Zienky, ako to máte doma s muzmi vy? Ako vysvetlít mužovi, že materská fakt nie je dovolenka? Vec sa má tak, že som doma s dcérkou (6 mesiacov). Avšak popri tom pracujem z domu (administratívna práca). Popri tom robím doma bezne prace ako pranie, žehlenie, ukladanie veci, komplet starostlivosť ohľadom dcéry (nákupy veci, UM, lekarov, prikrmy atd), riešim dietu pre mna a muža (zo zdravotných dôvodov), píšem mu zoznamy čo treba nakúpiť. Mame veľký dom (poschodový, cez 200m2), takze upratatovat v nom môže človek nonstop, no snažím sa aspoň tak, že keď sa s malou v niektorej izbe hráme, tak poodkladam veci, utriem prach a pod. Čo mi proste mala dovolí 🙂 Robota ma baví, je to aj moje hobby, problém je, že mám v nej často termíny ku ktorým ju musím odovzdať, takze deň vyzerá často tak, že keď mala zaspi tak sadám za PC, pripadne vyuzijem že je zle počasie a ak nejdeme von tak tiež pracujem. Alebo potom cez vikendy keď ju má muž na starost (aj keď to je take, že síce ju má na starosti on ale keď sa pokaká prebalujem ja, keď ju treba prezliest tak musím mu dať veci, keď idu von tak mu ju nachystam až do kočiara, potom zase z kočiara vyberám atd..) Snažím sa aj upratat napr kuchyňu (umývačku atd) keď mi malinká vydrží aspoň chvíľu v stoličke sa s čím si hrať ale pravidlo to nie je.. A jasne, že tiež potrebujem aspoň pár minút pre seba, keď zaspi tak sa v klude najesť aspoň.. No muž to nechape.. Buď má vždy porovnáva s inými “mamami” čo podľa neho toho stihnu o dosť viac ako ja (bývajú v 3 izbových bytoch a nemajú robotu), alebo sa sťažuje že prečo som neupratala a pod. Hádame sa kvôli tomu uz dlhšie, včera má odrovnal vetou že prečo nenechám prácu tak (aj keď vie, že má baví a roky som študovala na ňu), že by som mala viac času na domácnosť 🙈 Ja už neviem ako mu mám vysvetlit, že proste nie som žienka (a ani som pred svadbou nebola), ktorú napĺňa upratovať kuchyňu a čakať na muža s koláčom v ruke 🤷🏽♀️ (bez urážky k tým, ktoré to baví 🙂). Alebo som fakt tak neschopná a iné ste super ženy a dávate všetko?
@zzuunnaa nech si zaplati upratovacku… ja zatial ani nerobim, vari castejsie muz a aj tak nie je dokonale upratane. Presne, v dome sa da robit nonstop, taku chodbu by som mohla vysavat trikrat denne. Ked pojdem do roboty a muz na matersku, na 100% budeme platit niekoho na upratovanie.
myslim, ze zvladas toho pomerne dost 🙂 uz len starostlivost o dieta je dostatocna a vela krat vycerpavajuca, nehovoriac este o tom, ze sa staras o domacnost aby bolo upratane/navarene, plus mas pracu na polovicny uvazok. ak ani po niekolkych hadkach, resp. rozhovoroch nechape, alebo si mysli, ze toho robis malo, navrhni mu, ze si to s nim rada vymenis 🙂 mam pocit, ze to co robis povazuje za samozrejme/automaticke... a vsima si len nedostatky, miesto toho aby ta pochvalil, ze si nieco stihla urobit atd.. dieta je predsa aj jeho, tak nech sa viac stara on a ty budes mat potom viac casu aj na seba aj na domacnost ..
