Manžel tvrdí, že o deti sa mám starať ja

jollynka
30. aug 2015

Mame dve deti 4rocne a rocne (kojene a este asi dalsi rok kojene bude). Starostlivost o ne zvladam aj sama, pomoc nepotrebujem. Mrzi ma vsak, ze nemam ziadny cas na seba. Ked idem napriklad do sprchy, mam pocit (a manzel evidentne tiez), ze mi robi sluzbu, ze na 5 minut postrazi deti. Pretoze on chodi do prace. Ked mu argumentujem, ze ja tiez mozem rodicovsku vnimat ako 8 hodinovu sichtu a nie 24 hodinovu a zvysok si mame podelit, povie, ze ja som matka (otec nie je rovnocenny), narobila som si deti, nech sa o ne staram. Typ otca, ktory sa postara o deti, ked su umyte, prebalene, oblecene, najedene.
Ako vysvetlit chlapovi, ze materska a rodicovska dovolenka nie je dovolenka a ze sa doma neskriabem v zadku a ze otec je plnohodnotny rodic a nie aupair na moju nevyhnutnu nepritomnost? Naozaj mi ostava iba vypadnut z domu a nechat mu deti napospas? Alebo si dohodnut konkretne dni a casy, ktore budu patrit iba mne? Poradte, ak ste alebo ste boli v podobnej situacii. Inak je to super chlap a clovek, svoje deti miluje a aj sa im venuje, len toto ma dost pomylene. Dakujem.

vejda
30. aug 2015

neskusaj nikdy odist sama von bez toho,aby to nevedel,inac ta necha,skor zacni z ineho konca, povedz,ze ta bolia zuby, alebo hlava, nech sa im venuje a ty si lahni, nevyhrazaj sa mu a hlavne nie sexom, lebo ho stratis.

maciatkolulu
30. aug 2015

@jollynka a to bol taky vzdy? Alebo si na to prisla az teraz? Ja neviem, lebo moj muz maleho prebali, okupe, nakrmi a vsetko bez problemov, ale aj tak mam pocit, ze celkovo je starostlivost na mne. Ale aj patricny poobednajsi trojhodinovy spanok. Tak ked to zvladas a inak je fajn a aj sa im venuje, tak si za ten cas predsa oddychni a hotovo, neries. Je dobry otec, zarába, venuje sa detom, tak vydrz, za chvilu je aj male vacsie a bude vacsi klud.

jollynka
autor
30. aug 2015

@vejda Samozrejme, ze by som nesla prec bez toho, aby to vedel. To mi ani nenapadlo. Proste mu odovzdat deti a povedat, ze sa idem prejst, na kavu a ze pridem o 2 hodiny. No a vyhrazat sa "nedanim" je pod moju uroven.

jollynka
autor
30. aug 2015

@maciatkolulu Ano, v podstate vzdy. Prve dieta prebalil asi 3x, potom sa zacal viac venovat, ked uz zauradoval nocnik. Vtedy mi to az tak nevadilo, mala som na prve viac casu a materstvo mi bolo vzacnejsie. Obe deti kojene, nosene, preto viac lipnu na mne. Nemozem sa v noci zobrat a odist do inej izby, nech sa vyspim, kedze v noci 1-2x kojim. A nehovorim, ze je zly otec, len mi zacina prekazat, ze sa bez deti nikam nepohnem. Nepotrebujem ponocovat a sama dovolenkovat, ale niekedy zavidim kamaratkam, ze si v restauracii v klude zjedia obed, vyberu sa na dve hodiny na nakupy, atd. Viem, som mama, ale aj niektore tie kamaratky maju malicke deti.

