Kríza vo vzťahu po narodení dieťaťa

16. apr 2024

Ahojte, možno ste si tým prešli viacerí/viaceré tak možno poradíte..narodilo sa nám dieťatko, teraz má polroka.. Manžel veľa pracuje aby nás čo najlepšie zabezpečil, ja sa starám o domácnosť a o dieťatko, ktoré mi dáva zabrať, veľa plače málo spíme.. obaja sa snažíme o blaho našej rodiny najlepšie ako vieme každý svojim dielom.. ale sme veľmi veľmi vyčerpaní.. po náročnom dni obaja potrebujeme pomoc/oddych ale nemôžeme ju dať jeden druhému lebo ani jeden z nás nemá na to silu. Čím ďalej tým viac sa v nás hromadí frustrácia z únavy a vyčerpanosti.. Začali sme sa aj hádať, čím ďalej tým je to horšie, zatiaľ nie nejak výrazne ale nechcem aby došlo k vypätým situáciám ani kvôli dieťaťu ani kvôli nášmu vzťahu. Verím že o 2-3 roky keď pôjdem aj ja do práce a malý bude väčší tak sa to zlepší, ale bojím sa že sa dovtedy príliš odcudzíme. Pritom sa ľúbime a ani jeden z nás to nechce vzdať..

dzulli1980
16. apr 2024

Och, ja keď si spomeniem ... u nás to isté ... my sme sa s mužom v tomto období hádam miliónkrát rozvádzali ... ja s dcérou 24/7, muž nonstop v robote, nemal kto pomôcť, postrážiť ... akosi sme to ustáli ... je to len obdobie, dieťa bude rásť, budete mať viac času na oddych, jeden na druhého atď. ... treba vydržať.

andrea_82
16. apr 2024

Skúste sa vystriedať - nech si jeden deň oddýchne jeden, druhý deň druhý. Je zbytočné, aby ste boli unavení pri dieťati obidvaja.

adeladulova
16. apr 2024

Poznám. Dôležité je si povedať, z čoho sa dieťatko zrodilo. Z lásky predsa, tak začnite postupne. Neobvinujte sa a ďakujte si aj za maličkosti. To sú male kroky, ale uvidíš ze úspech sa dostaví takmer okamžite. (Ďakujem že si vyniesol smeti, ďakujem ze si postlala periny, ze si zapol pracku, či vybral umyvacku) ze nie každá vaša činnosť je samozrejmosť. Držím palce. ❤️
Najdite spoločnú reč, rozumnú, nehadajte sa a už o pár mesiacov bude lepšie, dieta bude lepšie spat, jest, a aj na výlet pôjdete a tak ďalej.
A dodám, u nás sa kríza takmer vytratila keď sme začali zasa poriadne sexuálne žiť 🫣🥰

pato88
16. apr 2024

Nam pomahali prechadzky nedelne, maly spinkal v kociku a my sme sa aspon mohli porozpravat a cerstvy vzduch vzdy dobre padne. Drzim palce, prechod z paru na rodinu byva tazky :( Ma Vam kto aspon pokocikovat, ze by ste mali aspon hodku pre seba naraz?

zuzana9393
16. apr 2024

My sme sa síce nejak nehádali, ale keď mal mladší syn 3 mes, prestal spávať. Lepšie povedané mal 30 min spánky, v noci sme boli aj 3 hodiny hore. Starší bol prvák s problemom s učením, trebalo pre neho chodit autom do školy s malým, potom sa učiť.... No bol to des. Po nociach som plakavala a to teda ja veľa vydržím 😆Pomohlo nám umelé mlieko na noc. ... To len taká moja rada, ak náhodou kojis. Skús aspoň na noc, nám to veľmi pomohlo. Človek keď sa aspoň ako-tak vyspí, je hneď v lepšej forme.

marika987
16. apr 2024

Nerozmýšľaj nad rozchodom určite je to len zmena všetkeho vášho steotipu mi sme prežívali to isté s mužom prvé dva mesiace sme nerobili nič len sme sa hádali ja som bola na nho odporná lebo som bola nevyspana a zas on bol unavený a nevyspani s práce dcérka má skoro 3 roky a už je to o moc lepšie je dobré keď si pomáhate navzájom nám to pomohlo keď on pochválil mňa ja zas jeho za pomoc a tým sa nám viac a viac vzťah utužil prvý rok je dosť ťažký po narodení dieťaťa bohužiaľ je to tvrdá skúška vzťahu ale ak máte byť spolu a milujete sa cez všetky hranice tak to dáte držím palce 😊 a doplním určite vám pomôže sexuálne žiť každu voľnú chvíľu využiť pre seba

zoja1234
16. apr 2024

A zbytok rodiny je kde? Ujovia, tety, a hlavne stari rodicia? Ja viem ze dieta ste si robili vy a vy mate jedini povinnost sa on starat samozrejme, ale tak aspon raz do mesiaca nemoze nejaka babka prist na vikend pokocikovat? Kym vy si oddychnete alebo upracete v klude byt alebo cokolvek? Naco nam je potom taka rodina? Rodina ma pomoct pri vychove, tiez vlozit nieco do toho dietata, a babka len omladne. Dakedy deti vychovavala cela dedina, dnes si cierneho petra vytiahla zena, a muz je 24/7 v praci lebo musi. Ach..

beata_k
16. apr 2024

@zoja1234 Niekto ma rodinu 100-ky km vzdialenu. To nie je o tom, ze nechcu pomoct, ale neda sa im len tak na prist na otocku raz do mesiaca.

lonely66
16. apr 2024

@zoja1234 to fakt? ak sú obaja frustrovaní a unavení zo situácie, fakt im pomôže, ak príde raz do mesiaca "nejaká babka" pokočíkovať? že ty si v živote nebola na dieťa úplne, ale úplne sama? 😀

majlo1234
16. apr 2024

To nic, je to casty atav. Obaja ste frustrovani a unaveni. Najlepsie je zistit, co by vam obom najviac pomohlo a najst nejaky prienik. Niekedy pomoze premoct sa a sexovat. Niekedy sediet potichu pred telkou. Niekedy si sadnut spolu s poharom vina a pokecat, ked dieta zaspi. Trochu si vyjat jeden druhemu v ustrety, pohldkat, opytat sa aky nal ten druhy den. Aj ked by si ho najradsej zabila😂
A prejde to

zoja1234
16. apr 2024

@lonely66 lepsie aspon raz, ako vobec. A napisala som "aspon raz do mesiaca" preto, lebo odhadujem ze stari rodicia v tomto pripade este pracuju, velmi pravdepodobne teda nemaju vela volneho casu na cestovanie, ak mladi ziju daleko.. Cize toto plus dnesne babky su trosicku vypocitave, nehrnu sa dva krat pomoct s vnucatami ako to bolo dakedy... A pisem to preto, lebo velmi rovnaku situaciu mam aj ja doma. Dieta pozna len mna, 24/7, a muza pokial nieje v praci.

lonely66
16. apr 2024

@zoja1234 tak potom ak máš dieťa plačlivé a naviazané na vás dvoch, musíš uznať, že raz do mesiaca nejaké 2-hodinové kočíkovanie nebudeš ani vnímať.
ono totiž pojem "aspoň raz do mesiaca" je počtom jednoznačne určený. 1x a viac...

viestta
16. apr 2024

Autorka, uz zacina byt teplo, venujte aspon cast vikendu vyletu. Zabalit do kociara to najnutnejsie a ist z domu na pol dna, na cely. Dieta si v kociari pospi, vy vyvetrate hlavy, porozpravate sa, aj poplacete ak to bude nutne. Dajte si niekde obed a cistymi hlavami sa vratite domov. Vsetky domace prace vas pockaju, nikde neutecu ale vam uteka ten krasny cas, ked sa mate tesit.

akbara77
16. apr 2024

Manžel nech pracuje 8.hodin. Načo Vám je fin.zabezpecenie, keď padate na hubu a ste unavení? Treba sú určiť priority.

any_soj
17. apr 2024

@akbara77 tak sa teším z tohto komentára! Presne to som chcela. Priority. Čo pre vás znamená "čo najlepšie zabezpečil". Ja s našimi 3 deťmi sme najlepšie zabezpečení, keď je manžel s nami. Keď sme spolu a užívame si spoločný čas. Vtedy sa buduje a je zabezpečený náš vzťah. Tvoj muž nie je smutný, že je málo s malou, aj to len vyčerpaný z práce? Že nemá čas len tak si s vami cez deň ľahnúť na gauč a smiať sa s vami, túliť sa k vám? Ďalej domácnosť - na jedno 6 mesačné dieťa netreba veľa prať, ani variť, žehliť nemusíš vôbec (max mužovi košele) a na prach na poličkách a okná sa môžeš kľudne vykašľať. Ak nespíte spolu s dieťaťom v posteli, mohli by ste to skúsiť - neskutočne uľahčuje život dať mu prsník/fľašu v polospánku (svojom i jeho) skôr, než sa úplne preberie, hneď keď sa začne prevalovat.
U nás je priorita vzťahy, vzájomné vzťahy. Takže aj predtým pri staršej aj teraz pri najmladšom (má 9 mesiacov) bol manžel pol roka doma, naozaj doma (nie taká akože materská, že poberá aj ju a aj do práce chodí). Áno, aj tak sme boli unavení, ale spolu 🙂 A nie, nemá nejaký extrémne úžasný plat - materskú mal necelú tisícku, keď je v práci tak s daňovými bonusmi je to 1500. Každý mesiac jeho materskej sme prišli o 1000€ (lebo bola nižšia ako jeho aktuálny plat, plus tie bonusy plus rodičák sa nevyplácal mne na ďalšie deti kým bol na materskej). A totálne to stálo za to. Ja som šla na materskú pred 5 rokmi ako učiteľka s 600€, takže si vieš predstaviť naše úspory :D Plus hoci som mala odrobenych 8 rokov, bola som vtedy v novej škole so zmluvou zatiaľ na rok, ktorá mi chvíľu po začiatku prvej materskej skončila. To znamená, že pri ďalších deťoch som nemala tehotenské, materskú a ani vyšší rodičák (ten teraz poberá manžel, aspoň to sa dá, stačí, aby bol býval 1 deň na materskej a má naň nárok). Je pravda, že keď potrebujeme, môj otec alebo manželovi rodičia nám vedia aj požičať, a vedia nám aj dať pár stoviek, za to sme vďační a bez toho by nebol mohol byť doma tak dlho. Predpokladám však, že keď je tvoj muž tak veľa v práci (môj je 8 hodín denne plus jedna sobota v mesiaci, mohol by mať nadčasy, ale radšej sme spolu) zarobí viac, plus pravdepodobne ty si tiež zarábala viac než ja pred materskou, a vaše úspory sú väčšie než naše (naše šli prakticky na nulu, lebo okrem bežného života sme kúpili jazdeny obytný príves počas jeho materskej a začíname si plniť sen, deti aj my sme nadšení 😍). Áno, náš byt je len veľký dvojizbak - tak veľký, že kuchyňa je v podstate aj obývačka, a keď dcéra vyrastie, predelime spálňu stenou na 2 izby, aby mala svoju izbu a chalani zostanú v detskej, plus máme 3 balkóny, tak z jedného spravíme zasklenu chill out zónu, aby sme mali ďalší samostatný priestor, keď niekto bude chcieť byť sám či v kľude sa stretnúť s kamošmi. Hej, bolo by fajn mať dom alebo väčší byt, ale nestojí nám to za to, spoločný čas nám nič nenahradí. Mali sme možnosť kúpiť susedný jednoizbak, ale po prepočte by nás aj s úrokmi stal 150 000€ počas najbližších 25 rokov, takže sme sa rozhodli tie peniaze priebežne radšej investovať do vzdelania, umenia, zážitkov, než do navysenej hypotéky.
Pointa - áno, môže sa stať, že sa tak odcudzite, že sa nebudete vedieť ani chcieť k sebe vnútorne vrátiť. Stáva sa to, kopa manželstiev konci rozvodom, často aj po roku dvoch manželstva (hoci najčastejšie tuším po 7 rokoch) a najčastejším dôvodom je nekompatibilita pováh. Zaujímavé, ako sa z dvoch ľudí, čo chcú byť navždy spolu, stanú nekompatibilni. Je to práve vzájomným odcudzením a tým, ako sa každý vyvíja iným smerom a následne už nemajú ochotu sa nanovo nájsť. Trvalý vzťah je vzácnosť, za ktorú sa oplatí bojovať. Dvaja starší ľudia, ktorí sú spolu celý život, držiaci sa za ruku pri prechádzke, sú nádherni práve hĺbkou ich vzťahu a všetkého spolu prežitého - je to úplne iná hĺbka, než niekoľkoročný vzťah, a stojí za to sa o to snažiť.
Tak vás povzbudzujem hľadať si čas na vás, spolu s dieťaťom, aj na vás ako pár. Ak je manžel toľko v práci, tak aspoň si nájsť niekoho stabilného na stráženie, isto si to teda môžete dovoliť, a aspoň raz dvakrát v týždni mať čas aj každý pre seba, a aj len vy dvaja spolu. A možno aj niekoho na 2 hodky týždenne na pomoc v domácnosti. Tých 10€ bude tak skvelo investovanych. A odporúčam partnerskú konverzacnu hru Duet. Aj keď nemáte čas ju hrať celú, ale mať tie kartičky niekde po ruke a aspoň raz denne, aspoň popri inej činnosti, si navzájom položiť jednu z otázok... A super je online kurz Spokojné manželstvo - prevedie vás všetkými dôležitými témami vzťahu (komunikácia, vnímavosť, intimita,...), môžete si čítať každý zvlášť (čojaviem počas kocikovania či uspávanka v nosiči, a počas prestávky v práci) a následne sa rozprávať o veciach, ktoré vám z toho vyplynuli 🙂 Nenechaj sa odradiť stránkou, samotný kurz je o psychológii vzťahu, je aj pre neveriacich. A je zadarmo. Držím vam palce.
https://kurzy.hladamboha.sk/course/manzelstvo

aliaray1
17. apr 2024

@any_soj ahooooooj, ty si moja krvna skupina! Cakame len druhe, start ohladom financii sme mali asi aj lepsi ako vy a az som sa usmievala ako som citala, ze presne takto ideme a fungujeme aj my 😁.
Spime spolu od narodenia, hrame sa, same zazitky, umenie a blaznenie...5 hodin v sade janka krala samozrejmost, v zime len zo 2, u nas dobra pohodova nalada aj ked sme nevyspati...to objatie s manzelom, spolocna kava, pokecanie, ohladuplnost atd...niet nad cas straveny spolu a upevnovanie zdravych vztahovych vazieb 🙏. Potom obcas aj ked zavrcime, trva to par minut a konci objatim....atd 😁.
Manzel sa chysta na rok na matersku a tesime sa tu vsetci. Bude to uzasne 🤩❤️

Mas moje velke sympatie, krasny dnik.

thoughtfulweirdo
17. apr 2024

U nás takáto kríza prišla po narodení druhého dieťaťa. Riešením u nas je, že obaja musíme mať pravidelný čas pre seba mimo domu, na šport, kultúru, posedenia s priateľmi, každý čo chce. A zároveň je dôležitý aj spoločný čas len vo dvojici, ak je to možné, u nás veru nie 🥴

unicornlady
17. apr 2024

Vôbec nespomínaš, či vám niekedy niekto pomáha s bábom (rodičia, súrodenci...)

Kamarátka to má tak, že niekedy cez víkend strážia chlapi spolu deti (kamaráti sa tak zoskupia) a ich ženy si odbehnú na kávičku atd..

autor
17. apr 2024

Ďakujem krásne každému za odpovede! ❤️🙏 Čo sa týka nejakých upresnení: áno nejakú pomoc od rodiny/kamarátov máme, čo sa týka našich rodičov snažia sa sú veľmi zlatí len presne ako niekto odhadol v komentároch nebývajú úplne blízko, takže tá pomoc nie je až taká pravidelná - takisto blízki kamaráti- niektorí sú ozaj skvelí a pomôžu nám len každý má aj svoj život v tejto uponáhľanej dobe to nie je také jednoduché, ale snažia sa - vďaka tomu sme sa ešte úplne nezbláznili 😄❤️ Ale ako vravím je to zriedkavejšie takže v rámci bežných dní sme na 90% sami. Čo sa týka manželovej práce, ono nie je to o tom že by bral viac ako musí, samotná tá jeho jedna práca ktorú má ktorá je jeho vysnívaná kvôli nej študoval tak tá práca je spojená s množstvom služieb nočné a víkendy a nemôže si vyberať - je to začínajúci lekár a tam sa naozaj nedá poľaviť alebo odmietať služby. Predtým robil ešte viac, ale odkedy máme rodinu tak robí len to nutné a je toho aj tak dosť. Do toho tá zodpovednosť a stresy keďže si vybral náročnejší odbor. Ale je to jeho sen ja ho v tom podporujem ako aj on mňa v mojej práci, ktorá je tiež moja vysnívaná a našťastie “klasická” 8 hodinová bez služieb víkendov a pod. Takže v pracovnom tempe manžela sa zvoľniť nedá 😕 Vaše rady si však zoberiem k srdcu, hlavne tie o intimite a vzájomnom chválení sa, vyjadrovaní si vďaky aj za drobnosti… a samozrejme aj ďalšie ☺️

