Kazí sa partnerstvo/manželstvo po narodení dieťaťa?

27. máj 2022

Ahojte ja konkretne este dieta nemam ale uz by sme chceli a kazdy okolo mna sa bud rozchadza alebo niesu spokojny v manzelstve ci partnerstve po narodeni dietata samozrejme dieta miluju nadovsetko vas nazor ?

liljana
27. máj 2022

Casto sa pokazi. Zalezi, nakolko su ti dvaja vyspeli. Zena zacne mat vacsinou na prvom mieste seba a dieta, nie partnera. On stale v praci, zivi sam rodinu, po praci domov k dietati, do domacnosti, obmedzuje sa volny cas na minimum. Do toho casto sa rozhodnu stavat, prerabat. Ona chce byt co najdlhsie doma a nepracovat. Mnozia sa potom hadky, kto sa viac narobi. Vzajomna dohoda casto minimalna az nemozna. Kazdy potom vidi seba a nehladi na druheho. Kto to neustoji, ide od seba.

zorkahorka
27. máj 2022

Dieta zmeni zivot, je na vas, ako tu zmenu prijmete.ak je partner ustretovy a so starostlivostou s dietatom pomaha, tak to je super. Lebo jedna mama si s jednym deckom niekedy nevládze dat rady a potrebuje pomoc a oporu 😀

autor
27. máj 2022

Neukamenujte ma zato ale normalne ma to odradza od babetka pretoze nechcela by som tak dopadnut ako ostatne pary co sa rozchadzaju a od kazdeho pocuvate od je dieta od vtedy toto a tamto

lavender273
27. máj 2022

Nebudem ti klamat, nas vztah to dost narusilo. Mame velmi narocne dieta a za 5 rokov to dost naburalo nas vztah. Mozno tak to malo byt. Je to uz lepsie medzi nami ako to bolo.

luccija
27. máj 2022

Každým vzťahom narodenie dieťaťa zatrasie.O to horšie, keď je bábo náročné, plačlivé, choré či žena na všetko sama, muž veľa v práci a každý si myslí, že má toho veľa.Ludia nevedia do čoho idú a to je často dôvodom hádok.Unava, frustrácia, stereotyp každý sa s tým vysporiada po svojom.

matildam
27. máj 2022

To, ci je partner milujuci, obetujuci sa, trpezlivy atd. vidite uz teraz, kym nemate dieta. Ak pochybujete, ci vas vztah 'ustoji' dieta, asi nieco uz teraz nie je v poriadku.

eviann
27. máj 2022

U nas sa manzel citi byt mamou. Uplne mu udrelo mlieko do hlavy, uz je to 6 rokov. Ked bol maly babatko, uspaval ho, bol s nami po nociach hore, prebaloval, tisil bolave brusko. Teraz vozi do skoly, na sporty... vsetok volny cas s nim travi... intimnosti su, ak som velmi, velmi stastliva trikrat rocne, vkuse ma ukazkovo odmieta, nie je so mnou ani 2 minuty denne... takmer som si uz zvykla, ze som len pomocnica v domacnosti. Ja sa o maleho vzorne staram, no s manzelom uz akosi nepocitam. Aj svoje potreby si riesim sama.

autor
27. máj 2022

@matildam nie nepochybujem vobec nas vztah ustoji dieta ale s prepacenim take pary sa rozchadzaju co sa milovalo nadovsetko a ja som z toho normalne sokovana lebo tvrdia ze od kedy je dieta tak ja neviem..asi som bola naivna ked som si myslela ze po narodeni dietata je vsetko tak krasne aj ked narocne velmi toho som si vedoma