klaudialip
30. aug 2015

poznam to,ale jedno nechapem:narobila si si deti?to ti povedal?ako nic v zlom,ale on pri tom nebol ci ako?
moj muz je inak dost podobny,ze niekedy ked chcem aby deti osprchoval nech si oddychnem abo porobim nieco ine,,sa citim ako keby sa mu musim prosit.teraz po porode sa trochu zmenil,nevravim ze s detmi pomaha,ale aspon si nemysli ze ake jednoduche to mam doma s detmi a ze to nie je naozaj dovolenka,skus sa s nim o tom porozpravat a ked nepomoze tak chod fakt na chvilu z domu prec,mlieko odsaj aby si nemusela utekat kvoli kojeniu a sprav si den pre seba,na tvojom mieste by som nesla len na 2 hodiny ale minimalne na pol dna

jollynka
autor
30. aug 2015

@klaudialip On chcel druhe o rok neskor, ja po sebe, aby som si "odbila" matersku a potom sa mohla natrvalo vratit do prace. A aj mensi vekovy rozdiel medzi detmi je podla mna lepsi. Ale keby sme mali druhe neskor, nic by tym nevyriesil. Asi budem musiet zdrhnut a urobit z toho pravidlo.
V podstate mi vadi, ze on sa o deti stara hlavne ked ja nemozem. Ja zatial upratujem, varim. Ja by som si ale aj rada citala alebo len tak oddychla. To by asi neprezil. 😀

klaudialip
30. aug 2015

@jollynka ja som zaviedla v nasej domacnosti to,ze som zacala cvicit,chodila som mimo domu a on proste musel 2hodiny s detmi vydrzat,i ked jeho strazenie bolo typu,ze deti robte si co chcete a nechajte ma pozerat tv 😀 takze ked som prisla domov tak bol rozbombardovani cely dom.potom som si nasla kamaratky a stretavali sme sa kazdy piatok vecer a mali babsku jazdu,nekomentoval,mne nepriznal ale svojej sestre hej,ze sa mi ani necuduje ze potrebujem vypnut,ved on zdrhne tiez kazdu chvilu ked sa da.vtedy bola len podmienka ze mladsiu musim uspat,bo bola velmi naviazana a ked nebola mama tak az vracala,ked sa stretnutie v noci predlzilo a ja som bola nahodou dlhsie a mala sa v noci budila tak sa uz staral on.treba nech sa trochu uvedomi
a to ze on by nieco urobil s nimi kym by som ja citala alebo oddychovala tak to u nas tiez nehrozi 😀

maciatkolulu
30. aug 2015

@jollynka ja to do detailov poznam, tiez ked som na wcku, tak tam mam minimalne maleho a az ked zacnem rucat, ci aspon na zachode nemozem byt sama, tak sa najde niekto, kto ho vezme, samozrejme jaciaceho. A tiez som este nebola nikde bez neho a obcas mam pocit, ze ma svihne, tiez si este v noci obcas cicne a spi so mnou. Vzdy ked ma chytaju v hlave rozne scenare ako zdrhnem z domu a budem niekde jest, pit, spat, kupat sa a sediet na wc do sytosti, pozerat tv a pod tym nemyslim masu, alebo spievankovo, citat si, telefonovat v klude, tak si uvedomim ako rychlo mi starsie vyrastli a ja som zrazu mala vela casu a nejako mi tie uslintane a vacsne pritomne ubabrane rucicky chybaju. Takze sklapnem a ticho si to uzivam. A ked je velmi zle.narobim krik a uz sa niekto najde a zahra sa s nim chvilu. Takze neboj prejde to a pokial je muz spravny chlap a dobry otec, tak to velmi neries. Skus mu v klude povedat, co potrebujes, snad pochopi.

adel222
30. aug 2015

vsetko co pises poriesila opatrovatelka. chodi ku nam kocka na styri hodky denne a ja mam cas upratat, navarit, pospat si. povedz muzovi ze si ides najst pomocnicu.

jollynka
autor
30. aug 2015

@klaudialip Dakujem. Nieco taketo som si potrebovala precitat. Skusim aj ja zaviest pravidlo, ze par hodin do tyzdna je mama sama so sebou.

janickacrazy
30. aug 2015

@jollynka Nájdi si nejakú záľubu mimo domu, napr. tanec, zumba, cvičenie, jazykový kurz a pod. a normálne mu oznám, že v utorok od 18:00 do 20:00 sú deti jeho a ty ideš relaxovať. Najlepšie by bolo, keby si chodila pekne pravidelne, neboj sa, ved on si zvykne. Tie deti sú vaše, nie tvoje.

