Dcéra je príliš naviazaná na babku

22. mar 2023

Ahojte, chcela by som sa vyrozprávať a poradiť. S priateľom žijeme u mojich rodičov a máme ročnú dcérku. Som šťastná, že tu sme, moji rodičia malú ľúbia, majú krásny vzťah a to je trochu aj kameň úrazu. Snažím sa od jej narodenia byť dobrá mama, ale neustále mám pocit, že moje dieťa jednoducho má radšej moju mamu ako mňa. Aktuálne má na ňu separačnú úzkosť, odíde z miestnosti a mala vrieska, stále chce byť pri nej, keď ju chcem vziať tak plače, odtíska sa odomňa.. moja mama má zdravotné problémy, takže je dosť často PN a je s nami doma, takže to nie je tak že by ju malá videla len pár hodín poobede. Keď je mama doma celý deň tak za ňou lozí celý deň, stále chce byť pri nej, všetko s ňou.. keď sme sami mne také veci nerobí. Od narodenia je vidieť, že ju má jednoducho radšej, prvý úsmev, bľabotanie,.. strašne som z toho nešťastná. Som rada ze majú pekný vzťah ale to tak strašne bolí. Snažila som sa hovoriť si, že som len žiarlivá a blabla.. ale už ma to nebaví. Vždy aj keď príde niekto cudzí, malá hneď beží za mojou mamou, jednoducho furt všade a vždy len moja mama.. poraďte mi, čo by ste urobili v mojej situácií? Nebudeme tu bývať nastálo, momentálne staviame dom, ale do dokončenia má ešte ďaleko.

anjelicek26
22. mar 2023

Emocie chapem... a si dobra mama... a dieta ma rado kazdeho cloveka inym stylom, inak mamu, inak otca a inak babku. Treba si fakt opakovat do nemoty, ze je DOBRE, ze maju taky vztah.

cookie29
22. mar 2023

To je normal, Ty musis aj vychovavat a babka si moze uzivat. Obcas to zaboli, moj syn ked si rozbil kolienko utekal za dedom, hoci som bola vedla. Ano zaziarlim, tiez som len clovek, ale to je scenario, ktore si pisem sama v hlave, najma ta cast, ze ju ma radsej nez Teba. Ty si mama a mamu mame len jednu. A je uzasne ze maju super vztah. Takze zakazdym ked podvedome ziarlivost zacne pisat nieco v Tvojej hlave, tak to vedome prepis. Chce to cvik

autor
22. mar 2023

Ďakujem za povzbudenie. Ale keď moja dcéra napríklad sa so mnou nikdy nechce ani túliť, jednoducho vždy ma odtláča, odmieta, nikdy v živote som nezažila napr že si ju posadím na nohy a prezeráme napr. knižku.. a pokusov z mojej strany bolo milión. K mojej mame sa túli sama od seba, sedí na nej aj bez toho aby ju niečím musela zaujať, stále sa po nej vešia..voči mne nikdy nemala takéto prejavy a keď som sa ja o ne snažila, vždy plakala alebo sa snažila odtlačiť. Cítim sa ako keby ma skrátka nechcela. Keď ma cely deň nevidí je jej to jedno, ani tak ku mne nechce ísť od mami ani na sekundu

liljana
22. mar 2023

Ty si mama, to nikto nezmaze. Dovol dietatu, aby malo rado aj inych ludi z okolia a uzivaj si oddych. Ine zeny tu placu, ze kvoli dietatu sa nestihnu vyspat, oddychnut, su na nervy od unavy. Ty mas babku, ktora ti dieta luxusne zabavi, mozes oddychovat a este si nespokojna.

autor
22. mar 2023

Mám strach nie len z toho, že moju mamu má radšej, ale že som v našom vzťahu niečo pohnojila a preto ma nechce.

mogaa
22. mar 2023

Poviem ti to takto, to že majú takýto vzťah oceníš neskôr....a nežiarli, dieťa berie každého človeka ktorý ho má rád a venuje sa mu ako jeho......sú deti ktoré majú takýto vzťah s otcom dieťaťa, práve preto že s ním nie sú celý deň...ty si s ňou stále 24hod/denne...babka s dieťaťom nie je stále....ver tomu, tento ich vzťah ešte oceníš.....

simona20201309
22. mar 2023

Fuh.... no ja asi budem za zlú, ale asi by som sa nad tým zamyslela. Prečo je to tak? Bývaš nervoznejsia? Dieta to vycíti. Tvoja mama s ňou trávi viac času?
Určite toto nie je ani prirodzene, ani normálne, aby ročne dieta hľadalo útechu v druhej osobe. Mňa by to veľmi zranilo. Určite je to skvelé, že babku ľúbi, ale asi by som sa snažila byť viac s malou. Ako trávite spoločný čas?

