Veľmi som túžila po dcérke, no mám dvoch úžasných synov a som za to samozrejme vďačná a hrdá.
Často si predstavujem, aké by to boli mať dcérku a chlácholim sa, že aspoň sa nebudem báť, že si nájde nejakého tĺka krorý by jej blížil. Ktoré je pre vás to top pohlavie bábätka a prečo.
Nemyslim si ze je jedno lepsie ako druhe..su to ludia so svojim osudom a s dobrym i zlym co im zivot prinesie..ja mam teda chlapca aj dievca a ano priznavam ze keby mam len jedno pohlavie 2x tak mi tretie neda pokoja za kazdu cenu skusit.. Takze chapem ta,, davaj si na chlapcov pozor aby si nenasli potvoru ako moj brat (myslim ze medzi zenami je viac potvor ako medzi muzmi tĺkov)...
Podľa mňa je to skôr o povahe dieťaťa, resp vzájomných pováh matky a dieťaťa. Môžeš mať predstavu, akú by si mohla mat skvelú dcérku, ako by ste robili spolu všetky dievčenské veci, zapletala by si vlasy, kupovala krásne šatôčky, hrali by ste sa spolu s bábikami, neskôr kupovali spolu šaty, makeup, chodili spolu do kina na babské filmy a mali by ste super priateľský vzťah matka-dcéra, ktoré si voláte každý deň ako najlepšie kamarátky..... Ale to je len veľmi idylicka predstava, ktorá ti nemusí vyjsť a potom by si možno bola aj sklamaná. Možno tvoja dcéra by bola totálny opak teba, s opačným názormi na svet, s úplne odlišným vkusom, s ktorým by si sa nevedela stotožniť a mali by ste vzťah plný konfliktov.
Takisto so synom môžeš mať skvelý vzťah, aj zlý, zase závisí od povahy.
Jeden psychológ to aj nazýva ako "osudové stretnutie", keď rozoberá, ako ovplyvňuje vývoj dieťaťa a jeho vzťah s rodičmi, či "spĺňa predstavy" rodičov alebo nie. Nemyslím len pohlavie, ale ze napr pre niekoho ideálny syn je živý , sebavedomý, nebojácny, ktoré sa pobije s každým, keď treba, má veľké ústa, vie sa zastať. Keď takémuto rodičovi sa narodí syn ktorý je tichý introvert, tak rodičia môžu byť "sklamaný" a naopak tiež.
Ziadne pohlavie nie je "top", celkovo tá úvaha je nezmyselná. Kto je lepší - muži či ženy? Mám dcéru i syna a vzťah so synom a jeho výchova sú pre mňa omnoho jednoduchšie. Radila som sa s kamarátkou - detskou psychologičkou ako na dcéru a okrem iného mi povedala, že vzťah matka - dcéra je psychologmi považovaný za najzložitejší. Obzvlášť, ak je dcéra prvorodená.
To ozaj takáto otázka? Hneď z rána mi odpálilo dekel 🤦🤦
Ja mam synov. Nikdy mi to nevadilo ale priznám sa, teraz sú už starší 15+ a musím povedať, že až teraz citim ako.mi chyba dcéra. Chalani nezdielaju so mnou žiadne nadšenie- nechty, kozmetika, nákupy, vianocne pečenie...a vidím to.aj u starých rodičov. Dcéry oveľa viac zdieľame informácie o vnúčatách ako nevesty. Takže, mne až teraz začína byť.luto, že nemám žiadnu dcéru
Taká zvláštna otázka ... hmmm ... čo je lepšie? ... mať zdravé dieťa bez ohľadu na pohlavie.
Mňa pobavilo slovné spojenie "top pohlavie" 😂 môže byť top pieseň, top šaty plesovej sezóny ale pohlavie asi nie, veď to hovoríme o ľudských bytostiach ktoré sa nám narodia a každé z nich je jedinečné, nedá sa určiť ktoré z nich je top 🙄
Ako keby existovalo univerzalne pohlavie a jeho specifika, charakter, schopnosti a vnimanie sveta... pritom ked postavis sto dievcat a sto chlapcov vedla seba, ani jeden jediny nebude rovnaky... Niektore "klise" samozrejme platia, co sa tyka motorickeho vyvoja, ale na otazku, co je "top pohlavie", ti odpovedat neviem...doma mame 2/2 vyrovnany stav, nikdy som nejako neriesila, kto z nich je akoze najlepsi...
@koniarova aj mne...
Podľa mňa je najlepšie mať cirkusovú opicu.
Odpoveď na tvoju otázku bude skrytá niekde v odpovedi na otázku, čo pre teba znamená "mať dcéru". Lebo to, že dcéra bude jemná princeznička, ktorej budeš česať účesy a budete najlepšie kamošky, je hlavne spoločenský konštrukt 😁
Myslim, ze je to skor o povahe dietata. Mam dve uplne odlisne dievcata a viac si rozumiem so starsou, lebo mi je povahovo podobna. Mladsia je uplne ina. Chlapec je povahovo blizsi k starsej. Takze pohlavie podla mna az tak nezavazi, je to o tom, ako dobre clenovia rodiny funguju medzi sebou.