jollynka
autor
30. aug 2015

@maciatkolulu Snad za tie 3 hodiny tyzdenne nepridem o nieco podstatne v ich zivote. 😀 Ja nechapem, ako mozu mamicky piect torty, hackovat, sit, strikovat, tvorit, pracovat popri MD, ked ja upracem a navarim pocas ich obedneho spanku a vecer, ked zaspia, spracem kuchynu, dam sprchu, trosku sa povenujeme s manzelom a idem spat. Nic ine v podstate nestihnem. Potrebujem aspon 9-10 hodin spanku.
@adel222 Az take zle to s nami snad nie je. Na platenie opatrovatelky som lakoma. 😀 To radsej nejakeho opatrovatela.

maciatkolulu
30. aug 2015

@jollynka za tri hodiny týždenne urcite neprides ;-D akurat zacuchas slobodu 😀

klaudialip
30. aug 2015

@jollynka tak aj mne povedia ze ako to stiham,nepeciem torty,ale zvyknem doma piect a niekedy ma zato moje kamosky obdivuju ze ako to stiham a pod.ono je to len o tom urcit si priority a skusit najst cas,minuly rok v novembri som robila dcerke oslavu 4-tych narodenin a robila som vsetko sama(kopu obcerstvenia,velka torta,upratovanie,vyzdoba).kamosky sa potom cudovali ako som to zvladla pri dvoch detoch.no poviem ti ze za tri dni som schudla cca 3,5kila,bo som sedela len na zachode,spala 4 hodiny a dokopy nic nejedla,ale ked ma chvalili tak to za to stalo 😀 som trosku sutazivy typ a kedze v lete chodievame na dve oslavy rodin ktore maju viac finacnych moznosti ako my,tak sa chcem vytiahnut 😀 tento rok to uz asi nedam,bo robit to pri troch detoch uz bude asi nemozne 😀

lilitela
30. aug 2015

@jollynka Ty nie ze mozes rodicovksu vnimat ako 8-hodinovu sichtu - to je minimalne 8-hodinova sichta, teda u nas aj 10h, ked vezmem do uvahy, kedy sa budime, a od kolkej sa staram od dieta sama, az kym pride manzel domov. Takze po ôskonceni" tvojej a jeho praci si treba dalsie prace spravodlivo rozdelit. A kedze on si od svojej celodennej prace odpocinie tym, ze z nej odide a viac sa jej nevenuje, ty napodobne by si sa mala venovat inym veciam ako detom - cize ak nie svojim konickom, minimalne upratovaniu, vareniu, nakupovaniu a pod, a on si naopak moze odpocinut pri detoch. Mne manzel pomahal s dcerou, ale tiez som mala pocit, ze na to aby som mala od dietata aspon hodinu klud, musim ozaj odist z domu - ked som sa zamkla v izbe, tak samozrejme buchanie a rev a pod. Velmi vhodne je im zorganizovat prechadzku, aby oni chodili von - ihrisko, navsteva babky, pripadne herna a ak zvladnu nejaky nakup (uzitocne). A naopak, ja by som sa hned manzelovi povyhrazala, ci deti lubi, lebo ak ano, tak nech si uvedomi, ze fungujes ako rozvedena matka, ze je vsetko iba na tebe, a to sa v tom pripade velmi lahko mozes rozviest, tak ci by ho potom nemrzelo, ze deti bude vidiet iba ako urci sud. Pripadne mu navrhni, ze ty sa vracias so prace a nech si laskavo vybavi rodicovsku a jednoducho sa vymenite, s tym, ze ty ked prides domov, tak mu rozhodne nebudes pomahat s detmi. A tie reci, ze si si narobila deti, si moze vies co - bez ohladu, kto chcel kedy dieta, su raz jeho a hotovo - ak ich fakt nechcel, mal si dat prezervativ - ale to by sa mu asi nepacilo, vsak?
@jollynka Tak toto mi je tiez zahada, kazdy den si hovorim, ze potrebujem den aspon 48-hodinovy, aby som vsetko stihla a bola aj spokojna, aj mentalne.

