Depresia po pôrode ešte neskončila

22. jan 2023

Dcérka má 15m, krásna zdrava a chcena, manzel je dobrý, pomáha, venuje sa jej a vie sa aj postarať keď treba. Sme v meste sami, naši rodičia sú 300+km a žiadna rodina tu nieje, ani kamaráti. Sme proste sami a stačí nám zatiaľ ona. Avšak úprimne povedane, ja som veľa infa o materstve nemala, hoc je doba internetu ale všade sa len kvetnato píše o ovoniavani noziciek a o tom ze dieťatko spi 3hodiny po papani... Málokde sa píše o REALITE, o nej mi ani vlastná matka bohužiaľ narovinu nepovedala. Nemám kamarátky s deťmi, nemala som kde odkukat absolútne nič. Mala som depresiu po pôrode ktorú som ale ne liečila lebo som nemala na to vôbec čas. Lubim dcérku ale stále niesom stotoznena s novým životom, mam čerstvých 30, cize myslím ze niesom stará žeby som mala už svoj zapečeny komfort, ale proste stále som nenabehla na režim dieťa+domacnost. Neviem pri nej poriadne do hĺbky upratať celý byt, chcem variť riadne a mat stále polievku a druhe lebo už by také aj ona mala papať ale bud nestíham obchod, alebo nestíham variť, nestíham pozerať co je kde v akcii a urobiť si aspoň tyzdenný plán ze co sa kúpi a co sa bude jesť, tento manažment vôbec nedávam a som z toho hotová. Muž nenalieha aby hrnce boli plné ale jasne ze dačo jest v práci musí.. Pri týchto cenách si nemôžeme dovoliť donášky, chodenie po reštauráciách, ani opatrovateľku kdeže.. Proste mam problém, neviem co by mi pomohlo, doktor by ma asi vysmial ze kde som bola doteraz, rodina je ďaleko a nepomôže, majú svojho všetci dosť. Nepotrebujem chodiť na manikúry ani kozmetiku, som jednoducha baba a takéto veci mi radosť veľmi neurobia, skôr je to zbytočný a dráhy rozmar poslednú dobu.. Prosím pomôžte mi 🫥

doriiis
22. jan 2023

No a s čím vlastne potrebuješ pomôcť?

simsalabim
22. jan 2023

Ja myslim, ze kym su deti male, treba v zaujme seba a rodiny zlavit z narokov. Netreba nutne mat polievku+druhe (staci iba druhe), netreba varit denne (navar ba 2 dni), vecera nemusi byt varena, vsetko nemusi byt ozehlene, upratane nemusi byt “do hlbky“ - bordel v byte stastne dite 😅 Co naopak musi byt, je cas na seba, na psychohygienu, zaluby a manzela.

elia9
22. jan 2023

Čím skôr upustíš z nárokov a zvykneš si, že pri dieťati nikdy do hĺbky upratané mať nebudeš, tým lepšie pre teba♥️myslím to v dobrom

lucia147852
22. jan 2023

Čim skôr navstiv lekára, neliečená depresia nezmizne sama od seba, ona sa bude prehlbovať a ukazovať inde. Ďalšia vec, uber z narokov. Pri dieťati to takto proste nefunguje, že máš všetko 100% naplánované, upratané a dokonalé.

nique
22. jan 2023

Prepáč, ale osobne si myslím, ze depresia vyzerá inak. Mať babo je veľká vec, zamáva to psychikou každej ženy. Je nás veľa, ktoré bývame ďaleko od rodiny, každá z nás bola prvorodička, každá z nás si prešla “peklom” materstva, každá z nás ma doma neporiadok, každá by radšej jedla v reštaurácii. To je normálny život. Som od teba strašia a a hnevam sa na generáciu dievčat, ktoré si myslia, ze zivot je len krásny. Občas je pekne nahovno. Na druhej strane mas viac ako matky samozivitelky, mas viac ako ženy, ktoré roky túžia po dieťati, mas viac ako tie, ktorým rodičia už nežijú. Večer sa skús poďakovať za to všetko. Možno ti to dá iný pohľad na vec. Pochopenie u mňa nájdeš, ale sebaľútosť treba stopnúť.

hederamonstera
22. jan 2023

A malinka na tebe stale vysi alebo v com je problem ze nestihas?
Ja mam skor opacny problem, neviem uz co doma porobit aby som s malym zabila cas. Lebo s nim sa neda nejako hrat este. Co robite cele dni?

mamalen
22. jan 2023

@nique dakujem, ze si to napisala za mna

mamalen
22. jan 2023

Autorka… odporucam ti hlavne sa nepustat do dalsieho dietata, ked uz pri prvom si stratena.

autor
22. jan 2023

@hederamonstera 😮😮😮
Sak sa starám o ňu, sama sa ešte veľmi nepohra, uz beha čiže vyťahuje všetko, sufliky skrinky, väčšinu mame zatvorenu poistkami ale nedá sa hermeticky zavrieť všetko a ani to nechcem ze všetko pred ňou zatvárať.. Co porozhadzuje to spratavam, niekedy jednu skrinku vyhadze za deň aj 10x a hore dolu ja to zbieram, všade je všetko, cez deň má jeden spánok max 45minut, jedlo kým jej nachystám... Keďže nám veľmi nevarim a jeme kde co, aj polotovary občas z mrazaku, tak jej to varim každý deň čerstvú zeleninu mäso cestoviny.. To mi zaberá mega času. Len operativa co sú veci každodenné len okolo nej, len to mi dakedy príde ako na koňa veľa, proste asi som neschopna ci co ale myslela som si, ze to budem dávať aj s prstom v riti, ze pri jednom dieťati budem krásna upravená, byt vypulirovany, hrnce nonstop plne, dieťa vysmiate a čistucké, ale je to tu presný opak a hnevá ma to, ze za vyše roka som sa ešte nevyrovnala s týmto životom, fakt mam problém si to konečne uvedomiť, viem o tom teóriu ale žeby som sa tak už konečne nastavila, to nie a nie prísť.. Nie, ďalšie dieťa rozhodne nechcem zatiaľ, toto si uvedomujem ze by to bola obrovská chyba

drzaopica
22. jan 2023

@mamalen vôbec nie je stratená.To by bolo stratených 80% zien.
Autorka cez víkend si pozrieš letáky spravíš jedálniček a nakúpis.V nedeľu spravíš polievku na 2,3 dni.Sosovicovu polievku z červenej šošovice mrkvy, petržlenu máš do 10 min.Varit môžeš ráno, kým sa dieťa zobudí, alebo večer, keď ju bude muž kúpať, bude doma, alebo večer, keď zaspí.Mat navarené bude priorita nie hĺbkovo mať upratané.
Veď dieťa sa prehra aj same, alebo spí, alebo ju dáš do ohrady s hračkami.Neraz som miešala jedlo a na rukách menšiu a pri nohe staršiu.Jedla do rúry, ktoré sa robia samé, nebudes piecť palacinky to si nechaj, keď je muž doma.
Chyba je, že nemáš kamarátky.Ak si myslíš, že sa cítiš psychicky zle navstiv lekára.Ak by si mala popôrodnú depresiu čas by si si našla skôr bola apaptacia na novú živ.situaciu.
Napíš čo potrebuješ aký sme mali my režim?či čo sme varili?môžeš polievky aj zamraziť a len vytahovat

aprilowka
22. jan 2023

Ja som mala ohradku a takéto veci boli vyriešené. Dieťa sa tam krásne samo prehralo a ja som si navarila...

hederamonstera
22. jan 2023

Vsak aj moj porozhadzuje veci, ale necham ho. Naco to budem hned upratovat. Zatial aspon stihnem pripravu na varenie alebo zlozit kos pradla. My sme si spravili vsetko tak, aby si neublizil, takze nestriehnem na neho nonstop (napr kym poumyvam jeho flase po mlieku). A to nam uz vylieza na gauc a stolik (ale naucili sme ho zliezat, samozrejme idem k nemu, ked vidim, ze lezie hore). A tak. Aj ja mu denne varim, od ranajok po veceru, zakazdym cerstve. Ale je hore aspon 4 hodiny. Minule som pri nom zvesavala zaclony a dala prat, co uz som nevedela co od nudy. Toto prosim neber ako chvalenie, ja skor trpim tou nudou. (Za chvilu sa narodi ale druhe, uz sa neviem dockat)
Netravis nejako vela casu na mobile? Nemyslim tym ze vkuse pol hodinu ale kazdych par minut, ci do neho nekuknem, neposcrollujes a pod. Toto obera cloveka o cas v obrovskej miere.

autor
22. jan 2023

@drzaopica ano prosím aký ste mali približne režim s rocným dieťaťom?

