslela som, že na obed pospí aspoň hodinu a pol odparkovaný v kočíku pred dverami a umyjem kopu riadov, umyjem kúpeľňu a WC a aspoň základ popracem, ale stihla som len naložiť práčku a už bol hore 🤦♀️🤦♀️😂 Takže zajtra pokus č. 2 😅
moj sice spi, v sobotu ma rok, ale ja idem uz robit, sice home office ale musim, budem mat vycitky ako blb a neviem ako to zvladnem pri nom, vyzaduje si dost pozornost ale asi je to take obdobie 🙈
Mám tri deti. Cez covid sme s mužom otvárali prvú fľašku vína cca o 15.30 🤣🤪🤣. Moje decká sú už veľké (12, 8 a 5) a je to už celkom fajn, ale sú dni, kedy prisahám, rozmýšľam, či ich nezanesem pod rúškom noci do lesa, akože nočná hra a nechám ich tam!!! 😬 ALE mám super muža! Je to to parťák v dobrom v zlom, stará sa o deti, pomáha, tak sme na tých troch strašiakov traja o to je to celé ľahšie 😉. Keď som si zmyslela chodiť do roboty, lebo mi už doma kvalitne zašvihávalo, tak povedal, že on si prispôsobí veci, aby pobral deti zo školy, na krúžky. Tak to máme podelené 😉.
O 2 mesiace to bude 5 rokov co som neprespala celu noc. A tak sa aj citim 😂. Tri deti davaju zabrat, hlavne ked 2 z nich su nespavci. A ten jeden co spi normalne mal "len" 10 mesacne okno nocneho nespania, pri ktorom bol kazdu noc 2-3 hodiny hore. Najmladsieho trapia zuby a hra sa na piranu, snazi sa mu kusnut hocikde 😄. Ale vsetci traja su uzasni ❤️
@evica8370 nie, prestala som v 9m lebo mi vsetci vraveli,ze to preto. Ze si so mna spravil cumel, ze mam slabe mlieko a mam na noc davat kasu......no co, nechala som sa opinkat.🤣
@zuzinka888 no ja som kojila do rok a pol prvé a druhe a poslednú do 2r a 2m. Ako píšem moja osobná skúsenosť je ze ked som prestala kojit tak mi uz pekne prespali celú noc 😉 samozrejme ze posledná ma uz mala len ako cumel a upokojenie keďže uz papala všetko 😁 nastastie odprsnikovanie sme zvládli za tyzden dva, teraz ma 2r a 5m a prespí celu noc
@evica8370 zavidim a zaroven ti to prajem. Aspon niekto nech sa vyspi.🤗 . Ale tajne dufam kazdu noc- ze dnes to uz pride a bude spat ako dudok.🙏
@zuzinka888 držím palce 😊 tak ja ešte stale nemám dospate 😁 tri deti po sebe s rozdielom max 2r. Cize tych 6 r. Som sa nevyspala poriadne. Síce teraz prespia celú noc ale vstávajú okolo 6 pol 7 ráno 😂
@zorkahorka @qwer2019 Moj skolkar je chory od septembra 2022 🙈 Je to zatial najnarocnejsie obdobie materstva, vkuse sme doma. Ked chceme ist na dovolenku, musime ho predtym na 2 tyzdne stiahnut zo skolky.
Na druhej strane je s nim teraz fakt uz aj sranda a ma velmi mile napady. A tiez som v tomto hnusnom kolotoci soplov a kaslov denno-denne vdacna za jeho povahu - je vesely, vdacny, pozitivny, na nic nefrfle. Takze vie nam tie choroby vlastne aj sprijemnit.
Mam sa teda nanic aj dobre zaroven 🙂
Ked sa ta niekto o pat rokov spýta ci by si menila, tak povies nie. Je to nieco za nieco. Bud mas to decko a vyzeras ako vyzeras, alebo ho nemas a mas cas na seba a vyzerat dobre. Je to len prechodny stav, dočasný. Ked bude starší budes mat viac casu na seba. Toto len prezit.
Mam doma skolkara od 1.3. Stale choreho. Ja si chcem konecne oddyyyyychnut! Tak asi tak sa mam