Ahojte. S manželom sa rozhodujeme o druhom bábätku. Zaujíma ma pohľad jedináčikov na takýto život.
Nie, teraz už nie. Vo veku okolo tých 8-9 rokov mi to bolo ľúto. Ja mám 2 deti.
@mamamasama ja som jedinacik neni, ale citim sa tak, mam jedneho surodenca, ktory je tisice km od Slovenska, nevidime sa aj 2-3 roky. Iba co si napiseme a zavolame. A velmi mi chyba mat tu niekoho blizkeho. Ale ako deti ked sme boli bolo to super, najlepsi partaci. Ja by som svojmu dietatu nikdy neurobila to, ze by nemalo surodenca😀 Preto mam 4 deti a je to teda niekedy na psychiatriu, ale nemenila by som🤣
nie je mi to luto 😊
@mamamasama mne bolo celé detstvo a v 13tich som sa konečne dočkala sestry (naši chceli skorej, ale mala mamina komplikácie) ... takže poučená z vlastného detstva som o druhom pre syna ani nešpekulovala, budú mať necelé 3 roky rozdiel 🙂
@mamamasama ja som jedinacik a teda nikdy ma to netrapilo. Keby mam surodenca,super. Nemam,tiez super. Vzdy som mala blizku sesternicu a kamosov,nemam pocit,ze by som bola o nieco ukratena
Nie som jedinacik s bratom sme ohen a voda vzdy sme boli ale nemenila by som. Som rada ze ho mam. Raz mi jedna pani v parku vravela ze je jedinacik a ze jej to cely zivot nevadilo az teraz v starsom veku ked nema rodicov ze jej chyba mat niekoho skym by zdielala svoje spomienky na nich . Vsetci z rodiny pomreli bola vdova citila sa sama hoci mala vnucata deti. Musis sa zariadit podla seba.. za mna druhe dieta je dar. Aj ked prve tiez hoci narocnejši 😂
ja som a v mnohých situáciách je mi ťažko. V detstve mi to až tak nevadilo ako teraz v dospelom veku..je to veľmi individuálne, aj podľa toho či v širšej rodine je viac detí, bratranci, sesternice atď ..mne je aj to ľúto, že moje dieťa nemá nikoho z mojej strany, žiadnu tetu, uja čo by sa povenoval atď..a celkovo pre život je lepšie mať súrodenca, učiť sa ustupovať, prispôsobovať aj presadzovať svoje a tak. Neviem ako to vníma jedináčik čo má oboch rodičov, ja som vyrastala len s mamou a to bolo o ničom taká rodina o 2 členoch...
Nie nie je mi To luto, nikdy mi to nebolo ľúto. Mala som sa ako jedináčik uzasne, súrodenec mi nikdy nechýbal ani nechyba v dospelosti a rodičom pomyselne každý den ďakujem že mi "nedali najkrajší darček aky rodičia môžu dieťaťu dať 🤦🏼♀️". To najkrajšie co mi moji rodičia dali je ze som jedináčik 🙏
V detstve mi to nevadilo, mala som kamarátov, aj také kamarátky ako sestry čo sme boli vkuse spolu. V dospelosti je to ale horšie, rodičia tu nebudú večne, bohužiaľ partnerské vzťahy často stroskotajú, deti sa podariť nemusia alebo môžu žiť daleko a človek môže ľahko ostať úplne osamelý bez nejakej blízkej rodiny.
Bola som jedináčik 7 rokov súrodenec mi nechýbal.Dnes mám dvoch, som dospelá a môj život sa tým nejak nezmenil kedže som v podstate jedináčikom aj ostala kedže sú mladší, ale ľúbim ich 🙂.Ak chcete dieťa tak majte.Ja keď som chcela súrodenca tak rovesníka.Nepozerala by som sa na to kto je jedináčik a kto nie.Robte tak ako vy uznáte za vhodné.
@miadi práve preto ma zaujima ako to pociťujú jedinacikovia teraz v dospelosti... nejde mi ani tak o to, aby sa mal drobec s kym hrat, ale napriklad ja aj manzel mame surodencov.... Za sestru by som dala zivot, no s bratom velmi nevychadzame od malicka... to iste aj manzel.. s jednym bratom super, dalsi brat a sestra katastrofa... preto sa nad tym zamýšľam .. najvacsie konflikty vnimam teraz, ked sa zacinaju riesit majetky... ocko od nas uz odisiel.. mamina tiez ostala sama.. neviem... ozaj dakujem vsetkym za kometare... snad sa pre nieco rozhodneme ...
@zuvelyn toto ma celkom pobavilo a aj upokojilo 🙂 Ako to vnímaš teraz? Ked su rodicia starsi.
@marsmykkok presne toto ma zaujimalo... nechcem, aby sa maly citil na svete opustený, (ked uz nebude maly) lebo predsa .. my raz odideme...
@mamamasama ako malé dieťa som chcela súrodenca, neskôr som bola spokojná. Rozmaznaná som nebola, skôr som musela viac robiť, lebo také sobotné upratovanie sa nerozložilo na viacerých 🙂 to isté ako rodičia začali starnúť a potrebovať pomoc. Teraz ma mrzí, že už mám len mamu, nemám ani veľa bratrancov, sesterníc a z manželovej strany je kontakt s rodinou menej častý a menej srdečný. Želala by som si veselú veľkú rodinu, kde sme si oporou, no sme malá rodina (ale veseli sme 🙂 ). Na druhej strane, ani súrodenci toto nezaručujú, sama vidím, že tie vzťahy sú rôzne a často nie sú pre človeka nejakým veľkým prínosom. Zhrniem to za seba tak, že byť jediné dieťa je neutrálny stav, mať dobrých súrodencov je plus.
Skor sa skus opytat sama sebe ci ti nebude luto nemat este jedno nevidiet tu krasnu surodenecku lasku. U nas je rozdiel cez 4r a je to super Zboznuju sa cele dni sa objimaju kupu sa spolu maly napodobnuje velku sestru a chova sa akoby bol o rok starsi. S 2detmi je to lahsie ako s 1 zabavia sa spolu .,dom je živsi a veselsi ., hoci mala je dost zivel vesela kopa. Lockdown by znasala horsie Keby nemala surodenca.
@mamamasama mňe napríklad aj zle padnú také narážky "rozmaznaný jedináčik" a podobne...a pritom často napríklad dieťa ktoré je posledné v rodine bolo oveľa viac rozmaznávané ako nejaký jedináčik.
Inak, teraz je to náročné, keď rodičia zostarli a všetko je na mne, ci pomoc, lekári, nákupy, porozprávať sa, vypočuť sťažnosti… proste niet s kým si to podeliť.
A tozmaznana som teda nebola, práve naopak, kládli na mna vysoké nároky, veď som mala “všetko”, tak som musela fungovať.
@miadi ide to to, ze je to risk.. bud to moze dopadnút ako ja a sestra... proste najlepsie kamosky na zivot a na smrt, alebo ako ja a brat, s ktorym sme pohadany na kazdej rodinnej akcii ... mozno je dolezite aby bol medzi nimi aj vhodny vekovy rozdiel... 🤔
Ja som jedináčik a nikdy mi súrodenec nechýbal a ani nechýba. Moji rodičia netrpeli opičou láskou, nie som rozmaznaná, mám dosť priateľov a celkovo ma takýto život nepoznačil. A stále si stojím za svojím, že hláška "to najlepšie, čo dokáže dať rodič dieťaťu, je súrodenec" je viac na škodu ako na úžitok. Vidím to na okolí, vidím to tu.
@1angelika práve že na jedináčikov sú kladené vysoké nároky práve, lebo majú rodičia len ich a je to ťažšie. Presne ako píšeš, rozmaznaní bývajú skôr najmladší, hlavne s vysokým rozostupom od súrodencov, ked si rodičia urobia ešte jedno dieťa ked väčšie sú už samostatné.
@mamamasama ako čo vnímam? Ze som jedináčik? Tak akk som to vnímala celý život, je to super,milujem to, nikdy by som surodenca mat nechcela.
@acrobaleno to si šťastná žena keď si nepocítila to prehnané "lipnutie"
@cherry19811 to, že má niekto súrodenca, neznamená, že si musia aj rozumieť, že nezneužíva jeden druhého, nemajú sa radi a po smrti rodičov sa dohádajú úplne. Niekedy je úžasné mať súrodenca a niekedy je úplne jedno, či ho máš alebo nie
@marsmykkok áno, presne ako píšeš. Len žiaľ to málokto takto vidí
@1angelika Mám viac priateľov, čo sú jedináčikovia, čo na nich rodičia nelipli a rovnako poznám aj ľudí so súrodencami, kde na jednom lipli...nevyberieš si.
@mamamasama presne toto som si zistovala ja u znamych pred par rokmi, ked sme zvazovali, ci mat druhe dieta, alebo nie. Jedna kamoska cela spokojna, ze jej bolo vzdy dobre, rovnako ona chce mat iba jedno dieta. Dalsia, zatial bezdetna, hovori z pohladu, ze sa musi sama teraz starat o rodicov, a ze ak sa to este zhorsi, ze ak by mala surodenca, boli by na to dvaja. My sme s manzelom tak, ze ja mam dvoch surodencov, on jedneho, ale nasa teda ostava jedinacik. Aj svagor ma len jedinacika, bratranec, ktory je jedinacik, tiez nechce viac deti. A nasej by sa asi zrutil svet (tak to ona hovori), ona nechce surodenca ani za svet 😅 Ja sa uz citim teraz na to stara (psychicky, nie fyzicky), cize je rozhodnute.
Tazko porovnavat, kedze je to mojou sucastou a iny zivot nepoznam... Ako dieta som mala momenty, kedy som si zelala mat surodenca, preslo ma to ale, ked mi mamka vysvetlila, ze mali problem uz len dopracovat sa ku mne 😀 no ale teraz to nevnimam ako negativum, ano jasne, som sama a rodicia su kvoli tomu aj taki viacej naviazani na mna, ale zvladaju to 😅 no a pocit samoty nemam, mam dost kamaratov a mam s nimi blizke vztahy, to mi nahradza surodencov, na druhej strane, mnohi nemaju take vztahy so surodencami, ako ja s kamaratmi 😀
@vikusjk Lenže nikde nie je záruka, že o rodičov sa budú súrodenci starať rovnako alebo, že si to rozdelia. Takéto kalkulovanie je divné.
My sme chceli druhé no nepodarilo sa.. Malej chýba surodenec teraz v jej veku... Niekedy sa nemá s kým hrať, nezahrá sa sama... Ja a muž s našimi sestrami nemáme dobré vzťahy... Moja sestra je 2000 km od rodiny... Nikdy sa nechce vrátiť, takže aj keď moji rodičia mali dve deti, jedného dňa bude všetko na mojich pleciach, takisto to má mamina.... Dokonca jej otec mal 6 detí a jediná ho doopatrovala ona... Takže nemáš záruky...
@acrobaleno ale šanca tam je a keď je jedináčik tak to má isté na 100% že bude na to sám
@1angelika Zase sa budem opakovať, ale na okolí čo vidím, čo sú sem príspevky....nebýva to tak.
Jedináčik je spokojný.nema ako porovnať svoj život a život so súrodencom.Ja mám jedináčik a v susedstve. poznám ju od útleho detstva.je už dospelá.ale súrodenca vždy chcela.Nestalo sá.teraz má vážne chorého rodiča a je na to sama.