Je naozaj čudné, keď nechcem druhé dieťa?

izabela181
21. apr 2022

Asi sa len potrebujem vyrozprávať ale strašne mi vadí to, že keď niekomu poviem že ďalšie dieťa neplánujem, pozerá na mna ako na debila🤦‍♀️
Syn má 9 mesiacov, takze z každej strany pomaly prichádzajú otázky: A kedy bude druhé? Už by ste mali začať nech máte maly vekový rozdiel a podobne.
Ja teda absolútne nepociťujem túžbu mat ďalšie dieťa, ani v budúcnosti, malého si užívam a teším sa z každého pokroku a čím je väčší tým je to pre mna lepšie.
Nemám problém na rovinu na takéto otázky odpovedať že proste druhé neplánujem nikdy, takto som spokojná aj ja aj muž. Už som dostala aj pripomienku že mat jedno doeta je sebecké, že každé dieťa potrebuje súrodenca 🤦‍♀️
Máte to niekto podobne že máte jedno dieťa a ďalšie neplánujete? 😊 alebo máte už jedno a je staršie a ste s tým v pohode 😊

monika191019
21. apr 2022

Moja má.5.rokov a tiež tu túžbu nepociťujem

nelca84
21. apr 2022

@izabela181 a to sa v akej spolocnosti pohybujes? My mame tiez jedno a nikto sa na mna ako na debila nepozera 🤷‍♀️

dzulli1980
21. apr 2022

To, že dieťa nemá súrodenca neznamená, že keď sa rodičia pominú, zostane na svete samé ... to sú také reči ... súrodenci sa vedia rozhádať, nenávidieť sa pre majetky, preklínať sa atď. ... tiež mám len jedno dieťa, nechcela som druhé ... a nie, nie je sebecké mať len jedno dieťa.

annav
21. apr 2022

@izabela181 nie je to sebecké. Dieta nepotrebuje surodenca. Toto pisem prave zo skusenosti: som z piatich detí a sama mám dve deti. Moji rodicia na nas nemali čas, boli vyšťavení. Ja mám dve deti a poctivo sa im venujem a mám dosť. Rozhodne by som bola viac v pohode s jedným dieťaťom a moje deti vôbec nemajú taký skvelý vzťah, povahovo si vôbec nesadli.

wewuliatko174
21. apr 2022

@izabela181 no to je jedna z veci čo rado rozobera okolie. Už ked som mali prvu dcerku vedela som že raz budeme chciet druhe,ale nechapala som take otazky ked dcerka ešte ani nechodila,proste niekto chce maly rozdiel ja som si netrufala,ani velky.Volakedy bolo bežne po roku sup dalšie dieťa.Ale toto je vec strašne individuálne,ide o to ako sa dohodnu rodičia,kto sa načo citi,ake ma možnosti a podobne.Kolko deti,aky vekovy rozdiel furt volačo.Kto chce si vždy najde niečo a skritizuje to

euka210
21. apr 2022

@izabela181 surodenec je super, ja osobne by som dobrovolne nieco take dietatu neurobila...pokial by tam neboli zdravotne ci ine vazne problemy. Ale kazdy sa rozhoduje za seba, cize ja toto u druhych neriesim...niekto chce 5 deti a niekto 1, jeho vec.

drzaopica
21. apr 2022

@izabela181 nie, je to tvoja vec.V 9 m som ani v sne nedúfala, že sa d ešte na jedno

tramtada31
21. apr 2022

Kľudne sa to u vás ešte môže zmeniť. Na druhej strane, jedno dieťa, žiadne dieťa. Vôbec to nie je tak, že pri jednom sa druhé zvezie. Riešiš oveľa viac skriepok, natahovaciek, vymýšľania.. samozrejme, že mladsie dieťa lubime a už by sme ho nikomu nedali, ale s mužom sme sa zhodli na tom, že keby sme vedeli, čo to bude obnasat, tak zostaneme pri jednom dietati, alebo budeme mat vacsi vekový rozdiel.

