Ahojte kocky a maminky, už dlhšie rozmýšľam nad temou tehotenstvo. Mám 22 super manžela, sme spolu 7 rokov. Nedávno sme si kúpili aj domček takže máme zazemie aj fajn prácu. Chcela by som sa opýtať, urobiť si prieskum. Kedy ste mali vaše prvé bábätko? Výhody a nevyhody mať bábätko v skoršom/neskoršom veku? Jasne že reakcie okolia že je to skoro treba si užiť atd... Ja osobne by som si nikdy nedovolila niekomu povedať čo je skoro a neskoro. Aká je vaša skúsenosť a ako sa na to pozeráte s odstupom času? Ste spokojné či by ste niečo zmenili?
@paulina_1 ahoj prvé dieťa som mala v 21 rokoch. Ďalšie dieťa o 2 roky neskôr a ďalšie o ďalšie 2 roky. Keď mal najstarší syn 16 rokov narodilo sa mi ďalšie dieťa a pred rokom posledné.
Výhodou skorého veku bolo to, že som mala aj pri 3 deťoch dosť energie na rôzne aktivity s nimi a aj byť ešte potom dlho do noci hore. Výhodou bolo aj to, že boli v tak krátkom čase po sebe, čiže sa spolu zahrali a vyrastali. Posledné dve dievčatá sa narodili vo vyššom veku. Energie nie je už tolko čo predtým ale súrodenci pomáhajú takže je to v pohode. Staršie deti vidia aké ťažké je starať sa o deti tak si dobre rozmyslia či sa budú správať zodpovedne alebo si zabezpečia vlastne. Neľutujem pôrody ani v mladšom veku a ani v staršom veku.
To kedy máte mať deti vy je na vás. Však v súčastnosti sa dá užívať si aj s deťmi....
Podľa mňa ak sa nato cítite je to v pohode vek ja mam 21 a čakáme bábätko... Vhodný vek podľa mňa neexistuje záleží to od toho ako sa nato cítite vy ako pár a či ste zabezpečený 😉
prvé som mala ešte ako študentka... keby nie rodičov tak nedokončím ani školu... čo sa veku týka nebolo to zlé, žiadne problémy neboli, len som mohla ešte počkať... ďalšie deti prišli až o niekoľko rokov.
Som zástancom mať dieťa v mladšom veku. Dnes si neviem prestaviť žeby som v noci bábo kojila každé 2 hodiny a ráno som išla do školy...
@paulina_1 Myslim, že vek nie je rozhodujuca metrika, dôležita je mentalna zrelosť. Niektore ženy ju nedosiahnu ani v 30 a chovaju sa ako puberťačky. Ďalšim aspektom je vzdelanie a kariera. Ak nič z toho neplanuješ a citiš, že dieťa zvladnete tak držim palce. (Ja čakam svoje prve dieťa a mam 29, ale mala som nastavene priority, škola, byvanie, svadba, kariera, cestovanie)
@paulina_1 prvé dieťa v 29, druhé bude o mesiac v 32. Pre mňa absolútne ideálny vek z každého hľadiska, aj som si užila, aj s manželom život vo dvojici, aj sme cestovali, aj som si školy dokončila, aj masla stabilnú perspektívnu prácu, aj peniaze, aj bývanie- všetko. Zároveň stále super vek z fyzického aj psychického hľadiska, dieťa vyrastie a stále nebudem dôchodkyňa na stužkovej. Vždy som to takto mala naplánované a aj s odstupom času hodnotím ako ideálny scenár. Vďaka stabilnej práce a vzdelaniu môžem aj popri MD pracovať z domu- pre mňa ideálny life balance, materskú si úplne užívam, nemusím pozerať na peniaze a ponáhľať sa naspäť do prace, aj preto sme sa rozhodli pre druhé skôr, ako som stihla nastúpiť do práce po prvej materskej. Závisí od veľa veci, každý má od života iné očakávania a iné priority plus nie je samozrejmosť ideálny partner, takze za mna radšej čakať aj do 40, ako mať dieťa silou mocou skoro pripadne neplánovane, lebo sa to potom vypomstí- mám takých prípadov v okolí veľmi veľa. Ale nikoho nesúdim, každého vec, ako si to zariadi. Ja som takto úplne že najspokojnejšia.
