Manžel nechápe, že som unavená z dieťaťa

22. feb 2023

Som s dcérkou väčšinou sama, manžel robí od rána a príde o 11vecer, ked je doma hra sa, da jej občas jesť atď ale to je všetko. Keď mu porozprávam co sme samé robili, a stále keď mu hovorim ze ako vyzerajú naše dni, tak to nechape a nevie pochopiť, ze som trochu unavená, a ze nervy a trpezlivosť si často vyčerpám keď sme samé, a keď je doma tak sa sice veľmi snažím byť v pohode, ale tiež sa nesmievam americkým úsmevom a neprekypujem kvietkami a vludnymi slovami. Poviem mu- boli sme dačo vybaviť na úrade, boli sme na nákup, boli sme tam a hentam, robili sme to a hento. On zatym nevidí ze kociar som vykladala hore dolu z auta aj 4 razy, ze v čakárni behala a skriekala mala, ze všade kam ideme ťahám ruksak s jedivom, oblečením atď.. Ze sa nenajem v kľude, ze nákup nosím tak ze kociar+ruksak+taška v ruke+druhá taška na kociari.. Všade kam idem musím brat aj ju lebo inak sa nedá, rozhadzuje veci všetky po byte a on len- sak to nechaj a pozbieraj vecer keď zaspi- no to určite, a zabijem a potknem sa na tom 10x ešte do vecera. On to proste nevie, lebo keď je doma, a ide po dačo do obchodu, vie ze som tu ja samozrejme a nemusi so sebou ťahať dieťa.. Ide si dačo vybavit do mesta tak detto.. Ja nemám veľmi kam vypadnúť, pol dna ze budu sami to mi nepomôže lebo jedlo ma nachystáne, večer ju ja okupem, on nerobí nič len sa hrajú, ešte som minule prišla z mesta a hrali sa pekne, ale pokakana bola až za chrbát... Prečo sú tí chlapi takí?

dzulli1980
22. feb 2023

Predpokladám, že on zarába, či? ... máš štandardný život matky na materskej, nič, čo by sa vymykalo priemeru ... unavené sme boli všetky ... však sa s mužom vymeň, keď máš teda pocit, že nič nerobí.

maryetta
22. feb 2023

Lebo si ozaj myslis že sme na dovolenke.
Ono povačšine pochopi chlap vtedy keď ostane na dieťa a domácnosť on sám.

thoughtfulweirdo
22. feb 2023

A ako často s ňou býva sám aspoň na pár hodín? Môj manžel zostáva s deťmi prakticky od ich narodenia, vekom sa len predlžuje čas. Tým pádom presne vie, ako vyzerajú dni s deťmi, čo sa skrýva za cestou do obchodu alebo vybavenie na úrade s batoľaťom.

autor
22. feb 2023

@dzulli1980 a co ze zarába? Je vedecky dokázané už niekoľkokrát, ze md/rd je jedna z najnáročnejších prác, siaha nielen na fyzické ale hlavne na psychické dno matky, nevieme sa sústrediť a koncentrovať na jednu činnost, lebo nás ruší dieťa, alebo ine rozbehnuté činnosti, ktoré dorábame po nociach a keď dieťa spi.. Ja nechcem od nebo aby to robil on alebo aby som šla ja do prace, ale aby aspoň pochopil toto a aspoň teoreticky uznal toto, a aby sa mi nesmial a nezlahcoval to

ropucha6
22. feb 2023

A co ti brani mu to dieta cestou do obchodu pribalit? A ze ti odovzda osrane dieta? By som mu ju vratila naspat, ze poprosis ciste. Proste, ako ta ma pochopit, ked to v reali nezazil?

autor
22. feb 2023

@ropucha6 pribaliť dieťa do obchodu? To mu ju akože mam dat do tašky a ze na? Už som mu to par krat povedala v rámci srandy, ze keď ideš, vezmi aj malú, a smial sa a povedal ze prečo by to robil, ked som doma. Nezoberie si ju sám a dobrovoľne, a ja niesom sprostá ze mu dieta vystrcim von z dverí...

