Kedy ste mali najviac času na materskej?

lusiasali
9. sep 2024

Ahojte v akom veku dieťaťa bola pre vás materská najjednoduchšia? Okrem novorodeneckého - to už máme za sebou 😊
Objasním - budem sa vracať do práce skôr ako dovŕši syn 3 roky pretože chce ísť aj muž na materskú. Potrebujem sa aj pripraviť na návrat (už som začala) ale neviem či ísť už od januára alebo potiahnuť dlhšie 🤔. Syn bude mať v novembri rok.
Kedy ste mali najviac času pre seba ?
Dcéra má 2,5 už je samostatná ale toľko nemôžem zostať lebo muž chce ísť aspoň na rok.

mamamasama
9. sep 2024

@lusiasali po roku a pol som sa už nudila, preto sme sa vždy začali snažiť o ďalšie. 😅

ada12345
9. sep 2024

Neriešila som nikdy seba ale to, či ma dieťa potrebuje a ako intenzívne. Jednoročné dieťa potrebuje v prvom rade mamu.

lusiasali
autor
9. sep 2024

@mamamasama to mi aj kolegyna hovorila ze sa to tam tak lame. Ze do toho 1,5 roku ju to tiez tahalo do prace ale ze pri tretom vydrzala a ze by bola zostala aj dlhsie lebo uz bolo dieta samostatnejsie a mala vacsi klud.

lulula1990
9. sep 2024

@lusiasali byť tebou zostala by som doma 3 roky. Kedy inokedy budeš mať takúto možnosť? Pracovať budeš ešte veľmi dlho. Do toho riešiť škôlku, choroby, prácu, domácnosť. Nie je to až taka sranda. Ja pracujem už skoro 2hy rok a teda rada spomínam na obdobie materskej. Bolo to krásne obdobie strávené s detmi a ja som rada ze som využila každý jeden deň.

lusiasali
autor
9. sep 2024

@lulula1990 pre mna to je jeden velky stres, este vacsi ako praca ktoru mam naozaj narocnu. Stale deti len strazimlebo sa bojim ze by sa im nieco nestalo, hlavne najmensieho (aby neliezol na schody, aby nrjedol vsetko co najde na zemi, aby neobhryzal kable, aby si nepichol s ceruzkou do oka, aby nerozlial pohare co si starsia odlozi na stol, nazacvikol prsty do detskej kuchynky, nespadol aby ho starsia nestrcila, neprilahla, nezadusila perinou ked sa hra na strasidlo a pod).
Moj muz ma vacsi talent na starostlivosť o deti, je kludnejsi, aj ho to viac bavi.

bolarazjedna
9. sep 2024

Ak manžel chce ísť na materskú rok, tak nech ide teraz, aby ste finančne vyšli najlepšie (teraz do 3rokov staršej bude dostávať materskú a o pol roka pôjde na ďalšiu materskú s mladším, potom už môže byť iba na rodičovskej.

Mne prišlo najľahšie obdobie od 1roka do takmer 2 rokov (kým nezačal vzdor). Inak v tom 1 roku konečne sa prestal kojiť, začal celkom dobre späť v noci, konečne som ho nemusela cez deň kocikovat aby spal, začal chodiť, a celkovo bol taky zlatý, poslušný, spolupracujúcich chlapček. Sice som akurát otehotnela s mladším, keď on mal rok, čiže to bolo zase náročnejsie kvôli tomu, ale i tak to bolo pekne obdobie. Teraz je to ťažšie s nim, keďže vzdoruje a ma svoju predstavu o vsetkom 😃

titla
9. sep 2024

Pre mna bolo najnarocnejsie praveze obdobie posledneho roka na MD. Ale myslim, ze v mojom pripade to bolo synovou povahou. On je ten typ, ze sa nezahra sam a vyzaduje neustale animatora. My sme chodili vela vonku a doma mi okrem obedneho spanku nedal chvilku, neustale vyzadoval moju pritomnost. Ci uz kreslit, kocky skladat, s autickami jazdit. Ja som sa mu chcela venovat, ale ked do toho cakala aj cela domacnost, bolo to unavne. Mala som pocit, ze nemam chvilku pre seba.

lusiasali
autor
9. sep 2024

@bolarazjedna on uz so starsou na materskej bol, v tom case ked som ja bola s najmladsim. Teraz by isiel s najmladsim a potom pokracoval na RD az do 3 rokov.
Ako ja uvazujem ze bud od januara alebo potom od maja ( to bude mat starsia 3 roky v tom case).

marianarem
9. sep 2024

@lusiasali U mna bol najlepsi cas, ked mal este 3 alebo aj 2 spanky. Vtedy som este stihala aj nejake konicky, pri ktorych ho nemozem mat. Ako klesalo mnozstvo spanku, tak za mna to bolo uz narocnejsie. Pri niektorych oblubenych cinnostiach ho mat mozem, ale niektore som proste vypustila na dobu neurcitu, asi kym nebude mat aj on svoje, pri ktorych ma nebude potrebovat 🙂 Po nastupe do skolky sa zacali tocit choroby a sme uz 2 roky skoro stale doma. Ked je kusok volna alebo ked uz vecer spi, tak pracujem.

bublinka1426
9. sep 2024

@lusiasali asi po 2 roku.

lucia13022023
9. sep 2024

Ako mu odbilo 14m, zrazu sa všetko zmenilo a mala som pocit ze mam doma iné dieťa 🤣 a nie štrnásť mesačne ale dvojročné 🤣

petronellla87
9. sep 2024

@lusiasali najviac času pre seba som mala.asi vtedy keď mala ešte 2 spanky

lulula1990
9. sep 2024

@lusiasali vidíš a ja mam zase stres ze keď ochorejú kde ich dám, aby som mohla do prace. Alebo teraz som pre zmenu doma ja a tiež to nie je dobre. Mam prácu kde je nulová zastupitelnost.

lusiasali
autor
9. sep 2024

@lulula1990 tak u nas by bol muz doma normalne do 3 rokov najmladsieho takze by vychytal vsetky choroby starsej v skolke

matrioshka333
10. sep 2024

Tak ženy ja neviem ako žijete, ale ja mám pocit že nemám čas ani doteraz 😄 čistý zhon od narodenia dcérky až doteraz, keď má syn už 2,5 roka. Najviac času som mala pred narodením detí, odvtedy mám pocit ako by som každý deň behala maratón.

adka3321
10. sep 2024

@lusiasali Ja hovorim, ze najhorsie obdobie je od cca 10m do tych 2 rokov. Lebo je to este male, akcne, odvazne, bez rozumu (nevie davat na seba pozor, nechape, ze sa moze zranit, ublizit si). To im clovek stale beha za zadkom a dava pozor 🙈 Mam momentalne 1,5 rocne dieta, tak viem a uz tiez cakam, kedy bude trosku samostatnejsie, nech nemusim stale za zadkom behat 😀

ella1234
17. sep 2024

@lusiasali keď zacalo dieťa chodiť, cca od 13-14 mesiaca, prechádzky, zahrá sa pekne, zaujimaju ho knizky, kreslí si, ked zacina chapat napr ked poviem ze daj si dole bundu, ideme umyt ruky, od vtedy ma to bavilo veľmi sledovat ako sa stále učí nove veci, každý deň bol v niečom iny. Do roka ked sa naucilo sedieť, stvornozkovat tak to bolo take nununu ze babatko ale po roku uz som si hovorila ze wau maly človiečik.
A este ked preslo na 1 spanok, to som konecne nemala pocit ze cely den vlastne len uspavam.