Je to lenivosť?

31. máj 2023

Vždy sa donútim prekonať kvôli deťom. Sú môj hnací motor. Vďaka nim sa prinútim ráno vstať a fungovať v zmysle - ideme von, na výlet, na bicykel, zaplávať si, na zmrzlinu. Snažím sa im vymýšľať program, alebo len tak si hádžeme na dvore loptu, alebo si kreslíme. Ale ja sa fakt neviem donútiť upratovať. Navarím, lebo musím. Povysávam, utriem prach, lebo musím. Manžel chodí z prace neskoro. On rad perie, tak dá prať a robí nákupy. Ale ja mam vždy pocit, že je to nekonečný kolotoč a nikdy nič nie je poriadne upratané. Nemám chuť, nebaví ma to, nemám motiváciu. Muž si aj tak vždy niečo nájde, ide mi strašne na nervy. Keď je konečne poriadok, požehlené, príde s tým, že treba odložiť zimné topánky a bundy. To je len príklad, ale nonstop sa všetko krúti okolo domácnosti a ja pred tým utekám.

autor
31. máj 2023

Najradšej by som vymenila dom za malý byt. Muž keď príde z práce, vždy ma robotu okolo domu. Vele víkendy sa točia okolo prác. Donútiť ho na výlet ma stoji veľa energie.
Ja viem, že život nie je len zábava, ale naozaj ma nebaví točiť sa okolo domácnosti. Veľmi rada sa venujem deťom a trávim s nimi naozaj veľa času a mám pocit, že nedokážem mať aj jedno aj druhé. Neviem to skĺbiť.

autor
31. máj 2023

Je to normálne, že niekedy si proste musím ľahnúť na zem aspoň na pár sekúnd lebo mam pocit ze odpadnem od únavy?

silvike
31. máj 2023

Ja len ze ....to ako by som ja pisala ...fakt, takmer do bodky to mam aj ja takto. A...neviem co s tym :/ U nas asi len rozchod ( muz chce byt v dome na dedine s tym vsetkym co k tomu patri teda zahrada, drevo, vinica a spol.) , ja v meste v byte. Ten by som, co sa tyka upratovania, verim ze zvladla. Tento domisko ani nahodou nedavam. A ...ani sa mi nechce. Lebo tu ani nechcem zit. No...u nas dost o nicom.

autor
31. máj 2023

@silvike Ďakujem za pochopenie ❤
My sme našťastie v meste. Aspoň trochu viac možností, takže viem si predstaviť, že to máš o dosť ťažšie. Ale tiež 2 kúpeľne, kopu izieb. No fakt udržať čisté kúpeľne, to aby som každý deň behala s handrami. A ešte čo si taky typický chlap myslí o žene na materskej? Musíme sa nudiť, hejže? Veď to by sa tu malo lesknúť čistotou! Ako ja sama mam rada poriadok a čistotu, ale som asi neschopná. A môj muž si dokáže nájsť robotu aj tam kde nie je. To je hrôza taky život. Tu opravovať rúry na streche, tu maľovať plot, striekať stromy, čistiť zámkovu dlažbu, a celý komplet cely dom je na mne. Ono to potom vyzerá tak, že bie som schopná ani hračky dvíhať zo zeme. Lenže tie hračky bolo dvihnuté už 180x a mne sa po tom celom dni naozaj nechce ešte ísť žehliť, alebo pustiť sa do pratania komory (pol roka sa na to chystám) alebo chladničky.

roja01
31. máj 2023

Treba si najst upratovacku, ktora pride a uprace kupelne a wc, podlahy a okna. Je na vas ci 1x tyzdenne, alebo 1x mesacne spravi generalne upratovanie. Uz to ma takto viacero domacnosti a je to dobre riesene. Ja by som z domu do bytu neisla, najma pri mensich detoch.

zobaka
31. máj 2023

ja sa tiez do vsetkeho musim nutit, radsej idem von, ako sa babrat s upratovanim, aj knihy o upratovani som si nakupila, ale obavam sa, ze sa to u mna nikdy nezmeni, do Zameny manzeliek by som nemohla ist 😂

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
31. máj 2023

@kittykat22 ďakujem. V piatok ideme k sestre.

autor
31. máj 2023

@roja01 manžel upratovačku odmieta. Tvrdí, že je to vrchol lenivosti. Tiež by som ti brala.

autor
31. máj 2023

To

autor
31. máj 2023

@zobaka hahah, ani ja. Tiež som aj v rôznych skupinách, ale pomáha to len čiastočne

stevvvka
31. máj 2023

Poznám to. Mne pomohlo byt častejšie s deťmi von - nerobia toľko bordelu vnútri. A už keď je manžel vonku, ísť s deťmi k nemu sa hrať a postupne po troche mu ich nechávať. "idem na WC, hneď prídem, daj pozor." o chvíľu - idem zapnúť pracku, idem si zaliať kávu, dáš si, donesiem ti? Zdržať sa trosku vnútri.. Čím častejšie, tým lepšie. A predlžovať ten čas kým je s nimi on.

Veľmi ti pomôže keď budeš nejaký čas bez deti, trebárs aj na preventívnu k zubarke ísť, hocičo, nech muž je s deťmi. Byt mimo deti a mimo domu veľmi pomáha na psychiku. A nejaký šport, cvičenie prechádzky. Ono sa zdá, že sa to popri deťoch nedá, ale dá, dá sa pri deťoch zapnúť hudba tancovať s nimi, pohyb naštartuje endorfiny..veľa sil a ttpezlivosti

Ale hej, aj mne sa stanete o 10.00 nie som schopná vstať z postele, lebo nevladzem

reanda
31. máj 2023

hm.. a to sa cely zivot iba prekonavas? lebo sice pises, ze ta bavi travit cas s detmi, ale hned v uvode zacinas tym, ze sa kvoli nim 'donutis prekonat' a vstat a fungovat.. tak ako teda, bavi ta to, ci aj kvoli nim sa iba prekonavas?
lenivost je vymysel.. ak ta nieco nebavi, alebo dokonca nevladzes, nemas to robit.. lenze toto malokomu hlava dovoli pripustit.. tak si to pripustat zacni.. az si to dovolis, s lahkostou posles s usmevom manzelove reci o vrchole lenivosti jednym uchom dnu a druhym von a tu upratovacku si objednas

anonymanonym
1. jún 2023

Okrem spomenutych veci - ulahcit si veci najviac ako to ide. Mate umyvacku riadu? Roboticky vysavac, mop? Pripadne sušičku? Ak nie, tak kupit (hoc postupne, ako financie dovolia). Zehlit len co je naozaj nutne (malickym detom, kosele do prace,...). Ani by ma nehlo zehlit vsetko rad za radom. Naco? A nechodime ako požutí od kravy. 🙂 A neviem sice kolko maju deti, ale aj tie hračky si mozu oni poupratovat. Alebo ak su male, tak spolu, ale stat si za tym. Cim skor sa im dostane do hlavicky, ze s cim sa nehra, to sa uprace, resp. ze naraz mozu byt vybrane len 2-3 hracky, tym lepsie.
A polavit z narokov. Nemusi sa vsetko stale blištať čistotou.

silvike
1. jún 2023

Uuuplne chapem🙄uuuplne. Ja by som najviac brala tu upratovacku. Ale presne ako pises, pre muza vrchol lenivosti hlavne ked som este na RD, a financie na to nie su. Lebo sak to je cca 200e mesacne "vyhodenych" ( ked ratam, zeby som za jedno upratovanie tyzdenne dala niekomu padika). A tak si tu zijeme, muz vo vnutri minimalne, len ked je a spi. Inak v praci alebo vonku po dvore sa mota. A este u rodicov (byvaju v tej istej obci) Tam chodi tiez casto s niecim pomahat. No proste take o nicom. A tie kopy zehlenia ? Ide mi to nervy. Ja susicku nemam (nemame na to), tak zehlim do nemoty, sak 3 deti, to sa pradla nazbiera. A ja dajak nemozem nosit alebo dat detom nevyzehlene, ja to vidim ze to je pokrkvane. Ale muzovi uz nezehlim veru 😁 Ani roboticky vysavac nemame. Mame tri podlazia a zatial iba jednu kupelnu, v plane su este dve !...straaaasne vela toho nedokonceneho a uz ma to tu vazne prestava bavit, akurat co si nicim psychiku tu. Proste, najradsej by som vypadla. Lenze nemam pracu, nemam financ...no cisty trapas toto 🤪

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zmrzlinka2021
1. jún 2023

@silvike nezehli, a myslím to vážne. Ja som sa nikdy nenaučili žehliť. Ak muž si potrebuje niečo ozehlit, spraví to sám.