@paulina_1 Ak citis, ze by si babo chcela a ako pises mas na to podmienky, tak smelo do toho. Nemyslim, ze Ti nejaky prieskum, kedy mal kto dieta pomoze. Neriad sa okolim a jeho predstavami, oni tvoj zivot neziju. Rovnako nikdy nevies co Ti zivot nakoniec prinesie, tak preco cakat.
Ja som napr. porodila syna ako 33 rocna, ale keby je to len na mojom zelani tak mam deti ovela skor. Nie kvoli veku. Stara a vycerpana sa necitim (aj v 20- tke som bola unavena nevyspata), ale dlho som nemala partnera s ktorym by som to dieta chcela. Akurat mozno to, ze som tak dlho cakala kym som sa stala mamou, je teraz dovod, ze som taka spokojna. Je covid, som izolovana od rodiny, prisla som o robotu, ale mam svojho muza a chlapceka a to ma naplna.
Mala som 31, myslím, že som bola rozvážnejšia a pokojnejšia ako "za mladi" a mala som už aj niečo za sebou ...stihla som si užiť pred dieťatom a potom sa mu už naplno venovať
žiadny univerzálny recept - vek vhodný na dieťa podľa mňa nie je, je to len o tom či sa na to obaja cítite, čo treba naozaj poriadne zvážiť - všetky pre aj proti
25 myslím. 🤔😀 Vieš, že ani neviem? 🤷🤣😅Teda skôr 24 a pol. 🤷
24, 25 a 37 🤭
Neviem, ci by som dokazala povedat co je naj, ale ak by som si mala vybrat, ci si uzit do 30tky, a potom mat deti, alebo mat deti, urcite ich mam.
podla mna mas super to, ze si svojim sposobom mozes vybrat resp. to nacasovat tak, aby to vam obom vyhovovalo 🙂 ja som partnera stretla v 30tke a teraz mam 34 a cakame prve dieta, nemam pocit, ze neskoro alebo ze by som bola stara ale inak to skratka neslo ;) pred tym bolo sice "kde a za co" ale nebolo "s kym", kedysi som nechcela ani skoro ani neskoro, cize som to vnimala tak, ze do nejakych 26-27 mat byvanie, dobru pracu, partnera (smola), cestovat a potom pripadne dieta a idealne do 30tky, nevydalo
kazdopadne si myslim, ze kazda to mame inak a urobte tak ako citite
Jasne že nie je pre každého vhodný rovnaký vek. Len rada si prečítam skúsenosti a hlavne s odstupom času. Keďže nežijeme taký život ako ľudia bežne v našom veku. Od začiatku vzťahu sme mali určené rovnaké priority - škola, dobrá práca, hlavne vlastné bývanie, svadba... A teraz keď sa nám to všetko splnilo tak uvazujeme zase ináč 🙂 a určite to zvážim poriadne stále mi to ide hlavou všetky pre a proti.
Ja som mala prvé v 20. Ešte ma len 3 roky, tak to asi nie je dostatočný odstup času, ale nemenila by som 😄 čo sa týka nejakej kariéry, ešte mám v živote dosť času ju stihnúť, keď sa v niečom nájdem. A čo sa týka užívania si, v 40ke budem mať dospelé deti, snáď aj dostatok peňazí a rozumu užívať si naplno a bez následkov 😂 nijaké "užívanie si", čokoľvek si pod tým človek predstavuje, nikam neujde ani o 20 rokov. Ideálny vek na deti neexistuje, každý to má v sebe inak, niekto nestretne správneho partnera tak skoro, niekto nemá zázemie, niekto buduje kariéru, niekto proste po deťoch ešte netúži.... Ale ak máš toto všetko v sebe vyriešené, nevidím problém 🙂
Ak mate zazemie a vyriesene financie tak smelo do toho. Kamoska mala v 22 a 24 2 deti posebe. Teraz ma 29, s detmi uz uplnu pohodu a uzivaju si tak isto, ako by mohli aj bez deti.
