Ahoj mamičky. Aj vy máte dakedy pocity že ste zlá matka napríklad keď zakričíte na drobca svojho pripadne ho capnete? Ja mám teda vždy pokazený cely deň a výčitky. Keď si spomeniem na tie kútiky úst ktorým bolo do placu 😟 Máte to aj vy tak? Či len ja som taká precitlivelá? A otázka čapli ste dieťatku aj takému menšiemu okolo 2rokov? (Samozrejme nie silno) ďakujem za reakcie
A este zlou matkou by si bola keby ta to netrapilo
@kattullka ahoj jasne ze mam.. sice malu som zatial necapla ale staci ked silnejsie poviem nono a uz vidim ako jej je do placu. Potom sa riadne potulkame vybozkavame a je dobre.. ani nestihne plackat a uz sa smejeme. Jednoducho ked cloveku trosku ujdu nervy tak skor koname a az potom nas to mrzi.. jedina dobra rada je ist potom za drobcekom riadne sa vystiskat vytulkat a ospravedlnit sa to je najlepsi liek..
Mam dve deti 3 roky a 1 rok...vzivote som ich necapla, ni po plienke, ani rucke...ja som dospela a svoje frustracie si hold musim riesit ako dospela. Dieta potreuje lasku a hranice a tie sa daju dat doslednou vychovou. INak nevravim, ze som ich nemala chut capnut...mala. Ale to je moj boj, nie ich.
Mne sa to teda zadarilo iba párkrát a väčšinou má vysmiala lebo to by ani muchu nezložilo take capnutie 🤣 začne plakať iba keď vidí že som ozaj nahnevaná a vtedy to už mi je luto keď vidím plakat ju 😞 a to si vždy poviem že už ani kričať nebudem ale proste prasknú nervy a je to tam.
@kattullka mojaa ved to place prave preto aby si k nej prisla a potulkala ☺☺ nabuduce to tak skus a uvidis ako sa upokojis ty a aj drobec a hned budes mat den krajsi.. ja mam sice rocnu dcerku ale je riadne ,, zihadlo" takze som tiez riadne niekedy vytocena ked robi zlotu ale snazim sa vzdy ukludnit ale niekedy sa aj mne stane ze poviem hlasnejsie nono a je to tu.. ten smutny vyraz a krcenie ustociek na plac jednoducho mi dako nejde ju nepotulkat..
Zlou matkou by si bola, keby si tie výčitky nemala.
Ja mam tri deti a starsim babam(3,5 rocna a 2,5rocna) dostavaju normalne po riti,ked neposlúchajú. Ano,niekedy mam vycitky,niekedy po nich riadne pokricim a je mi to aj luto,ale aj ja som len clovek a bohužiaľ,ani ja nemam vkuse chut a silu riesit všetky veci,co vyparatia s kludom a rozvahou. Hodne záleží od aktualnej miery stresu,v kt.sa prave nachadzam v danom momente,ked babam hrabe.
neviem na co sa tu hrate.kazda matka tresne svojmu decku ci po riti,ci po ruke, po papuli. niekedy to inak nejde. a tie co sa vonku tvaria jak velke dohovaracky a montesorky bio matky tak doma za zavretymi dverami aj tak uleti ruka. nie sme stroje, mame city. takze aj hnev patri ku materstvu. nemaj ziadne vycitky!si super mamina! pockaj o rok ked zacne obdobie vzdoru a skusania tvojich nervov. potom bude capanie po riti na dennom poriadku 😂😂
Jezis nedramatizujte tu prosim vas...necapnite mu po zadku nikdy,ospravedlnujte sa a potulkajte ked ho capnete ked si zasluzi a potom mame dvory plne nevychovanych krpcov ktore si nevazia svojich rodicov a skacu matkam po hlavach.
@dadka_bb tak s tymto totalne nesuhlasim. Je vela rodicov co deti netresnu a radsej dietatu dohovoria. A nemyslim si ze kazdodenne capanie dietata je spravna forma vychovy. A je jasne ze to zalezi aj od povahy ci je clovek viac alebo menej vybusny..
@dadka_bb presne, ročným bábätkám nie je veľmi prečo capnut a hucat po nich, pridu 2-3 roky a už je to o inom, môžem vysvetľovať a im to ide jedným uchom dnu a druhým von... trochu zareagujú až na hukot, niekedy ma až hrdlo bolí a dám aj po riti, keď je dôvod. Výčitky nemám, neotlkam ich pre radosť alebo z dlhej chvíle, vždy vedia, prečo a aj tak o chvíľu skúšajú znova 😀
@nini1010 no podla mna to nieje drama.. matka aspon potom nema vycitky a dieta pride na ine myslienky a prestane robit zle.. a myslim si ze tie nevychovane deti su teraz preto lebo rodicia sa nahanaju za peniazmi lebo je taka doba a nevenuju sa im. Tod vse..
@dadka_bb ti tu prisaham v zivote som svoje deti necapla. Nie, naozaj to nerobi kazdy a to moj starsi mal aj fazu vzdoru aj mladsi je urevanec par excelance. Este raz dosledna vychova...ta je vsak narocna na rodica, nie na dieta. Pravidlo 3x a berem od aktivity, ekd poviem,ze nieco spravim,tak to spravim a vzdy, vzdy dodrzim slovo aj ked ho dam 3 rocnemu. Moje deti maju normalne hranice, nie su to divoke selmy, autoritu vsak clovek naozaj moze vybudovat inak ako fyzickym trestom ( ano, aj capnutie je fyzicky trest, bitie hlava, nehlava je za nasilie, aby sme mali jasno v pojmoch)
@radoslava3 cast,beriem.ale druha cast su decka rodivov ktori z nich robia polobohov a ked im niet rady povedia im akurat tak "nonono!".Ja nehovorim mlatit dieta,to urcite nie aby ma tak niekto nepochopil.ale jedna vychovna vzduchom chladena este nikomu neublizila.a dat malemu dietatu za trucovanie po plienke taktiez nie.
ano, za 6r svojho materstva pri troch detoch som zazila uz niekolko situacii, kde mi uletela ruka a deti dostali po riti.. hrda na to nie som, aj ma to mrzelo.. ALE, nie som a nikdy som nebola dokonala mama, ktora vsetko riesi podla psychologickych clankov - jednoducho robim chyby, tak ako milion dalsich ludi.. svoje deti lubim, snazim sa im to aj stale dokazovat, ale tiez mam len jedny nervy..
som prisnejsia, ale milujuca - a priznavam, nervy mi kedysi nepraskali tak lahko kym neprisla "prva puberta" najstarsieho, vsetko sa to obcas prepletie velkou tvrdohlavostou dcery a naozaj velmi velkou narocnostou najmladsieho.. ked raz bude niekto v mojich topankach a riesit za mna moje problemy moze ma za to sudit..
capnutie u nas urcite nie je na dennom poriadku, ale obcas sa stane..
@nini1010 mna tiez rodicia nebili mamka radsej nahucala a sme super vychovani vsetci traja. Takze ono je to aj vychovou. Ja som tiez nahnevana ked mala robi zlotu ale zatial nevidim dovod to riesit bitkou. U nas je mala vytuzene dieta takze som mozno viac precitlivena ked place. Ale treba len skusat co plati na dieta a co nie. Niektorym detom staci dohovorit ako to bolo aj u nas a hned sme mamku respektovali. Ale jednoznacne by som malej necapla po papulke ako to uz tu bolo spominane to by som mala vycitky asi aj tyzden.. ja nikoho neodcudzujem ked udrie svoje dieta ved sme len ludia ale zas niekedy by sme sa aj my dospeli mali zdrzat pred tym co urobime.. ale vsetci mame chyby takze byt supermamou je nemozne.. ale myslim si ze ked sa dietatu ospravedlnime za to ked to trochu prezenieme tak na tom neni nic zle..
V tejto debate niektorým mamkam unikli poddtstne veci:
1. je rozdiel dat dietatu po zadku, aby dieta zistilo, ze aha tu su hranice a koniec srandy a rozdiel dat dietatu po zadku taku, ze sa 3krat otočí okolo svojej osi
2. temperament dietata, su deti, ktorym staci 2-3 nieco vysvetlit a povedat nie, ci pohroziť a to dieta je s tym uzrozumene a du deti, ktorym môžete povedat 100x, hroziť a zas vysvetlovat a proste to dieta si neda povedat
3. vplyv rodiny, ak ste vy ako dieta boli bite, častejšie sklznete ku fyzickým trestom, ak ste sko dieta fyzicky trest nezažili, tak to považujete za zlyhanie ak niektorá matka svoje dieta udrie
Nie som zástanca bitiek a trestania, ale niekedy je mensi výprask vykúpenie pre rofica i dieta
Nuz. Fyzicke tresty su de facto nelegalne. Ani psa but nie je ok. To ze dieta nema modrinu este neznamena ze to na nom nezanecha stopy. Hranice sa daju nastavit aj inak. Co ich tym ucime? Ze sila a fyzicka prevaha vyhrava? Ze sa nas maju bat? Ak to nie je ok ked sa biju dospeli ani keby mali potycku ze si daju facku. Preco to je ok ked my bijeme slabsieho? Cize ked mohe dieta bude mat 5-6rokov a nastve ho mladsi kamarat ci surodenec tak je to v poriadku ked ho starsi zbije lebo moze?... hranice maju byt. A maju byt velmi pevne. Ale aj ja viem prist do prace nacas bez toho aby som sa porusenie discipliny dostala rakoskou. Mamicka co zacala diskusiu. Sama citis ze tie chvile si nezvladla. Odporucam time out tebe ci detom. Byt dosledna aj za cenu placu kriku ci hadzania sa o zem. Zvladnes to. Dieta nie je hlupe je iba male 😉
@pribinak Súhlasím s tebou..ja mám 20 mesačného krpca ktorý je tvrdohlavý ako mulica a hlavne strašne živí😯Keď to nejde po dobrotky tak mu musím dať po zadku(samozrejme nie aby som ho dolámala😁) keby nie tak už teraz mi skáče po hlave.
Ja kazdy den na ihrisku vidim, ako to nefunguje. Napr. dieta vyhadzuje piesok na ide dieta, mama ho upozorni ( nevysvetli preco to nerobit), nasleduje veta...nerob lebo pojdeme domov ( hoci vie, ze prisli pred 10 minutami a domov nepojdu a vie to aj to dieta a tak ma v pake a hadze dalej), mama krici, dieta ignore az nakoniec mu da mama na rit a dieta reve a aj tak vyhadzovat piesok bude skusat dalej o chvilu. Normalne vysvetlit primerane veku rpeco to nerobit, nasledne sa vyhrazat niecim realnym, co aj dodrzim..napr. vezmem ti lopatku ( co aj spravit ak diet aneprestava) a nedam aj keby sa tam smarilo o zem, lebo bolo upozornene, bolo vysvetlene, ak v cinnosti porkacuje, normalne ho upozornim, ze pojdeme prec ( nie domov, ak nechcem, ale niekde kde nie je piesok) ak dieta neprestalo idem prec s nim... Vacsine deti toto staci zazit raz, niektore pochopia uz po lopatke, niektore dokonca aj skor. A to je dosledna vychova a to vravim ako matka, ucitelka a clovek co sa 11 rokov venoval profesionalne detom zo soc. ohrozeneho prostredia. V dobe, ked je nepripustne pomaly bit aj zviera, lebo je to tyranie, enchapem, preco akykolvek fyzicky trest je vnimany ako OK. A hej nie som bio matka, nehram s detmi montessori aktivity etc. Len som si pvoedala, ked sa narodili dve veci, ze ich nikdy nenecham vyplakat a nikdy ich nebudem fyzicky trestat, capanim clovek prekroci hranicu a potom uz tazko sa vracia spat, ze dietatu staci vysvetlit.
PS: Rozhodla som sa ich fyzicky netrestat aj kvoli tomu, ze ja somv elmi temperamentny clovek a viem, ze ked ma valcuju emocie je lepsie odist a dychat ako sa neovladnut raz a namiesto capnutia by bola bitka ako svet. Cize ja to robim aj kvoli sebe. :D
Myslim si ze tu vela ludom uniklo ze sa jedna o dvojrocne deti. A vsetci ti co si myslia ze dat tak malemu dietatu po papuli,vyprask a vzduchomchladenu ako tu bolo spominane, tak by sa mali hanbit. A obdivujem maminku co zakladala diskusiu za to ze je taka otvorena. A myslim si ze je velmi dobra maminka ked ju to mrzi. Radsej ste ju mali nejako povzbudit a poradit jej a namiesto toho jej pisete ze vyprask u tak maleho dietata je ok bez toho aby sme mali vycitky. Tak ja uz neviem kde to zijeme..
