Potrebujem sa vyrozprávať, lebo už naozaj nevládzem a hľadám aspoň nejakú úľavu tým, že sa o to podelím…Synček má vyše roka je úžasný, všetko…ale je strašne živý až mám pocit že extrémne. Behá, lieta nie je k zastaveniu čo je úplne v poriadku. Ale stále ma nejaký úraz/nehodu, kolena modré, doškreté od pádov. Podchvíľou hlava buchnutá a sme na pohotovosti. Tento týždeň sme tam zas boli čo si buchol čelo o stôl v kuchyni (kovové široké nohy) že mal hrču dva centimetre nad čelom (vďakabohu všetko v poriadku). Dnes večer zas na seba zhodil stolicku drevenú zo stola ktorá bola vyložená keď sa vysávalo a zas iba hrča na hlave…Ja už neviem…stále som pri ňom, stojím mu za chrbtom a čakám ale stále sa niečo vykoti a on si ublíži a ja už iba tŕpnem, beham po lekároch…už aj naša doktorka sa smeje že on ani nie je chorý iba ma úrazy alebo prídeme na poradňu a hneď “to je ten s buchnutou hlavou”? Už som na prášky neviem čo robím zle naozaj dávame naňho pozor, venujeme sa mu, ľúbime ho, snažíme sa mu dať všetko. Ale ako mám fungovať ako dobrá mama keď sa iba trápim a tŕpnem čo mu je, či je v poriadku a kedy a čo sa zase stane a ublíži si…Som už naozaj zúfalá…Prídem si, že som ako mama zlyhala že neviem naňho dávať pozor a predísť tomu všetkému lebo už je toho naozaj veľa…Píšem tu, lebo mám pocit, že keď sa o to podelím, bude mi aspoň trochu lepšie…Ďakujem tým čo si to prečítajú.
Vôbec si nezlyhala určite si nerob žiadne výčitky, stáva sa to všetkých"živým" deťom 🙂
Môj má 1,5 roka, manželovi vypadol z auta na zem rovno na hlavu a skončili sme na pohotovosti.
Potom mal hlavu obitu už asi 10x najnovšie včera keď trafil nejakú malú žilku na hlave a tá mu v momente navrela 🙈 koleno ma ošúchané na Tom istom mieste už tretí raz po sebe, než sa to stihne vôbec spraviť chrasta zase ju má zodratu do krvi.
Poviem mu nebehaj lebo zase spadnes- a bum je na zemi
Koľko raz mi stojí za chrbtom ani o tom neviem a keď sa otočím buchnem do neho a odhodi ho až chudacika 😅 no proste deti ešte sa ešte veľa krát napadaju na zem , porania, zrania , to patrí k detstvu. Tým sa aj učia že musia byť viac opatrnejší.
Aspoň nebude z neho mäkkýš 👌🏼 ale ani raz mi nenapadlo sio sebe myslieť že som zlá matka pretože robím všetko tak najlepšie ako viem
Nikomu nedali návod pri narodení ako byť dokonalou matkou. Dôležité je že sa snažíš a lubis ho. Aj keď sa zraní, pofukas bibi a to dieťa vie že ty si ten bezpečný prístav kde príde keď je zle ❤️
Nesnaz sa byť za každú cenu dokonalou mamou taká neexistuje 🙂 hlavne to dieťa veď správnou cestou, nauč ho všetko čo vieš a dokážeš, ľúb ho do konca svojho života ( a nalej si víno večer potrebuješ to🤗)
Hlavu hore si určite úžasná mama len prestaň o sebe pochybovať už
Tak toto poznám veľmi dobre a tiež to vnímam rovnako. Odrete kolená, modriny na nohach.....a to mam dievčatá....niesi v tom sama.
Poznam...Maly 3.5r tento rok na jar blbol doma na gauci a zlomil si ruku. Potom so sadrou prve dni nevedel drzat rovnovahu a padal na tvar, aj peru si rozrazil. Ked sa ako-tak zorientoval, tak otrava morskymi plodmi. Dostal sa von zo sadry, tak o 2 tyzdne nelenil a napchal si do nosa kovove ozubene koliesko 🙈 Niekedy je to na nervy veru.
Ale ohladom hrc na hlave, tak moj osobny nazor je, ze netreba vzdy chodit na pohotovost. Ja by som isla, az ked by sa mi nieco nezdalo. Neviem, ci som nedbanliva, ale s hrcami proste nechodim, ak maly posobi normalne culo. Hrce som mavala aj ja ako mala, to sa vobec neriesilo. To by uz bolo fakt vela vyjazdov.
si prave ze super safety mama ja som tiez taka, radsej idem…ked ta potesi su aj horsie veci, neviem ci pomohlo dufam dobre bude je
Moj 2 rocny ma nohy samu modrinu a chrbat niekedy ani nehovorim. Niekedy si vravim, ze lekarka by na mna socialku zavolala, ale on je zivy vsade vylezie, zosuchne sa, obije si pistaly, kolena, postavi sa a leti dalej. 2x rozrazena pera a krvi kopec. No co s nim? Nechodi ani nebezi. On lieta. Najviac sa len bojim vybitych zubov, hrce, modriny to sa zahoji. S tym zbytocne dakam chodit kym netreba sit🙂
Nie si zlá mama ;) neter raz padla tak, že malá hrču na hlave, zodraté ruky a tuším aj nos ... a stalo sa to vtedy keď bola jej mama vedľa nej ... ;)
trošku menej to rieš 😉 môj 1,5r má hlavu obitu denne 🙈 ale iba RAZ sme boli na pohotovosti a to keď mi sám povedal že ho veľmi bolí hlavička a chce ísť k pani doktorke... ja osobne by som nešla ani vtedy lebo už mal aj horšie pády no po jeho prosbe som bola posr*tá od strachu či sa niečo nestalo vnútri (tlak z krvácania a pod). našťastie všetko ok. no ako som napísala, ja by som nešla, proste také veci sa stávajú, modriny a oskretia ani neriešim a hrce tiež nie nakoľko hrča je "fajn" v porovnaní s preliacinou (aspoň tak mi bolo vysvetlené).
a ďalšia vec - verím, že keby raz niekedy môj syn bol na tom veľmi zle že by potreboval akútnu starostlivosť, tak mi tam nebude zavadzať mamička s horúčkou, odreninkou alebo hrcou 🙊 proste nezavadziam ani ja.
@ivanakaka keď takto "radšej idem" bude každá pretazovat systém, tak nebude ku komu ísť.... v anglicku by si nešla. a žiaľ smerujeme k tomu aj u nás ☹ škoda že na to doplatia reálne akútne stavy 😢
Si úžasná maminka, len máš živého a akčného chlapceka. Nemáš šancu ho 100% ustriehnuť, čokoľvek sa stane a je to normálne. Teraz je v najhoršom veku, čo sa úrazov týka, ale neboj, on sa upokojí časom, začne poslúchať a začne si aj pozor dávať. Teraz intenzívne spoznáva svet a nemá odhad, že si môže ublížiť. Buď trpezliva, zlepší sa to. Držím palce!
Jasne ako ti hovoria si dobra, ale daj ko aj partnerovi alebo manzelovi,aby ty si s trochu oddychla
Kúpte mu prilbu
@milka1988 náš malý je tiež riadny huncút, musela som preorganizovat celý byt, aby to bol yes- space, teda všetko v jeho dosahu, aby nemohol si oblizit, veľa veci šlo dočasne do pivnice a nemusela som celý deň za ním behať a len zakazovať.. raz sme boli na pohotovosti, lebo preliezol z gauča na stôl a spadol odtiaľ na chrbát. Proste sekunda a stalo sa.. našťastie všetko ok. Chodiť začal chvalabohu až neskôr, on vôbec nepadal. Mali sme úraz v kempe, keď sme stavali stan, pichol si paličku do ďasna. Veľmi som sa bála o neho. Ale teraz už má skoro tri roky a čím je starší tým tie deti majú viac rozumu. Toto je len obdobie a bude lepšie, raz budeš mať z neho super parťáka🙂 mne inak osobne proti vyhoreniu pomáha, raz týždenne mať poobedie len pre seba, kamošky, kino, šport. Lebo byť 24/7 v strehu je psycho. A podcasty Mamagang sú moja srdcovka🙂 a neboj sa požiadať o pomoc, keď máš starých rodičov k dispozícii je to super🙂
Samozrejme zakaždým nebežíme na pohotovosť, ale som sestrička a keď sa mi nezda to miesto na hlave čo si udrie tak radšej idem lebo na druhej strane viem aké vedia byt hlavy nevyspytateľné z prace 😢 dievčatá, všetkým vám veľmi pekne ďakujem za každé jedno slovo, veľmi ste mi pomohli ❤️ maly tu teraz vedľa mna papa waflu, kukame encanto a žvatla mama ❤️ manžel pomôže, stará sa a aj moji rodičia nám veľa pomáhajú bez nich by som to vážne nedala…ale hovorím, už to na mna teraz strašne dolieha a aj keď som sestra a makala som s pacientmi ktorí boli na tom velmi vazne, pri synovi sa proste opustím a zostresujem a v hlave mi už idu iba tie najhoršie scenáre…ešte raz vám ďakujem všetkým čo ste si ma prečítali, prispeli, velmi ste mi pomohli a viem že v tom nie som sama čo ma doma prcka s duracelkou v ritke ❤️
Ten stol s kovovými rohmi už mal byť dávno nejak zabezoeceny. U nás prvé 2r bolo tiež všetko naruby. Snaž sa podávať všetko mimo dosahu. Ostré rohy nejak zabezpečiť, elektrické zástrčky - poistky, lieky tiež mimo dosahu..... skratka eliminovať všetko čo predstavuje pre dieťa nebezpečenstvo.
