Dá sa vyrovnať s tým, že môj syn bude jedináčik?

1. nov 2024

Ako sa s tym vyrovnat, ze moj syn bude jedinacik? A okolo mna sa rodia kamoskam surodenci? Zaboli ma ak ho vidim sameho napriklad na ihrisku a ostatne sa hraju so surodencami.

My uz druhe nemozme mat a trha mi to srdce.

pribinak
1. nov 2024

Zoberte si dieťa napr do pestunstva alebo si adoptujte

oblaacik
1. nov 2024

Ma tvoj syn bratrancov a sesternice? Moj bratranec je jedinacik ale pamatam si ze ked sme boli mali a niekto sa ho pytal ci ma surodencov tak povedal ze nie, ale ma sesernicu a bratranca, vyjadroval sa tak, ze sme mu surodencov ako keby nahradzali.

tiezjedna
1. nov 2024

@pribinak na toto musia byť doma nastavení obaja... Ja viem so 100% isotou, že môj manže by na to nikdy nepristúpil. Nie preto, že by nemal srdce, ale preto, že vie, že by nikdy tomu dieťaťu nedokázal dať takú tú pravú lásku a kus seba. Ani sebou si vlastne nie som istá... To by taká situácia asi musela nastať.

lilizzachy
1. nov 2024

Musíš sa s tým zmieriť že nie je jediný na svete kto je jedináčik. Moja dcéra je a bude jedináčik a rozhodla som sa dobrovoľne, ja viac detí nechcem. Buď rada že máš aspoň jedno dieťatko možno budeš mať veľa vnúčat 🙃

loliki
1. nov 2024

Môžem sa spýtať, prečo nemôžete mať ďalšie dieťa?

lucia248
1. nov 2024

My nemôžme mať deti vôbec, čo by sme dali za to mať aspoň jedno a musíme sa s tým zmieriť. Máte veľké šťastie.

pribinak
1. nov 2024

@tiezjedna nepíše nič o jej mužovi, píše len o sebe, že jej trhá srdce, takze pestunstvo by vyriešilo veľmi veľa, alwbo adopcia

tiezjedna
1. nov 2024

@pribinak bez manžela/partnera pestúnstvo ani adopciu nevyrieši. Síce o ňom nepíše, ale zrejme ho má.

ada_alica
1. nov 2024

Moja je jedináčik, ďalšie už nebude, nie je s kým.....tak veľa času trávi s kamaratkami, sú nás alebo u nich...

pribinak
1. nov 2024

@tiezjedna ale vyrieši

tiezjedna
1. nov 2024

@pribinak toť otázka v akom časovom horizonte...

kaja0210
1. nov 2024

My máme jedinačika. Ďakujem za ňu... bolo to neskutočne náročné obdobie ju priviesť na svet...a už nikdy viac dieťa mať nebudeme. Z mojej strany to je už nemožné... naša dcéra je, ale neustále s deťmi, máme ich v rodine dosť, je kamarátka, veľmi spoločenská. Áno občas nad tým rozmýšľam- ja mám 4 súrodencov, veľmi si rozumieme...ale mnohí súrodenci sa nestretávajú, majú problémy a zavrhnú jeden druhého.
Jediné, v čo verím je, že bude mať okolo seba vždy dobrých priateľov a neostane sama! A netrapim sa nad tým, čo sa zmeniť nemôžem, ale to je možno aj tým, že som šťastná, že máme vôbec ju!

stanulienkat
1. nov 2024

Preco si myslis, ze dieta nemoze byt spokojne ako jedinacik? Zeny maju vacsinou romanticke predstavy nehynucej surodeneckej lasky, co je vacsinou hlupost.
A citat, ze najviac je dat dietatu surodenca je tiez hlupost. To len matky maju vyhovorku, ked chcu viac deti.

pribinak
1. nov 2024

@tiezjedna pestunstvo nie hentak časovo náročné ako adopcia

loliki
1. nov 2024

@tiezjedna Zamýšľam sa nad tým, že keď pár nemôže mať ďalšie dieťa a chceli by mať, prečo sa boja pestúnskej starostlivosti? Veď aj to cudzie dieťa možno ľúbiť. Budeš vedieť, že nemá tvoje gény, ale môžeš sa oňho postarať, mať rád. Ľudia vedia aj psa, mačku, papagája... rozmaznávať, pomojkať, obľúbiť. Prečo je to problém s iným dieťaťom?

ivik4
1. nov 2024

Som jedinacik a vyrovnana som aj za teba 😃. Ja viem ze su ludia ktorym surodenec chyba ale kludne tu mrkni temy, je nas tu kvantum ktorym sestra ani brat nechybali a sme spokojne aj tak.
Lenze tvojmu dietatu zatial nechyba, to Ty sa s tym nevies vyrovnat...
Moje dieta je jedinacik tiez , sme stastny uplne v pohodicke . Ja,muz aj maly

mia2906
1. nov 2024

My máme jedinacika a na 99% druhé mať nebudeme. Zhodli sme sa s mužom. No jedine čo ma trápi, že syn nemá ani žiadnu sesternicu ani bratranca. Nikto z rodiny nemoze mať deti, je jediné vnúča. Inak kamarátov malý má, vynahradzame mu to tým.

denden77
1. nov 2024

ja som jedinacik.. a vzdy som chcela maximalne jedno dieta, rovnako ako @ivik4..
som s tym uplne v pohode.. verim, ze na dceru raz pride obdobie, ze bude chciet surodenca.. ale na jej smolu, o tom ona nerozhoduje 🤷‍♀️😊
v rodine nemame ziadne ale ze fakt ziadne deti.. toz, bude mat kamaratky a kamaratov 🤷‍♀️😊

salamistka
1. nov 2024

Neboj sa vôbec, zmieriš sa s tým, sú aj horšie veci v živote....môj muž nechcel druhé a ja veľmi, dlhé roky som preplakala, namiesto toho, aby som si vážila to, že máme našu dcéru....no a čo, že budeš mať jedináčika, to je nejaký handicap? Tvojmu dieťaťu to je teraz jedno, neskôr bude mať kopec kamarátov a naučí sa fungovať samé...súrodencom sa prikladá príliš veľký význam a pritom najdôležitejšie je svoje dieťa ľúbiť...naša dcéra je teraz už dospelá, osamostatnila sa, má priateľa, najlepšiu kamošku, kamarátov, spolužiakov, aj rodinu. Čo viac treba ? Hlavu hore.

fajnova
1. nov 2024

Ja mám tiež jedináčika a súrodenec mu nechýba. Má veľa priateľov. Ako písali kočky vyššie, buď šťastná a vďačná, že máš aspoň to jedno. Nie je žiadna záruka, že keby mal súrodenca, budú si vychádzať a celý život si pomáhať. Takto sa aspoň nebude s nikým priet o dedičstvo 😜
Nechápem, prečo jej vnucujete adopciu. Keby na to bola nastavená, určite by to mala v sebe spracované a neriešila by tu svoj problém. Veď to nie je len tak.

vkatush
1. nov 2024

Úprimne, ťažko.
Ja som sa 2 roky zmierovala s tým, že bude jedináčik (hlavne finančné dôvody), že asi ani bratrancov a sesterníc sa nedočká, takže bude jediné dieťa v najbližšej rodine. A stále to nemám spracované.

Ostáva ti snažiť sa mu nájsť čo najviac kamarátov, vytvárať pevné vzťahy a brať to tak, že budeš sa môcť naozaj venovať jemu a aj mu dať viac možností v budúcnosti.

Akurát včera som mala debatu s kamoškou o tom a tá vraví, že je šťastná ako jedináčik a nikdy jej súrodenec nechýbal. V rodine máme takých, kde niekedy je súrodenec skôr kríž a trápenie.
Nie všetci túžia mať súrodencov.

tiezjedna
1. nov 2024

@loliki pretože je tam DNA niekoho iného, ktoré môžeš síce ovplyvniť, ale nie zmeniť... Asi preto. Aspoň ja to tak vnímam. Ale osobnú skúsenosť nemám.

silvike
1. nov 2024

@stanulienkat Ty mas kolko deti ? Ja mam tri, takze v priamom prenose sledujem uz cca 12 rokov vtahy medzi surodencami. A veru, je to nieco uzasne vidiet ako si buduju vztahy tie deti medzi sebou. A su to uplne na inej baze vtahy ako vztahy s kamosmi, ktori do tej rodiny skratka nepatria, pridu aj odidu. Ti surodenci su sucastou celej rodinnej dynamiky. To je uplne o inom. Takze ja len potvrdzujem, ze pre dieta je velkym darom a prinosom surodenec. A nie, nie je to vobec vzdy jednoduche, napriek tomu je to uzasne ked je tych deti v rodine viac. Preto autorku uplne chapem, ze jej je trosku luto, ze to jej dietatko zrejme surodenca nebude mat. Len co ine jej zostava, len to nejako prijat a povedat si, ze to tak zrejme malo byt.

svetlonos
1. nov 2024

@loliki
prečo je problém s iným dietatom? Nala som nádherné predstavy o adopcii a pestúnskej, pokial som nespoznala jednu kamosku. Mala osvojenie dcerine 2 deti. Také problémy, aké s nimi ma - to je aj na koňa moc. Dcéra brala bohvie co v tehotenstve... Podpísalo sa to na deťoch. Jeden ma autizmus plus ešte nejaký syndrom a iné poruchy. Druhého vylucily z dvoch ZŠ a to nemal vtedy ani 10 rokov ešte. A to sú v podstate vnucata, takže skoro ako vlastne deti.
A jed si vezmeš cudzie dieta, z ktorých väčšina bud už má "svoj ruksak plný problemov" z pôvodnej rodiny alebo gény, ktoré proste minimalne ovplyvniť. V najhoršom prípade sa musíš zmieriť s tým, že sa snažíš dat tomu dietatu dobrý základ do zivota. Často bez úspechu ci minimálnej vďaky. Áno, často sa stane aj s vlastnými detmi ale takto sú to predsa cudzi deti, ktoré ti robia problémy.
Bud musím byť úplne inak nastavená, mat božskú trpezlivosť, neuveritelne obrovské srdce plne čistej lásky alebo byt mimoriadne vyzerá osoba s perfektným podmienkami a pohodovym životom. Vtedy môže adipcia/pestúnskej takychto deti priniesť mnoho dobrého.
U mňa maju takíto rodicia obrovský respekt, účtu a pokoru.