ivik4
21. apr 2022

Mna sa tieto somariny absolutne nik nepyta,vsetci moj nazor na druhe dieta vedia . Staci raz , strucne a jasne.Ze vobec niekoho zaujima ci chce cudzia zena este deti...
Syn bude mat 7a tu je. V zivote surodenca nepytal, vela x povie v skolke ze ale on nechce nikoho ako maju spoluziaci. Chvalabohu, lebo by len zbytocne bol smutny, kedze druhe by sme mali chciet skrz seba, nie kvoli dietatu 🤦‍♀️. Ja som inak jedinacik tiez a nikdy mi nechybal surodenec, priatelov som mala vzdy

mimi3008
21. apr 2022

Je to individualne ako zo strany rodicov, tak aj zo strany deti surodencov/jedinacikov. Jedinacik povie, ze mu surodenec nechyba, vyrastal ako jedinacik, je mu to teda prirodzene. Ja mam nieco po 30ke, bude to 5 rokov, co mi zomrela 15 rocna sestra. Bol medzi nami velky vekovy rozdiel a nevyrastali sme v tom utlom detstve spolu, ale surodenec mi velmi chyba...castokrat rozmyslam, ze skoda, ze nasi nemali este 3.dieta, mala by som este 1 surodenca

hederamonstera
21. apr 2022

Ale no tak zena, nie si predsa povinna niekomu nieco vysvetlovat…poviem, nie nechceme a hotovo. Co tam dalsie rozoberacky.
Do mna furt takto rypala suseda, pricom ja mam len 2mesacneho, a uz som jej povedala, ze ona nech si spravi aj desat ale nech prestane svoju predstavu o pocte stale podsuvat druhym…ospravedlnila sa a je odvtedy pokoj ;)

alvaluka
21. apr 2022

@izabela181 mam jedno, este nie ani 3r a neplanujem druhe, mam na to dovody a na hlupe otazky sa hodi hlupa odpoved. Neviem kedy sa stali otazky kedy dieta, kedy druhe, preco iba jedno temou na rozhovor.

katarinka89
21. apr 2022

@izabela181 no vidíš teba odsudzujú že nechceš druhé a na mňa pozerajú ako na debila lebo ich mam 5.

h2
21. apr 2022

@tramtada31 "...jedno dieťa, žiadne dieťa..."??? 🤔

zuzuliennka1
22. apr 2022

@tramtada31 to su take somariny, ze jedno dieta ziadne dieta… 🤦🏼‍♀️

humajnicek
22. apr 2022

Ach, niektoré názory. Je to vaša vec, ak nechcete, tak nechcete. Treba buď tieto reči ignorovať alebo takým ľuďom od srdca niečo povedať. Bodka.

amelie2017
22. apr 2022

Najprv sa pytaju, kedy budes mat frajera, potom kedy bude svadba, dieta, druhe dieta...to su take klasicke otazky, nad ktorymi sa netreba rozculovat. V podstate je to tym ludom, co sa pytaju uplne jedno. Ak je to ozaj blizka rodina, povedz narovinu, ze druhe nebude a iz sa na to nemusia pytat. Ak zvedava suseda, tak odpovedz, ze ked vyhras v loterii alebo ked sa konecne vyspis 8 hodin, zasmejete sa, prehodite par slov, ze ano, mat deti je drahe a narocne, pojdete si kazda po svojom.

akbara77
22. apr 2022

@izabela181 ja absolútne nechapem ludi,co sa také niečo spýtaju...napr. keď budeš mat dieta, kedy budete matbdruhe....vy čakáte štvrté? Preboha...ženy,ak Vám niečo také niekedy napadne sa spýtať, dajte si radšej facku....to sú tak intímne otázky podľa mňa...to ako keby ste sa spýtali? Sulozili ste dnes ráno? Niektorí ľudia vedia byť totálne drzi. . Poznám.to z osobnej skúsenosti..

chatte007
22. apr 2022

@tramtada31 Ja som zasa pocula od niektorych ludi, ze s dvoma je to lahsie ako s jednym. Ze sa zahraju a tahaju sa navzajom dopredu. Tak teraz ako to je? 🙂 Mas pravdu s tymi natahovackami a ze riesis skratka viac veci (skola, kruzky, lekari - vsetko x2). Ale nesuhlasim, ze jedno dieta - ziadne dieta. Zivot bez deti je uplne, ale uplne iny ako zivot s co i len jednym dietatom.

katka5161
22. apr 2022

ved maly ma 9 mesiacov, co riesia? taketo otazky su absolutne nevhodne!! onii maju taky dokonaly zivot ze pozerajju na teba jak na debila? moj syn ma 4 roky a nikto nepozera na mna jak na debila, akoze preco??

dankanka
22. apr 2022

@izabela181 ze rychlo druhe aby bol maly vekovy rozdiel :D. preco by mal byt maly? Preco by muselo byt druhe? Preco sa dakto stara do takych sukromnych veci? Mas ozaj zvlastne a nevychovane okolie..