Prepáč, to čo je za otázku?! 😨
Ja som chcela vzdy aj dceru, lebo copiky, sponky, saticky a taku kmosku/partacku ako ja mam moju maminu. Prva sa nam narodila dcerka a druheho mame chlapceka. Som hlavne rada, ze obidvaja su zdravi a sikovni, ale ano no musim priznat, ze v kutiku duse som dufala, ze aspon jedno z tych dvoch planovanych deti bude dcera 🙈 pri druhom mi bolo pohlavie uplne jedno.
Nemyslim, ze niektore pohlavie je “lepsie”, u nas je dcera ta “blazniva a tvrdohlava vichrica” a syn je taky milacik pohodacik a spolu su super dvojka 🙂
Autorka čo si syn nájde tĺka? Čo keď miesto tĺka budeš mať rodine nevesty, s ktorými vôbec nebudeš na jednej vlnovej dĺžke?
Vždy som túžila po synovi, nie som ten typ čo by zapletal copiky a navyše si myslím, že chlapci sa skôr ubránila. Nakoniec mám dcéru, nikdy nechcela nenosila copiky a šaty len výnimočne. Nikdy som si nepredstavovala akú bude mať povahu, no má ju skvelú. Od malička je to naša parťáčka. Teraz čakám druhé opäť dcéru a jediné čo ma mrzí, je že okolie rieši od začiatku, že by sa nám hodil chlapec. Zatiaľ čo ja riešim, aby toto tehotenstvo skončilo šťastne. 😥 Po týchto problémoch má, len mrzí že som pri prvom tehotenstve tak strašne riešila pohlavie.
Vzdy som chcela mat dceru a syna....mame dve dcery, ale povahovo tak rozdielne az nechapem,ale celkovo si vsimam ze mamy chlapcov si dievcata dost idealizuju 🤭😁 Kazda je svojska, starsia od mala taka princeznovska, obcas ma vsetko na haku, mladsia trochu viac chuliganska , obcas prekvapivo svedomita. pubertalne maju svoj slovnik, starsia hovori na vsetko dooobre😵💫a mladsia neeeviem🤨 neda sa ich porovnavat v nicom, cize je to asi skor o povahe.
Ale samozrejme sa bojim ze si najdu zlych frajerov, ale verim ze budu rozumne 🤔
Top pohlavie berte veľmi veľmi nadnesene napísané, ani jedno pohlavie nie je samozrejme viac sko iné. Myslela som na výchovu, prístup komunikáciu s ktorým dieťatkom vám to ide lepšie. Samozrejme zdravia a to že vôbec máme deti si treba vážiť lebo to vôbec nie je samozrejmosť.
Mam dvoch synova , ked sa narodila dcera , ano potesila som sa, zmene pohlavia, vychutnavala som si babatkovske satocky atd. Dnes 10 rokov po porode mam z toho ine pocity. Dcerka ma spravanie skoro ako chalan, jeJ stredny brat je naopak jemnejsi 🙂. Vysledok v mojej rodine teda je , ze naozaj to o pohlavi nieje, je to mytus .. Je to o osobnostiach a ako ste zladeny s dietatkom.
Mam 3deti ani pri jednom som nevefela pohlavie. Pri prvom nehovorili vobec. A pri dalsich dvoch som nechcela vediet. Mam 2dievcata jedneho syna. A co sa tyka mojkania a tak tak syn je v tom jediny. Mal 10 a je jediny krkry sa pride pritulit pomojkat sam od seba. Je nacitlivejsi. Dievcata su moje take nekontaktne plus najmladsia co sa tyka spravania horsie jak chlapec.
Ženy ďakujem, ktoré ste pochopili otázku a zdieľate vašu skúsenosť. Často sa pristihnem ako pozerám na dievčatká, už to síce nie je s takým smútokom ako keď sme nemali deti žiadne, ale aj tak mi je v kútiku duše smutno.
@barka1 úplne súhlasím 👏
Z môjho pohľadu platí, že každá mama si zaslúži ten pocit mať dcéru ❤ Ale vzťah mama-dcéra je aj v našom prípade niekedy zložitý (nuž, stretli sa dvaja barani). K tomu prichádzajúca puberta, uffff.. Desila som sa čo to bude, ak sa nám narodí druhý chlapec. A ten je naopak úplne easy-going 🙏
Takže v ideálnom svete, je podľa mňa TOP mať syna, potom dcéru.. ale málokto žijeme v ideálnom svete 😇
@momoftwo35 aký majú vek?
Mat syna aj dceru je najidealnejsie🙂 ale za mna ked je len jedno dieta asi je lepsie mat dceru. Aj dalej v zivote su tie dcery take akoby potrebnejsie, neviem ako by som to napisala, proste viac zdielaju ten zivot s tymi rodicmi.vo vacsine pripadov…
Ani jedno pohlavie nie je lepšie, či horšie. Ako si dieťa vychováš, také ho budeš mať.
Ja mam jedno a aj druhé, za mňa je super mať oboje, ale žiaľ to človek vôľou neovplyvní.