silvike
30. aug 2015

@jollynka
Mna k tomu napadla len taka vtipna prihoda z nasej domacnosti. Bola som na WC, samozrejme doliezla starsia, doliezol mladsi, ten vtedy akurat zacal chodit. Ja uz samozrejme rezignovana, ze teda ano, na WC nemozem byt nikdy sama, dvere nechala otvorene (v podstate uz ani nezatvaram, nema to zmysel). No a zrazu sa vo dverach vonkajsich od bytu objavil manzel. Ja stastna ze je konecne doma a on ? "Zatvorim Vas, hej !" Som mala dost. Ta nezeby deti zobral prec odomna a mna zavrel na vecku samu, ale on Ti nas tam vsetkych radsej zavre, nech nemusi nic riesit (ci sa niekto nesmykol, nebuchol, preco niektore pistí a druhe jačí...). Ja som za nim len zakricala, nech zoberie deti prec. A on "Ahaaa" 🙂 A sa zasmial. On to vlastne tak neumyselne urobil. On mal asi pocit ze to my chceme byt vsetci pokope na tom WC ako teda vzdy. Tak mu to ani neprislo divne a mal pocit ze to je prave normalne. 🙂 Proste haluz. Sme sa na tom bavili 🙂

lilitela
30. aug 2015

@silvike Ja sa tu tiez sulam, jak to citam. Super 😀

jasminet
30. aug 2015

@silvike u nas to iste - ja na wc, maly mi tam chodi, ze mama toto mama tamto.... a on od pc krici, ze jakub, nechaj mamu, ale aby vstal a zobral ho prec, to nie.... ale jemu ked maly vojde, ze tato, tak je ohen na streche ci on CHUDAAAAAAK nemoze by na tom blbom zachode sam ani chvilu 😀 😀 😀

silvike
30. aug 2015

@jasminet
poznaaame veeeeelmi dobre 🙂 Tak snad uz prestanu casom za nami na WCka tie nase decka (to len koli rymu) chodit 🙂

cecilia68
30. aug 2015

@silvike Pekné 🙂 Chlapom musíš všetko polopate vysvetliť, ináč sa nechytajú 🙂 Všetko sa dá zvládnuť, mala som dve deti do roka, bolo toho príšerne veľa+ domácnosť, nákupy, pranie (nemala som vtedy automatickú práčku), žehlenie a varenie dva krát denne, ale šlo to 🙂 Že som nemala čas na seba, zvykla som si a teraz si užívam starobu 🙂 Áno....viem, je iná doba 😀

katarina644
30. aug 2015

@jollynka ahoj, ja uz sedem rokov robim vsetko sama okolo deti, a som uz osmy rok doma s nimi, este aj tehotenstvo cele som bola skoro v nemocnici. a mne tiez povedal, ze ma zivi osem rokov, ze si mam ist zarabat, deti kupal dokopy tri krat, na ihrisku sam s nimi v zivote nebol, a este som ta najhorsia. a ja som ta najhorsia. dva dni bol u nas svokor, vcera ma svokor skoro zmlatil, uz som len usla z vlastneho bytu.

janicka0810
30. aug 2015

Ahoj ja som slobodna mama. Verim ti lebo moj ex bol taky isty len s tym rozdielom ze ja som bola ta ktora robila a on bol doma s detmi a vysedaval prdel. Bolo to strasne 😢.ale nakoniec som ho musela vykopnut .vyzadoval odo mna aj nemozme. Ked som prisla po 12 hod sichte tak chcel aby som stala v pozore a celkovo robil len same problemy. Pamatam sa ako na mna zavolal socialku a chcel mi zobrat deti. Hajzel. Nakoniec vsetko dobre dopadlo. Mali sme niekolko krat sud a deti su som nou. A on? On sa k nam ma zakaz priblizovat. Asi 7mes nato ked som ho vykopla tak som si nasla priatela a vobec nelutujem. Sme spolu 3roky a s detmi mi pomaha tak ako by aj niektory vlastny otec nebol schopny.a teraz planujeme spolocne dietatko no zatial nic. Drzim ti prsty aby ti to co najlepsie vyslo vsetko co si prajes. Ja by som asi uz nemenila za ineho. Nikdy v zivote by som nepovedala ze budem mat taky fajny vztah