simona20201309
22. mar 2023

A ešte sa opýtam, prečo ta niekedy celý deň nevidí?

autor
22. mar 2023

@simona20201309 ja ešte študujem a keď mám skúšku, tak moja mama je s ňou. Nie je to často napr že raz za týždeň, ale vždy v januári a v máji.

autor
22. mar 2023

@simona20201309 snažím sa nebyť vôbec nervózna, som nervná len z tohto. Inak sa jej venujem, vymýšľam aktivity, chodíme na prechádzky každý deň, na ihrisko, nosím si ju vždy keď chce aby som ju nosila, snažím sa všetko robiť dôstojne a s rešpektom.. občas vybuchnem áno, je toho na mňa veľa, stavba, škola, dieťa, táto žiarlivosť na mamu.. ale naozaj sa snažím aby sa to nestávalo a aby bola stále dobrá nálada.

simona20201309
22. mar 2023

Jaaaj, tak to potom je pochopiteľné. Si mladučká. Koľko máš rokov? Žijete u vašich a vy si možno ešte chcete užívať to, čo k vašemu veku patrí? Nemyslím to v zlom, ale tým ze bývate u vašich, mate možnosť si s priateľom vyjsť do mesta, že?
V takýchto prípadoch starí rodicia zvyknú nahrádzať rodičov. Študuješ ss alebo vš?
Neboj, mama vždy bude mamou. Snažiť sa voľný čas o najviac venovať dieťaťu.
Naozaj môžeš byť rada, ze nemusíš dieta dávať do jaslí.

januska12323
22. mar 2023

Vieš ona ešte nechápe kto je mama a kto babka, cíti sa pri nej dobre, je s ňou často tak k nej má lepší vzťah. Vôbec to neznamená, že niečo robíš zle.

autor
22. mar 2023

@simona20201309 ja vôbec nie som tip čo si vyrazí do mesta. Maličkú sme plánovali, máme tu ako keby svoj "byt", len teda nemáme samostatný vchod a moji rodičia sú super, problém ostať kým dostaviame nebol. S priateľom si ju naplno užívame a nikam bez nej nechodíme, voľný čas sú spoločné výlety. Nechodíme nikam sami dvaja ani napr že na večeru alebo tak, ideme vždy s ňou, nijak tým netrpí ani náš vzťah, skrátka si ju spolu užívame. On je s nami pomenej, keďže pracuje a popritom je na stavbe, takže tie chvíle sú naozaj pre nás vzácne.

autor
22. mar 2023

@simona20201309 a študujem externe, takže nikam nedochádzam, som stále doma, len na skúšky chodím. Občas keď mávam v sobotu prednášky tak je mama pri nej, ale som tam stále aj ja

autor
22. mar 2023

@simona20201309 ešte som zabudla dopísať, študujem VŠ, už budem končiť.

terezka1947
22. mar 2023

Zrejme je tvoja mama s ňou častejšie ako ty,tak je to normálne,že sa k nej tuli a plače za ňou.
Neskôr,keď budeš mať školu skončenu,budeš mať viac času,ustabilizuje sa to.

autor
22. mar 2023

@terezka1947 vôbec nie je s ňou viac ako ja. Ja som s ňou 24/7. Moja mama je s ňou len keď mám skúšky v januári a v máji a musím tam ísť osobne. Občas s ňou je v soboty keď mám školu cez počítač, ale to som tam vždy aj ja. Inak fungujem stále ako každá mama.

juliet86
22. mar 2023

ake si mala tehu porod sestonedelie? kojenie?

juliet86
22. mar 2023

ako vyzeraju noci s doetatkom od narodenia?

autor
22. mar 2023

@juliet86 tehotenstvo som preležala v nemocnici alebo doma, mala som rizikové. Pôrod vyvolany po týždni prenášania, okrem toho bol veľmi traumatický (nie bolesti, ale prístup). Kojila som len prvý mesiac, pretože moja malá sa nedokázala ako keby najesť z toho mlieka. Išlo dobre a išlo ho veľa, "rozťahala" som ho odsávačkou, ale proste vždy bola hladná aj keď veľa vypila. Tak sme prešli na UM a bolo dobre. Od malinka v noci dobre spinká, niekedy urobí "party " a je hore v noci, ale nič časté. Od cca 2 mesiaca prespí celú noc s pár výnimkami a budí sa len na zuby alebo cumlik

bluemoon24
22. mar 2023

Muj syn (14m) ma aktualne nejoblibenejsiho cloveka babicku, predtim to byl dedo. I kdyz s nami nebydli, i kdyz je vidi jednou za tyden, stejne je ma nejradeji. Absolutne nic si z toho nedelam. Kdyz je nevidi, chce jenom me, ale jakmile jsou tam oni, tak ja muzu jit do kelu a oni se ani nehnou od neho.

juliet86
22. mar 2023

a ako ta prijima v noci?tulenie nose ie upokojovanie? vtedy tam babka nie je zrejme?

ada12345
22. mar 2023

A babka to ako berie? Uziva si to, ze jej vnucka ju uprednostnuje alebo ho smeruje k tomu, ze nech ide za mamou? Stavia sa do polohy "nahradnej mamy" alebo sa pohybuje v medziach vzťahu babka-vnučka? Kedykolvek je doma, tak uteka za vnuckou, alebo ma aj inu napln casu, ked pises, ze mate samostatny "byt"?

majlo1234
22. mar 2023

A narazas na nieco konkretne, co si pohnojila? Ak nie, vsetko je urcite v poriadku, dieta ma rado svoju babku, ja by som to zne/vyuzila naplno😄 si mama, to sa neda odskriepit, ale je to obrovska vyhoda, ak mizes diwta nechat s niekym, koho vylozene miluje, a nemusis sa stresovat, ze bude smutne, ked si ty prec. Ja to tak mam s mojou sestrou, syn ju miluje, a my s muzom to obcas vyuzijeme na rande

jumama
22. mar 2023

Pouziva tvoja mamina nejaku vonavku, krem...? Daj si ju aj ty 🙂 To je taka sisi rada, ale mozno ze aj toto dieta vnima. Napriklad mne sa pacila vona, co mala svagrinka a potom jej maly za mnou chodil sa tulkat, co za nikym inym nechcel. Ja som ho lubila aj predtym aj potom, ale ked som nemala tu vonavku, nechodil 🙂 Moze to byt aj hocico taketo.

gabika0825
22. mar 2023

Ja si myslím že je to skôr výhoda ako nevýhoda. Zober si že mala bude staršia a vy sa odstahujete, budete potrebovať malú postrážiť a nebude mat problém byt u babky. Je super že majú taký vzťah. Ja by som inak na tvojom mieste bola spokojná že si aj oddychnes, keď mala ide za babkou a chce sa hrať s ňou… ak babka vládze, prečo nie?

ariannazara
22. mar 2023

Neboj sa obdobie mamka a nikto iný ešte príde🙂 mala som to podobne a momentálne môj skoro 4 rocny nikoho nechce len jeho mamku. A môže byt baba dedo potuli sa všetko. Ale mamka musí byť stále 😅

lalala94
22. mar 2023

No neviem, mne príde veľmi divné, že dieťa až takto odmieta svoju matku. Áno, ja som tiež typ ženy, ktorý je rád, keď dá dieťa k svokre a môže si oddýchnuť, ale táto situácia mi príde zvláštna. Akosi mi nepríde prirodzené, že dieťa od začiatku preferuje cudziu osobu (babka nie je mama) namiesto matky. Koľko času priemerne strávi babka s tvojou dcérou? Väčšina žien ti tu píše, že je to super a výhoda, ale toto nie je len nejaké obdobie. Z toho čo píšeš, je to tak od začiatku. Naozaj sa nestalo niečo, čo mohlo narušiť vašu vzťahovú väzbu? Ja by som z toho mala zmiešané pocity a autorku chápem.

danka56
22. mar 2023

Mňa by tiež veľmi zaujímalo ako to berie babka. Pretože ak si to užíva tak nezdravo a nenápadnými skutkami malú nabáda, tak to bude čoraz horšie a horšie.
Skús opísať v tomto smere tvoju mamu.

danulicek
22. mar 2023

Vieš čo, ja ti celkom ako mama rozumiem, ale ono to je tak, že niekedy si ľudia sadnú viac a niekedy menej. Majú to tak aj deti, kým jedného milujú, od iného sa stránia a nemusí byť nijaký vážny dôvod ani nemusí ten človek nič špeciálne urobiť. Proste je to prirodzený pocit. Ty si mamina, možno si tieto hranice drž a uvidíš, ako sa to bude postupne meniť, ako bude dcérka rásť. Čo mne ide z našej skúsenosti v hlave - Je rozdiel, ak je babka “len” babkou a ak má tendenciu nahrádzať mamu. Napr si niečo kompenzovať, prípadne sa pretekať - napr mama kúpi autíčko, babka/dedko hneď dve alebo väčšie, mama nedovolí, babka dovolí… toto je asi dosť zásadné. Ak je všetko v poriadku, potom je pekné, že dcérka tak ľúbi babku a celkom určite aj teba bude vnímať inak, keď podrastie.