tulipanicek
27. máj 2022

Ja ta chapem. Tieto pocity som mala aj ja. Ale teda velmi zavisi od toho, aky ten vztah je uz pred dietatom. Ak su problemy, skutocne sa zvyknu zvyraznit, prehlbit. Ak je vztah ale stabilny, dieta sice zivot zmeni, no budete to vnimat tak, ze k lepsiemu.
Ano, dieta bola velka zmena. Predovsetkym ak to nie je to dieta, co len spi a papa. Ale teda mozem povedat, ze nas vztah s manzelom je sice v niecom iny, no nas spolocny zivot je omnoho krajsi, naplnenejsi. Ale este raz, nevravim, ze je to vsetko lahke. No v dobrom vztahu to dieta vztah v skutocnosti obohati. Avsak bala som sa rovnako, pretoze sme mali krasny vztah aj pred dietatom a mala som strach, ci nam to vztah "nepokazi". Nase dieta vsak bolo to najlepsie, čo sa nám mohlo stat. Jedine, co lutujem, ze sme prve nemali skor 🙂

autor
27. máj 2022

@tulipanicek toto sa mi velmi dobre cita 😊

zitaje
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanka.zuzu
27. máj 2022

neviem či kazí ale zmení sa určite. drobca rada požičiam babkám v podstate od narodenia 😀 no aj tak mám pocit že mu venujeme 100% času. ak aj niečo robíme vo dvojici tak čas manažujeme a prispôsobujeme podľa drobca (či spí/nespí, či papal/nepapal, kakal/nekakal a pod. aby sme sa stihli vrátiť)... a ešte jedno ma prekvapilo - extrémna únava! naše dieťa je mimoriadne náročné. kedysi som mala nonstop nejaký program a vládala som. teraz dám ledva ihrisko a som unavená 😀

ankare
27. máj 2022

Dieťa je najväčšia skúška vzťahu a vzťah riadne preveri. Ale nemať deti len kvôli strachu,že to naruší manželstvo, je blbosť. Slabý vzťah neprežije tak či tak, dôvod sa nájde iný.
Teda ak Vám to klape a si s manželom šťastná, hurá do toho! Držím palce!

miadi
27. máj 2022

Ja som sa vzdy riadila sebou nie druhymi ci porovnanim. Vztahy su komplikovane. Rozist sa mozete ci dieta mate ci nemate. Ludia sa nerozchadzaju koli detom ani nevydrzia spolu koli detom. Riad sa sama sebou ak sa necitis na materstvo - ty sama vnutorne. Nie Preto co ti vravia iny o ich kvalite zivota ci nespokojnosti vo vztahu po prichode dietata. Vas zivot vas vztah vase volby. Ja osobne som spokojnejsia v manzelstve odkedy mame deti. Sme spolu 10r ano na zaciatku to bolo vsetko ruzovejsie. S detmi sa len viac vykristalizuje zrealni tvoj pohlad na partnera. Nevies aky bude otec mozes to len tušit. Dieta zmeni tvoj pohlad nanho podla toho ci sa predstavy a realita k sebe priblizia dost na to aby si nebola sklamana. Naroky na partnera stupnu ked ste rodicia . A aj ty zmenis priority. Je to jedna krasna tazka zmena. Bud ju chcete spolu zazit alebo nie. A ked mas Taketo obavy tak radsej nie. Ale este raz riad sa sebou aby si neprisla o nieco nadherne. Nieco krajsie ako to co mas teraz.

denithestrange1993
28. máj 2022

Kriza moze prist aj v bezdetnom manzelstve,aj v manzelstve po 20 rokoch,aj pocas choroby....deti nie su jediny aspekt rozpadu manzelstiev,aj ked su dobrym zrkadlom kvality manzelstva. Ked uz aj teraz mate nezhody v podstatnych veciach,nedoriesene vztahy/financie tak deti to pravdepodobne zhorsia. Zaklad je mat cca podobny nazor na vychovu deti a vediet robit kompromisy v tomto ohlade. Na zaciatku rodicovstva treba ratat s moznym nastupom vacsich nezhod- prebdene noci,zla delba prac v domacnosti,postop partnera k roly otca (vela muzov si predstavuje,ze budu nadalej rovnako vykonavat svoje volnocasove aktivity,pospia si,doma ich bude cakat vonava a upratana domacnost...). Netreba sa vsak odradit blbymi kecami,ze deti ti znicia vztah. Treba brat aj rodicovstvo s humorom.