0silvia0
30. aug 2015

@silvike no ja som myslela, že k vám domov vedie nejakú návštevu, preto vás zatvára do wecka 🙂

katarinamarkova
30. aug 2015

@jollynka vies, ono ked nieco funguje stale rovnako 4 roky vkuse, tak tazko vysvetlit jednemu zucastnemu ze to co sa 4 roky tvarilo ako ok, je vlastne cele zle.
pri narodeni prveho ste fungovali ako? rovnako?....asi hej.....
ak chces aby to takto fungovalo aj nadalej, tak to ries stale rovnako....obcas mu nieco povedz....obcas si pofrfli...a aj tak bud ty ta, co 24/7 je v pohotovosti. zo zachodu uteka, aj ked manzel sedi na gauci, lebo jedno z deti krici, v sprche stravi praktickych 5 min. namiesto oddychovych 30......
ak chces aby to fugnovalo inak, musis hlavne zmenit svoje fungovanie:
- ked nabuduce pojdes do tej sprchy, zavri sa tam s kludom anglicana na polhodku 🙂 .....ale nie polhodku stylom, ze ked niekto zakrici mamiii, tak otvorim, vybehnem, spytam sa co treba 🙂 to by nemalo vyznam ani zmysel
- neda sa s manzelom jednat? nemas cas pre seba? oznam mu dopredu, ze napr. v piatok ides von, na kavu, dat sa ostrihat, nakupit, ku kamoske........ze po prichode z prace nech si plany nerobi.....neboj, deti s nim hodinku dve preziju....aj on s nimi.....tu veceru pre deti mu nechystaj....pyzamko tiez nie....okupat ich moze aj on....uspat tiez.....
lebo ked ma vsetko nachystane a realna starostlivost odpada, nikdy ale nikdy ta nepchopi.

silvike
30. aug 2015

@0silvia0
🙂🙂🙂

henamichal
30. aug 2015

zrejme bol taký istý otec aj pri vašom prvom dieťati. Preto nechápem, prečo ste sa dali na druhé decko... samozrejme, že pri dvoch si duplom neoddýchneš....

kaktusik
30. aug 2015

Paaanecku, tak toto si neviem ani predstavit... uz len to, ze ti povedal, ze si si deti narobila... a on co vtedy na pive bol? Ste rodicia obaja, tak snad by ti raz za cas mohol pomoct bez hlupych reci. Moj manzel robi dvanastky a teraz, ked som mala zdravotne problemy bez frflania ci poznamok prisiel z prace, okupal a ulozil malu, len aby som si ja trocha oddychla. Casto vezme dcerku von, aby som mala chvilu pre seba. A ci uz upratujem alebo si len citam, to neriesi. Pamatam sa ako plakavala v noci prve tri mesiace, kolko krat vstal a vystriedal ma, ked videl, ze som k.o. Nie, nechcem tu ospevovat mojho muza, len neviem pochopit, ze niekto moze byt takyto...

sardinka333
30. aug 2015

@jollynka no ja silne pochybujem že takto sa sprava ,,super chlap,, ktorý miluje svoje deti - viac miluje svoje pohodlie a že ty si typ čo aj tak všetko spraviš tak načo sa snažiť. Mne by to kludne mohol povedať a ja by som mu povedala, že či nahodou nebol aj on medzi tvojimi nohami ked tie deti robil.
V podstate si si na otazku odpovedala sama - ak to nechape po normálnom dohovore, že aj ty potrebuješ oddych tak potom ti neostava ine len mu nechať deti na pospas...na ich vyrobu ste boli dvaja....takže mna by reči o tom ,,ako sa mam starať,,nechavali chladnou nakolko je to len citové vydieranie...
Ja osobne z času na čas idem s kamoškou na kavu, posedieť. Neprehanam to, ale tiež potrebujem vypadnut a nemienim sa koli tomu citiť previnilo.
Na materskej som furt len v pohodlnom oblečení na ihrisko mi naozaj netreba suknu, bluzku a štekle...a na najbližšie 3 roky je ,,kabela od kočika,, vrchol luxusu čo sa kabeliek týka (bežnu kabelku čo som mala do roboty som odložila do šatnika..kedže plienky, krem a x rancov sa mi tam nezmestí)
Takže tak....človek si vyvetrá hlavu a hned sa može domov vratiť spokojnejší a oddychnutejší.