dzulli1980
22. feb 2023

Pozri, môj muž chodil na 12-tky, denné, nočné atď. ... ja som sa starala o dcéru, bola som s ňou 24/7, nemáme babky, tetky, sesternice atď., čiže úplne sama ... okrem toho mi v tom období umieral otec na rakovinu, takže fyzicky/psychicky som bola v totálnych s.ačkách ... žiadny muž nepochopí, čo znamená materská dovolenka ... zbytočne sa oberáš takýmito úvahami o energiu, ktorú môžeš venovať sebe/dieťaťu ... muži rozmýšľajú úplne inak ako ženy, nechaj mu ju na deň, dva ... aj tak to nepochopí, nič sa nezmení ... ja mám z toho, čo píšeš skôr pocit, že Ti dieťa prekáža, lebo si prišla o svoje pohodlie ... no ale tak to má väčšina mám.

autor
22. feb 2023

@dzulli1980 dieta mi neprekáža, ale chcem aby vedel aké to je a že to nieje med lízať

ropucha6
22. feb 2023

@autorka, tak sa nestazuj. Predstav si, ze su muzi, co vezmu dieta aj do obchodu, aj k doktorovi, aj prebalia a umyju. Potom blbe reci nemaju.

zuzap33
22. feb 2023

A on ked je v praci do 11 vecer unaveny nie je ???

autor
22. feb 2023

@zuzap33 je, a preto spi sam v spálni a ja som stále s malou v jej izbe.. Vyspi sa narozdiel odomna

vladi4444
22. feb 2023

Ja Vás chápem. Ja si osobne takéto muža neviem predstaviť a naozaj nie sú všetci takí. Ja sa vôbec nebojím nechať malú a manželom, od začiatku ju dokáže sám prebalit, okúpať, obliecť, uspať, skrátka postarat sa. Bol s ňou aj sám pri doktoroch, aj v obchode. To je jedno, že pracuje, určite by mal byť schopný postarať sa aspoň raz za čas o svoje dieťa. Je rovnaký rodič ako matka.

abbey1
22. feb 2023

Nerieš chlapa a ako to vidí on. Rieš svoje nastavenie. Skús vnímať tie pozitívne stránky materstva, čas, ktorý máte s dcérkou pre seba..Povinnosti sa inak prežívajú, ak sa vopred nenastavíš ako na niečo negatívne.
Koľkokrát týždenne si na úrade či u doktora? Cestou do obchodu si urobte príjemnú zastávku na ihrisku, v detskom kútiku,....
Ten čas s deťmi vie byť krásny a hlavne je to tak krátke obdobie.
Skutočne by som neriešila názor manžela, ale svoje vnímanie materstva. Povinnosti má človek celý život, ide len o to, ako sa k tomu postaviíš ty.

ropucha6
22. feb 2023

@vladi4444 aj moj manzel je taky, ale spytajme sa preco. Lebo to realne robi. Keby nemusel/nechcel, tak tiez urcite nevie, co to obnasa.

tykat
22. feb 2023

Chodte do obchodu spolu, niekam do supermarketu. A hned na zaciatku si "odbehni na wc" a potom mu len zavolaj "zlatik, stretla som kamosku ideme na kavu a potom si pobeham po obchodoch, necakajte na mna, domov pojdem MHD". A domov prid vecer.

lesana25
22. feb 2023

Takže chlap robi do 11, v rámci možnosti sa do starostlivosti zapojí, ale panička by chcela aby aj robil aj o decko sa staral?
Veď chod do roboty a nech je on doma s ním. Nedeje sa ti nič iné, než každej inej matke ktorá mala prvé dieťa, len ty sa prežívaš ako by si bola niečo extra. Pokračuj a potom sa nečuduj ak by sa chlap na teba vykašľal.

tykat
22. feb 2023

Inak...ono ta MD/RD nie je o drine ako v uranovej bani ale o tisic drobnostiach, opakovanych cinnostiach ktore ked dokoncis mozes zacat znova, o nedostatku spanku, sukromia, nemoznosti planovat si cas, o 24/7 vedomi ze si za to dieta zodpovedna, aby nezjedlo, nejaku hovadinu, aby si neublizilo, aby nebolo hladne, smadne, pokakane...riesis zubky, brusko, unavu, vzdor...a k tomu mas este beznu domacnost. Chlapa aj ked nechas 3 dni s deckom tak akurat ze preziju, on vie ze po 3 dnoch je to zase tvoja starost. Mozno by aj tie 3 dni vedel robit vsetko tip-top, ale nie dlhodobo.