denithestrange1993
28. máj 2022

@liljana toto co opisujes mi pride ako vrchol sebectva,ked si muz neuvedomuje svoju rolu otca a zena uplne zanevrie na partnera,lebo dieta. Ok nebavime sa o prvych tyzdnoch,ale celkovo by to tak asi nemalo byt,ze kazdy vidi len seba. Sebectvo je zabijakom vztahu.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terry658
28. máj 2022

My sme boli zalaskovani až po uši. Ale po svadbe sme zistili, že mám nejakú hormonálnu poruchu a bude problém s otehotnením. Tak som musela skončiť školu, po ktorej som túžila a ostala som doma. Keď sa nám podarilo mať prvú dcéru, tak strašne som sa tešila. Ale po narodení to bola skúška ohňom. Ona vrieskala 24 hodín denne 9 mesiacov. Toto otriaslo vzťahom šialene. Až vtedy som zistila, v koľkých veciach nebol môj charakter zbudovaný. Potom som začala študovať výšku. Narodil sa nám ešte synček počas mojej školy. Začali sme stavať. Bolo to strašne náročné obdobie. Konflikty sa množili. Veľakrát som myslela, že už končím s manželstvom. Spavala som na gauči, plakala po nociach.
A zistila som, že mojim najväčším problémom bolo, že som nevedela vyjadriť, čo naozaj potrebujem aby som bola spokojná a šťastná. Nevedela som popísať svoje emócie. Zhadzovala som vinu na manžela, však on ma má už po takej dobe poznať a vedieť čo chcem a kedy. 🤣
Dosť som upriamovala pozornosť nato, čo by mal robiť môj manžel než nato čo mám robiť ja aby bol on šťastný.
Akonáhle sa tieto veci v mojej hlave vyriešili tak náš vzťah je lepší ako keď sme sa brali. Môj manžel je ako vymenený a ja som konečne šťastná.

pininka1
28. máj 2022

@terry658 krasne napisane, presne toto je podla mna problem vacsinou.

pininka1
28. máj 2022

Nebudem ti klamat, co dieta to myslienky na rozvod a mame ich tri. Malo spanku, malo casu na seba navzajom, muz ktory robi mimo bydliska, ziadne babky ani ina pomoc na obcasne postrazenie, ked tak par minut. Vecne sa niekde hnat. Ale to sa nestazujem, to len konstatujem. U mna je hlavne problem ze ja vzdy chcem aby vsetko islo super, co samozrejme v reale nikdy nejde, ked si uvedomis ze nie si stroj a nemusi byt vsetko perfektne, bude vsetko ok.

terezka1947
28. máj 2022

Deťmi sa nič nekazí.
Ale "dospelí" sa príchodom deti musia zmeniť na dospelych.
Jasné,že je menej času na seba,vlastné sny,či ambície.
Ale je to isté obdobie,kedy je to náročnejšie,potom sa to postupne,ako deti budú rásť utrasie.
Pokiaľ dôvodom na rozvod sú deti,tak osobne si myslím,že ten rozvod by prišiel aj bez tých detí,len trošku neskôr.

diamond007
28. máj 2022

Ak máte rovnaké názory na výchovu ( čo síce sa môže zdať že máte ale zakorene veci z detstva neoklamete) tak môže sa stať. Horšie keď žena chce/nechce odchádzat od dieťaťa, chce/nechce dávať rodine a opacne.
Je to ťažšie keď už nie ste len dvaja ale prispôsobujete sa malému človiečikovi zavislemu na vás. Dovtedy usmievavý a bezproblémovy vzťah rieši nevyspatie, výchovu atď... Myslím že muž si musí byť vedomí aj žena že prvý rok je náročný, nič však nezvládnuteľné.
O času na seba pomlčim...😅 Ale stojí to za to, za deti. Rýchlo vyrastú a opäť sa to vráti do koľají ak nebudes mať 10,x reťazovy pôrod.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkapap
28. máj 2022

Je to určite zaberak hlavne na začiatku 😅 viem o com píšem mam to čerstvo v pamäti. Ale pokiaľ máš dobrého muža, ktorý sa bude chcieť adekvátne zapájať do starostlivosti a domácnosti (to by mal už teraz vlastne) tak v tom nevidím problém 🙂. Môj mi bol neskutočnou oporou v sestonedeli, skoro všetko robil len on, po nociach malu nosil. A teraz už keď som zahojena tak fungujeme 50:50 - samozrejme keď nie je v práci myslím ;) Ale keby som mala niekoho, kto by sa tváril, ze sa ho starostlivosť o vlastne dieťa netýka max tak na hodinu denne - poznám také prípady v okolí... Tak si ten rozvod viem predstaviť 😁

muz26
28. máj 2022

Podla mňa sa manželstvo/partnerstvo po narodení dieťaťa nekazí, ale sa zvýrazňujú problémy, ktoré sa pred dieťaťom prehliadali, alebo sa nad nimi mávlo rukou.
Príklad: -chodieval chlap 3x do týždňa do krčmy? Pred dieťaťom to nie je problém (žena sa môže napr. aj pridať), po dieťati je to veľký problém.
- hrával sa chlap PC hry, chodil na turnusy, pracoval dlho do noci, prípadne mal akékoľvek hobby ktorému venoval neprimerane veľa času? Pred dieťaťom akceptovateľné, po dieťati problém
- keď je partner bordelár, tiež to pred dieťaťom nemusí byť tak veľký problém ako po dieťati
- taktiež povahové črty partnerov, ako napr. výbušnosť, puntičkárstvo sa pri dieťati viac prejavia, a pri dieťati zhoršia
A to je iba pár príkladov čo ma napadlo..

denden77
28. máj 2022

nekazi.. meni 🤷‍♀️😊

topciapocky
28. máj 2022

Je to pravda, aj u nás sa pokazil..manžel mal z predchádzajúceho vzťahu dieťa, dovtedy bol oddaný otec, ktorý bol dcére 24 hodín k dispozícii..po narodení našich detí, bola všetka starostlivosť na mne.. keď som potrebovala pomoc, odpoveď bola, ty si chcela deti..staraj sa..Tak som sa starala ja..i napriek tomu sme 16 rokov spolu🙂

h2
28. máj 2022

Ahoj autorka, máš výhodu v tom, že vieš dopredu, že príchodom dieťaťa sa vzťah môže zmeniť k horšiemu a často sa to aj reálne deje. Ja som to nevedela, všade z okolia som počula len, ako dieťa vzťah stmelí a utuží a ako bude všetko ešte krajšie a lepšie, ako predtým. Náš syn bol plánovaný, vytúžený a vymodlený. Takže pre mňa bolo zhoršenie nášho vzťahu s mužom po pôrode doslova šokom a niečím veľmi nepríjemným, s čím som nerátala ani náhodou. Naozaj som si reálne myslela, že spejeme k rozchodu. Ale potom som zistila, že tieto pocity a stavy nie sú vôbec ojedinelé, stáva sa to často. Treba si aj uvedomiť, čo je príčinou. Že je to tou veľkou životnou zmenou, únavou a nedostatkom spánku, plus k tomu hormonálne zmeny po pôrode... Keď som si uvedomila, že to nie je naša chyba, že je to dočasné a že to prejde, začalo sa to postupne vracať do normálu a dokonca ešte aj zlepšovať. Dovolím si tvrdiť, že teraz máme super vzťah, samozrejme, sem tam nejaká tá búrka, ale to už vyplýva z našich temperamentných pováh 😁. Takže, ak o tom vieš, že to môže nastať a budeš na to pripravená, tak to váš vzťah ustojí.

kataka10
28. máj 2022

V niecom sa vztah oslabi, ale v niecom zase posilni. Otazka vzdy je, nakolko co zavazi. Dieta je velka skuska v zivote.

autor
28. máj 2022

@ankare ano klape inak len ma to dost vystrasilo co hovori okolie