tjaden
31. aug 2015

@jollynka ahoj aj môj priateľ je v tom podobný, vraj ja som na materskej nič nerobim! aj keď mu opíšem čo som celý deň robila nič jedným uchom dnu druhým von, on chodí do práce a ja sa mám starať o dieťa. Ak som šla do sprchy za minútu búchal na dvere, že čo tam robim ..? ale som sa nedala som mu všetko vykričala, som s malou 24hod denne, on si napustí vaňu a spokojne si tam oddychuje nikomu nemusí dať dieťa na stráženie zatiaľ čo ja sa nemôžem ani osprchovať,ešte som mu povedala, že ja som s malou 24hod či je to preňho nejaký problém byť s ňou 5minút tak hneď stíchol a šiel. Keď ho poprosím síce malú postráži ale úplnou ignoráciou položí ju na zem a nechá tak akurát tak po nej kričí ak lezie kam nemôže, ona plače na zemi a on nič dá nahlas tv, nakoniec musím malú zobrať lebo to nemôžem počúvať. Radšej mám malú úri sebe aj keď varím aj ked idem do sprchy, hocijako ju zabavím hlavne, že neplače. Oddych mám keď zaspí, po deviatej môžem robiť čo chcem spí 10-12hod, no na kávičku si nezájdem...

jollynka
autor
31. aug 2015

@katarina644 Tak to uz je pre mna extrem. Ja som inak velmi spokojna a nemam sa na co stazovat. Drz sa.

@katarinamarkova Ano, pri prvom v podstate rovnako. Len ako som pisala, neprekazalo mi to. A zrejme aj manzel, ked pomahal, zvladal starostlivost o jedno dieta lahsie ako o dve.

@henamichal Pretoze chceme viac deti. A predstav si, ze si ideme natrtkat dalsie. 😀 A o rok zalozim rovnaku temu. 😀

@kaktusik To s tym urobenim deti nahnevalo aj mna. My mame v podstate bezproblemove deticky, dobre spavaju, nepozname stvorhodinove nosenie a uspavanie v noci. Manzel ma narocnu pracu, daleko dochadza, donedavna sme nemali ani dobre podmienky na byvanie. Preto som ho nechcela zatazovat. Dennodenne na dialnici stretava furu debilov, ktori ohrozuju svoje a cudzie zivoty. Pre mna je podstatne, aby sa domov vratil zivy a zdravy, aby v praci nevyhorel a neochorel z toho. Ved nas zivi a teda nielen to. Preto sa ho snazim odbremenit a vzdy som sa aj snazila. Ja nepotrebujem, aby v noci vstaval k detom, zehlil plienky a behal okolo nich, ale hlavne aby uznal, ze si potrebujem aj ja odfuknut a prist na ine myslienky a mozno aby mi to aj sam ponukol, nech myslim aj na nieco ine a nielen na deti.

@sardinka333 Ano, je to super chlap. Mozem sa na neho vo vsetkom spolahnut. Viem, ze keby bolo naozaj treba, vie sa o deti postarat aj uplne sam. Mozem mu na 100 % doverovat, neflaka sa po krcmach, nemina peniaze na hluposti, nie je lakomy, je to dobry, slusny a nekonfliktny clovek, ktory nas ma rad a my jeho. Toto je pre mna meradlo "super chlapa". Kamaratka ma takeho, co za nu prebera vacsinu domacich prac, mozno viac pomaha s detmi, ale ma zas ine vlastnosti a robi veci, ktore by som ja osobne netolerovala, no nemienim to tu rozoberat. Ja predsa tiez nie som dokonala a napriek tomu si myslim, ze som super. 😀 Ja som neziadala o vynasanie sudov a zaverov, ale o rady, ako polopatisticky naznacit, vysvetlit, dosiahnut zlepsenie.

@tjaden Tu ja vidim viacero problemov, vratane teda toho, co trapi mna. Mozno tu najdes rady.