Materstvo a dnešná ťažká doba

catmartina
8. apr 2021

ahojte, dlhsie s mužom velmi vahame ci mat este jedno dieťa,ked uz sme boli s tym ok ze to je dobry napad,tak muz prechladol,potom dostal covid a teraz riešime,ci to nie je aj znamenie,..a ze je taka doba. Aj covid aj ktovie ako to bude dalej,nejak prepadam beznadeji z toho co sa deje..vy ste nikdy takto nepozerali na materstvo? Ze do akej doby tie deti privadzame? Mne je ľúto uz tej prvej dcérky, ze ake detstvo,dospievanie bude mat, ako bude spoločnosť vyzerať, ci do toho priviesť ešte dalsie dieťa,,,je tu niekto s podobnými obavami?

mattkapd
8. apr 2021

@catmartina mala som občas takéto obavy.. No deti sa rodili aj počas horších dôb.. Co také vojny alebo tak?.. Nikto nevie ako to bude ďalej ci bude doba lepšia alebo horšia.. Boli ľudia čo sa aj v lepších časoch mali zle a zas naopak sú ľudia čo sa majú dobré aj v dobách zlých..

mondolina
8. apr 2021

@catmartina
prepáč, ale ja ti nerozumiem...do akej doby? horšie doby boli a ľudstvo prežilo.
Všetko je dočasné, aj táto " hnusná"doba.

catmartina
autor
8. apr 2021

@mattkapd no nezažila som prave tu dobu vojny atd ale neviem si predstaviť ze by som vtedy uvažovala nad dieťaťom,ak by som v takej dobe žila.. A mozno mentalita bola vtedy ina a bola by som nou tak ovplyvnená, ze by som neriešila..neviem..ten stret s covidom a beznádej pri vakcinach ma naozaj vyviedla z miery a fest sa obavam co bude+ strach o robotu, lebo zacina sa uz šetriť kde sa da a náklady na vsetko stúpajú..

deti95060810
8. apr 2021

nie, nikdy sme takto nerozmýšľali .... deti sa rodili vždy, aj počas vojny....
A to čo píšeš že ľutuješ dcérku tak to už je úplne mimo mňa.... 🙄 Tiež mám deti čo chodia na ZŠ - 3 dievčatá, ale podľa mňa to je zatiaľ OK....

catmartina
autor
8. apr 2021

@mondolina nežila som v inej ako tej co 30rokov doteraz a z mojho ponimania horšia nebola, nemam skusenost...a teda ak sa vam zda byt riesitelna tato corona ze to budúci rok bude ok a tie dalsie tak nebudem vam kaziť iluzie

tina4931
8. apr 2021

@catmartina Ja už síce na to vek nemám, ale dieťa by som nepriviedla na svet ani teraz, ani v časoch vojny a úprimne sa veľmi obávam aj o existenciu a život toho, čo máme. Ale to je vec pohľadu, každý je nastavený inak a nedá sa riadiť druhými. Každý si tomu najlepšie rozumie sám. Podľa mňa dobre už nebude.

mondolina
8. apr 2021

@catmartina
čo je 30 rokov ľudského života v histórii celého sveta🙈...keď ľudia umierali na mor, choleru, vojny ako muchy.
máš právo na svoju " beznádej", ja nič také nevidím, chvalabohu ♥️

sona96
8. apr 2021

@catmartina neuraz sa, ale ty musíš byť veľmi smutný človek. Všetko čo musíš v tejto hnusne corona dobe robiť, je sedieť doma na zadku. Sama sa stavias do polohy obete doby. Žiješ v blahobyte, o ktorom sa iným ľuďom môže len snívať. Máte čistú, pitnú vodu a tipujem, že na hlad tiež netrpíte. Dakuj Bohu, že žiješ v tejto dobe.