mirko84
22. feb 2023

@dzulli1980 co by nie, su taki to pochopia. Ja som bol na otcovskej s oboma svojimi (zaciatok ked mali jeden rok). Uplne som si to uzil, pre mna to bola naozaj ako dovolenka :D.
@ autorka (zas super anonymna tema, hanbis sa za svoj nazor / text?). Manzela posli na matersku. Do obchodu mu ju pribal, ale nie vo dverach, ked odchadza, povedz mu to dopredu. A na jeho otazku preco by ju bral, ked si doma povedz, ze si chces oddychnut, upratat, navarit, zasportovat - proste nieco zmysluplne. Ak sa nezapaja sam, musis ho motivovat / donutit. Dieta je aj jeho. Vela krat bolo pisane, ze in general muzi si najdu cestu k dietatu najskor medzi 2-3 rokom, ked zacne behat, rozpravat a je to uz maly clovek, nie uvrestany uzlik nervov. Nad tymto by som sa az tak necudoval, matka ma s dietatom jednoducho ine puto ako otec a je to evolucne dane.

tiezjedna
22. feb 2023

Všetci takí určite nie sú. Ten môj vie čo je to dieťa prebaliť, nakŕmiť, okúpať aj uspať... nemá problém ich na víkend zbaliť a ísť s nimi k svojmu dedovi, vždy vedel a rešpektoval, že aj ja potrebujem občas vypnúť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
januska12323
22. feb 2023

Kedy sa s ňou stihne hrať keď prichádza domov v noci? Čo si spravila keď si prišla a bola osrata až na chrbte? Nechápe čo robíš lebo si to nevie predstaviť. Keď sa postaví a ide do obchodu opýtaj sa či berie aj dieťa, idete všetci alebo s ňou ostane doma.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
banderaska29
22. feb 2023

Dobre. tak teraz sa ta opytam par otázok:

Rozprávala si sa s ním o tomto ?
poprosila si ho, či môžeš mať aspoň cez víkend pár hodín pre seba ?
skusila si mu navrhnúť, či je možné aby z práce chodil aj skôr ?

ja som to takto mala s dvomi malými 😀 to bola sranda. ja som občas len tak sedela na stolíčke a zaspávala unavená cez deň. ale miera vyčerpania a lásky bola rovnocenná takže som to nejak dala, ale pootm som dupla a povedala mužovi, že si to musíme už podelit (babky daleko pradaleko) a že ak nechce, aby som vypadla vyhoretá na 2 tyzdne mimo dom tak musí pomáhať... a potom zmenil svoj rezim on a boli sme na to už dvaja.

liljana
22. feb 2023

Kolko mas rokov? Predtym si chodila do prace? Pride mi to ako keby mlada baba tesne po skole bola zo zabavy zrazu hodena medzi vela povinnosti, nie ej na to zvyknuta a uci sa, ako zvladat rodicovske a dospelacke povinnosti.
Este si nenasla svoj rezim. Robit iba potrebne veci, nerobit nepotrebne. Nemoze obcas pomoct manzel, rodicia,... Lebo ini ludia takto zvladaju aj viac deti plus pracu k tomu. Snaz sa si ulahcit zivot, ako sa da. Nerob zbytocne veci. Casom sa to podda.

banderaska29
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simona1306
22. feb 2023

Ja zas nechapem naco potrebujes uznanie od muza .... Ved sama vies ake to je, tak naco este cakat ze ta bude manzel lutovat a mojkat kazdy den ? Ved on to tiez nema lahke ked robi od rana do 11 vecera , a este aj travi cas s dietatom....

struhanka
22. feb 2023

Koľko má dieťa? Čo tak dohodnúť sa, že cez víkendy spí s malou muž? Samozrejme, s komplet servisom - dať jesť, prebaliť, utíšiť, ak by plakala. Ak pracuje do neskorého večera, cez víkendy si urobte aspoň pár hodín vlastný program bez malej. Jej otec určite zvládne napr. v sobotu byť s malou pár hodín, ísť s ňou na prechádzku, dať jej jesť, prebaliť. Alebo ju môže každú sobotu večer kúpať on sám.

tykat
22. feb 2023

@elizabet173 lebo to tak u vacsiny tych co tu pisu je, max je este schopny povedat zene "tak chod ty zarabat a ja budem doma" co zena neurobi lebo zo dna na den z MD na prijem co by uzivil rodinu nabehne maloktora. A aj keby sa to teda stalo, tak muz tak akurat zariadi aby dieta prezilo a ona po sichte v robote moze makat doma. A ked sa ozve tak si viem predstavit "ty si chcela ist do roboty, ked chces mozeme sa vymenit a viac nepindaj ze materska je narocna, lebo nie si schopna ani o decko sa postarat ani do roboty chodit, a domacnost si mala aj predtym tak neskuc lebo len si robotu vymenila za decko". Vybavene.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz