Prosim vas dievcata, odkedy sa nam narodila druha dcerka manzel stale uprednostnuje tu starsiu, na zaciatku to bolo logicke, kym som bola s babatkom on sa staral o starsiu. Lenze teraz uz mladsia bude mat rok a on o nu vobec nejavi zaujem. Prvy krat bol angazovany ocko teraz nevie nic, co ma jest, kedy ma spat, ked sa s nou hra len tak nasilu jej nieco hrka pred nosom, po chvili mi ju vrati ze je pri nom nespokojna. Tvrdi, ze je este mala a nevie, co s nou ma robit. Ale ako je mozne, ze prvy krat to vedel? So starsou sa jasil, uspaval, ked som bola prec dal jej jest. Proste som sa na neho mohla spolahnut, teraz mladsiu mi vrati hladnu a pocikanu. Strasne mi je z toho smutno. Pritom prva bola narocna, uvrestana (a este stale je), druha je nenarocne, usmievave dieta. On tvrdi, ze to ja som zaujata a nemam rada tak starsiu dceru ako mladsiu. Takze sa len navzajom obvinujeme, kto ma koho radsej.
Boze, nikdy by som si nepomyslela ze nieco taketo sa moze stat. Boli sme si navzajom najvascou laskou zivota a chceli sme velku rodinu a teraz nas deti takto rozdeluju.
Mate niekto skusenost? Upravi sa to? uvrieslana
Este poviem ako to citim k detom ja: starsia (3,5r) vzdy vela vyzadovala, koliky, doteraz niekolkohodinove zaspavanie, nonstop 2 roky na prse, tvrdohlava, trucovita, uvrestana- samozrejme ze je aj zlata a inteligentna, ale kazdy den tazko skusa moje rodicovstvo. S mladsou to ide vsetko akosi samo, o nej som mojej mame povedala, ze je "easy to love." Pre obe by som dala zivot, to je jasne. A starsej kazdy den davam mnozstvo pozornosti, casu, energie, zda sa mi ze sa pri nej ovela viac vystavim- neviem, ako inak mam zmeriat svoju lasku? Davam jej zo seba kolko vladzem, tak ako aj mladsej. Rada by som aj brala starsiu samu, len tu narazame na problem, ze manzel nechce zostat sam s mladsou a po roku takeho slabeho zaujmu ani ona s nim. Ja nie som vobec typ matky co neda dieta nikomu z ruky a mladsia tiez nie je na mna prehnane naviazana- u starych rodicov bola velmi rada s mojim ockom, aj s mojim bratom, nebala sa a mohli ju aj 2 hodiny strazit. Len s tym svojim oteckom neviem ako si k sebe najdu cestu..
@ludp a túžil aj on po druhom dieťati?
Nevytvoril si s ňou takú väzbu ako s prvou. Tie prvé mesiace sú strašne dôležité, ale práve vtedy ste si vytvorili ten nesprávny stereotyp, že on sa staral o staršiu a ty o mladšiu.
@ludp ocko ma pocit, ze narocnejsie dieta ho viac potrebuje. Dieťaťu, ktoré ho z jeho pohľadu potrebuje menej, bude venovat menej pozornosti, casu, lásky.... Je to nefer, ale bohuzial, niektori rodicia to vidia/citia takto. Aj v dospelosti dietu menej samostatnemu skacu okolo zadku, lebo ono je take a inake. Paradoxne nepomahaju mu tym. A skodia aj vztahu medzi surodencami. Pokus sa to nejako balansovat.
Neviem či som nepostrehla ale koľko mesiacov má mladšia? Je úplne bežné že muž naozaj nevie čo robiť s bábätkom keď už je staršie na svete a to vie viac zabaviť.. podľa mňa sa to vekom určite upraví.. ale vy dvaja si sadnite a prestaňte sa obviňovať, normálne si stanovte pravidlá čo ktory bude robiť.. napr. Že každy druhý deň vezme bábo von a ty budeš iba so staršou a on iba s babom.. hlavne tie výčitky nepreneste na deti aby sa jedno necítilo preferované rodičom, nech to nevníma ani staršia ani mladšia..
Podľa mna aj ty aj on robíte to iste. On to ma k staršej a ty k mladšej. Aspoň sa mi to zdá, ste v takom začarovanom kruhu. Musíte si navzájom na čas vymeniť deti. Ty mu das na čas mladšiu a on tebe staršiu a každý si urobíte s nimi vlastný program. Lebo takto sa v tom budete stále obaja zamotavat a budete nav,akom preferovať každý jednu dcéru.
@jana_eyre_2 11 mesiacov
@marsmykkok obe deti boli chcene, sice prvy krat sme neplanovali, druha dcera uz ale bola naplanovana
@ludp možno začni od seba, tú staršiu ber takú aká je, nevnimaj tie negatíva a neporovnavaj, lebo porovnávanie láska nie je. Ako sa hovorí malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti. Nevieš ako sa všetko vyvinie, deti sa menia, môže vám nakoniec tá staršia len robiť radosť a to easy dieťa urobiť také problémy že nebudete veriť... Asi bolo pre teba ťažké, mladá, neskusena, prvé dieťa a mať ho také náročné, máš z toho nejaké nepríjemné spomienky a nejako sa to vlečie naďalej a prenáša aj do iných vzťahov. Ja by som menšiu nenutila manželovi, keď ju napríklad nechce prebalovat atd, nech si nájde činnosť čo má najradšej a tú s menšou robí. A zároveň chlapov neberú bábätká, možno prvé bolo iné tým ze je prvé, ale teraz nič pre neho a vzťah si vybuduje keď bude mať napríklad 2 roky a bude vidieť aj nejakú interakciu z jej strany. Že to nebude len bábo, čo kaka, papá a spi.
@ludp no tak si.uziva to že má veľkú dcérku a nemusí riešiť bábo. Keď bude aj druhá väčšia bude lepšie. Ja som sa starala o obe deti manžel ich nekrmil pokial občas nedal fľašku prebaľovanie kocikovanie to som všetko robila ja. Veď ja som ich mama. On má teraz staršiu ak partacku a mladšieho 2 ročneho mám väčšinou ja. Manžel je s ním keď cez obed spinká a ja si idem nakúpiť so staršou
Tažko sa to upraví. Prosto je tam iný vzťah a je to logické. Teba viacej menšia potrebuje teraz ako staršia. Stáva sa to bežne. Možno to nie je, že ju nechce ale je pohodlný. Aj mne by lepšie padlo postrážiť staršiu ktorá sa nepociká a nepokaká ako tá, ktorá sa pokaká. Skôr ho bude baviť sa hrať s tou, ktorá vníma ako tá, ktorá ešte tak nevníma. Prinajhoršom budete mať každý "svoje" 😀 ... Vždy má dieťa bližšie k jendému rodičovi a rodič k jednému dieťaťu.