levandul_ka
22. jan 2023
tykat
22. jan 2023

@hederamonstera ...no to si jej pomohla 😂😂😂
PS: v dobrom zavidim

hederamonstera
22. jan 2023

@tykat ja som to nemyslela zle. Naozaj. Len som chcela napisat ako to ja robim, aby som stihala. Autorka nepise, ze ma uplakane dieta, ktore musi mat stale na rukach

drzaopica
22. jan 2023

Vstávali sme okolo 8 raňajky, pohrala sa, ak som nemala navarené niečo som rýchlo uvarila, dala desiatu ovocie, jogurt okolo 10:30 spala pol hodinu, hodinu od roku už len chvilku dala som prať... išli sme von.Obed okolo 13 väčšinou polievku či len druhé ..spala 13:30 asi 2 hodiny aj 2,5 hod po zobudení druhú časť obeda hrali sme sa, keď bolo pekné ešte raz von večera chlieb, syr, či kašu...späť chodila okolo 20.:30 Ked muž kúpal či bol s ňou navarila som na druhý deň.Vzdy som mala rada, keď bolo navarené nech nemusím pri nej aspoň jedno jedlo nech je hotové.Ak som mala navarené obe jedla spala som poobede s ňou, či umyla dlážky...tým, že bolo navarené sme mohli celý deň robiť čo sme chceli my sme radi chodili do detského centra či dlhé prechádzky, lebo som potrebovala schudnúť🙂
Ale ja som mala veľa kamarátok buď som k nejakej išli, alebo sme sa potulali spolu s deťmi, išla som na trh bývala som blízko trhu.Obcas som vývar zamrazila, ale hlavné jedlá som nemrazila.Mala rada omáčky, mäso čokoľvek....ja som musela mať plán dňa čo budeme robiť, keď nie bola som nervózna🙂muž často prišiel za nami do detského kútika po práci.Musela som mať dní pestré inak som sa nudila.Vecer bol môj čas tým, že som vedela, že ráno vstane medzi 8-9 mohla som byť dlhšie hore.Vacsie upratovanie v sobotu s mužom doobeda.

drzaopica
22. jan 2023

Keď bola jeseň, zima po poobednom spánku sme už nešli von, ale boli doma.Pre mňa bolo peklo, keď sa narodila druhá vždy niekto spal, musel jesť aj, keď bol rozdiel 4 r mne to nepadlo dobre.To som mala pocit, že sa motam len doma a obsluhujem uspavam, nakladam jedlo.Uz ten režim bol úplne iný a chaoticky.Co chcela jesť jedna druhá nie, budila mimino.

i_j_k
22. jan 2023

Ahoj, úplne sucitim! Materstvo je akoby nový život, v ktorom si musíš sama nájsť svoj spôsob fungovania. Nie všetci/-ky sa vieme adaptovať rovnako rýchlo a mame rovnaký zmysel pre organizáciu. Ak chceš pomôcť, viem sa na to pozrieť s tebou krok za krokom. Prave rozbieham nový projekt venovaný (nielen) takým mamám ako si ty 😉 Napíš mi súkromnú správu a vysvetlím viac. Ďakujem 🌷 Ivka

tykat
22. jan 2023

@hederamonstera v pohode 😀 ja som na toto reagovala ".. Ja mam skor opacny problem, neviem uz co doma porobit aby som s malym zabila cas. Lebo s nim sa neda nejako hrat este. Co robite cele dni?..."
Ked som si spomenula na uvrestaneho syna, ja som na wc chodila 2x denne ako pes 😂 lebo vrestal od narodenia nonstop a nedalo sa pri nom robit nic.
Uz ma skoro 17r, to uz ani pravda nie je. Mna keby sa vtedy niekto opytal ako zabijam volny cas tak sa asi rozrevem.

hederamonstera
22. jan 2023

@tykat nenapisala by som nic, keby toto autorka spomenula. Viem si predstavit, ze to musi byt hrozne.

marianarem
22. jan 2023

Tak za prve, doktor by ta urcite nevysmial, doktori uz videli ovela tazsie pripady, ako si ty a ani tych nevysmiali. Ak mas pocit, ze potrebujes odbornu pomoc, tak urcite chod.
Inak ta aj chapem, ja mam tiez len jedno a pripada mi to dost. No ja som sa proste zmierila s tym, ze napriklad upratane velmi nie je. Zlavila som proste z narokov na domacnost. Ale z varenia napriklad nie, to ma zhodou okolnosti aj bavi a da sa to robit aj s dietatom. Takze mozno mozem poradit aspon co sa tyka varenia. Za prve, pises ze varis pre dceru a zabera to dost casu a pre vas uz nemas kedy. Tam by som jednoducho nasla par jedal, ktore zjete aj vy aj ona a tie by som tocila dokola, obcas skusila nieco nove. Pri 15m sa uz urcite da nieco najst, napr. cestoviny s niecim, masove platky so zemiakmi, rizoto, sote s ryzou, to je len takych par tipov. Ona bude postupne rozsirovat jedalnicek a bude toho viac. No a druha rada je teda varit s nou. Ja som si maleho brala k vareniu uz od nejakych 8m. Vtedy dostaval do ruky nastroje na obzeranie, rozne suroviny na zuzlanie alebo aspon ohmatanie. V tomto veku tvojej uz stal pri mne na stolicke, tiez dostaval vselico do ruky, davala som mu ovoniavat, miesat nieco vareskou v nejakom hrnci tak ako ja. Ked mal rok a pol uz aj trosku nieco osupal - strucik cesnaku alebo tak. Doteraz radi spolu varime a pecieme. Je to takto domaca praca a venovanie sa dietatu v jednom.