catmartina
autor
8. apr 2021

@deti95060810 no znečistenie planéty, čoraz chorejsie ľudstvo, tazke kovy vsade plus mikroplasty ktore nevieme aky budu mat dopad na zdravie..vymieranie druhov a čoskoro mozno nezitelne podnebie na niektorych dnes bežných lokalitách..to je len zmienka z toho co čaká nase deti..50-60-80rokov to bude zem tymto tempom co ľudstvo nadhodilo, naozaj velmi zvláštny zivot,,,iny by som si predstavovala pre ludi aj pre svoje dieťa..to som myslela tou lutostou

catmartina
autor
8. apr 2021

@tina4931 no tiez to vidim podobne

catmartina
autor
8. apr 2021

@sona96 hodnotiť človeka podľa statusu, no neurazam sa, je to vas sposob života..nemyslím, ze som Smutny clovek, len si vidim dalej od nosa

mironka
8. apr 2021

No...ja som od roku 2013 porodila 4 deti...dobre skóre,ze? Posledne dieta sa narodilo v septembri...bol to pre mna opat raz krasny rok...aj ked korona a jej obete ma mrzia...velmi...ale nerozmyslala som nikdy takto strategicky nad planovanim deti...co hned neznamena,ze nemam akukolvek predstavu zodpovednosti za ne do buducna...jednoducho ak mate v sebe tuzbu po dietati...tak netreba sa az takto tuho okliestit...nikdy by uz totiz nemusel prist dobry a vhodny cas...

mondolina
8. apr 2021

niekto vidí pohár poloplný, niekto poloprázdny...uhol pohľadu nič iné.

catmartina
autor
8. apr 2021

@mironka ta zodpovednosť je u mna asi extrémne silná..kazdy to ma inak, su ludia co dokonca nechcú radsej ziadne deti ...a potom je extrémne vela ludi,co prave kvoli dobe(znečisteniu etc) deti mat nemôžu..

kuko55
8. apr 2021

@mondolina niekto vidí pohár predovšetkým, podľa mňa aj samotná autorka príspevku a napríklad aj ja

nika23t
8. apr 2021

@catmartina ja mam na to podobný názor, akurát by som veľmi rada mala ešte jedno bábätko. Ale úplne Vám rozumiem, tiež sa snažím viesť deti k zodpovednosti, učíme ich, čo ma skutočnú hodnotu aj keď viem, že toto ľudstvo nezachráni. Planéta je v hroznom stave a môžeme si za to sami. A ani covid nezmení myslenie ľudí. Len stále dúfam, a riadim sa tým, že každý musí začať sám od seba. A aj keď sa veľmi bojím, verím, že táto generácia, ktorá teraz vyrastá, bude žiť ekologickejšie a zdravšie ako my. Ze budu ohladuplnejsi a zodpovednejši. Tak snáď to bude ok 🍀

bluka2
8. apr 2021

Ja ti rozumiem. Škoda, že nemáš už 2 deti, že by si nad tým nemusela rozmýšľať. Ja keby som nemala druhého, uvažujem úplne rovnako. Spomínajú tu vojny, ale nevidia klimatickú krízu a čo je v hre do budúcnosti. Už teraz sú klimaticki migranti a bude ich viac, viac nepokojov, ...dalo by sa písať viac, ale radšej nad tým veľmi nejdem uvažovať takto na vecer

catmartina
autor
8. apr 2021

@nika23t joj Kiez by to tak bolo..uz ta predstava je úžasná

alvaluka
8. apr 2021

@catmartina ja sa povazujem za pesimistickeho optimistu, ale... neries svet, co si napisala je pravda, ale ty ako jednotlivec robis nieco na zlepsenie napriklad ekologickej situacie? Ak ano, ved k tomu dceru a ak ty s manzelom chcete este jedno dieta tak ho majte, ak nechcete tak nemajte. Nepisem, ze stat sa ignorantom, ale vies kolko ludi ani nepremysla nad polovicou toho co si napisala.

janinah
8. apr 2021

Každý kto môže by mal dať tejto Zemi dobre vychovaného človeka,ktorý tu bude žiť po ňom,teda jedného za seba a jedného za manžela.Nie je to nijaké pravidlo,ale toto si ja myslím.

kuko55
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
catmartina
autor
8. apr 2021

