Domáce práce popri trojmesačnému bábätku

tinka8301
2. dec 2021

Ahojte, rada by som sa spýtala ako riešite varenie, žehlenie, upratovanie s 2,5-4 mesačným bábätkom? Naša dcérka doteraz bola "odložená" v kočíku, stačilo sa k nej prihovárať. Posledný týždeň však kočík odmieta. Máte bábätko v kresielku, mojžišovom koši, vajíčku či cestovnej postieľke? Veľmi by mi pomohlo, ak by sa vyjadrili aj maminky starších detičiek alebo viacerých detí, čo bolo výhodné riešenie aj z dlhodobejšieho hľadiska, keďže bývame v byte a toho úložného miesta tu toľko nie je. Ďakujem pekne za reakcie

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zafir01
2. dec 2021

@tinka8301 mam dvoch chlapcov. Už majú 4 a 10 rokov. Čakám teraz ďalšie. Ú mňa sa pri oboch osvedčil ergonosic. Niektoré práce sa dajú robiť, aj keď je dieťatko v ňom. A potom vibračné lehatko za mňa druhá neoceniteľna vec. Bývam na dome takže upratovania je tu násobne viac, no nemala som s tým problém (samozrejme sú dni... A potom sú tie blbsie náročnejšie dni)

alanko20
2. dec 2021

Máme menší byt, tiež máme málo úložného miesta a najlepšie riešenie je pravidelne triediť veci, vyhodiť, darovať atď, tie, ktoré sa nepoužívajú. Ja dávam preč aj veci po dieťati, ďalšie neplánujem a neznášam skladovanie. Keď ideme von na prechádzku, zapínam robotický vysávač. Nežehlím, neznášam to. Kuchyňu upratujeme stále za pochodu, na tú sme hákliví. Kúpeľňa sa utrie, ked si nájdem čas. Nemáme dekorácie, serepetičky, pracholapače.

ivangeline
2. dec 2021

Mem 3m a dalsie dve. Stiha sa vsetko. :D Bud je na zemi/v kresielku(hlavne ak tlaci) alebo v nosici.

veroonr
2. dec 2021

@tinka8301 nie pri kazdom babatku sa da varit a upratovat... Ja som si dlho jedlo objednavala a upratalo sa postuplne ked sa dalo... Si na materskej kvoli starostlivosti o babatko, nie kvoli chodu domacnosti. No stres

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikpa
2. dec 2021

@tinka8301 také to kresielko hupacie bolo fajn ale rýchlo z toho dieťa vyrastie. Potom nasledovala ohrádka, mala som ju v kuchyni, je to miesto kam vidím skoro z celého bytu a najviac sme sa tam počas dňa zdržiavali. Občas nosič ale ten sa u nás moc nepoužíva pretože ma bolelievaju kríže. No a keď už sa púšťal starší chodiť tak ho nezastavilo nič a robota proste musela ísť bokom. Niekedy som varila počas celého doobedia lebo som stále musela za ním dobiehať. Upratať sa dalo len keď bol doma aj muž. Proste musíš sa zmieriť s tým, že niektoré veci popri malých deťoch budú iné a možno aj zanedbané, ja som prestala zrazu mávať všetko vyupratovane, veci ktoré mohli počkať, počkali. Najdôležitejšie bolo dieťa, bordel počká...

hrasocek12
2. dec 2021

Ja som malu mala pri sebe vzdy bud na decke alebo najlepsie u nas bolo kresielko 😊 tam hopkala a paradne bolo 😊

tinka8301
autor
2. dec 2021

@viestta ďakujem. Veď to tak máme, že čo nestihnem za pochodu, dorobím večer keď malinká spí alebo ak to nie je niečo urgentné, porobím cez víkend, zatiaľ čo manžel prechytí dcérku.

tinka8301
autor
2. dec 2021

@ivangeline nosenie na rukách sa malej páči, asi ako každému drobčekovi 😀 ale na šatku alebo nosič si veľmi netrúfam skrz chrbát

fiafia
2. dec 2021

@tinka8301 moja bola na zemi na podložkach, mali sme aj cestovnú postieľku a hojdačku. Za mňa obe super vyuzite

tinka8301
autor
2. dec 2021

@ada12345 ďakujem. O vajíčku/kresielku som tiež premýšľala, či to je vhodné deno denne používať.. z nárokov som upustila (aj keď som bola do pôrodu v ilúzii, že to pri jednom dieťatku nebude treba 😅🤣) len poznáme to všetky. Jesť sa musí, hodiť do práčky, spratať kuchyňu tiež. Zvládame to zatiaľ dobre, ale premýšlam kde by dcérka mohla chvíľku pobudnúť kým odbehnem ku kuriérovi, dokončiť obed či požehliť bielizeň. Niekedy ju položím do postieľky a bez problémov vydrží kým sa venujem rannej hygiene, nachystám si raňajky. Ale inokedy ju len pokladám na podložku a spustí plač, nepomáha ani zaujať hračkou, rozprávať, spievať.. tak isto denný spánok je u nás najlepší v kočíku vonku za chôdze. Vnútri mi zaspinká ale ak nie som pri nej, tak po 10min je hore a teda to nestíham ani uvariť obed a ona si samozrejme nestíha poriadne oddýchnuť. A potom uspávame znovu 😀

