Maminy, dnes som sa dostala do takej situácie a rada by som to dala na poriadok, len vôbec netuším, akým smerom sa ubrať, aby boli všetky strany spokojné. Môj manžel vzal dcéru k Dr. s chrípkou, ktorá ju odmietla vyšetriť, kým im nezavolam a nepoviem, že ju tam manžel môže doniesť 😅 Dcéru mám z prvého vzťahu, neboli sme zobratí avšak je jej biootec na Rodnom liste uvedený. Žiadne ďalšie papiere sme ohľadom malej a manželstva neriešili, totiž to by ani jej biootec nesúhlasil, aby si ju manžel osvojil. Výživné súdom určené nemáme, ani nič pravidelne neplatí ale zato sa stará, brava si ju na víkendy, keď poviem, že niečo súrne potrebujem pre ňu kúpiť, kľudne kúpi. Naposledy jej kúpil celú výbavu do detskej izby za pár sto e, preto sa do výživného ani nehrniem, aby som zbytočne ich vzťah nepokazila a nemal pocit, že je to len o prachoch. S manželom zarábame obaja, nič jej nechýba ale niekedy len z princípu mu poviem, že treba to a to kúpiť malej(mali by sme na to aj bez neho). Ale dnes som zostala naozaj prekvapená tou Dr. Existuje nejaký kompromis, aby manžel mohol proste bravat dcéru a pritom jej biootec nemal pocot, že prišiel o svoje práva na dcéru?
@sashka22 celkom tomu nechapem a doktorka ako vie,ze neni jej biologicky otec? Ved to je konina a ked sa jej nieco vazne stane tak co ma prist az ked bude neskoro???
Neviem, ci som to spravne pochopila, ale asi treba dr. Dat suhlas, ze tvoj terajsi manzel moze dieta bez tvojej pritomnosti sprevadzat na vysetrenie apod. , lebo asi nie je jej zakonny zastupca? To iste vas bude cakat v skole a pod. Ona chce byt chranena, ze je to ok a neostra dieta bez tvojho vedomia.
@bielavlcica dr. bola pri pôrode, takže vidí, že to nieje jeden a ten istý muž 😀 no ale aj tak...veď, kks, keď sa bude niečo riešiť napríklad v škole, tak to si manžel bezomňa ani neprd*e? Mi čistili žalúdok cez tel, ja v horúčkach práve v termíne pôrodu som počúvala prednášku...že darmo je môj legitímny manžel, keď nieje zákonný zástupca. To ešte pochopím, no ale čo existuje medzi tým? Môže mať dieťa 3 zákonných zástupcov, keďže teda jej bio je v RL, ale súdne nemáme absolútne nič vyriešené čo sa týka starostlivosti, všetko je to na 'dobrom slove', fungujeme tak 2 roky a bez problémov sa vieme vždy dohodnúť ohľadom malej.
@sashka22 skus si predstavit, ze manzel zobetie dceru na ockovanie, s ktorym ty nesuhlasis. Co by si urobila , otocila mozno proti dr. , ze nie je jej zakonny zastupca...pidla mna toto treba dat do poriadku, mozno staci splnomocnenie...a uprimne ja sa v dnesnej dobe ani nedivim...dr. skola...potrebuju to mat osetrene, aby sa nedostali do problemov, mnohi na to kaslu, dr je asi jedna z tych co si uvedomuje pravne dosledky...
@sashka22 Ahoj, je to nezvyklé a ešte som sa s tým nestretla, ale dokážem pochopiť opodstatnenie takého jednania doktorky. Možno by to vyriešil nejaký Tvoj písomný súhlas, ktorým splnomocňuješ manžela na tieto veci. Skús to osobne odniesť doktorke a pred ňou a pred sestričkou podpísať. (Ale to je len taký môj nápad, neviem, či to takto môže byť.)
Buď rada, že máš serióznu dr., je to pre tvoju ochranu. Vyriešis to jedným písomným splnomocninim. Si zober, že by ste mali nejaké divoké vztahy, jednali poza chrbát a nová žena tvojho ex brala dcéru k dr. na nejaké úkony, o ktorých ani nevieš, čo ja viem, napríklad dat dole strojček... Tomuto sa chce dr. z princípu vyhnúť a robí dobre
@sashka22 tvoja detska lekarka chodi k porodom?to som este nepocula,a akoze nieste jediny co spolu nezijete?povedz dr,ako to je,kto moze chodit s dcerkou a ake ukony moze robit
Pokiaľ si pamätám tak v zákone o rodine je napísané že na výchove a rodinných veciach sa podieľa aj manžel , ktorý nie je biologickým otcom dieťaťa ale žije s ním v spoločnej domácnosti .
Môj manžel svoje nevlastné deti bežne vodieval k doktorovi , chodil s nimi aj na vyšetrenia aj na očkovanie , rovnako tak so svojimi / našimi . Doktor to nikdy neriešil .
§ 30 ods.2 zákona o rodine.
zrejme dr nevedela ze ste manzelia... potrebuje napisat do papierov ze ano a ze jju moze doprevadzat .. je to normalna vec a dr si robi svoju pracu dobre ... rovnako v skole az zacne by si mala oznamity hned na zaciaqtku ze ste manzelia a ma ine priezvisko no suhlasit s tym aby dieta zastupoval ak ty nemozes a braval zo skoly etc ... ludia co vas nepoznaju vidia len odlisne priezviska a tak s musia overit ze je to ok a ty ako matka o tom vies
s niečim podobným sa stretol môj otec. Zobral môjho syna na vyšetrenie do nemocnice - na kontrolu znamienok. Syn mal už 15 r. Bola som tehotná, bolo mi blbo, tak sa môj otec ponúkol že zoberie syna - však to bol už veľký chalan, nepotreboval vodiť za ručičku, ani prebaľovať...Lekárka mala plno blbých rečí ,aj keď jej môj otec vysvetlil situáciu....
náš pediater nemal problém, bežne s deťmi chodili ku nemu aj staré mamy....Takže závisí od lekára...
netreba sa nad tym rozculovat, treba papier a bude to bez problemu, ale treba ratat s tym, ze viackrat ta to este postretne 😉
Cením si vaše reakcie, dievčatá. Ďakujem.
@sashka22 hrozne sa tu píšu tie príspevky, keď si to neviem spätne ani skontrolovať, tak sa ospravedlňujem za preklepy. Doplním, že dcéra má 4 roky, s manželom čakáme prvé spoločné dieťa a príde mi vtipné, ak pôjde manžel s oboma deťmi naraz k dr a ja jej budem musieť dopredu volavat za dcérku ...