Mám ľutovať, že mám iba jedno dieťa?

23. jan 2022

Vždy som túžila po veľkej rodine, moja predstava boli 3 deti. Stalo sa však to, že s mužom sme si nerozumeli, a prvé dieťa bolo natoľko náročné, že sme sa nezmohli na ďalšie do 3 rokov veku prvého. A potom o 2 roky prišiel rozchod. A ja teraz bilancujem, som sama, nemám partnera, milujem svoje dieťa, ale zároveň mám obavy z budúcnosti, že zostanem už navždy sama, a nechcem aby to znelo sebecky, ale chcela som, aby moje dieťa malo súrodencov a šťastné detstvo, mám výčitky, že som mu to nedopriala, a aj že sama to nemám. Dieťa je ešte malé. Ale zároveň už dosť veľké na to, že kebyže mám ďalšie dieťa, ktoré však aj tak nemám zatiaľ mať prípadne s kým, aj tak by už sa spolu zrejme nehrali. Len proste moja túžba bola celkom iná. Teraz sa vidím ako babku, ktorá je úplne sama v dôchodku a bolo by to úplne iné, keby som mala 3 deti a kopec vnúčat, ako keď takto budem mať len jedného syna. Fakt sa s tým neviem asi zmierit, zároveň mám obavu ešte mužom veriť a ísť do ďalšieho dieťaťa s iným mužom tiež nechcem skončiť ako slobodná matka s deťmi od rôznych mužov. Táto situácia nemá riešenie. Tie, ktoré máte iba jedno dieťa, ste s tým v pohode?

macocha
23. jan 2022

Ahoj. Dosť dobre Ti rozumiem. Aj keď teda ja som nezažila rozchod a "moje" dieťa sa mi nenarodilo, nikdy som nechcela, aby ostala jedináčik. No ale ostala. A je mi to ľúto, lebo už je pubertiačka. Ale - ona je s tým v pohode, dokonca odmietala vždy myšlienku na súrodenca. Teraz už je v období, keď je mama na príťaž... a tak sa pohrávam s myšlienkou, znovu si vziať do starostlivosti dieťa, alebo dokonca radšej súrodencov. Aby som už nevychovávala ďalšieho jedináčika.
Asi som ťa moc nepotešila. Ale chcela som tým povedať: život nekončí, čo sa nepodarilo v jej 3, 5 a dokonca ani 8 rokoch, ešte stále raz môže prísť. 😉
Ja viem, už som skôr vo veku babičky. Ale lekár mi minulý týždeň povedal, že staroba je len v hlave. Tak - ešte vždy je šanca. 😇

sima338
23. jan 2022

Ja mám jednu dcéru, vždy som bola tak nastavená, že som niečo tam prosila o jedno dieťa a keď sa podarí ešte niekedy druhé, budem vďačná, ale netlačím na pílu a som najvďačnejšia za to, čo mám. A tiež som sa naučila, že nie všetko v živote sa dá si naplánovať.

mimisikum
23. jan 2022

Kde berieš tú istotu, že keby si mala viac detí, tak sa o teba bude mať kto postarať. Viac detí neznamená ani viac vnúčat, nevieš, čo všetko sa môže stať. Možno aj to jedno ti dá viac vnúčat, než by ti dali 3 dokopy. A možno aj ty sama budes mať ešte časom dalšie dieťa. Nechápem túto tvoju úvahu.

autor
23. jan 2022

@mimisikum ja nečakám, že sa budú o mňa deti starať, iba som chcela v starobe sledovať ich životy

mimisikum
23. jan 2022

Ži pre súčastnosť, nie pre minulosť ani budúcnosť. Možno budeš časom sama prekvapená, akým smerom sa tvoj život bude vyvíjať.

kikotinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
23. jan 2022

@kikotinka ale ano pomohla si mi 🙂

3katka151
23. jan 2022

Buď rada, že máš. Aspoň to jedno. Niektoré nemáme to šťastie

cimage
23. jan 2022

To mas len take pochmurne obdobie teraz. Ked sa cez neho prenesies, tak ti zivot donesie nejakeho partnera, mozno aj s dietatom a k tomu mozete mat este spolocne dieta/deti ked sa budete na to citit.
A ked mas jedno dieta, neznamena, ze nebudes mat dost vnucat. Poznam aj babku co ma 4vnucata a mala jedinacika, alebo babku co mala 3deti a ma 1vnuca,lebo sa dali na inu drahu deti a nebol cas.
Hlavu hore, vsetko bude ako ma byt 🌷.

78787878
23. jan 2022

Neboj, zivot este nekonci... Pokial si neskor najdes rozvedeneho partnera s dietatom alebo detmi, moze sa Ti splnit po com tuzis v inej forme. Ja mam napr. jedno dieta, moj partner tiez jedno a tesime sa dobuducna na vnucata od oboch deti, ked nejake budu...

basszabik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oli18
23. jan 2022

Môj muž je jedináčik. Svokrovcom som dala dve vnučky a dožili sa ešte svadby jednej z nich. Bývali sme v jednom meste, takže sme sa často navštevovali, deti im dali dosť lásky. Ja mám jedného súrodenca, s ktorým sa celý život nestýkam. Mali sme veľa priateľov a nikdy sme nepociťovali potrebu mať súrodenca. S mm sme sa postarali o jeho, aj mojich rodičov. My sami máme 4 vnúčatká. Veľmi ich ľúbime a sme s nimi často. Byť starými rodičmi je úžasné❤

lucyloves
23. jan 2022

Prvé deti sú aj tak v priemere najmúdrejšie 🙂 a niektorí súrodenci sa aj tak neznášajú, čiže, áno, som úplne maximálne v pohode s tým že by som mala len jedno dieťa

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
7lenka11
25. jan 2022

Tri deti este nezarucuju, ze budes obklopena velkou rodinou. Mnohi mladi ludia odchadzaju do zahranicia, nechcu mat deti, vela cestuju, daju prednost kariere atd a vlastne sa s rodinou vidia minimalne.
My sme dvaja surodenci. Ani ja, ani brat nemame deti. Kazdy z nas si zije svoj zivot, rodicia ostali vo velkom dome sami. Ja by som aj dieta prijala, ale nedari sa. Navstevujeme sa cca raz za mesiac, no zial, kazdeho zivot sa vybral inym smerom a vsetci pokope sa vidime zvacsa len raz za mesiac-mesiac a pol.
A este nie je nic stratene s druhym dietatom. Mozno pride, ked ho uz nebudes cakat 🙂