tinka8301
autor
2. dec 2021

@nikpa môžem sa spýtať do akého veku sa dieťatko v ohrádke trochu zabavilo? Premýšlam aj nad touto alternatívou ale muž ma odradzuje, že to zaberie veľa miesta a malá bude aj tak zavesená skôr na mne.. áno, bola som tiež skôr perfekcionista čo sa týka upratovania. Ešte 3 dni pred pôrodom som vyumývala všetky okná na 7. poschodí, celú kuchynskú linku, vstavanú skriňu 🤣 lebo veď čo ak prvé mesiace nebudem stíhať a bude mi to stále na očiach 😀

petraj122456
2. dec 2021

Zaobstarajte si nosič. Mne to zachránilo život. Robila som si co som potrebovala a dieťa ktoré vyžadovalo kontakt ho malo. Ja som mala nosič belenka 4ever.

nucky
2. dec 2021

Ja som malého mala položeného na zemi len tak na paperovom vankúši a ťahala som ho zaň po celom byte, ako som sa premiestnovala a dokedy sa nezacal prevalovat ok 🤷

nucky
2. dec 2021

No a potom v nosiči ergonomickom a stále som mu rozprávala, čo som robila. A on tiež bezo mňa cez deň nespí, tak robím veci, keď je hore 🤷

jancazvalova
2. dec 2021

Nosic je v tomto super vec, no treba s nim zaobchadzat opatrne, aby si dietatko nezvyklo na ruky tak, ze bude chciet byt len na rukach. To sa potom moze celkom aj vypomstit

nikpa
2. dec 2021

@tinka8301 náš sa tam hral asi do 1,5 roka ale to už bolo len naozaj na nevyhnutný čas, napr. keď som potrebovala robiť volaku špinavú robotu, že nakrájať mäso na varenie alebo umyť wc, proste niečo kde sa nemohol motať pri mne. No kým ešte nevedel poriadne chodiť tak tam vydržal dlhšie, stihla som si aj navariť v kľude. Potom už mi odtiaľ chcel vyskakovať. Takže je to individuálne, jedno dieťa začne chodiť keď ma 8 mesiacov, iné v 1,5 roku. Ale teraz máme druhé a pri tom nespravim nič, ten len na rukách a keď ho položim tak záchvat plaču až je fialový. Pri tomto mi ohrádka nepomôže 😏

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pharlotte
2. dec 2021

Stačí penový koberec pre deti a pod to alebo nad to deku a dookola nejaké vankúše a kopa hraciek.... Dajte to tak aby na vás dieťa videlo....

skodulienka
2. dec 2021

@tinka8301 Ja som tiež používala nosič, ale mali sme aj ohradku, takú polohovatelnu do 3 poloh. Ked bola taka mala, tak bola na najvyssom a tam aj na mna videli, lepsie ako zo zeme. A postupne som spustala. Ked mladsia vyrastla, zacala babrat starsiemu lego, tak si tam vliezol on a hral sa dnu v bezpečí 😄 takže vyuzila sa aj pri 4 ročnom 😉

jaskolka
2. dec 2021

Kresielko, postieľka, neskôr stolička na kŕmenie. V nosiči keď bol, ja som absolutnr nič nevedela robiť, nechápem, ako niekto dokáže robiť domáce práce s dieťaťom pripnutym na sebe. To som mala pocit ze som opäť v 9 mesiaci, skrátka mi to "brucho vpredu zavadzalo".

elizabet173
2. dec 2021

@jaskolka tiež by som to nerobila, radšej by som odložila varenie a upratovanie na večer, keď je doma partner.

ivangeline
2. dec 2021

@tinka8301 Ak je vsetko dobre nastavene/utiahnute...tak skutocne chrbat neboli. ;) A je to velka pomoc. Ty si pripravis rezim,ze kedy co a ako.. 🙂 Tiez ho nemam nonstop v nosici.

tinka8301
autor
2. dec 2021

@ada12345 ale veď nejdem dcéru odložiť na pol dňa ani vyvárať 5 chodové menu pre celú rodinu 😀 iba ak si potrebujem postaviť obed, vytiahnuť bielizeň z práčky tak malú nemôžem mať na sebe pricapenú 😀 v týchto situáciách bol po ruke vždy kočík, prípadne v spálni postieľka. Ale vidno na nej, že už asi chce vidieť toho viac a preto hľadám niečo, do čoho by som ju mohla posadiť na pár minút a budem vedieť, že je v bezpečí a na pár minút si uvoľním zároveň ruky

tinka8301
autor
2. dec 2021

@ivangeline verím, že svoje robí aj správna technika uviazania.. len už teraz mám menšie problémy s chrbticou, čiže asi by to z dlhodobejšieho hľadiska nebolo úplne ončo

stanzi
2. dec 2021

Ako tu uz bolo pisane, hracia podlozka, postielka, kresielko (ale to len obcas a na kratsi cas). Pomoze aj zminimalizovat cinnosti - my zvykneme aj vyuzit donasku, zehlit nezehlim, mame susicku…Plus upratuje casto aj manzel, berie to ako samozrejmost 🙂

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz