Ideálne miesto na život s malými deťmi

3. okt 2022

Mamičky na materskej alebo s menšími deťmi podeľte sa o svoju skúsenosť. Ste šťastné v prostredí v ktorom žijete? Máte tam dostatok aktivít na trávenie voľného času a na rozvoj svojich detí a svoj vlastný? Čo konkretne robievate? Je to mesto alebo dedina? Kľudne napíšte aj o ktoré mesto sa jedná. Závisí vaša spokojnosť od miesta kde sa nachádzate alebo je to všetko iba o vašom vnútornom nastavení,že sa chcete mať dobre a vyvíjate pre to aktivitu?
Zn.:Hľadám ideálne miesto na život s malymi deťmi.

veronika3110
3. okt 2022

Ja bývam v Spišskej Belej (mesto asi 20km od Popradu, cca 6 000 obyvateľov) a ja som tu veľmi spokojná... je tu plno OZ pre deti, mládež, pre mamičky je tu miesto, kde sa môžu stretávať s ostatnými mamičkami a deťmi - tiež je to OZ - organizujú rôzne podujatia, kto má nejaké hry alebo hračky navyše, môže to tam vziať... vedúce sú vzdelané ženy, tiež mamičky a oni organizujú rôzne aktivity... hocikto môže prísť zahrať sa, robiť nejakí aktivity a zároveň sa spozná s inými deťmi a mamičkami...
je tu všetko čo človek potrebuje, v okolí veľa prírody a možností na aktivity, Tatry, kaštieľ, anglický park, múzeá, zároveň sa mesto stále rozrastá, pribúdajú nové ulice, domy a mladé rodiny... ja by som nikde inde žiť nechcela 🙂

bolarazjedna
3. okt 2022

Podľa mňa je to vysoko individuálne. Ty musíš vedieť, aký si typ človeka, aké máš ciele, záľuby, niekto je šťastný na dedine kde je jeden obchod a nič viac, niekto je šťastný v metropole.
Niekto potrebuje chodiť už s malým dieťaťom do materského centra, na baby plávanie, na ihrisko, do zábavného parku, atď, niekto to vôbec nepotrebuje. My ako deti sme nechodili na žiadne ihrisko, ale zato sme sa hrali veľa na dvore, chodili byciklovat, atď. A boli sme šťastné deti.

My bývame v menšom meste, mam 3 mesačného syna, takže ešte žiadne aktivity nepotrebuje. Mame veľa ihrísk, mestský park, skatepark, baby plávanie, rôznorodé krúžky pre deti od hokeja po umeleckú školu. Máme kino, premietajú aj detské filmy. Máme aj kúpalisko, podla viacerých dýcha socializmom, ja to ale mam rada, je tam veľa zelene, trávy, stromov, s milou atmosférou. Býval v Leviciach. Veľa ľudí má pocit, že tu skapal pes, je tu absolútna nuda a kto by sem šiel bývať. Ja tu žijem rada.
Manžel je z Liptova, tam je zase výhoda čerstvý vzduch, príroda vsade naokolo, neni problém ísť na výlet aj každý víkend. Možno pre niekoho ideálne, ale mne je tam zima.

kvetinka75
3. okt 2022

ideálne miesto nie je. Každému vyhovuje niečo iné. Niekto potrebuje kopu aktivít, rozruch, ľudí, niekto kľud, vystačí si sám, prírodu. Niekto nedokáže žiť v meste a niekto na dedine. Ty sama musíš vedieť čo je pre teba ideálne.