gabika128
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabika128
22. jan 2023

Aj ja mám 15 mesačnú a ako baby radili, musíš si polavit z nárokov. Jedlo na 2 dni, nie je pre mňa krajšieho rána, keď viem že je v chladničke obed zo včera.😁 tak isto robím iba jedno jedlo, ktoré jedávame všetci, od roka už žiadne osobitné varenie, varím zdravšie a menej korenené, viac zeleniny, teda aj my s mužom jeme zdravšie.Rozhadzane veci upratujem 2x za deň, žiadne 10x upratovať jednu skrinku. Poriadok po troške niečo, alebo keď muž zoberie deti von, ale na hĺbkové upratovanie nie je čas.

smilingwoman
22. jan 2023

Hmm chapem ta. Tiez nemam po ruke výpomoc. Co sa nam osvedcilo doma je, ze moje dieta rado pomáha a sleduje varenie. Mame uciacu vezu cca od 1 roka a pripravujeme spolu obed (trva to dlhsie, miesa si hocico alebo bubnuje na miske, obzera lyzice, teraz ako je starsi by chcel stale prelievat vodu.. A teda je toho upratovania potom viac ale nejak to dame aspon ten zaklad. No ale viem ze nie kazde dieta to bavi) , varím väčšinou uz ráno a potom ideme von. Jedlo od 15 m som varila podobne pre všetkých samozrejme nie tučné a nie korenene pre dieťa. Pripadne nejak premysliet menu Dopredu a dat to varit naraz. A ano najlepšie aj na 2 dni ten základ. Píšeš, že manzel sa zapája. Co keby nákupy riešil on? Tak to je u nas manzel väčšinou ide na vacsi nakup podla zozanamu a ja uz len so synom mensie nákupy...
Ale teda tiez som unavená. Ako vyššie pani spomínala,ze sa nudí nechápem. Ale zalezi od toho ci je dieťa zive (nemyslim vrieskajue) ale proste ze non stop nieco robi,objavuje, vystraja.. . Zalezi aj od toho koľko pospi cez den a kolko v noci. Nepoznam take ze by mi dieta spalo 2 hodky. To ten kto mu spi 3 h cez den a v noci v kuse 11h tak ten verim ze stiha kadeco.
Proste som sa zmierila s tym ze na 100 % bude upratané o par rokov, snazim sa ale neprepchavat byt haraburdami. A tiez považujem.za dôležité viac si najst cas na nejake koníčky a trochu sa vyventilovat a menej byt na mobile (no ale to si len hovorim a kolkokrat vecer mam nervy na seba, ze zasa nic z toho) .
Držim ti palce 🙃

zuzuliatko18
22. jan 2023

Za mňa, ak má dieťa čo len trochu záujem, nech pomáha. Mne drobec pomáha pri varení - ja krájame zemiaky, zeleninu, on ich potom dáva do misky. Teraz uz je väčší, tak detský plastový nôž do ruky a mäkké veci kraja sám.
Máme detský vysávač, mop.pomaha.mi zamerať áno keď začínal, som mala viac nervy ako pomoc, lebo si robil po svojom a často opačne, ako bolo treba. Ale naučil sa.
Keď vidím, že sa hrá, nestarám sa doňho. Veľakrát ak vyžaduje pozornosť idem za ním, vytiahneme nejaké hračky a keď vidím, že sa pohruzil do hry, idem si robiť svoje, ak treba.
Poriadok riešim len do určitej miery - mám tyčový vysávač, ktorý zároveň umýva, tým prebehnem byt za pár minút. Je veľa jedál, ktoré sú uvarené do polhodky, napr. Môj drobec miluje polievky nakyslo, tak robím šošovicu alebo fazuľu z konzervy, uvarené šup šup, akurát čo zemiaky sa musia uvariť . Cestoviny, ryža, k tomu daka zelenina, mäsko, omáčka. Veľa sme vonku. Hračky upratujem väčšinou až večer, aj to drobec pomáha.nestiham všetko, čo by som chcela, ale.naucila.som sa neriešit.
Keď je doma muz, práce si delíme alebo vezme drobca von a ja mám kľud na veci, ktoré s nim nerada robím, napr..umývanie kupelky alebo sporáka).
Základ je mať rozumne nároky na seba. Držím palce.