A čo vlastne robí tvoj muž? 🤨
@zzuunnaa joooj, akoby som to ja písala, čo sa týka povinnosti... Ja mam 13mesacnu najmladšiu, potom 9 a 12 ročnú. Školáčky už sú samostatnejsie, ale aj tak im pomôžem s učením, prať, variť, žehliť, upratovať atď atď. Nekonečné dní, stále rovnaké povinnosti. A najmladšia je šidlo, ja upracem jednu zásuvku, ona 4 vyhadze... Prácu - ucto-mala som v plane pracovať, ale nedá sa. Jednoducho to nestíham zatiaľ. Manžel pobaví k večeru malú, kým sa staršie učia a ja dobieham, čo pri nej nestíham. Ale NIKDY mi nevytkol, že je neporiadok alebo ze som niečo nestihla. Tvoj manžel je sebec, ak nevidí, o com je materská "dovolenka". Nech si vezme pár dní voľno a nech Ti ukáže, ako to máš robiť lepšie. A Ty bud tichý pozorovatel. Ale jedno je pravda. Ak budeš pracovať z domu pri polročnej dcérke, bude to na úkor nejakej inej práce v dome. Ale to je Tvoja voľba, a určite verim, že Ta to napĺňa a udržiava v psychickej pohode. Ja Ta za to obdivujem,ze to zvládaš. Chcela by som to tiež takto dávať... Držím palce, snáď manžel pochopí, o com je rodičovstvo, rodina a hlavne ta dovolenka.
@gejb ďakujem, upratovačku sme mali ale nefungovalo to, lebo to bola len ďalšia povinnosť pre mna. Starať sa kedy príde (samozrejme večer muž behal po dome s tým, že treba upratať lebo príde upratovacka 😀) a potom mi to rozbilo deň s malou (lebo upratovať po tichu sa moc nedá), takze sa budila a bola nervózna a hlavne sme boli potom my dve zatvorené 4 hodiny v jednej izbe aby mohla upratovacka upratať dom 😀 Tak som to zrušila s tým, že ak chce muž naďalej upratovačku tak nech chodí v sobotu. Tak to už zrazu nešlo.. Keď bol náhodou doma keď mala prísť tak hneď že zrusme ju na zajtra, nebudem mat na ňu čas 🤷🏽♀️
@crazy_cat_lady to súhlasím… že si všíma len nedostatky.. to čo je upratané nevidí, ale čo nie je hneď mám na ociach. Už som mu aj minule vravela keď chodil za mnou ze nemá poparovane ponožky, ze veď máš ruky, vieš kde sú, tak si ich sparuj.. Jasne ze si sparoval jedne čo obliekol na druhý deň 🙈
Odíď na cely deň a nech sa postará o všetko sam, rýchlo pochopí 😉
Tak pán manžel si nevie dieťa ani prebaliť a naložiť do kočiara a tebe nadáva?
Poznám taký vtip: muž príde domov, deti vonku ufulane, porozhadzovane hračky, ide do domu,. Všade riad, jedlo pomaly aj na plafone, pokračuje ďalej nervózny či ich vykradli alebo čo sa stalo. Bielizeň po celej chodbe až príde do kúpeľne žena leží vo vani, číta knihu, ahoj drahý ako si sa dnes mal?.. Muž pozerá: Čo sa stalo? Vykradli nás?
Žena sa usmeje: Vieš ako mi stále hovoríš, že celé dni nič nerobím? Tak dnes som naozaj nič nerobila.
Môj muž našťastie nikdy, naozaj nikdy nekomentoval ne/poriadok a ostatné veci ohľadom bývania a starostlivosti o deti ... Je to človek, ktorý sa o to všetko dokáže postarať aj sám ... Ale, keby mi niekedy niečo takto vyhadzoval na oči, tak to na just neurobím a nech si to urobí sám ... Mudrovať vie každý ....
@zzuunnaa ja môjmu nič nevysvetľujem, lebo on to chápe. Ale teda, odkaz svojmu, že aj ty môžeš porovnávať jeho s inými manželmi. Môj manžel sa oveľa viac podieľa na chode domácnosti a v živote by sa nesťažoval, ak je bordel, Jednoducho musí chytiť vysávač a upratať. Ak chce jesť, musí si uvariť. Ja robím domáce práce vtedy, keď mám na je čas a chuť. Na prvom mieste je dcéra a ja. Totiž, ja som doma z dôvodu starostlivosti o dieťa a nie, aby som robila gazdinku. Ale teda zvyčajne mám upratané, navarené.... Dom máme väčší ako vy, ale ja zase nepracujem. Materská je častokrát náročná aj psychicky. A Inak, to s tým malým bytom máš pravdu. Tam nie je čo robiť. My keď nemáme čo robiť okolo domu, vždy spomenieme, že čo robia ľudia v tých bytoch. Lebo to je život gombicka a nohy vyložené.