diamand2326
22. apr 2022

@izabela181 Pošli takých ľudí slušne do preč 🙂 Ja som z troch súrodencov, absolútne nemáme k sebe žiaden vzťah, takmer vôbec sa nevidíme a ja sama mám dve deti, lebo som tak chcela, ale chcela som druhé až po štyroch rokoch, nie reťazovo, ako sa to patrí 😁 skôr som sa na ďalšie necítila. A tým som s deťmi skončila, keď vidím/počujem malé dieťa, utekám 😄

lululucy
22. apr 2022

Ja mam 3 rocnu a tiez neplanujem dalsie. Stale pocuvam od okolia blbe narazky. A ked povie niekto mojej dcere,ze "povedz mamke,ze aj ty chces takeho braceka" nôž sa mi vo vrecku otvara 🤣

ivik4
22. apr 2022

Poslite mi sem prosim to jedno dieta ziadne dieta ktore sa mi same naje,prezlecie,nachysta si jest,zbehne same do skolky,zo skolky a pocka na nas doma cize netreba si skrz neho na x rokov prisposobovat aj pracu. A prosim pekne nech si aj tie ocrky kazde 2 tyzdne odserie doma same . Vlastne to musi vediet ked je to ZIADNE dieta

katka5161
22. apr 2022

@ivik4 tak to fakt.. ze jedno dieta ziadne dieta to je blud neskutocny

mimikarol
22. apr 2022

Nemám rada reči typu, že dieťa jedináčik bude v dospelosti sám. Veď koľko súrodencov je takých čo su rozhadany, alebo nemajú potrebu navštevovať sa.
Ja mám dve sestry a celú pubertu sme sa len navzájom trpeli. Spoločná izba, žiadne súkromie. Mladšia mi kradla veci. No hrôza des. Často som si predstavovala ako by mi bolo dobre keby som jedináčik.
Radšej mať jedno dieťa a vedieť mu dopriať všetko čo potrebuje. Dieťa nebude navždy dieťa, bude potrebovať kvalitné vzdelanie nech má dobrý štart do života. Mne nedovolili ísť na vysokú kôli financiám. Musela som ísť po maturite do roboty a potom som si školu spravila externe. Ale nie tu, ktorú som chcela.
Takže nie. Nieje sebecké mať jedno dieťa. Je sebecké narobiť si deti a nevedieť, nemoct im dať všetko čo potrebuju.
Ja som dlho chcela ešte jedno, ale nie kôli tomu aby dcéra mala súrodenca. V poslednej dobe som aj rada že máme len ju.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ciusinka
22. apr 2022

Nie, nie je to cudne, ja som vzdy vedela, ze chcem mat len jedno dieta, cesta k nemu bola velmi narocna (2 potraty, predcasny porod), co ma len utvrdilo v tom, ze ziadne dalsie dieta nebude..Medzicasom som sa rozviedla a ex uz ma druhe dieta, ale ja som svoj nazor nezmenila a ani nezmenim..Syn je na mna aj dost naviazany, takze si ani len nechcem predstavit, ako by ziarlil a ake peklo by som zazivala (minule ziarlil na šteňa, s ktorým som sa mojkala). Vzdy sa strasne smejem na tom, ked si precitam, ze najlepsie, co mozes svojmu dietatu dat, je surodenec, to je taka blbost, ze az..Ja mam o 9 rokov mladsieho brata a nemame spolu absolutne nijaky vztah, takze mne kludne mohli rodicia kupit radsej dalsiu Barbie ako mi dat surodenca..Ak sa raz rodicia pominu, tak ja ostanem tak ci tak sama..A otazky rodiny, na to uplne kasli, aj ja mam v rodine takych jedincov, co este stale do mna hustia, ze by som mala mat druhe dieta, lebo aj pre maleho by to bolo lepsie, aj by bol samostatnejsi..Len jednak asi zabudli na taky mini detail, ze som momentalne single, onedlho budem mat 36 a uz sa na to necitim ani psychicky ani fyzicky, som rada, ze syn je uz velky a nemusim riesit plienky, nocniky, prikrmy a podobne veci..Takze ak niekto pride so super napadom, ze by som mala mat dalsie dieta, tak ja poviem, ze len cez moju mrtvolu a potom su vsetci ticho..

bucko555
22. apr 2022

Aj ja mám len jedno dieťa a viac nechcem, teraz pôjde do školy stáva sa samostatná a ja sa môžem konečne karierne rozvíjať

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz