Koľko hodín ste spali prvé mesiace po pôrode?

18. mar 2022

Ahojte, kolko hodin za den+noc prosim spali prve mesiace po porode? Ja spim max tri hodiny a som na dne. Rozmyslam, co by bolo pre moje mesacne babatko horsie, ci prechod na umele mlieko alebo si davat nejake prirodne doplnky na spanie, uzkosti. Viem, ze mamila mnohe schvaluje,aj lieky, ale neviem, ci sa na to mozem spolahnut, kedze na to nie su studie...

luccija
18. mar 2022

Place v noci či prečo nespíš?aj, keď dáš umele by možno plakalo a budilo sa...ako často kojis?

karolina2019
18. mar 2022

ahoj, nepises ci nespis kvoli babatku alebo kvoli sebe. Ak kvoli sebe, skus difuzovat levandulovy olej alebo si nim potriet spanky a zapastie. Ja som mala velke problemy so spanim, nielen po porode, ale aj v tehu a vzdy ked si na seba napatlem levandulu, spim ako zabita 😉… zaroven skus pre nocnym spankom pit medovkovy caj. Tiez pomaha na spanok. drzim palce

katka533
18. mar 2022

Chodim spat o 9 a vstavame o pol 6. Budi sa tri krát za ten čas. Niekedy idem spať už skôr, niekedy pospim cez deň. Veľa sa budí, či ako? Treba popracovať na tom, ako zaspáva. Už som sa poučila pri prvom synovi

cukricek4
18. mar 2022

a babatko spava zle? akoze sa casto budi? mne hned napadlo, ze keby si ho nechas u seba v posteli, ci by to nebolo lepsie, teda neviem vlastne ani, ze ako spavate. ale za tym moze byt vela veci.

kvetinka75
18. mar 2022

3-4 hodiny. Po 3 týždňoch som bola úplne na dne. Ale bola som mladá, vydržala som. Teraz by som to už nedala. Dcéru som kojila 2 mesiace a každé 2 hodiny potom uspávať lebo plakala. Stále dokola. Neskôr sa to začalo lepšiť.

cezia
18. mar 2022

Prvý rok tri pozbierane hodiny spánku a ten zvyšok plač, plač, plač. Prakticky od pôrodnice na umelom mlieku. Vyskúšané a naštudované všetko možné , proste povaha. Ani deň by som nevrátila späť. Som rada že to mám za sebou...

ivangeline
18. mar 2022

Moj spal a ja som nespala..len aby som sa nanho pozerala ale nevadilo mi to. Postupnw to bolo 3x za noc. Potom prislo druhe a tretie. Teraz radsej nepremyslam kolko spim ci nespim...:D mam doma 3 deti.. :D Robim..co treba..Priorita su deti a moja pohoda..takze oddychujem kedy sa da a ako sa...

nafka0483
18. mar 2022

Mala ma 3,5 mesiaca. Ja idem spat o 20tej predtym nadojcim a o malu sa stara manzel - 1davka umeleho, prebalit, pohrat, uspat. O polnoci ide spat on a prinesie mi ju - niekedy sa na to zobudim, niekedy nie. Mala pyta papat okolo 1-2 a potom kazde 2 hodiny, cize kvalita spanku potom je uz o nicom. Ale pospim aspon 4-5 hodin vkuse.
Ja som velky spac, potrebujem dost spanku (aspon 8 hodin) aby som vedela normalne fungovat, no mam pocit ze telo si zvyka na menej. Su dni ked mi je velmi zle (mam neurologicke problemy a nedostatok spanku ich zhorsuje), vtedy pocas dna volam mamku a postrazi malu hned ked dodojcim a ja mozem tie 2 hodiny, kym zas pyta, pospat.
Inak spi len v kociku alebo na prsniku, cize oddychovat ked spi ona neviem 😅

anjelicek26
18. mar 2022

Dcera spavala hrozne, prisata a kazdu hodinu hore, to bolo fakt blbe obdobie (2,5 roka a to ja uz v praci na 40h klasika uvazok)... skus s babom spat cez den, kedykolvek, proste hlupe to nie je a aj tie dve hodiny, co pozbieras cez den, ti pomozu. A cez vikend muz prebera stafetu cez den a ty sa pospis poriadne... odsajes mlieko a ides spat, oni to zvladnu...

marzuz89
18. mar 2022

Lieky na spanie? Vazne? Ved nebudes dobre reagovat v noci na hladne babatko, ked ho budes mat na rukach, mozes byt liekmi tak otapena, ze ti spadne. Nad tymto neuvazuj.

V noci som zo zaciatku byvala hore cca kazde 2 az 3 hodiny, potom vybudovanim zlych navykov (naucenie na uspanie flaskou) dietatka aj 12x.

Cez den som nespavala nikdy.

Pomoze ti od 4m budovanie celodenneho rezimu babatka, od porodnice je dolezite budovanie vecerneho rezimu a ritualov. Ako mate nastavene vecerne uspavanie? Aj to pomoze babatku v noci spinkat lepsie. Alebo horsie, ak zaspava nespravne

kittykat22
18. mar 2022

Mozes si nechat predpisat Sertivan. Staci ti 25 pripadne 50mg - pouziva sa v tehotenstve aj pri kojeni. Ja som robila caviky a nespala som ako ty, a lieky som nechcela. Tiez som mala uzkosti. Syn plakal aj 17h denne. Bolo to sialene. Boli sme s nim aj hospitalizovany koli tomu placu. Lieky som si nakoniec na prechodne obdobie dala a potom som si hovorila, ze ja somar, som si ich mala nechat predpisat uz skor. Urcite zavolaj najblizsiemu psychiatrovi - oni ti ich bez problemov predpise. V CR ich moze predpisat aj obvodak. Nepocuvaj reci co su tu - kto take dieta nema, nevie o com hovori. A daj UM ak mozes. Len to nezarucuje, ze to dieta bude spat.

Keby si nieco potrebovala napis IP sukromne. Moje dieta nespalo - dlho - radsej ti nebudem ani pisat :D a brala som potom lieky. Vsetko je ok 🙂 aj ja aj syn sme v pohode 🙂

luccija
18. mar 2022

@marzuz89 nepreháňaj

marzuz89
18. mar 2022

@luccija neprehanam. Lieky na spanie by som si k novorodencovi nedavala. Navyse, s uzkostou by som radsej pracovala ako sa tlmila. Ale chapem, ze toto je najjednoduchsie. Dam si lieky a mam pokoj 🤔

lubina
18. mar 2022

Starsia dcera spala hrozne ako miminko a ani potom sa to velmi nezlepsilo, kedze nechcela spat ani cez den. Ale kym bola ozaj novorodenec, tak som spala vzdy, ked aj ona, lebo inak by som sa zrutila. Ona totiz akoby vobec nepotrebovala spat, stale oci otvorene....a samozrejme v noci aj plac, ked bola tma, alebo sa pocurala, alebo bola hladna....ozaj narocne obdobie to bolo.

kiki68
18. mar 2022

No je to bezne tie 3 hodiny, musis spat s babom cez den. Ako je to blbe, ale nic ine asi na to nie je ako recept

mirkava
18. mar 2022

Prvé mesiace? Nespala som dva roky po pôrode. Malý nespal ani v noci ani cez deň. Bol hore každé dva až tri hodiny. Po dvoch rokoch sa to začalo trošičku zlepšovať....

kittykat22
18. mar 2022

@mirkava lenze dlhodoba nespavost znizuje kvalitu zivota z dlhodobeho hladiska poskodzuje pamat. To, ze ty si si to dala v pohode neznamena, ze to tak da aj autorka. Ja som nespala 6 rokov a mam velke problemy s pamatou, beriem periodicky lieky na upravu spankoveho rezimu pretoze ked sa mi rozhodi, tak sa nedokazem vratit spat. Neviem preco si taka oprskla, ze niekto to chce riesit a nie cakat na zmilovanie, ze sa vyspi pri dietati.

mirkava
18. mar 2022

@kittykat22 Co som oprskla? Nieee len som povedala môj príbeh... dala som to lebo som musela.... riešila som to.... nič nepomohlo.... chcelo to čas.... nespať v noci je veľký problém... môže to spôsobiť veľa problémov

asocial
18. mar 2022

A preco nespis s malym, najma ked mas len jedno dieta? Ja som spala s malym, on spal s nami. Neviem, co takeho ma na praci matka s jednym dietatom, aby si s nim nemohla pospat. A ano, spanok to bol prerusovany, dieta spalo strasne malo, bola som permanemtne unavena. Zjednodusis ai to tak, ze bude spat v noci s tebou a nemusis vstavat.

zorkahorka
18. mar 2022

V prvom mesiaci je to búrlivé, casom sa to zlepsi, neboj. Chod spat skor, male nakoj, zbytocne neprebaluj (ak nie je pokakane, precikane), daj mu dudu a spi.pri prvom ide vsetko tazsie 😀 Pri druhom som spavala dlhsie, s prestavkami 6 h. Ked sa ti da, pospi si cez den, cez vikend rano nakoj, odovzdaj manzelovi a ty spi dalej

nafka0483
19. mar 2022

@asocial To co je za otazku?
Mala spi pri mne, napriek tomu musim "vstat", odopnut tielko a dat ju na prsnik. Je hore kazde dve hodiny v noci a ona par minut po prisati zaspi a taha zo spanku, 30-40 minut, ked dopapa, tak ju polozim a mne chvilu trva kym zaspim a za chvilu mozem vstavat zas.

A cez den ako som pisala spi tiez len na prsniku, pripadne aj ked uz netaha tak len kym ju drzim v naruci, ked ju polozim tak sa zobudi, alebo spi v kociku ale len na prechadzke kym sa hybe.

A nepatrim k tym co maju prsia take ze "hodia prsnik meter od seba" a dieta sa prisaje samo a matka sa ani nezobudi. Mam male pevne prsia, babo musim drzat v naruci aby "dosiahlo" na prsnik. Cize zarucene musim byt pri tom hore.

asocial
19. mar 2022

@nafka0483 no..moja velkost podprsenky je taka, ze musim objednavat online, lebo take male nie su, zriedka v HM:D. Ja som.nevstavala, len prisunula babatko, kojila som po leziacky a pocas noci menila strany. Viem, pre niekoho je to "byt otrokom dietatu", ale aspon som bola trosku vyspata. Aj ked, spanok to nie je plnohodnotny a zrejme vacsina mam, najma kojacich je permanentne unavena.

lucka114
19. mar 2022

Neviem,koľko hodín som spala, ale spala som vždy,keď sa dalo,hocikedy ... A keď som bola fakt k.o vždy mi pomohla čo najdlhšia prechádzka na vzduchu ...

nafka0483
20. mar 2022

@asocial Ale ked si babo prisunula a menila strany tak si sa predsa zobudila, nie? Ja mam malu pri sebe, dojcim na poziadanie, ale proste sa musim vytiahnut do polosedu, vziat ju do narucia a prilozit. Cize spanok prerusovany.