@bluka2 hej no,pravda..tiez som sa začala dalej zamýšľať a ...radsej som prestala...lebo su veci co nas isto čakajú a veci co mozme este ovplyvniť ak sa stane zázrak..vsetky varianty su ale nezlučiteľné s bežným životom aky sme žili posledne roky..naozaj neviem co dalej, strašne sa to vo mne bije v súvislosti s dalsim dietatom

heidy222
8. apr 2021

@catmartina ja mam presne Take iste pocity. A to ze deti sa rodili pocas vojny, ano rodili ale o dost menej! Takze nie je to nic cudne ze takto uvazujes. Staci si pozriet demografiu, 1940-48 sa rodilo menej deti, potom v 50 rokoch prisiel naval, preto sa ta generacia vola baby boomers. Ja osobne som sa kvoli covid pandemii a Klimatickej zmene rozhodla nemat tretie dieta

sona96
8. apr 2021

@catmartina takže my všetci sme nevedomi, Číž si nevidia ďalej od nosa a žijú v iluziach a vy ste jediná tá, ktorá vidí pravú temnotu tohto sveta??? Nie je práve to smutné?

elementissa
8. apr 2021

@catmartina ano, ja to vnimam rovnako, uprimne je mi luto, ze som priviedla dieta do tejto katastrofy, narodil sa 10/2019, takze mal iba 5 mesiacov, ked toto cele sialenstvo prepuklo. Ak budu deti zavrete dalsie 3,4,5 rokov, lebo korona, ktora nikdy nezmizne, nema zmysel privadzat na tuto zem dalsich ludi. Aby trpeli v izolacii? Vyrobit z ludi absolutnych asocialov? Ja som kedysi chcela mat 2 deti, no prve tehotenstvo mi ukazalo odvratenu tvar tehotenstva a ake rizika to ma pre matku a celu rodinu. Kedze u mna je pravdepodobnost, ze dalsie tehotenstvo by bolo rovnake velmi vysoka, neohrozim seba a rodinu ktoru mam. Plus, tehotenstvo a hned za tym korona nas financne zruinovala a sme radi, ze prezijeme traja. Ja som sa po vsetkych tychto skusenostiach utvrdila v tom, ze celkovo dnesna doba (nie iba pocas korony), nie je vhodna na rodenie deti a ja uz ziadne dalsie mat nebudem. Kazdy si to musi v sebe nastavit tak, ako citi, ze je to spravne

hederamonstera
8. apr 2021

Kebyze sme sa takto hlboko zamyslali, tak asi nikto nema deti 😁 kedze jedina pravda je ta, ze im das zivot, v ktorom ich caka smrt alebo ako pisal schopenhauer - zivot je len utrpenie, ktore musime prezit....ale takto zmyslat nepomaha. Naopak, iny filozof (nepamatam uz ktory) miloval zivot a na hrobe chcela mat: totoze bol zivot? Tak este raz !;)
Je to len na tvojom postoji a tvoje frflanie/pozitivizmus tvoje deti preberu - cim im ich zivot ulahcis?;)

oblecenie99
8. apr 2021

Ja ti aj rozumiem, už rok idem spať každú jednu noc s tým, že bude to lepšie, musí to už byť dobre, ale je to stále len horšie a horšie.. Ja neviem, ja vážne začínam mať pocit ze by bolo možno lepšie niektoré veci nevedieť.. Je super, ze sme informovaní, len ci nie až príliš... Ktovie, ako by sa zachovali a rozmýšľali aj o takých otázkach, ako teraz ty, predchádzajúce generácie za iných chorôb ci vojny, keby mali takýto masívny, podrobný, neutíchajúci príliv informácií, ako máme my 🤷‍♀️ často aj dezinformácii. Neviem ako vy ostatné, ale ja už začínam miestami chytať zúfalstvo.. Som rada, že sme dieťa stihli v normálnych bezstarostných časoch, malý sa už narodil v čase, keď sa vo veľkom pošuškavalo o zatvárani Wuhanu. Ale veľmi sa bojím o neho, o jeho zdravie, aj o nás, aby nás mal oboch a zdravých co najdlhšie a aj o jeho budúcnosť 😕

oblecenie99
8. apr 2021

@elementissa Presne si vystihla moje myšlienky aj rozhodnutie

hederamonstera
8. apr 2021

@oblecenie99 ja napriklad vobec neviem, co sa deje 🙂 tv som nevidela uz roky a ani necitam spravodajstvo. Krasa zit ;)

oblecenie99
8. apr 2021

@hederamonstera TV nezapinam, ale vyskakuje to na mňa, rieši to každý všade v obchode vonku na ihrisku v rodine.. Informácie cielene už nevyhla dávam ani ja, ale ubrániť sa im nedokážem