Mali by ste znova dieťa?

18. aug 2020

Ahojte, mam pocit, ze som asi jedina, co lutuje, ze si spravila deti. Mam dve, 4 a 2 roky, milujem ich ale keby som vedela vratit cas, tak uz by som do toho znova nesla.....citim sa hrozne, ze takto zmyslam ale mna to naozaj nebavi, snazim sa nemat s nimi stereotyp ale niekedy mam chut sa zbalit a ist nieco zazit, nie byt otrokynou doma.....ach, potrebovala som to zo seba vypustit.....

sissy27
18. aug 2020

ale za tvoje otročenie v domácnosti deti nemôžu. deťom je jedno či máš umyté riady a ožehlené komínky v skriniach.
Chce to rozhovor s mužom a nastaviť si iné fungovanie.

basska_b
18. aug 2020

Ja mám deti 0.5 a 2.5 a tiež si hovorím že už ma to nebaví, no keď sa vrátim do práce, bude to ešte ťažšie. Väčšie deti = väčšie nároky a starosti. A k tomu teror a tlak z práce na výkony, ako keby som ani deti nemala. Na to sa teda neteším... hej, je to stereotyp, ale dá sa spríjemniť, výlety, nové aktivity... kedysi boli ženy v domacnosti celý život a myslím že sa isto nenudili... to len táto doba nám nahovára, že my ženy máme na viac. A potom padáme na hubu.

bluka2
18. aug 2020

Na tvojom mieste by som išla zažiť niečo čím skôr, lebo to bude ťažšie, keď budú chodiť do školy... Ja mám väčší rozdiel - je možné, že si toto neviem dobre predstaviť

veverickav
18. aug 2020

Odkial si? 🙂

dominka63
18. aug 2020

Nájdi kamošku a spolu choďte niekde navštevujete sa mne toto pomohlo a je nám jedno ze je bordel že som ako matoha😁

blanblan
18. aug 2020

Tak sa zbal a chod niekde na vylet dovolenku alebo ku kamoske a rob to pravidelne ak ti ma kto zostat s detmi. Ja toto velmi potrebujem niekolko dni osamote, inac by ma porazilo, nastastie manzel sa postara v pohode aj dlhodobo.

marth16
18. aug 2020

Do 5 rokoch malého som mala aj ja občas také myšlienky a potom sa všetko zmenilo. Teraz ma 6 a je to partak na všetko. Pred tým som vyhľadávala kamarátky s deťmi aby som nebola stále v stereotipe len s malým a teraz som šťastná a napĺňa ma keď máme chvíle pre seba... Viem nemusi to byť aj u teba tak, ale môže...

hettinka
18. aug 2020

Mne je ľúto, že som nemala aspoň ešte jedno.

pibza
18. aug 2020

A nie je to tým, že len sedíte doma? Ja osobne nerozumiem tým rodičom, a poznám ich veľa, čo majú nazor, že dietatom sa skoncil zivot. dieta musi spat len doma a s dietatom si dovolenku neuzijem tak nikam nejdu a tak. To my s malou chodime vsade kade tade dokonca pracujem a chodi so mnou na konferencie od narodenia a proste si uzivame zivot a nie ze zivot sme prisposobili uplne jej ale vsunuli sme do naseho zivota aj ju. a ona je stastna a ma kopec zazitkov a my zijeme a uzivame si. mozno treba prehodnotit svoj pristup k zivotu.

sorciera24
18. aug 2020

@pibza nevies si to predstavit, lebo mas dieta ok, keby si mala dieta, co nostop place, aj ako novorodenec, aj ako vacsie, proste furt nejaky dovod....tak by si tiez nesla, ver tomu, moj reval snad do 4 rokov, nedalo sa s nim nikam, bolo par pokusov,a le vzdy to skoncilo rovnako....a tie reci dokonalych mam, kt. si mohli pri dietati posediet, vypit kavu aelbo ist na vylet....v zivote som na ihrisku nesedela, v noci som 4r. spala max. 2 hodky vkuse äaj to prehanam)....furt vravim, ze keby naseho maldsieho mal niekto ako prvorodeneho, viac deti nema.....neviem, ci si to vies predstavit, ale asi nie, ked to nechapes....(ale mozno raz pochopis)

autor
18. aug 2020

@pibza nesedime len doma, snazim sa vymyslat aktivity, aby sme sa nenudili, aby sa vyvijali a pod..ale mna to tak strasne nebavi, nikdy som nebola nejako unesena z deti, doteraz ma druhe nezaujimaju...a viem, ze ked budem musiet ist do roboty, tak to bude este horsie a to ma stve....takyto zivot...praca, deti, domacnost...a dokola.....

nikiki29
18. aug 2020

@pibza prosím ťa a ako konkrétne ste spolu prežili konferenciu? Nie v zlom, naozaj vážne sa pýtam. Lebo ja som mala čo robiť na kratšom školení, malý všade behal, plazil sa popod stôl, sťahoval ľuďom papiere, perá, nedaj bože nájsť kábel už bol tam 🙄 nemala som z toho školenia nič! Vkuse som len behala za ním a vlastne sa venovala len jemu. Ja sa rada sústredím na prácu a to sa s dieťaťom nedá... alebo s dievčatkami to ide? 😂 mne každý hovorí, že neposedí kvôli tomu, že je chlapec 🙈

sissy27
18. aug 2020

veď ale nerob program len pre deti, ktorý teba nebaví. Rob to čo chceš ty a deti do toho zapoj. Ja si nepamätám, že by niekedy robili rodičia program extra pre mňa. Oni chceli ísť lyžovať s partiou - tak zbalili všetci aj decká a išlo sa. Chceli ísť na čunder do lesa - tak sa brali aj deti. Ja už mám teda veľkú dcéru, ale nie celkom rozumiem tomu správať sa k deťom ako k bohu a robiť tak, aby sa vyhovelo len im. Samozrejme do istej miery sa deťom vždy treba prispôsobiť, ale zas nie tak, aby som nemohla robiť čo ma baví.

nikiki29
18. aug 2020

Autorka. A čo ti chýba? Úplne konkrétne čo by si chcela? Máš nejaký sen, túžbu? Alebo si len tak neurčito večne nespokojná... ja tiež nie som na cudzie deti úplne premotivovaná, aj moje možno mohlo počkať ešte 2 roky, ale chceli sme ho, spravili sme si ho a staráme sa ako sa patrí. Tiež nie som matkou a gazdinou na 150%, buď obetujem trochu neporiadok a ideme so synom na výlet, alebo ho dám postrážiť svokre a idem za svojim koníčkom sama - mám relax, nie som otrok, chcem si udržiavať svoje záujmy aj napriek dieťaťu. A tiež som sa snažila robiť všetko na 200% len deti, domácnosť dookola aby bolo všetko top a tiež som sa cítila zničená... chcelo to zmenu a už je všetko lepšie.
Myslíš, že ty si nedokážeš spríjemniť život? Verím, že svoje sny dokážeš čiastočne naplniť aj s deťmi...

jaskolka
18. aug 2020

@basska_b súhlasím, voľakedy nebol taký tlak na dokonalosť ženy, teraz akoby musí byť 100%v každom ohľade, skvelá gazdiná, úžasná milenka, perfektná kuchárka, v práci byť dravá a budovať kariéru,pestovať si úžasnú postavu, a vzhľad, byt spoločenská, chodiť na rôzne aktivity, doma fungovať 24 hodín a nestráca úsmev... Veď to ani stroj nedokáže.. Na mužov taky tlak nie je, nik nečaká, že keď príde z roboty, ešte začne druhu smenu doma (varenie, nákupy, úlohy s deťmi, pranie, žehlenie a podobne). Ale od ženy akosi automaticky sa berie, že to zvládne, potom ženy sú nešťastne, keď to nejde..

kate0903
18. aug 2020

@sorciera24 úplne súhlasím s týmto názorom. Kto si nezazil, bude tvrdit svoje. Su deti a deti, nasa bola kolíkove babatko, cez den nespala vobec, v noci zaspavala o 3 a o 6 uz bola hore. Prerevala vzdy a vsade, nic sa jej nepacilo, nikde jej nebolo dobre, v kociku nedobre, v nosiči nedobre, potichu som zavidela mamičkám sediacim v parku, ktoré si čítali knihu, ci sedeli na káve. Mohla som sa aj roztrhať, dat jej aj to posledné, mala bola nespokojna neustale, stacil jej maly podnet a dokazala prericat cely vylet (ak sme sa nahodou niekam vybrali). No hned ma presla chut chodit niekam, taky vylet si clovek ani neuzije. Teraz je to uz lepsie, no doteraz je neskutocne náročná, mam co robit pri nej. Stačí, ze sa jej nieco znepáči a uz cirkus. Chceli sme 2 deti, ale tiez s manzelom rozmýšľame ze druhe uz nie (vdaka tejto skusenosti)

