Jedno alebo dve deti - trojročný rozdiel

1katyka1
26. dec 2023

Ahojte zienky mam mozno blbu otazku , mam 2,5rocnu dceru ktoru milujem nadovsetko som s nou na rodicovskej venujem sa jej vela sa hrame ,chodime von, robime aktivity, kruzky..mame krasny vztah.
Chcela som aj druhe no poslednou dobou som zacala uvazovat ci to dam , snazili sme sa a nedarilo sa nam dlhsie a uz som sa na to chcela vykaslat, ze pojdem do prace lebo uz aj tuzim po zmene, ze mala do skolky a ja uz potrebujem zmenu.
No uz ked sme to chceli zavesit na klinec sa nam to necakane podarilo a ja som v takom soku ze sa zrazu neviem tesit, teda este to nemam potvrdene od dr.

Obavam sa trochu ze starsia dcerka, bude v uzadi ako je zvyknuta ze chodime aj na kruzky a vela sa jej venujem..aj s nou zaspavam na obed aj vecer, a neviem ako to zladim s babom.
A zadalsie financna stranka, financie nam momentalne ked som na rodicovskej stacia akurat tak len tak tak na to co bezne potrebujeme. Trapia ma napr spolocne aktivity, vylety, dovolenky, s dvomi budu taketo veci vyrazne drahsie a ja som si uvedomila ze nechcem sediet len doma a varit ale chcem s detmi chodit na vylety, venovat sa sportom..a neviem ako a ci to financne dame s dvomi.

Samozrejme dietata by som sa kvoli takymto veciam nedokazala vzdat, asi potreujem len upokojenie a nejake pozitivne skúsenosti prípadne nazory ako zvladate aktivity sporty vylety s dvomi pokial nie ste zrovna financne za vodou?

rybka1987
26. dec 2023

@1katyka1 ja som v presne rovnakej situacii ako ty,cakam a ked sa narodi rozdiel bude 2,5 roka. Bojim sa hlavne v noci ako to bude, ze sa budu navzajom budit alebo co a ze sa nevyspim 😄

martul
26. dec 2023

@1katyka1 úplne v pohode všetko zvládneš, takéto obavy sme mali každá. Treba sa začať pripravovať už teraz. Hlavne ty a dcérka. Postupne zrušiť spoločné spanie, hrať sa viacej sama. Na krúžky môže chodiť s manželom, babka dedko. Učiť sa samostatnosti. Ale nastav sa aj ty tak v hlave, že ti dcéra zvládne a nebehať jej za ritou.

majlo1234
26. dec 2023

Zvladnes, neboj. Vylepsite si trochu financie tehotenskym prispevkom, materskou a kocikovnym, vela veci uz pravdepodobne mas doma a vies, ze male deti toho vela nepotrebuju. A ked podrastu, ty uz pojdes do roboty.
Mna skor desi cela ta starostlivost o sve male deti, ze ake to bude.

hederamonstera
26. dec 2023

Mala som tiez pocit viny, ze sa nevenujem starsiemu ako som zvykla. Ale vies co? Po par tyzdnoch sme nasli system, venujem sa mu zasa dost, je to vsetko ok.
Aj vy si najdete po case system, uvidis. A je to kratke obdobie oproti tomu, ktore este mate pred sebou🙂

vilma7
26. dec 2023

Tak ja mam presne rozdiel 2.5 roka.
Deti sa navzájom nebudili, ja som spala s nimi oboma... Aj obedne spanky sa dali zladiť, netreba stresovať, všetko sa dá zvládnuť.
A zachviľu ti pôjde staršia do škôlky (výhoda Slovenska že v 3 rokoch). A už budeš mať dosť času aj na druhé.
A prvej sa môžeš venovať spolu s druhou... Ja vidím v druhom dieťati len výhody.
Moji sa majú veľmi radi a väčšía sranda aj v rodine je s dvomi ako s jedným.

amelie2017
26. dec 2023

Ja som otehotnela, planovane, ked mala dcera 2r10m, teraz ma druhy syn 2r5m - prve mesiace boli ok, maly len spinkal, to som mala na dceru vela casu, horsie bolo a je, ked zacal chodit, lozit, brat jej hracky a uz sme sa nemohli tolko hrat, ako pred tym. Ale zase je uz aj ona vacsia a vela veci chape. O rok uz bude zase o nieco lepsie, lebo aj on sa bude vediet hrat, nebude mu treba so vsetkym pomahat.
No a financie, u nas je materska kratka, ja robim od jeho 9mesiacov, ale k tym vyletom napriklad. Do okolia sa da ist zadarmo a nejake vacsie atrakcie maju zvacsa deti do 3 rokov zadarmo, tak to nie je moc skrt cez rozpocet. A byt doma do 3 rokov tiez nie je povinnost, ale moznost. Ak vam to nebude vychadzat, z rodicaku zaplatis jasle/ opatrovatelku a pojdes do prace.

maryetta
26. dec 2023

My mame medzi detmi necele 3 roky. A je to super. Mne prave s jednym bolo tazko. Uz ked boli dvaja bolo lepsie. Hlavne po prvom roku.

zuzina1988
1. jan 2024

@maryetta mozem sa spytat, preco to takto vnimas?? ze a jednym bolo tazko? a s dvomi lepsie?? dik

rybka1987
1. jan 2024

@zuzina1988 mne vyhovuje to ze sa spolu zahraju aj cely den. Ked bola sama, to cely den chodila len za mama a tata aby sme sa s nou hrali. A casom ked budu rast bude tych vyhod len pribudat. Teda to za mna.

hariet
1. jan 2024

Tak za mna je lepsie sa psychicky pripravit na to, ze to bude narocne. Teraz nehovorim o financiach, ale zladit potreby babatka o 3-rocneho nebolo lahke. Ale tak zalezi od povahy dietata, od toho kolko mas ty energie a ako zvladas multi-tasking a ci mas k detom nejaku pomoc. Prvy rok bol tazky, potom to uz bolo lepsie, ale stale na nejake sportove aktivity alebo caste vylety velmi nechodime. Verim, ze casom to bude len lepsie, ked uz budu deti samostatnejsie.