brigib
8. apr 2022

úprimne veľmi si nepamätám prvých 6-7 mesiacov, len to že som furt bola unavená. dcérka vysela na mne furt a aj ja som robila tú chybu, že keď trošku plakala tak som jej hneď dala cici 🙈
po 14m som už bola extremne vyčerpaná a manzmel tiež lebo ani on nespal. Spíme spolu, nechcel sa odsťahovať do vedlajšej izby. potom manžel dal dcérke mlieko a odvtedy spíme 😂 nieledy sa zobudí ale iba musím dcérke chytiť ruku a spí dalej, cez noc mi nepije mlieko.
pije riadne z um ju napínalo, za 1 noc mi prešla na mlieko. ja som milovala dojčenie aj teraz by som ju kojila ale nevyžadovala mi cici už vôbec. teraz ma 18m a aj cez deň mi spí pekne 2-2,5h. kym som kojila po 30-1h som ju musela nakojit aby spala ešte. popritom som jedla aby som mala dobre mlieko, pribrala som pocas dojcenia 10kg, hoci som mala a znizenu stutnu urcite aj to dopomohlo k tomu.

cervenaruza123
8. apr 2022

Prve mesiace po porode neviem kolko som spala, lebo to bolo uplne rozkuskovane. Obcas som musela spat aj cez den, lenze dcerka dlho nespala, tak kym som zaspala, mohla som aj vstavat. Mne najhorsie robilo ani nie to, ze kolko spanku dokopy, ale ze bol rozkuskovany. Ked som dokopy spala za celu noc 5 hodin napriklad, ale z toho 3 vkuse bez prebudenia, to bol luxus. A ked inokedy hoci spanok bol napriklad aj 8 hodin v cistom, ale vstavala kazdu polhodinu, tak som bola rano uplne hotova a nevyspata. Je to tazke prve mesiace, na kazde dieta plati nieco ine a niektore jednoducho spat nebudu tak ci tak. Ja som sa snazila dbat na svoju psychohygienu trochu, ale kedze som na dcerku bola vacsinou sama, zase neviem kolko casu navyse nebolo. Doplnky na spanie by som si nedavala, z toho dovodu, ze to moze len prehlbit problem so spankom a neskor uz bez nich nebudes vediet zaspat. Mozno maximalne nejaky caj vyslovene, ale do liekov by som nesla.
Pises, ze mas mesiac po porode. No u mna najkritickejsie obdobie bolo prave tych 4-6 tyzdnov po porode. Potom uz aj dcerka zacala akoby menej vymyslat, trochu si zvykla, ja som si zvykla, potom sa to upokojilo dost vyrazne. Takze mozno sa to zacne teraz pomaly zlepsovat. Vsetky zeny mi hovorili, ze prvy mesiac je uplne najhorsi a u nas to presne tak bolo. Po mesiaci som zvazovala, ci neukoncim dojcenie, lebo ma to vycerpavalo a dcerka kazdu chvilu chcela jest a sa tvarila, ze je stale hladna, niekedy sa este nevedela prisat, nechapala som, ako si moze niekto uzivat dojcenie. Lenze potom sa to nejak samo upokojilo a som bola rada, ze som to nevzdala. No a pripadne, nemusis prechadzat cisto na umele mlieko. Daj jej ho raz za cas, aj to ti pomoze a uvidis potom, co ti viac vyhovuje. Niektore deti po umelom mlieku mavaju problemy s bruskom, tak tiez to nie je vzdy vyhra.
Hlavne nezabudaj na seba, lebo ked mas vladat starat sa o dieta, jednoducho musis dbat aj na seba a svoje potreby. Prvy mesiac je najhorsi, ale aj to prejde. Drzim ti prsty.

zuzuliatko18
8. apr 2022

Nemam spocitane, kolko som spala, no spala.som kedy sa dalo, aj cez den, pretoze som uz nevladala. Prve tyzdne som.hladala.system v starostlivosti I dieta, domacnost, varenie. A UM nie je riesenie, moj maly je od narodenia na UM (nespustilo sa mi poriadne mlieko a po mesiaci som uz nemala ziadne).
Preco nemozes spat viac? Dieta je nespokojne alebo ? Co sa tyka domacich prac, vylucila som vsetky, ktore neboli nutne. Aspon na cas, dokedy sa dam dokopy.