taktotedanie
1. nov 2024

Skus sa venovat sebe a rodine, zo syna neubudne, vzdy bude mat okolo priatelov, dieta mozno bude mat obdobie, ze to bude riesit ale to prejde
Bud vdacna za to co mas a netrap sa nad tym co nemas a nebudes mat
Syn bude fungovat normalne

mimikarol
2. nov 2024

Aj my máme jedinacika, dlho som chcela ešte jedno dieťa ale teraz po čase si myslím že to asi takto je lepšie. No a čo keď nemá súrodencov? My s mužom máme a tiež sa nejdeme pretrhnúť aby sme sa videli.

loliki
2. nov 2024

@svetlonos Jasné, ten "balík" môže byť naplnený kadečím. Aj u vlastných detí. Ale teraz tých rôznych porúch je fakt neúrekom. Tiež by som rada vedela, či to je niečo čo tu voľakedy nebolo, alebo to len nevedeli diagnostikovať. A teraz si zober učiteľky, že ony majú krásne predstavy ako všetka deti všetko naučia a prídu cudzie, so svojimi "balíkmi" a s "dys"-kami. Ak tvoja známa vychováva svoje vnúčatá, tam už asi bolo niečo aj s tou jej dcérou. Tiež poznám taký prípad, že mentálne postihnutá otehotnela, tak sa o vnuka starajú starí rodičia. Veď čo iné im zostáva.

anna_anicka83
2. nov 2024

Teda ja nemám jedináčika, ale najstaršia dcéra je o 6 rokov staršia od druhej, o 10 rokov od tretieho. Takže v podstate bola taký jedináčik. Rodinu máme ďaleko. Od mala má veľa kamošiek, teraz už partiu. My sme veľa chodili von a tam sa hrala s deťmi. Nepotrebovala k tomu súrodenca. Akonáhle išla do škôlky, tak ma zoznámila s polovicou dediny. Doma sa vyhrala aj sama alebo sme chodili na návštevy. Od nejakých 7 rokov sa už sama vybrala k susedom za kamoškou. My sme uvažovali, že ostaneme pri jednom, ale tá túžba po druhom prišla (tretie sa udialo😲), ale nie preto, aby dcéra mala súrodenca. Ja mám vekovo blízko súrodencov, áno teraz si so sestrou naozaj rozumieme, ale ako decká ani moc nie. Hrala som skôr s bratmi, paradoxne s 1 už vzťah moc nemáme. Ale čo si pamätám, vždy som mala kamošku, dve - tri a s tými som trávila veľa času, nie so súrodencami. Takže žiadna katastrofa, on si svojich ľudí, svoju partiu nájde. Mám naj kamošku jedináčika, jediný jej problém sú rodičia, ale to je už iný príbeh.

dudos
2. nov 2024

Nastav si to v hlave a hlavne v srdci. Možno budem až moc priama ale ja nerozumiem týmto vyplakávačkám o druhom a tretiom a ďalšom dieťati. Naplno si užívaj to, že máš dieťa to, ktoré tu je prítomné.
A patrím medzi ženy čakateľky na už prvé dieťa. 4 roky snaženia sa aby sme počali prvé. A do druhého som už ísť nechcela. Viac rokov po prvom. Až skoro po 6 rokoch od prvého som porodila druhé dieťa.
Naozaj ti chcem dobre poradiť, užívaj si to čo máš. Máš neuveriteľné šťastie, že si mamina. Čo po kvantite koľkým deťom. Netráp sa a dupľom ak nemôžeš/te mať ďalšie. V podobnej situácii ako na ihrisku si povedz, že veď som tu vôbec nemusela stáť ak by som nebola vôbec matkou.

bytc20
2. nov 2024

@silvike No vidis a ja zase v rodine sledujem ako sa surodenci neznasaju. Ja s bratom katastrofalny vztah v detstve, muz so sestrou detto. V dospelosti tiez nula bodov. Takze za mna bolo mat surodenca ciste peklo a teda hned ako sa dalo som sla z domu prec. Cele detstvo som tuzila byt jedinacik. Takze kazdy to ma inac a mat viac deti automaticky nezarucuje, ze budu stastnejsi a budu spolu vychadzat.