Mne sa paci ako je kazdy mudry ako treba nastavit hranice a byt dosledmy bla bla, no nikto nepoviem ako to spravit, teoria mozno pekna ale co prax... Hlavne ak mate deti typu:milion krat povies vysvetlis a aj tak ignoraciu a just ti splechne do ksichtu ze aj tak dosiahne co chce....
@nini1010 presne. raz na ihrisku jeden fagan mojej dcerke ked bola mensia sypal na hlavu piesok.biomatka samozrejme milucko na nho ze Nesmies zlatko dievcatku sypkat piescik, nono laska, to sa nepatri. sypkaj si do bagricka ... Po 5 minutach totalneho ignoru a rehotu fagana biomatke som na nho tak zhukla, ze myslim ze doteraz sa piesku vyhyba na kilometre. su deti ktore naozaj zareaguju na tieto psycho dohovaracky,aj moja bola ukazkove dieta do 3rokov. potom uz odkukala od inych deti tie mrncania,hadzacky,alebo ved ma aj svoje nervy a povahu. tiez jasne ze ju nebijem hlava nehlava, ale napriklad ked ma nepocuvla a vybehla mi na cestu baby!vtedy som ju tak zbila ze jacky chen by mi dal diplom 😂😂 ale, odvtedy uz na cestu nevybehla. neni tych situacii vela kedy mi rupnu nervy,ale stane sa.a mne sa ulavi,aj krpata vie ze prestrelila.
najviac ma potesilo ked sa mi priznala moja super kamka -detska psychologicka diplomovana! ze aj ona malej niekedy vytne,a to ona je presne ten kludny dohovaraci typ.ale zial deti to vedia zneuzivat.
my matky spekulantskych temperamentnych deti sa vobec za capance po riti nemusime hanbit. hawk 😄
@dadka_bb po papuli by si mala dostat ty za tento koment. Cize bit deti je ok. A ked dieta vyrastie a karta sa otoci? Taky 16 rocny kolohnat keby ti plestil po hube? To uz nie? A preco? Ved cele detstvo sa ucil riesit spory nasilim. Tak bude otlkat aj svoju zenu a deti, slovenska realita v kazdom druhom dome.
Jasne, ze mavam vycitky.
Ale nie si zla matka. Aj matka je len clovek. Dolezite je, aby si sa sustredila na to pekne, co si cez den s detmi zazila a nie na to, co sa nepodarilo. Z toho sa mozme akurat poucit a nabuduce reagovat inak. Ani nase mamy neboli dokonale a mame ich preto menej rady?
No baby kedysi to tak bolo veď keď dieťa niečo spravilo v škole dostalo a doma dostalo ešte druhú. Kedysi to bolo normálne. Ja si veľmi dobre pamätám ako by to bolo včera ako som ja vždy dostala ale nejednalo sa už len o capnutie po zadku ale mama nás bila s varechou aj keď som už mala viac ako 10 rokov. A väčšinou práve neprávom len zato že bola nervózna. Ja svoje dieťa určite tak vychovávať nebudem ale určite budem jedna z tých prísnejších keďže to mám v povahe a určite keby sa mi dieťa hodilo o zem mohlo by vrieskať koľko by chcelo. A po zadku capnut za to sa nestrieľa možno niekde v Anglicku. Každý si vychováva ako uzná za vhodné. Hlavný je výsledok lebo ak budete na detsko vrieskať a on si z vás i tak bude robiť dobrý deň tak asi to nebude ten správny smer. Hlavne treba zistiť čo na neho platí.
U nás je to tak že nás krpec (2r) je riadne šidlo a tvrdohlavý až až. . Dohováram kým počúva keď nie capnem po plienke alebo ručke... Chvíľu zaberalo pohroziť (nie biť) varechou ale zistil že varecha je na miešanie nie bitie tak sa jej prestal báť... Zobrať od aktivity u nás nezaberá a veľmi často ani dohovaracky ale ja mám pocit že má počúva iba keď chce, nie som na to hrdá že ho capnem a rozhodne nie som za bitky ale stane sa ...
Pre všetky mamy 🙏❤️.Rozumiem tomu, čo zažívaš. Poznám tú bezmocnosť, s ktorou sama seba počuješ niekoľkokrát denne kričať. Často stačí len maličkosť – hračka na zemi v predsieni, nesprávne zapnuté gombičky na svetríku alebo si niektoré z nich netrafilo lyžicou priamo do úst – a už spustíš. Nie je to bežný krik, akým mama okríkne neposlušné dieťa. Je to, akoby si práve kričala na dospelého človeka – z plných pľúc, nahlas a hrozivo. Nasleduje detský plač a potom ticho. Cítim napätie, ktoré u vás vládne, aj ťarchu viny, s akou sa o pár minút dieťaťu prihováraš. Chvíľu to u vás znie milo a veselo, až do najbližšieho detského prešľapu. Nasleduje ďalší strašný krik, ďalší plač, ďalšie ticho a ďalšie pokusy o láskavú komunikáciu.
Dakto by povedal, šibnutá matka. Vrieska ako rozumu zbavená. Načo majú také ženy deti?
Ja poviem len – viem, ako sa cítiš. Nebolo to tak dávno, keď som ja takto strašne kričala na svoje dcérky, predovšetkým na našu prvorodenú. Neznášala som sa za ten krik. Videla som, ako sa ma moje dieťa bojí, ako jej môj nedostatok sebaovládania ubližuje, ale nedokázala som s tým nič urobiť. Cítila som sa ako v bludnom kruhu, denne zas a znova. Ubližovala som jej a ubližovala som sebe. Pochybovala som o sebe ako matke, vyčítala som si, v noci som plakávala pri jej postieľke a prosila ju, spiacu, o odpustenie.
Bolo ťažké si priznať, že mám problém. Hanbila som sa a obviňovala. Raz som však cítila, že musím o svojom – našom probléme hovoriť so svojimi priateľkami. Vieš, čo sa stalo? Zrazu sa ozvalo mnoho mám v mojom okolí. Kričali rovnako ako ja. Kričali a trápili sa, cítili sa nehodné materstva a takmer sa nenávideli za to, ako ustrašene sa na ne vo chvíľach ich slabosti pozerali ich vlastné, hlboko milované deti.
Hlboko milované.
Počúvaj ma, milá kričiaca mamička. AJ TY SI HLBOKO MILOVANÁ. Aj ty, milá unavená, vyčerpaná mamička. Poslednú noc, ktorú si prespala nerušeným spánkom, si už ani nepamätáš. Bláznivé rána, denný kolotoč upratovania, dojčenia, varenia, výchovy, ... a kde si ty? Kde je tvoj oddychový čas? Tvoj manžel je v práci – alebo dokonca deti vychovávaš sama. Úplne si zabudla, že aj ty si hlboko milovaná. Kladieš si na plecia celý svet a zabúdaš na to, že kto chce dávať, musí tiež čerpať.
Nie, nie je správne kričať na deti. Nie takto, surovo a bez rozmyslu. Ale čo ak za to nemôžeš, čo ak za to nemôže nikto z vás? Čo ak to len v tebe kričí tvoje nevládne, očakávaniami okolia i seba samej obťažené srdce? Čo ak tvoj krik je výkrikom túžby tohto srdca, ktoré potrebuje pohladiť a objať a utešiť – presne, ako tvoje vystrašené deti, na ktoré toľko kričíš?
Nadýchni sa. Tvoje deti ťa milujú. Skloň sa k nim a povedz im: „Mamička nevládze. Objím ma, prosím.“ Nehanbi sa priznať si pred nimi svoje hranice. Ony ti odpustia. Odpustia ti a objímu ťa, tak ako to dokážu len deti.
A keď budú večer odfukovať v postieľkach a ty si urobíš do svojej obľúbenej šálky čajík s medom, vylož si nohy a namiesto lacného časopisu, internetovej či mobilnej aplikácie vpusti do svojho srdca pokoj. Premietni si pekné chvíle, ktoré si s deťmi zažila; spomeň si na to, ako ťa rozosmiali, dali ti nemotornú pusu či zovreli ruku svojimi malými prštekmi. A uver, že nikdy nie je neskoro dať zbohom starým zlyhaniam.
Ano aj ja mavam vycitky. Najhorsie je to, ked mam pms snazim sa to kompenzovat. Ale moj maly je velky betar a vtedy ma rozculi vsetko. Obcas tapnem ale po pamperske. Viacej kricim alebo teraz davam do kuta uvidom dokedy to bude fungovat.