doriiis
1. jún 2023

Ja mám jednu radu:....autorka,vráť sa do práce.Znie to divne,ale čím menej času budeš mať,o to lepšie si to budeš vedieť zorganizovať.Nutit sa ráno vstávať a fungovať kvôli hocikomu a hocicomu je akurát tak parádny nábeh na depresiu.Neni to ok

silvike
1. jún 2023

@zmrzlinka2021 Asi to nedokazem hodit do skrine neozehlene. Neviem, proste nemam rada neozehlene veci :/

nikolcrow
1. jún 2023

Si vyčerpaná zo stereotypu momentálne prežívam to iste som úplne vyhorena nechce sa mi nič všetko robím lebo musím ( kvôli deťom )

lauriik
1. jún 2023

Vykasli sa na to. Nemusis mat domacnost tip top vyupratovanu. Ja tiez vzdy ten dom len trocha pofackujem aby vyzeral na prvy pohlad ok. Ale viem, ze vela bordelu tam je schovaneho. Lenze ja nechcem cely zivot stravit tym, ze budem upratovat stale dokola a nic z toho 😏 To radsej idem niekam s tymi detmi, na bicykel, na ihrisko a podobne. Treba si urcit priority: Mam male deti = nebudem mat domacnost na 100% vyupratovanu.

liljana
1. jún 2023

Nerozumiem tomu. Najskor chciet mat vela deti (dve, tri ci viac), nastavit si latku v domacnosti zbytocne vysoko a potom sa tym vsetkym samonervovat. Hore bolo povedane, ze keby si sla do prace, tak by si musela vsetko robit a nastavit efektivnejsie. Deti by sa vela prehrali v skolke, ci medzi sebou. Aky neporiadok doma urobis a dovolis urobit, taky budes upratovat. Kupelnu staci umyt raz-dva razy v tyzdni, netreba kazdy den, ak tam nerozhadzujete blato. Zehlit max kosele, mycka, robot na zehlenie,.... Ale stresovat sa zehlenim, lebo "neznesiem" na detoch neozehlene. Be my guest. 🙂 Ked si zefektivnis robotu, nebudes sa snazit detom robit profesionalny program kazdy den a najdes si cas na seba a na klud, tak nebudes mat tolko stresu, ze tolko toho este mas a uz sa podvedome nastavis na to, ze nemas chut nic z toho spravit a predunavis sa este predtym, nez nieco urobis. Zniz latku vo vsetkom a svet sa nezruti.

doriiis
1. jún 2023

@liljana ....súhlasím
Autorka.....lenivá možno nie si,len to máš zle zorganizované.

kristinapetronela
1. jún 2023

Nepovedala by som ,že lenivá ale možno len prežívať .treba si nastaviť budík o pol hodiny a za tú pol hodinu kým dieťa ešte spí upratať čo najviac ... Držím palce

zuzanaete
1. jún 2023

Nepovedala by som, ze si leniva. Len unavena z rovnakeho kolotoca. Treba si v hlave utriedit, ze udrzat s detmi cistu domacnost je nadludsky vykon. Klobuk dolu, ak to niekto dava. Radsej znizit naroky na poriadok a dopriat si trochu pohody bez vycitiek. Deti si budu pamatat cas s mamou.

mladena
1. jún 2023

Aj ja mám dosť často pocit, že sa do všetkého musím nútiť. Ale za dom by som bola šťastná, takže vieš no, každý chce to čo nemá. V byte mi chýba príroda okolo, dávať pozor aby niečo príliš nebuchlo, lebo citlivá suseda.... no takže tak 🙂 ale tiež sa mi veľa krát nič nechce

marcellka32
1. jún 2023

@silvike pekne zaves po oprati a keď uschne pekne zloz, to je základ nezehlenia....na moje veci by si nepovedala že nezehlim...moja žehlička ani neviem kde je, niekde v skrini

marcellka32
1. jún 2023

Načo sú vám 3 kúpeľne??? Ja toto nechápem, si otrokom svojho domu, tam len upratovačka pomoze

zorkahorka
1. jún 2023

Toto je asi problem kazdej matky. Tiez som kedysi viac upratovala, ale uz mam toho plne zuby. Robim len nevyhnutne. Nemam domacnost na 100 percent a vobec ma to nestve. Nie som otrok. Radsej idem s deckami von.
Napriklad zehlim minimalne, dnes idem umyt dlazku po asi 2 týždňoch, lebo sme stale kdesi boli a nebol cas...

autor
1. jún 2023

Tak aby som to upresnila, ráno sa budím strašne unavená. Keby som nemala deti, asi by som najradšej ostala v posteli aj celý deň. Keď si spomeniem, čo všetko treba doma robiť, nechce sa mi vstať. Nechce sa mi líčiť a obliekať. Najradšej by som ostala v pyžame. Ale ,,vďaka " deťom sa premôžem. Pretože viem, že s nimi pôjdem medzi ľudí. Už keď sme von, všetko je v poriadku. Už keď vstanem a oblečiem sa, je to dobré.