A nerobiť si ťažko hlavu, pokiaľ netečie krv a nevracia.
Na moju mamu chirurg poslal sociálku keď som bola dieťa lebo sme tam vkuse boli s niečím. Členok, rozbité kolená (nie odreté ale riadne rozbité modré fialové opuchnuté), tu som spadla zo stromu, tam som liezla po streche. Fakt ma doma nebili (nie až na také zranenia teda 😂) len som bola nemotorné decko čo všade rado liezlo a veľa skúmalo. Ani mama pre to nebola horší rodič, jednoducho som ja bola taká vkuse v pohybe a muselo sa niečo diať. Ako som rástla postupne to ustálo, myslím že posledný väčší úraz som mala niekedy v 10 rokoch potom už nič. Na tvojom mieste sa pre to netrápim, vidíš že sú deti ktoré majú talent na samoubližovanie a časom to prejde. Ty robíš čo môžeš a niektoré veci proste neovplyvníš. Neboj nebude to tak navždy 🙂
@simona20201309 samozrejme mame skoro všetko zabezpečené, aj stôl čo sme mali v obývačke je preč lebo bol sklenený okrúhly…tie nohy stola asi fakt niečom obviazeme nejakou fóliou alebo čím
My sme mali nohy stola svojom času obalené takou tou penoou izoláciou, šedá penová rúra, neviem to lepšie popísať...
Toto iste prežívam aj ja. Dcera od malinka vždy niečo. Stále ma to prenasleduje, hoci uz ona má rodinu. Najhoršie je, že hoci ma to nesmierne mrzí, nic s tym neurobím, je to minulost
@zuzanka.zuzu hm prepac sme aj uzkostlivi rodicia, uz s dalsimi detmi som ,,mudrejsia” chcela som len podporit mamu ze nezlyhava ked sa stara o dieta
Ahoj autorka. A to chodíš s každou buchnutou hlavou na pohotovosť? Ja mám 4 deti. A pri prvej sme tiež boli veľmi uzkostlivi a bola veľmi živá a kadečo sa stalo. Ale na pohotovosť sme nechodili s každým bibinom alebo hrcou na hlave, pokiaľ dieťa nevracia je to ok. Ak vracia po páde na hlavu, tak môže ísť o otras mozgu, to netreba ignorovať. Nám raz spadla na dlažbu tváričkou, a zúbky si narazila, aj jej odumreli potom... takže viem čo to je mať živé dieťa a teraz mám 4 živé deti. Ale na pohotovosť utekáme iba keď je to naozaj vážne, čo sa dá ošetriť doma, ošetríme a skôr pozorujeme a potom zvážime či ešte treba ku doktorovi, alebo niekedy to samo prejde...ale aj moja prvá bola taká padacia, a keďže sme veľa s ňou behali preto na traumacku a tak, tak rád keď sme prišli už ako staršou kvôli niečomu do nemocnice, tak doktorka povedala, vyčítala zo záznamov, že to je to padacie dievčatko 😂...a vyrástla z toho. 😉... držím palce. Ps: teraz so 4 deťmi si už nemôžeme dovoliť takto riešiť každé bibinko utekanim ku doktorke a mnohokrát ani netreba... držím palce!