Cez týždeň pracujem od 7 do 15, ráno vozím deti do škôlky školy, poobede preň. Doma varím, učím sa s deťmi, hráme sa a už je večer. Cez víkend varím upratujem, hráme sa s deťmi. Chodíme aj von na prechádzky na výlety, do obchodu keď treba nakúpiť. Večer keď deti zaspia padám aj ja do postele. Neviem si nájsť čas na seba kedy si oddýchnuť, prečítať si knihu alebo niečo na nete. Keď si nachvíľu sadnem deti hneď niečo chcú. Mám chlapca a dievča moc sa spolu nezahrajú, skôr si robia zle jeden druhému. Dievča 8r školáčka syn 3r škôlkar jej bere veci, chce kresliť jej do zošitov. Dcére sa to nepáči, stále som pri nich a dávam pozor. Nemám vôbec na seba čas. Manžel sa im venuje večer po práci cca hodinu. Za ten čas ja si chystám na ďalší deň alebo spracem kuchyňu. No fakt neviem kedy si oddýchnuť a mať čas na seba že ticho a kľud aspoň na chvíľu.
Treba si s manželom spravodlivejšie rozdeliť povinnosti v domacnosti aj okolo deti. Ja vás ženy naozaj nechápem čo doma robíte všetko samé, prečo ste pristúpili na toto... Z prace do práce ako otrokyňa s ešte aj dobrovolne
A trochu viac sa držať hesla LENIVÝ RODIC = DOBRÝ RODIC.
Deti nepotrebujú animátora, ved ich nechaj nech sa zabavia samé. Načo sa učíš s 8 rocnou? Učiť sa ma v škole, doma nech si robí úlohy a ty len skontroluj. Napríklad v kuchyni nech ich píše, ty môžeš zatiaľ varit, syn sa chvíľu hrať.
Nauc sa relaxovať, aj tie deti musia pochopiť ze mama si teraz uvarila kávu a ide si ju v kľude vypiť tak musia počkať so svojimi požiadavkami.
Musíš sa naučiť, že ten špinavý riad nikam neutečie a radšej sa zobrať na hodinu von prejsť alebo sa zavrieť do nejakej izby,deti nechať chlapovi, zamknúť dvere a relaxovať ako len chceš. Je to o tvojom nastavení. Ak bude prioritou umytá dlážka, riady, manžel a deti, tak ten čas na seba jikdy nenájdeš.
Preco nemate podelene starostlivost o deti? Preco je cela na Tebe? Ved ucit sa moze muz s dcerou, kym varis. Ze jeden vozi deti a druhy chodi pre nich? My mame aj poobede kruzky podelene.
@espritka29 Manžel robí od 6 do 16 niekedy ostane aj dlhšie v práci keď treba, robí majstra vo výrobe. Chodí domov okolo 17-18 hodín.
@lujza123 To tak robíme, staršia sa učí sama no ja ju kontrolujem a keď niečo nevie alebo nechape tak jej vysvetľujem a učim ju to. Medzitým menší x krát ma volá preč do detskej. A stále niečo.
@terry658 Nedávam už 100 percentne upratovanie, riad si umývam večer keď manžel je s deťmi. O mojom nastavení príklad ja si sadnem že idem sa najesť alebo vypiť si v kľude čaj, no dôjde menší a chce sa so mnou hrať. Nemám ani 10 minút kľud na seba.
@nwnw Lebo manžel robí celé dni
Ja som raz počúvala vynikajúci podcast s jedným detským psychológom ktorý vysvetľoval ako veľmi dôležité je pre deti "nudiť sa".
Ze rodicia robia obrovskú chybu keď sa s deťmi nonstop hrajú alebo im vymýšľajú program.
Áno treba si nájsť každý deň na deti, na rozhovor s nimy, možno krátku spoločenskú hru ale potom im dat priestor aby si našli samé nejakú činnosť.
Aj moj robi aj vikend. Pride domov z prace aked nejde na kruzok s detmi, zoberie ich von a mozem si 2-3h nieco porobit. Vecer kupe a cita rozpravky. Do prace odchadza o 5:00 aby mohol o 16:00 vyzdvihnut deti v skolke.
Nuz je to vsetko na tebe...manzel sice pracuje ale pracujes aj ty plus tahas celu domacnost..to sa takto neda...aj ked chodi domov neskor proste ti pomoct musi :/ a aj vikendy ked nie je v praci ...inak to nepojde...
Tak ale aspon cez ten vikend by manzel toho mohol robit viac, aby si mala aspon vtedy cas. Ja sa inak snazim robit co najviac domacich prac popri malom, ked sa naskytne volny cas, tak ho nezaplnam pracami. Napr. to spratanie kuchyne, o ktorom pises, by sa mozno dalo robit aj za pritomnosti deti. Hoci je fakt, ze deti su rozne.
Ja mam síce len jednu kt vyžadovala nonstop animáciu. Ze som pomaly nemala čas ani na WC ist.... A vtedy som povedala stop... Začala som naťahovať kuchynský budík najpr 15 min postupne pridával à až na hodinu.... A to bol môj čas..... A áno aj ona ako ani nie 3jrocna pochopila ze to je čas kym ne zazvoní budík hra sa sama.... A áno prvý týždeň bol náročný.... Ale potom za par dni vedela ze kým budík nezazvoni tak sa mama nehrá.... Vyskúšaj... A neviem ci majú každý zvlášť izbu alebo nie ale ak áno tak ten čas kým budík nezazvoni sa každý baví sam pre seba
A takisto treba viac zapojiť aj manžela.... Ak nie v týždni tak cez víkend
No, ak ja si spravim kavu ani 100 volov ma nepostavi😆 rodicovstvo neni o tom, ze zabudame na seba a na nase hranice, vtedy clovek sa citi zahnany do kuta a je neprijemny,krici a pada unavou..8 a 3 rocne deti uz v pohode zvladnu byt same kym si vypijes kavu..
Ja si robim cas na seba rano, a aj vecer..rano vstavam skor a vecer deti ma o 20 tej v posteli a do 22 sa venujem sebe, alebo travim cas s manzelom, taktiez, ked manzel pride s prace tak deti su hodinu v detskej,my sa porozpravame dame si kavu a potom sa uz venujeme im..
@lujza123 No staršia sa zabaví už sama ale menší ešte nie, stále chce aby som sa s ním hrala
@floki1994 Víkendy chce si manžel oddýchnuť alebo niečo porobiť okolo domu, tak zas len ja som s deťmi.
@elizabet173 Nie ďalšie deti už nemám na pláne. Varím aj preto lebo ani ja ani muž nemáme obedy v práci tak bereme z domu jedlo.
@sense Majú každý svoju izbu.
@mon29 Ja kávu nepijem len čaj alebo čokoládu. Pýtala som sa aj kamaratiek ako to majú, každá tvrdí že deti sú prvoradé a rodičia budú mať čas na seba keď deti odrastu a budú väčšie a samostatnejsie. U nás deti zaspia o 21 a ja tiež idem hneď do postele a spať.
No vidis a to je podla mna zle nastavene,deti nikdy nie su na prvom mieste..na prvom mieste si TY,potom VY a az potom ONI❤️.. stastna,spokojna a odychnuta mama= stastna rodina
Chce si oddychnut? 🤔😅 a ty si mas oddychnut kedy? 🙈 nuz ked ho stale branis tak zmena nebude...su to VAŠE deti nie len tvoje...ale tak kazda si robme ako nam vyhovuje...toto by u mna nepreslo ze ja sa idem zodriet a manzel odrobi a tam to konci..pracujete obaja tak sa mate obaja podielat na chode domacnosti a vychove deti.. keby muz robil v zahranici nejake tyzdnovky tak este pochopim ale tak to nie je..proste sa mu nechce 🙂
No v rovnaky cas mat 30min lwn pre seba i ked si s detmi..to ich musis naucit ty...ci je to pri kave,pri tv,mobile,cumenie do blba,cvicenie,modlenie... a cez vikend pol dna pre seba,papa rodina. ;) To treba naucit muza. On si ten cas najskor pre seba vie najst,ci? :D Aspon moj nema problem byt v kupelni alebo na wc aj 30min,vecer niekam von,ci mat cas pre seba... Aj pei tom uspavani je dobre sa bud striedat alebo naucit deti byt same v posteli..
@ivangeline Áno manžel si vie nájsť čas na seba, ide na dvor niečo si porobi alebo kuknem telku a zatiaľ ja som s deťmi. Zaspávanie a čítanie rozprávok je na mne. Keď si sadnem a robím niečo hneď to menší zbadá a volá ma mama pod sa hrať so mnou. Malého ešte uspavam, staršia už zaspáva sama.
Moje 7 a 3 roky staré deti idú o 20 spat a ja mám do 22 čas na pozeranie filmov, knižky vaňa atď. Riad, kuchyňu spratava jeden z nás kým ten druhý dáva deti spať
@elizabet173 Áno ľahnem si s ním do postele večer pokiaľ nezaspí. Vedel zaspať aj sám len bol chorý a zas začal sa báť sám spať v izbe.
@heidy222 Moje chodili spať o 19 len odkedy menší chodí do škôlky tak zaspáva o 21 a ja idem tiež spať. Predtým aj ja som rada pozerala seriál alebo čítala večer no teraz som unavená tak idem spať.
Nuž ja chodím domov z práce o 17.30, manžel ešte neskôr, po práci som sa venovala dcére, kontrola učiva, uvariť večeru, okúpať, rozprávka...dalo sa zvládnuť, ale už by som to teraz nedala, bolo to pre mňa veľmi náročné, pri dvoch deťoch by som nevládala...kvôli pracovnej dobe som nemohla ani dcéru nosiť na krúžky, neskôr už cestovala sama...oddych som nepoznala, až keď dcéra vyrástla
Esteze ja mam tri baby,veru nieje nad mat tri baby ,co sa vedia okrem vadenia aj vyhrat.
No mas to veru perne,tak skus skor tie deti viest k samostatnosti v hre,8rocna ti uz moze pomahat v kuchyni,to bude cas straveny s nou.A ked im pustis tellu tak si neodychnes?
Alebo urob ulohy,nechaj ich nech sa kazdy hra po svojom a spolocne hry si nechajte na vikendy.
@elmivelmi Dcéra mi pomáha v kuchyni keď má na to náladu, to aj malý pomáha po svojom. Telku im moc nepúšťam,to skôr výnimočne keď som chorá a nevládzem tak im pustím rozprávky.
tak skus tie rozpravky radsej mensie zlo ako ziaden cas pre seba
A co ze maly vola? Aj moj 1,5r vola a ide s nim manzel spat. :D Zaspi rychlejsie ako so mnou!
No jednoznačne nech sa manžel viac zapája do starostlivosti o deti. Hodina denne je žalostne málo… víkendy si rozdeľte, jeden víkend je tvoj (on sa stará o deti), druhý zasa jeho (porobí okolo domu, oddýchne).
Mňa zarazila veta "večer si umyjem riad, keď je manžel s deťmi" Si??? To je tvoja hračka? Sú to predovšetkým ich špinavé veci. Nemáte umývačku? To že si chce manžel cez víkend oddýchnuť je kravina, to vymažte, oddychuje spolu. Deti sa zabavia samé, výlety nech pripraví muž, relaxuj. Že sa muž hodinu denne venuje svojim deťom je malo, keďže aj ty chodíš do prace. Čas na seba ma každá žena, ktorá si s mužom všetko podelí na polovicu.
@mamutka Tak on zabúda na to že už aj ja pracujem a tiež som unavená z roboty aj zo všetkého
Muz zabuda ze chodis do roboty? To sa da ako?
Muzovi povedz ze:
1. Ti ma kupit umyvacku riadu. Ano su aj uzke. Ak nemas miesto zrus nejaku spodnu skrinku s hovadinami, viem o com hovorim, kazda mame v kuchyni zbytocne nastroje. Neboj sa, vojde. Dovtedy raz umyvas ty, raz muz. Uvidis, ako rychlo sa to vyriesi.
2. Odteraz si bud podelite odnasanie a branie deti, alebo sa im bude poobede venovat o tie dve hodiny co to teba denne stoji dlhsie. Nie je normalne aby bol kazdy den 10 hodin v praci a este nadcasoval, ak nerobi na zmeny, co zjavne nerobi.
3. Cez vikendy si chces aj ty oddychnut. V sobotu ma na starosti decka on.
4. Ak sa nedohodnete, lebo nebude mat cas, nech sa paci, ty mozes byt aj zenou v domacnosti (co uz si), o deti sa postaras sama (co uz v podstate robis), ale pracu tym padom nestihas. Takze potrebujes este 600€ mesacne vreckove. Nech si vyberie.
Manzel ma aku pracovnu dobu? Je potrebne rozdelit sa a podielat sa spolocne na chode domacnosti, starostlivosti o deti, atd. Takto to dlho nevydrzis a zrutis sa z toho. Deti - teda rodinu ste chceli predpokladam obaja. My si to delime. Ak veziem syna rano do skolky, manzel ide po praci pre neho. Ja zajdem po praci na nakup, prip. upracem, ak treba alebo mam cas pre seba. Oni idu po skolke spolu bud na ihrisko alebo niekam inam. Vecer si spravime veceru, kupanie a potom rozpravky a spat. Po 20:30 mam cas pre seba.