autor
3. okt 2022

@kvetinka75 to je mi jasné, že každému vyhovuje niečo iné. Preto som chcela spoznať názory rôznych mamičiek 😉

lussyita
3. okt 2022

Ahoj, žila som s mojou rodinou v meste, kde mi nejako nič nevadilo, len pár negatívnych vecí prevyšovalo. Vrátila som sa s rodinou do mojej rodnej dediny, povedali si možnosti, kúpili domček+obrovská záhrada a už len čakáme kedy dokončíme a sťahujeme sa tam. Veľa vecí sa mi teraz uľahčilo, minimálne deti nechám u mojich rodičov, nemusím ich brať všade so sebou ako pred tým.. Žilina je do cca 30 km... A odtiaľ vlakom kdekoľvek.. nie je problém.. Bratislava, Košice, Zvolen... Bojnice hodina a pol.. do Trenčína tiež "na skok".. vlakom sme precestovali Slovensko krížom krazom.. som rada na dedine, ale niekedy to vypadnutie do mesta, aj do obchodov, kdekoľvek..., niekedy človek potrebuje..

katkaseiner
3. okt 2022

Ono treba vediet co potrebujes k zivotu...
Ja som vzdy hovorila ze v dedine kde som vyrastala zit nebudem... holt nahoda je svina, nakoniec sme tu postavili dom. Zijem teda v dedine cca 13km od Novych Zamkov. Mam uz 7 a 10 rocnych. Poviem ti ze super bolo ze ked som sa vratila do prace (pracujem ale z domu) tak mamina mi po robote vedela kazdy den vziat krpcov a ja som pracovala dalej. Teraz ked su deti trochu vacsie, uprednostnila by som viac a rozmanitejsie kruzky, nakolko je tu len anglictina, gitara, klavir, futbal, v skole futbal a basketbal. A koniec. Ja by som este rada pre deti napr. plavanie, plus dcera chodi druhy rok na spanielcinu. Spanielcinu ked nestihame davame online ale inak ju vozime do okresneho mesta tych 13km. Spanielcinu ma hodinu, ok je to super cas na nakup ale okrem toho su to zabite 2 hodiny, minutych kopec penazi a zbytocnych do 30km najazdenych. Na plavanie by som ju nebola schopna vozit 3x do tyzdna a autobusom by som ju urcite neposielala.
Cize je sice super byt na dedine blizko rodicov, ale inak mi chyba trochu ruch mesta kvoli kruzkom a akciam... nie je to koniec sveta, dedina ma cez 5tis. obyvatelov, napriek tomu nie je to idelne miesto na byvanie.

filipka250
3. okt 2022

Ja si myslim, ze je to individualne. My sme sa vratili z BA do rodnej dediny. Je to v Narodnom parku, mame tu pekne ihrisko, krasnu prirodu, turisticke chodnicky.
Nemam to tu rada. Mala som rada anonymitu mesta, rozruch, moznosti.
Nie je tu zle, ale mne proste dedina nesedi.

natalala
3. okt 2022

Asi je to aj o zvyku, ja som vyrastala v Bratislave a vyrastaju tu aj moje deti. Ja si neviem predstavit byvat mimo mesta. Su tu ihriska, parky, dobra verejna doprava (niekedy aj tyzden svoje auto ani nevytiahnem z garaze), lekari, kruzky a kutiky pre deti, ale blizko aj priroda. Moja spokojnost najviac zalezi odomna samej a aj od vztahu s manzelom a tak 🙂 Ja si vo volnom case idem zacvicit, mam v BA vsetky kamaratky (niektore uz od detstva), rodinu, zazemie. Nam sa tu zije velmi dobre. Relativne male mesto, ale vsetky sluzby a moznosti zabavy tu su. Ak by sme sa mali odstahovat, tak jedine mimo SR.

lauriik
3. okt 2022

My byvame v dome, v malom mestecku (5000 obyvatelov) v dojazdovej vzdialenosti do velkeho mesta. Mame tu vsetko - park, ihriska, zakladne obchody, skolky, skolu, cyklotrasy, miesta na turistiku, restauracie, par vacsich firiem, kozmetiku, kadernicku,... Na plavanie a gymnastiku deti vozim do velkeho mesta (15km), takisto oblecenie tam chodime kupovat a dcera tam mozno nastupi do nejakej lepsej zakladnej skoly. Dom mame pod lesom, v slepej ulici. Za mna je toto uplne idealne byvanie. Ma len jeden jediny hacik, neni to na Slovensku 😂 Tam sme sa snazili najist nieco podobne a zatial sme nenasli 🧐

janka1011
3. okt 2022

Ideálne miesto neexistuje, všade sa nájdu výhody aj nevýhody a čo vyhovuje jednému, môže druhému naopak prekážať. Ani deti nezostanú navždy malé, rastú veľmi rýchlo a ich nároky a potreby sa tiež menia. Snáď sa nechceš sťahovať v každej etape života inam.

gabriela_obzerova
3. okt 2022

Pre mna najma rodinny dom, zahrada a pes 🙂 A mimo rusneho mesta. Som spokojna…

angelsigh
3. okt 2022

Za mňa je to hlavne o tom aký je partner - so schopným partnerom ti bude dobre všade, s neschopným bude aj raj peklo 😗
Ja som prvých 6 rokov vyrastala v cudzine na dedine a mám z toho krásne spomienky (dom, veľká záhrada, komunita ktorá si vypomáhala). Mama aj otec sa o dom a záhradu starali spoločne.
Potom sme sa presťahovali do bytu v Bratislave ale to bolo v roku 1987 takže mesto bolo vtedy úplne iné než dnes.
Mamina rodina pochádza od Nitry tak môžem povedať že Nitra bola a stále je môj druhý domov a potom mamin rodný dom na dedine - ako dieťa a potom aj ako pubertiačka a aj dospelá mi popravde nevadilo bývať v hociktorej lokalite.
V 2015 som sa presťahovala z niekoľko stotisícovej Bratislavy do niekoľko miliónového Londýna a teda začiatok bol záhul riadny. Všetci sú tam permanente v dajakej panike, furt sa ponáhľajú 😅 Ale inak ako super veľké mesto, stále je kam ísť, na spoločenský život super, milujem multikulturalizmus ale vždy som vedela že mať tam dieťa, to nie.
Teraz mám 5ročnú dcérku, do Bratislavy sme sa sťahovali z Londýna necelé 2 mesiace pred pôrodom a som spokojná. Keď ideme za svokrou do Londýna tak mi nieje všetko jedno ale prežiť sa to dá.
Inak by som pravdaže radšej išla do domu so záhradou ale mám extrémne neschopného a hnilého chlapa s ktorým sa do domu nedá ísť aj keď on by veľmi chcel ale proste nie 😤
Takže za mňa ideálne miesto začína a končí pohodou a rovnováhou doma - ak je dobrý a harmonický základ tak budete šťastní kdekoľvek - všade sa nájdu dobrý ľudia 🥰

euka210
3. okt 2022

Idealne? Hmm...dedina blizko vacsieho mesta. Male deti potrebuju dvor a vybeh, vacsie a dospeli zase vacsi vyber skol, lekarov, prace, kultury...

dobromila
5. jan 2024

Keď som otehotnela, bývali sme v BA s manželom a zhodli sme sa, že tam deti vychovávať nebudeme. Ja si to v Petržalke alebo na inom sídlisku ani nechcem predstaviť. Hoci v nejakom dome v lokalite napr. Horský park áno, ale tam to treba zdediť a nebolo po kom 😅 Takže bývame v manželovom rodisku vo veľkej obci, Bojnice sú hneď za rohom a okresné mesto 8 min. autom z domu. Vyrastala som v bytovke ale túžila po dome - to sa mi splnilo. Zároveň je to na dedine bezpečnejšie ako v meste aj po zotmení. Ideál by však bol pre mňa bývať v tichej domovej štvrti na kraji väčšieho (krajského) mesta, aby sa dalo dostať všade peši alebo MHD a kvôli lepším pracovným a iným príležitostiam.