@zzuunnaa ak je taký nespokojný tak mu vyhoď na oči že teda nech znova zabezpečí upratovačku. Ale on, nie ty! Ty máš toho v rámci svojich povinností až až by som povedala.. keď okrem toho že sa staráš o malú dcérku tak ešte aj pracuješ z domu…
Čo vlastne robí on okrem toho že chodí do práce?
Alebo ešte ďalšia možnosť, nech ide na materskú s dcérou on, ideálne nech má možnosť robiť z domu a zabezpečovať popri tom chod domácnosti aj starostlivosť o malú.. potom uvidí!
@jjanulienka jooooj, 2x už ju mal na starosti.. Raz na 2 hodiny kým som bola u lekára a raz asi 4 keď som tu mala kamosku z USA.. A to bolo reči čo on všetko stihol 😀 Len zabudol na to, že predtým som tu malú nachystala takze raňajkoval v klude a len “strazil” spiace dieťa 😀 Uz som rozmýšľala aj nad tým, že mu v piatok večer odovzdam manuál čo treba urobil a v sobotu rano sa od 7 zavriem v pracovni do 18tej a potom z nej vyjdem so slovami že “som unavená a chcem spat, musím si oddýchnuť” 😀😀
chvalabohu mne tiez muz nikdy nevytkol upratovanie, ked som upratala bolo upratane ke nie nebolo upratane, nastastie sme pred detmi zili dlho spolu bez deti, tak kazdy z nas vedel aki sme
@zzuunnaa Veď keď začne prednáška ako on STÁLE..., tak mu povedz aký je úžasný a ako si ho za to veľmi vážiš a miluješ, lebo ON to všetko zvláda... Možno mu len stačí pohladkať ego a pôjde mu to postupne tak dobre, že ťa odbremení krok za krokom od viacerých činností. 😉
My sme sa na istý čas dopracovali k "upratovačke" - prišla 1x za týždeň kým bol manžel v práci a ja som išla s malou von. Ona upratala a zabuchla za sebou a my sme už prišli na hotové. Žiaľ, presťahovala sa a druhú som doteraz nenašla.
ja byvam v byte, pracujem z domu, mam starsie dieta ako ty a tiez niekedy nestiham. podla mna je to proste na jedneho cloveka vela, aj dieta, aj praca, aj obrovsky dom. treba sa o tom v klude porozpravat (nie, ked sa prave hadate o poriadku), rozdelit si prace, skusit mozno este raz tu upratovacku (v case, ked nie ste doma, by to neslo? napr. ked ides kocikovat?) a hlavne viac zapojit muza, lebo si zvykne, ze je to takto, a uz s nim nepohnes, a bude to na ukor jeho vztahu k dietatu. drzim palce 🙂
Podla mna robis urcite dost na materskej (uz len kvoli tomu ze pracujes) a k tomu velky dom len mozno by ma zaujimalo s kým ta porovnava? len vo vseobecnosti ci s niekym konkretným koho pozná?
@zzuunnaa Určite nie si neschopná, týmto smerom ani neuvažuj, staráš sa o úplne maličké dieťa a ešte popritom pracuješ. Toto nerobí veľká časť matiek, s ktorými ťa tvoj pán manžel porovnáva. A samozrejme, že by mu vyhovovalo keby si odišla z práce, pretože potom by už naozaj nechal všetko len na tebe s argumentom, veď si doma na rodičovskej. A aby si jeden otec nevedel prebaliť či obliecť vlastné dieťa, to je tiež na pováženie.
@zzuunnaa stihas vela 👍 mala som reflux grcacov, takze podlahy ciste lebo denne sa nieco prihodilo, po kedle nehrozilo odlozit dieta vodorovne, stale nosit zvisle aby sa nedogrckali, potom opatrne do kresielka, tam pospali trosku a zas dokola krmit, prebalit a nosit...ak nekojis, nechala by som mu dieta na vikend a v nedelu vecer prisla a vyhadzala mu vsetko co nie je upratane.
Už mi lezie na nervy príslovie že materská dovolenka nie je dovolenka, Názov dovolenka sa vzťahuje smerom k zamestnávateľovi, ktorý má voči zamestanenej matke nejaké zákonom dané povinnosti. Takže je to dovolenka. To, že starostlivosť o dieťa a domácnosť nie je vyretušovaný instagram a usmiate bábätká to je už iná reč...
Fungujem velmi podobne ako ty, plus staršie dieta, ale maly spi len dnu, proste potrebujem čas na prácu/domácnosť…samozrejme von chodieva ale s mužom/starkou/babkou…zavse aj ja sa idem prejst ale tak mozno dva krat do týždňa…neda sa vsetko…ked bude starší budeme chodit von obzerat a spat zas len dnu…ale moj muž mi vecer ked uložíme deti pomoze poriadit a nachystat na další den, je to aj jeho domácnosť, jeho deti, ja som jeho zena…nie slúžka… nezávidím ti to ja by som bola na nervy z takeho prístupu, ale neviem ci taky clovek sa dokáže zmeniť, jedine, ze by si to vyskúšal na vlastnej koži
Stihaš toho viac ako väčšina mamín na materskej.
Odhliadnuc od toho, že muž má na teba prehnané nároky tak by som zvážila buď ešte raz tú upratovačku alebo chůvu, pokiaľ sa práce nechceš vzdať. Čím bude dieťa staršie bude to náročnejšie - narobí viac neporiadku, menej bude spať,...
Ja keď som bola doma s deťmi tak som nemala prácu ale tiež máme 200m2 dom a stačilo mi to. A priznávam, že neporiadok sme mali často aj keď som mala na starosti "iba" dieťa a domácnosť.
Manželovi by som navrhla, že pokiaľ neporiadok vidí nech ho uprace 🤷🏼♀️ Ste rovnocenní partneri.
Toto nikdy nepochopim....moj sa doma tiez nepretrhne, varenie a upratovanie je len na mne, on sa po robote venuje detom, ked nema inu pracu(ma jej dost aj okrem zamestnania), ale nikdy mi nepovedal,ze je bordel alebo co, kolko krat sa este "hneva" ked som unavena po prebdenej noci, ze naco som upratovala, ze si mam lahnut a kaslat na to, ze si mam oddychnut... mrzi ma, ako sa ten tvoj chova
Tu je škoda, že ozaj od narodenia sa nepodieľa na úplne všetkých činnostiach okolo dieťaťa + dlhšie nebýva s ňou sám, nemá dostatočnú predstavu, ako to funguje. Ono je to aj tak rozdiel, keď sa stará o dieťa 1 deň ako keď ty to máš každý deň + ktovie aký máte spánok v noci. Každopádne toto treba riešiť čím skôr, lebo toto tak do roka boli pre mňa "zlaté časy materskej" keď som vymýšľala s prácou, štúdiom a pečením tôrt a pod. 😅 Potom začal chodiť, všade robiť neporiadok, spať len raz aj to krátko a treba mať oči aj na zadku, aby si neublížil. To teraz nemyslím ako strašenie ale je proste fakt že toho času bude prirodzene menej a menej. Zaobstarala by som si všetkých domácich robotických pomocníkov ak ich nemáš, vrátila sa k tej upratovačke alebo teda dala mužovi dieťa ako príde s práce s tým, že "ja idem upratovať" alebo to môže predsa kľudne robiť aj on 😁 a samozrejme dať mu vyskúšať aké to je a to nadlhšie...
@zzuunnaa vysvetli mu, že ty nie si otrokom toho domu. A ze nie je poupratovane? Nech zaplati pani na upratovanie raz za týždeň, a všetci budete spokojní... veľmi Si nakladas na seba, ved aj muž tam býva rovnako ako ty, a aj dieťa je váš oboch...