ahojte, už ako ste si prečítali v názve, naša finančná situácia ma donútiala ísť už 13 dní po pôrode do práce ☹ žiaľ som v tej pozícii, že moja pracovná pozícia je v podstate najdôležitejšia a nemôžme si dovoliť aby som bola doma. Priateľ tiež pracuje a po práci robí ešte na našom dome. O dieťa sa nám stará svokra, priateľova mama. Doma z práce som okolo 17hodiny a niekedy robím ešte aj z domu. Všetky tieto starosti, financie, vela práce, stavba z nás urobili len jeden veľký uzlíček nervov. Priateľ zostal podraždený, pretože maly vela plače, má koliku. Nevedel sa pri malom vyspať a chytal nervy a obaja sme potom boli nevyspaty a KO. Teraz maly spinka vedľa u svokry aby sme mi vedeli fungovať cely den v praci. Strašne ma to ale štve, som z toho podraždena a neviem sa stale nejako zmieriť s tým že nie som pri malom. Strašne sa bojim toho že si drobec bude pliesť to kto je vlastne jeho matka. S malym sa snažim traviť čas keď som doma, ale je to oničom. Myslíte že malý vie kto je vlastne jeho matka ??
ja som sla do prace ked mala mala 4mesiace zial materska len 14tyzdnov...lenze kedze sme nemali nikoho kto by sa o malu staral starali sme sa sami a poviem ti chodili sme obaja ako matohy, ale mala vie kto je mama a kto otec akoby to bolo keby sa o nu staraval takmer cely den a celu noc niekot iny neviem...inak zijem v krajine kde skor ako po 6 tyzdnoch po porode do prace ist nesmies...
ano chceli sme ho, na začiatku tehotenstva bolo fajn, práca všetko....
Toto by som nezvládla, si veľmi silná osobnosť, ak toto je pravda, úprimne ťa obdivujem, nieje ti ľúto že malého nevidíš celý deň? Načo ste mali bábätko ,ked si to s ním nemôžeš užívať doma , ?
Uz vidim tu debatu...
Neboj sa nic, v zahranici je bezne, ze zeny sa vracaju do prace kratko po porode a vsetci to prezili. Drzim ti palce.
@zuzankazil nechcem sa ta dotknut, a ani nepoznam vase zazemie...ale neviem ci je dobre ak maleho vychovava svokra a dokonca tam aj spava...prave teraz je cas pre spoznavanie sa matky s dietatom..., bud budes robit karieru alebo sa uskromnite...ale ako vravim nechcem sa ta nijako dotknut...ludia su na tom aj ovela horsie... ☹ , mala by si si vychutnat cas s dietatkom
pribrzdi..... 😒 na kariéru máš celý život....
@zuzankazil určite vie kto je jeho mamka ale bude mat aj blizky vztah z babkou neboj 🙂 hlavne to chce klud lebo ak si nervozna a podrazdena tak maly to z teba citi a to mu nerobi dobre 🙂 neboj 🙂
@zuzka1008 jasne že mi je nesmierne ľuto že s malym nie som. Žiaľ všetko sa dokaže tak strašne zmeniť, mynuly rok bolo dobre, boli peniažky ale tento rok sa to všetko pokašlalo a dieťa už bolo na ceste.... Neľutujem že ho máme milujem to.
v prvom rade ta nesmierne obdivujem za to kolko toho zvladas
je nesmierne tazké ti odpovedat.... myslím, ze vsetko zavisí od efektívnosti casu s pribúdajúcim vekom dietatka si ta bude male viac fixovat ...ten kto sa oňho stara by mu mal co najcastejsie prízvukovat kto je maminka a ze je v praci a ze ked príde domov bude sa s nim hrat.... vies to mas tak ako ked otec vela pracuje a s dietatom je menej ako matka.... matka musi vytvorit pozitivny obraz otca v mysli dietata a potom ho miluje rovnako ako matku ktora s nim je neustale.... lebo matka pekne zmýsla a hovorí o otcovi.... prenes si to na vasu situaciu, myslím, ze by malé nemalo potom stradat .......
drzim palce nech vam ide vsetko ako si prajete a ste stastní 🙂
@zuzankazil Uff, no v prvom rade musím povedať, že som rada, že som sa nikdy neocitla v takejto situácii. Či si malinký bude pliesť teba s babkou uvidíš sama časom, snáď nie, ak sa mu budeš venovať intenzívne aspoň po práci....Ale jedno je isté - ten čas, keď je úplne maličký a skutočne len tvoj, vám obom už nikdy nikto nevráti. Toto je tvoje osobné rozhodnutie a dilema, s ktorou sa budeš musieť vysporiadať sama. Viem, že veľa žien nemá inú možnosť, iné riešenie alebo im to takto vyhovuje, ale tebe to zjavne nevyhovuje a trápi ťa to už teraz. Píšeš, že ste aj s partnerom uzlík nervov....nič pozitívne. Ale vieš ako sa hovorí "jaký si to uděláš, takový to máš".
Držím palce, aby si našla spôsob ako nájsť zlatú strednú cestu, ktorá bude riešením tohto tvojho problému.
Denisa
nejde o karieru, ale o živobytie a o to či bude z čoho platiť šeky, alebo nie...
To mi je ľúto, že ste to takto museli riešiť a ste si istí, že z jedného platu by ste nevyžili? Takto si to materstvo vôbec neužiješ. A do 17 h v robote je dosť dlho. Úprimne, dieťa samozrejme vie, kto je jeho matka, ale môže sa stať, že za svoju najbližšiu osobu bude považovať babku.
Ahoj, držím palce.Ani kolika netrvá večne, nič sa neboj.Snaž sa čo najviac času tráviť s dieťaťkom, rozprávať sa s ním, hrať.Neboj keď sa chce všetko sa zvládne.Aj keď je to úplná pravda, že máte toho na hlave neúrekom. Treba si však stanoviť priority a možno to chce len čas, aby ste si našli systém, ako túto situáciu zvládať.Mne drobec chodil do jaslí.Do práce som dochádzala a chodila som domov až okolo 18.00-18.30, tiež som mala obavy, nervy, ale cca po roku sa to utriaslo. A keďže som sa nevedela preniesť cez to, že s malým trávim málo času a aj on bol z toho nervózny, presťahovali sme sa do mesta kde pracujem , manžel si tu našiel prácu a ver, že nás to stálo kopec, energie , síl, nervov.... ale stálo to za to a som rada, že sme sa nedali odradiť a všetko zrealizovali.Takže pevne verím , že časom si aj ty nájdeš svoj systém, pretože dieťaťko potrebuje aj mamu aj otca.Veľa síl, energie a odhodlania 🙂
Fúha, tak táto situacia podla mna nie je dobré pre nikoho z vas. Naozaj to bolo financne take zle, ze si musela ist do prace tak skoro, neda sa ti pracovat aspon z domu? Sorry, tymito otazkami ti asi nepomozem, viem, ale sama som momentalne na md so 4.mesacnym babom, neviem si predstavit seba v tvojej situacii a ani sa ti necudujem, ze si zo vsetkeho na nervy. Skuste prehodnotit, ako rodina a /hlavne ty/ este raz vasu situaciu, ci naozaj neostanes s babom doma, ved mas partnera, kt. pracuje a aspon kym budes mat narok na matersku. A ci maly vie, kto je jeho matka? nuz, tazko povedat, ked svokra s nim travi vacsinu casu. Ale zase su maminy, ktore idu do prace napr. po 2. rokoch a dieta nechaju starym rodicom a dieta aj tak vie, kto su jeho rodicia. Ale je uz starsie
ahoj, ako ani ja nie som zástanca byť doma s dieťaťom do 3 rokov, ale toto je fakt skoro ísť do práce a hlavne z rodičovského je ťažké vyžiť, ale ak máš tak dôležitú prácu, materskú máš potom maximálnu a to by malo stačiť. Ak som dobre pochopila, ani v noci s ním niesi, lebo priateľa vyrušuje, je tak? Tak v tom prípade by som priateľa vysáčkovala z izby a nie malinké bábätko, takto si fakt vytvorí silný vzťah so starkou, je malinké, formuje sa a ty s ním vôbec nie si.
@zuzankazil pribrzdi , peniaze boli a budú, my sme na tom v čase ked sa mala narodila neboli tiež dobre finančné , žili sme veľmi skromne, mužova výplata šla na šeky ,úver, žili sme z mala, ale dieťa vzrastie a ty si to nemôžeš ani poriadne užiť?! Fakt veľký obdiv 😉
Prepáč, ale si v práci nenahraditeľna, co riadis krízový štáb na Ukrajine? Fakt prepáč
Matersku mam minimalnu, obaja sme zivnostnici, takze si musime na seba zarobit a prave od zaciatku tohto roka to nebolo jednoduche. No rada by som ho vysačkovala do vedlajšej izby 🙂 ale kedze sme sa pustili do rekonštrukcie, mame dokončenu len jednu izbu a vedľa by musel spať na betone... Budem s tym musiet nieco urobit, pretoze sa z toho zblaznim a utrapim sa
@zuzankazil ak mas taku nenahraditelnu fciu mala si si vydupat lepsie podmienky, 4hod v Office zvysok doma a boli by vsetci spokojni. Ja som bola ma MD vlastne len v porodnici 😀 ale zasa som fungovala homeoffisom
@zuzankazil to máte obývateľnú jednu izbu? a kde je potom svokra s bábätkom?
@zuzankazil doplna: ty si zivnostnicka cize sama sebe pani? 😕 😕 😕 a si nevies zariadit byt doma s dietatom ked sa ti to hodi, hmm skoda slov
a s kojenim je to ako ?si odsavas?podla mna je to skoro keby mal rok tak este v pohode ale 2 tyzdne po porode uff.Tiez neprekvitame financiami ale dieta sme chceli a som s nimi no ale ked musis tak musis a keby ti skratili prac.dobu?
Neviem ako to mate s financiami, ale predsa keby si bola doma dostavas matersku a to je celkom dobra suma. Skuste si este raz prepocitat vsetky vydavky. Mozno by sa dalo uskromnit na par mesiacov, trebars do 6mes. veku dietatka. Tie chvile, ktore s nim nebudes ti budu potom chybat.
@moni244 po 17 hod som s nim az do 22-23 hod. podla toho ako je hore a samozrejme vykendy a ako sa len da.
@moni244 svokra byva vedla
@eeffka ano neviem, resp. nemam nikoho kto by ma zastupil
@zuzankazil no veru, nieco s tym rob. Sestonedelie nie je vymyslene iba tak pre nic za nic. To je obdobie, ktore je enormne dolezite pre teba a tvoje dieta. Partner bude musiet zabrat a dopriat vam dostojne podmienky minimalne na tieto prve tyzdne, idealne minimum je aspon tych sest mesiacov (aj do jasliciek predsa beru deti az o 6.mesiacov a tiez to ma svoj dovod). Ak by si mohla robit z domu, bolo by to tiez riesenie.
@zuzankazil jaj, no tak v tomto prípade by som vedľa k svokre vypoklonkovala priateľa a nie dieťa, môj manžel sa odsťahoval sám zo spálne, spali sme oddelene pol roka, lebo robí na smeny a malá ho tiež rušila. Si fakt málo s dieťaťkom, nezvykne si na teba
@zuzankazil dieta bolo planovane?