Ahojte, vidím tu príspevky od mamičiek, ktoré nečakali, že aké dieťa bude, alebo že aké bude materstvo ťažké.
Chcem napísať iba na pokus o povzbudenie:
Materstvo je šok pre mnohých.
Ale citiť sa tak, že je to náročné a vyčerpávajúce,
to je bežné aj pre tých, ktorí rodičovstvo úprimne chceli a tešili sa naň.
Človek nie je iba "mama". Je normálne že tá tvoja časť, ktorá je ty, a nie iba ja-mama, si pýta pozornosť.
Veľa ľudí ide do rodičovstva žiaľ nepremyslene - žiaľ spoločnosť materstvo idealizuje a celkovo tlačí na mnohých z nás, že sa just musíme rozmnožovať.
Určite si zaslúžite čas na oddych, rozdelenie úloh s partnerom alebo s rodinou ktorá je ochotná pomôcť, a nájsť lepšie spôsoby ako zvládať stres a únavu a mať viac energie pre dobro detí. A pre tvoje dobro.
Napíš si čo ti o sebe napadá: zlyhala som, som zlá, slabá, neschopná , zradená... a potom napíš ku každému slovu o sebe pravý opak, ale pravdivo:
- nie si zlá, si dobrý človek ktorý nechce svetu ani ľuďom škodiť
- nie si slabá, dokázala si prežiť až dodnes, priniesť na svet dieťa, vydržať tehotenstvo a narodenie dieťaťa, a neopúšťaš dieťa, si silná
- nie si neschopná, našla si si prácu, naučila si sa veľa a si taká inteligentná, že jasne rozoznávaš aké klamstvá spoločnosť niekedy o materstve učí, máš schopnosť
rozoznať to a pomôcť iným ľuďom dopredu sa na to lepšie pripraviť ... očividne máš hodnotné schopnosti
- zlyhanie je u každého niečo iné, ty zvládaš veci tak ako najlepšie vieš, mnohí na tvojom mieste by sa už dávno vzdali
- nie si nutne životom zradená, aspoň nie viac ako mnohí čo mali tú istú hlúpu výchovu ako ty, a ty múdro vidíš, že bola chybná. máš
ale od života prístup na internet, čo nie každý má,
máš zdravie,
máš krajinu bez vojny a bez zemetrasení,
máš možnosti vyhľadať si spôsoby ako zvládnuť materstvo, pomoc psychologičky je tiež možnosť.
Tvoja najvačšia výzva teraz je naučiť sa nesúdiť sa. Mať dosť súcit so sebou.
Lepšie sa chápať.
Toto je príležitosť naučiť sa neodsudzovať sa, odpúšťať si ak treba,
láskavejšie sa o seba starať.
Áno, je to hlavne cele o nás, ako sa s tým celým v sebe vysporiadame.
Zároveň si želám žienky, skúsme byť k sebe i tu na fóre navzájom viac láskavejšie, chápavejšie, podporujucejsie a menej odsudzujuce, či medzi sebou sa porovnávajúce. Myslím, že takato podpora by bola pre nás všetkých veľkým prínosom. 🫶