any_soj
17. apr 2024

@aliaray1 😍❤️ vďaka že píšeš 🙂 sad Janka Kráľa 😍 ja som z Petržalky, kúsok od Incheby, čiže tam bolo aj moje detstvo 🙂 Inak veľmi tam nepoznám ľudí v okolí s malými deťmi (kamošky mám mimo Petržalky a už pracujú, deti sú väčšie), tak ak môžem, ozvem sa ti keď budem niekedy sama s deťmi tam 🙂 Je to dosť zriedka, väčšinou ideme všetci na víkend (aj teraz, kvôli Svetovému dnu cirkusu čo bude v Karlovke, inak odporúčam všetkými desiatimi, už takí trojroční si to užijú, je tam aj zadarmo cirkusovy workshop rodičia+deti 3-5 rokov, ale podľa mňa aj 1-2 roční si užijú aspoň bublinovu šou). Ale v lete sa chystám na týždeň sama s deťmi do Bratislavy...
A teda len doplním, že nie sme dokonalá rodina a často sme unavení a vyčerpaní a doma je neporiadok. Ale sme spolu. Perfektná vec - Manželský refresh - už štvrtý rok je každý rok vo februári, je to mesiac intenzívnej práce na vzťahu, s podporou online komunity, s úžasnými aktivitami. My sme to zachytili tento rok prvý krát. Akurát prvé dni ešte bol manžel doma a potom začal znovu pracovať. Celkom časový záhul to bol, ale nevzdali sme to, a riadne nás to ďalej nakoplo vo vzťahu, odporúčam.

aliaray1
17. apr 2024

@any_soj prvy rok je proste s 1.dietatom najtazsi...a to si treba vzdy spolu povedat a ide sa dalej. Super to beries 👍. Ja som cely zivot zila v Petrzke pri Matadorke a prestahovali sme sa k Vrakuni na opacny koniec Ba.

Sad J.Krala mas super blizko, ja som chodila sama s nou a nasou sibirskou husky. Nalozila som dievcata do auta, kocik tiez, zaparkovala, vylozila, nastriekala kocik repelentom a aj seba a hybaj... po cca hodke som dala flasu, mala zaspala do asi 5 min chodze, stiahla som strechu kocika az k noham a...zacala som strikovat. Husky som dala kost, ta oddychovala na 10m lane pri mne pod stromom, ja na lavicke strikovanie, opalovanie, kniha a mala vytuhnuta 4 hodiny prosim ta. Doma povysaval roboticky vysavac a nemal kto bordel robit. Prikrm som mala v termoske a ked sa mala zobudila, na jar a v lete som ju vylozila na travu a bolo veselo.
Takto som za tu sezonu ustrikovala 180x130cm merino deku - konecne som nieco zacala a aj dokoncila.
Poznas ten pocit frustracie ked len drepis kedy sa zobudi a nevies si v klude ani nic precitat, po byte chodis po spickach atd...nic poriadne nedokoncis. Ja som si to strikovanie vymyslela preto, lebo mi vypne hlavu, vycisti myslienky a je jedno v ktorom riadku ma dieta prerusilo zobudenim. Taka ulava.

A radsej 5 hodin vonku volna a opalena, ako sa doma trapit.

Som v 7 mesiaci a asi o 3 tyzdne budem mat auto k dispo, kludne mozme ist spolu, pls ozvi sa 🤗🤟

domkakvet
17. apr 2024

Skuste sa dohodnut tak aby kazdy z vas mal jeden den v tyzdni pre seba, ze vtedy bude strazit ten druhy.