Prvé v 29. Uvidíme kedy príde ďalšie 🙂 Deti som veľmi túžila mať od 21 rokov, ale situácia mi to nedovolila. Niekedy sa zamýšľam, že to mohlo byť aj skôr, ale tak čo.. hlavne, že sme sa dočkali. Taktiež sme chceli najskôr vlastné bývanie a mať niečo nasporené atď.
Prve tesne pred 25. druhe v 27.... mala som mat ako 22.r. ale bohuzial sme on prisli...nikdy by som nemenila...stale mam dost energie, ja si to velmi uzivam,...pises, ze mate zazemie aj pracu..nevahala by som ani na sekundu.. ..
@paulina_1 prve som mala v 27, druhe 29 a tretie 37. Prve dve som lepsie znasala fyzicky aj ked boli komplikacue a toto tretie si tak viac uzivam. Da sa povedat, ze som viac dozrela na materstvo. Neviem ako to inak nazvat aby to nevyznelo zle. Ale som skor zastanca mat dieta v skorsom veku. Cim skor ho budes mat, tym skor bude samostatne. Ked by si ho mala teraz, tak ked bude dospele, ty budes este stale dost mlada na uzivanie si. Alebo mozes mat jedno teraz a dalsie o niekolko rokov neskor. Je to na tebe ako sa rozhodnes. Kazdemu ale vyhovuje nieco ine. Niekto sa potrebuje do 30tky vyburit a potom sa usadi aj s detmi a niekto je spokojny ked uz v 20tke tlaci kocik. Ak sa ty na babo citis, tak smelo dotoho a neries okolie ani nazory druhych. 😉
Ja som mala 20 keď som rodila. Ja dieťa neberiem ako prekážku v niečom/v živote. Dcéra žije s nami život, prispôsobuje sa viac menej ona nám. A reci typu “ste mladi, mohli ste si ešte užívať život” odbijem tak, že áno veď si užívame aj naďalej ale traja ❤️
Inak toto celkom nechápem to akože keď sa narodí dieťa tak dovi dopo život skončil alebo čo ? 🤦🏽♀️😂 však s ňou je všetko omnoho krajšie
Já jsem trochu extrém...První dceru jsem měla ve 20 letech a druhou ve 38 letech...
Ja som mala 20
@paulina_1 takmer identicky som na tom bola aj ja. Otehotnela som v 22,rodila v 23. Syn bol vymodleny, vytúžený. Potom sme si postavili dom a prišla dcérka v 28.Nelutujem vôbec nič, a neskôr by som nechcela, teda chcela som 3 deti, ale žiaľ kvôli zdravotným problémom a už aj veku sme to vzdali.
Ahoj určite ta nejdem odrádzať 🙂 ide hlavne o teba ako sa na to cítiš. A ake máš priority . Ja osobne si to neviem predstaviť . Keď som mala 22 tiež už som chcela dieťa , teraz mám 29 a 8 mesačnú a som rada že som pockala . Neviem si predstaviť žeby som teraz mala doma už školácku . Kamoska mala v 22 rokoch prvé dieťa , potom druhé a teraz tretie na ceste a to ma 29 . A ľutuje to . Nie detičky samozrejme ale to že mohla počkať lebo ma pocit že stratila najlepšie roky svojho života . Ale ako hovorom je to individuálne . Ak sa na to cítiš smelo do toho ale musíš si byt istá že to naozaj chceš a že to neni len take chvíľkové chcenie 🙂 držím palce
Mám viacero kamosiek, čo mali dieťa v tvojom veku, buď už bolo vydáte alebo mali stabilný vzťah. Sú šťastné a zvládajú to oveľa lepšie, ako ja, staršia.
@zazvorka87 áno je super mať mladých rodičov vidím to na sebe a našich že je to fajn.
@paulina_1 keď som mala 27 narodila sa mi dcérka a podľa mna to nebolo ani skoro ani neskoro 🤗