heidy222
18. aug 2020

Autorka, vobec nie je pravda, Ze Ked pojdes do prace bude to horsie. Pre mna to bolo super. Ja som sa nasla v mojej praci a Ked pridem Domov Po celom dni uzivam si materstvo lepsie ako ked som na materskej. najlepsie bolo ked som chodila do Roboty a manzel bol doma, o 17 som dosla Domov, hrala som sa s detmi, manzel urobil veceru zatial a upratal. A to som robila cez tyzden plus vikendove sluzby, nocne, cca 46-50 hodin tyzdenne v nemocnici a som bola menej unavena ako teraz Ked som Len doma s detmi 😂 Takze ja Jednoznacne odporucam toto, vymenit sa s chlapom 😊 potom sme chodili do prace obaja, ja som o 16:30 vyzdihovala malu a to som potom mala viac povinnosti kedze uz aj manzel pracoval ale Dalo sa to uplne v pohode. teraz som na materskej znova, o mesiac idem do prace, manzel znova ostava pol roka doma. Takto si rodicovstvo uzivame obaja, striedame sa takze nemame sancu vyhoriet. Neviem si predstavit byt doma 3 roky. Zijem v zahranici tu sa to Ani moc neda, teda respektive da sa rozhodnut ist do Roboty po par mesiacoch alrbo zostat uz potom roky (10-20) ako domaci pani.

medulienka81
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fliacik
18. aug 2020

Keby si deti nemala, tiež by si to ľutovala. Možno by si mala naoko pestrý a "úžasný" život, kopec záujmov a záľub, ale doma by Ťa nikto nečakal, nemala by si komu dať pusu na dobrú noc, pohladkať, pomojkať, tešiť sa z novej zručnosti, z kupovania darčekov na Vianoce atď. Myslím, že je to iba tým, že si dlho doma, padá Ti na hlavu stereotyp a sociálna izolácia, máš pocit, že si iba mama na plný úväzok, kuchárka, animátorka, upratovačka. Potrebuješ pocit, že si aj ženou, že niekto ocení aj niečo iné než zabavené deti a uprataný byt. Na 10000 % sa to zmení, keď nastúpiš do práce, potom budeš cítiť, že niekam patríš, Tvoja práca má zmysel a niekto ju oceňuje a zároveň sa budeš tešiť na deti, keď skončí pracovná doba, lebo Ti budú ukrutne chýbať a budeš uvažovať, aký asi majú deň. Pre začiatok odporúčam vyhradiť si čas pre seba, aspoň raz týždenne nechať deti mužovi a urobiť niečo, čo Ťa teší, robí Ti radosť (šport, nakupovanie, záľuba, masáž, čokoľvek). Ak Vám má kto detičky postrážiť, vybehni občas niekam iba s mužom, na chvíľku zabudnite, že ste rodičmi a pripomeňte si čas, keď ste boli iba Vy dvaja. Mám detičky s rovnakým vekovým rozdielom a keď si spomeniem na obdobie, keď mali 2 a 4, bolo to super obdobie. Staršie už bolo v škôlke a s mladším sme boli parťáci. Posadila som ho do sedačky na bicykel, do kočíka, šli sme na prechádzku alebo na ihrisko, kde bolo veľa mamičiek, on sa pohral a ja pokecala o iných témach ako deti. Teraz už pracujem, ale úprimne, chýba mi obdobie, keď sme sa ráno nemuseli náhliť do školy a škôlky, poobede na krúžky, po večeroch musím variť, prať a žehliť, delím si dni dovolenky, aby sme pokryli všetky prázdniny...chýba mi to bezstarostné obdobie, keď sme sa vzali a šli na výlet, na zmrzlinu, nesledovali hodinky, keď ma deti ešte tak veľmi potrebovali a každú chvíľu hľadali moje objatie. Tak rýchlo rastú... Uži si čas, že ste ešte spolu, ani sa nenazdáš a budú veľkí. Potom už budeš iba nostalgicky spomínať na všetko krásne, čo teraz zažívaš, a čo sa nikdy viac nevráti (pokiaľ nezatúžiš o pár rokov po treťom 😀 ).

catherinah
18. aug 2020

Ja by som tiez uvitala napady na zabavu/vylet ked nemas auto, nemas moc peňazí a k tomu dvakrat denne spiace dieťa (dopoludnia, popoludní vzdy v inom case). Bez kamosiek, bez rodiny s manželom nonstop mimo domu.

hela_tn
18. aug 2020

@sorciera24 mi ja mladšia bola presne také isté náročné dieťa a chodili sme s ňou všade a stále..ešte stále ju nemôžem nechať ani minútu bez dozoru,lebo by sa najskôr prizabila..a precestovala s nami pol sveta a skoro celé Slovensko😁

sorciera24
18. aug 2020

@hela_tn cize tiez ti stale revala a nespala? nonstop? a si si to uzivala? (lebo sorry, tomu nejak neverim)

lucinka1988
18. aug 2020

Mam doma 2,5 ročného syna a čakáme ďalšie, no keby sa mám 100x rozhodnúť znovu, idem do toho zas a presne v tomto veku. Osobne so myslím, že v tvojom prípade bude problém možno zlý vyber partnera, nakoľko to je alfou a omegou správneho fungovania rodiny a manželstva a s tým súvisiace ďalšie veci, ktoré spomínaš..

canerko
18. aug 2020

Uhhh co povedat,mam tri deti(16,8,2.5)kazdy den riesim nieco ine.Niekedy ledva cakam abi bolo uz vecer a vsetci odidu do postele.Z pubertalnim riesim vecne jedlo,sprchovanie,zo strednim ktori plus ma down syn riesim neustale terapie,lekarov,a ostatne(potrebuje ovela viacej venovania sa ako ine deti),z najmensim akurat riesom ze neni sranda cikat kade tade a ze sa to robi na wc alebo serbel.Deti su narocne.Potrebujus sa vela venovat detom abi si na konci formovala praveho clo eka.Male deti mala starost,velke deti velka starost.Tak hovoria nasi stari.Mozno to treba len nejaku organizaciu a vediet ze neni len matka ktora sa ma starat ale aj otec.Tak napriklad ja si v piatok idem posediet ku kadernicke a potom si dam kavu,sama ale to bude cas len pre mna.Manzel sa postara.Skus robit nieco co ta bavi,SAMA.

danica2711
18. aug 2020

autorka, koľko máš rokov? Lebo nič v zlom, ale na deti treba nielen fyzicky, ale aj mentálne dozrieť...

didaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sasesoe
18. aug 2020

Ahoj, myslim si, ze to, co popisujes sa da nazvat aj vyhorenim. A je na case byt trosku "sebecka". Vymysliet program pre seba, pokial to je mozne, deti do toho zapojit. Na dovolenku I vylet sa da ist aj s detmi. Ak zvolis hotel s detskym kutikom a animatormi, mozes ich tam nejaky cas aj nechat a urobit program bez nich. Alebo vyuzit dtarych rodicov, krstnycg, strykov, tety, nech raz za mesiac niektory den cez vikend vezmu deti niekam a Ty mozes mat vlastny program. Domacnost mozno tiez nejako inak zorganizivat, aby si nemala pocit, ze len otrocis. Mozno pozri nieco o minimalizme alebo fly lady. Ideal by bolo najst si nejaky konicek, kt sa budes mict venovat aj bezne pocas tyzdna. Napr.su uz rozne cvicenja, kde kym Ty cvicis je dieta vo vedlajsej miestnosti s animatorkou. Mna napr nadchlo ucenie sa jazyka - robim to zabavnou formou cez podcasty, serialy, apky v mobile a pod. a nieco z toho sa da aj popri upratovani alebo uspavani a zrazu to pre mna nie je strateny/zabity cas.

basska_b
18. aug 2020

Napíš si na papier, že čomu by si sa chcela venovať, keby si nemala deti, čo ťa baví, aký cieľ chceš dosiahnuť. 4 a 2ročne deti sú dosť veľké na to, aby ich postrážil muž či iná osoba... páčilo sa mi, keď som v detskom kútiku počula jednu babu, mala deti 3 roky a druhé 9 mesiacov, že ona vždy v stredu poobede na 3 hodiny vypadne a nech sa stará muž. Ide do kina, s kamarátkou, ide von... Musí si zresetovat hlavu. Inak by ju porazilo. Ja som takto chodila pred pôrodom na kurz poľského jazyka

maciatkolulu
18. aug 2020

@jaskolka vieš aký tlak majú chlapi? Vieš koľko musí mať. 2 práce kým sú ženy zopár dobrých dlhých rokov na materskej, rodičovskej a opäť a dokola a na záver ešte neplatenéj do šesť rokov? Neviem, ale podľa mňa keď makaju a snažia sa od rána do noci, čo vo svojom okolí vidím dosť, tak naozaj to, že sedí žena doma s deťmi zopár rokov nevidím ako obrovský tlak.

jaskolka
18. aug 2020

@maciatkolulu hovorím o ženách, aké už pracujú. Chlap ma dve roboty, ok,ale príde domov, a akosi sa berie normálne, že si chce oddýchnuť, pospať, pozrieť telku atď. Ale plno žien, ktoré su 12 hodin tiež v robote, dôjdu domov a ťahajú druhu smenu. A to sa, berie tiež "normálne". Plus v robote sa od nich čaká plný výkon, keď dieťa v noci nespi, je choré, a ony sú na pokraji nervov, od chlapa sa v podstate nečaká, že po 12 hodinovej sichte vstane v noci 5x k vracajucemu, či horuckujucemu dieťaťu.Pripadne sa este niektorí muži sťažujú, že žena pribrala, či nechce sex, alebo proste už je len unavená. Samozrejme, česť výnimkám, ale vseobecne práve toto frustruje ženy, lebo majú dojem, že ak nejdu na 200% a plný plyn, tak nie sú "dobre a úspešne ženy"