Dobrý večer prajem, dá sa milovať jedno dieťa viacej ako to druhé ? Aký to má dopad na budúcnosť?
Dá sa. Máš tu desiatky pribehov, diskusii, kde dospele ženy riesia práve tie dopady toho, že matka mala radsej jedno dieta ako druhé.
Nezažívam nič také, ake myslím si, že sa to deje v niektorých rodinách. To menej milované dieťa časom na to príde a odrazí sa to celkovo na ňom, na jeho charaktere aj správaní. Ten viac milovaný to bude cítiť tiež a môže sa stať, že mu to bude vadiť, narušíš ich súrodenecký vzťah, do akej miery uvidíš časom sama.
Neda. Ale jedno z tych dvoch ti moze viac liezt na nervy - pripominat negativne povahy blizkych, vytacat ta do nepricetnosti.... A ano, ono potom moze mat pocit ze ho lubis menej.
ja som napriklad nedavno zistila, ze viem milovat aj dieta, ktore nie je moje 🤷🏼♀️ co by ma doteraz nikdy v zivote ani len nenapadlo
@hederamonstera lebo vždy keď sa narodi babatko nejakej mojej známej,ktoré už má deti, tak vždy má pekný status k fotke na fb, že “láska sa nedelí, láska sa násobí..” ja žiaľ nemám pocit, necítim ze by to bolo takto aj v mojej rodine, že by sa násobila láska
@kaktusik007 áno presne toto je teraz u nás takto
Ja Ti môžem odpovedať len za seba, mám 4 deti, všetky ich milujem rovnako, no ku každému mám vzhľadom k ich veku trochu iný vzťah - najmladšia-miláčik rodiny, najstaršia - v puberte: často sa naťahujeme kvôli všetkému, starší syn - vzorný a slušný, nemám s ním žiadny problém, mladší syn -beťár: stále niečo vystrája - teda aj od ich povahy sa odráža aj náš vzťah. Každé je iné, v danej chvíli si s každým ,,rozumiem,, inak, ale láska je tam rovnaká...
pozri, je to tazke. Kolko ma dieta? je to tvoja krv a ono za to, ze ta vytaca, nemoze. Neboj, casom ta bude vytacat aj to teraz dobre ;) hlavne bud spravodliva a velmi vela vysvetluj. Miestami je to na maslu, ale to das!
Babatko je samozrejme milované. Obvykle rovnako. Nestane sa to, coho sa boja matky s jednym dieťaťom - že by nemali dost lásky pre to druhé, alebo že by to prve kvoli druhému upozadili... ALE deti rastu, ich povaha sa vyvíja, menia sa a je prirodzene, že k jednemu bude mat rodič bližšie ako k druhému. Je na rodičovi, aby sa snažil nerobit to okato.
Pre deti je to ale aj tak obvykle velmi bolestivé, ale je to častý jav.
Ďakujem dievčatá, mám pocit, že o takýchto témach sa vôbec nehovorí, ako keby boli tabu…. Mám syna 3 ročného a doma malé mimino, niekedy to tak cítim, ako keby to mladšie viacej milujem :(
Máš pravdu, málo sa o tom hovori a tvoje pocity su prirodzene.
Na striedačku milujem viac tú ktorá zrovna nereve😅
Ale inak to mám opačne ako ty - môj "miláčik " bude asi prvorodena. Neviem ci to znamená ze ju milujem viac, ale pocity ktoré som mala pri nej sa mibpri druhej neopakovali. Ale osobne si nemyslím ze ju ľúbim preto menej
chapem ta, niekedy este zvyknu hormony blbnut, a ak dojcis - jasne ze mas ten pocit ze babatko milujes viac. Ale isto to tak nie je ;)
mne to starsi syn vyhadzoval obcas na oci, kedze konflikty mam s nim a nie s jeho mladsim bratom ;) u nas sa stalo plus to, ze mladsi mal 4 roky kedy mi lekari iba oznamili - spravili sme vsetko co sme mohli, uz ostava iba cakat ako sa s tym popasuje. Teda ci prezije. Toto bola najhorsia noc mojho zivota a starsi bol ukrivdeny - lebo o neho som sa tak nebala. Do tychto prazdnin - kedy mi cez aplikaciu zdravotnej poistovne piplo ze ma predpisane celkom zavazne lieky a injekcie, polohu telefonu mal v nemocnici a nikomu som sa nemohla dovolat - bol na prazdninach 150km odo mna. Po tomto zazitku uz chlaoec pochopil, ze ho lubim rovnako ako jeho mladsieho brata a ze to bol pre mna neskutocny stres, ta nevedomost.
hlavu hore, proste 3 rocny je sidlo, ma akurat obdobie skusania hranic a ty mas jedny nervy - to ale neznamena ze ho lubis menej. Aj to babatko bude mat raz tri roky 🤪
Je prirodzene, ze mas viacej citov a emocii a si viac prilnuta k babatku, pretoze ta potrebuje na maximum... to neznamena, ze to starsie nemas rada alebo boh vie co este... je to krok po kroku k samostatnosti, aj pocitovo... mne tu tutu mutu opicu lasku k drobcom postupne prelina hrdost na to, co mi z deti rastie za uzasnych takmer dospelakov ;) Pristupujem k nim inak, emocie su ine, ale rovnako silne... ale uz ich nemam "potrebu" mat prilepenych v nosici na sebe 24/7 a ovoniavat im hlavu, ako tomu mojmu polrocnemu 😅 A nic zle na tom nie je😅
@petronellla87 presne. Ja milujem aj moju malú žabku, má 6 mesiacov, ale môj prvorodený syn, to je môj poklad. Tie pocity sa už nezopakovali, lebo vtedy to bolo prvý krát. Je to výninočné. ♥️
Autorka, je to normálne, čo cítiš..... Novorodenec je voňavé, nevinné bábätko, ktoré nevie neposlúchať, síce môže veľa plakať, ale to tak s tým rátame.... Ale 3 ročný je vo veku, kedy vzdoruje, robí napriek, je hlučný, skáče, neposlúcha, treba napominat a je to záťaž, a už nás vzhľadom na jeho vek iste očakávania (ze bude poslúchať atď) a celé ti to uľahčiť.
Ono sa to vykryštalizuje, bábätko ešte nemá vyformovanu povahu, ako sa bude vyvíjať a meniť, bude sa meniť aj tvoj vzťah k nemu..... A každé dieťa budeš mat inak rada, keďže je to iná bytosť, osobnosť..... Možno ani nie viac alebo menej, ale inak.
Tak ono voci tomu malemu mas aj silnejsi ochranarsky pud, citis, ze je na tebe zavislejsie, tak mu mozes podvedome v nejakom zmysle davat prednost. Tiez je este uplne nevinne a male a zlate...Ja to casto vidim aj v mhd, ako babatko dokaze vyvolat usmev na tvari viacerych cestujucich okolo, u starsich deti to nie je az tak. So starsim dietatom ma clovek uz aj komplikovanejsi vztah, to ta uz vytaca, testuje...Uvidis, ako to bude neskor. Ono moze ti niektore dieta byt povahou blizsie, ale podla mna ale keby sa nieco dialo, tak bezis zachranovat obidve deti rovnako, nezalezalo by ti na niektorom menej.
Samozrejme, ze je aj dost rodicov, ktori realne uprednostnuju niektore dieta/deti. Akoze uplne okato. Napriklad moj dedo mal poradovnik, v akom poradi ma rad svoje 4 deti a aj to detom na rovinu hovoril. Ale toto su to vacsinou ludia, ktori su sami az po usi v psychickych problemoch, sami utrpeli emocnu ujmu. Potreby svojich deti v skutocnosti velmi nevnimaju, ani tych oblubenych. Vacsinou maju rozne pokrivene vnimanie reality a teda ani ich nenapadne sa ist poradit, ci su dobri rodicia.
@kaktusik007 mne casto lezu na nervy vsetky nase 3 ked si neskutocne robia zle atd...ale lubim ich rovnako, kazdy potrebuje nieco ine, snazime sa venovat kazdemu podla veku a potrieb, pristupovat s rovnakymi pravidlami pre vsetkych...ale oni vedia vidiet nespravodlivost aj tam, kde fakt nie je. A ze nas 13r nam obcas pripomina moju mamu svojim chovanim, myslenim...no na nervy, lebo to je asi genetika a nervova sustava a to s tym treba len pracovat a vela komunikovat...
Áno je to možné som zrodiny kde vždy najviac bolo milované to najmladšie dieta bavíme sa o rodičoch .teda som zo 4 súrodencou som najstaršia keď som mala dva roky a cca 3 mesiace sa mi narodil brat keď som mala 5 sami narodila sestra ta bola dlho obľúbenom dieťaťom všetko sa zmenilo keď sa narodil posledný brat ktorý mám teraz 7roko a mám sestru ktorá má 17.
Sbratom sme spolu drzali odmalička sestru som mala rovnako rada ale ona žiaľ mňa asi nie ale po príchode posledného súrodenca sa kartu obrátili a pochopila všetko a už sme držali spolu v 3trojuci nikdy som im nedala pocíti to že ich mali rodicia radšej že sa ja onich viac zaujímali keď boli mali teda najmladší (starká stále spomína že som bola viac uneje ako z Matkou a keď som mala súrodencou pamätám sa že oni boli stále snou viac ako ja v ich veku ja za matku aj stoho dôvodu považujem starkú za súrodencou beriem dvoch ujou a bratranca lebo sme vyrastali spolu boli sme nerozdelitelna 4 keď sme sa stretli )vždy som všetkých troch súrodencou milovala rovnako a aj by som im dala všetko na svete len aby boli šťastný tak strašne ma mrzí že tomu najmladšie nedokážem ukázať že aj napriek tomu že nežijem sními ( ani si ma podľa mňa nepamätá ) a rodicia ho majú najradšej je tak že stále má mňa veľkú sestru ktorá ich milujeme všetky 3rovnako bez rozdielu čo sa medzi nami surodenacami stalo a že tu budem stále a môžu sa namna vždy obráti a nechám ich samých nikdy bez podmienečne a rovnako ako keby boli moje deti .tak je to aj z deťmi od tety milujem všetky tri rovnako ako moju malú neje žiadne rozdiel v láske ku deťom ani k jednému ja svoju lásku nedeli ale nasobim
Neviem,ci je to uplne lubit jedno viac ako druhé, ale vraj je normálne, ze clovek inklinuje k jednemu dietatu viac ako k druhemu (podobnost, rovnaka povaha, zaluby a pod) a s laskou to nemusi mat nic spolocne. Tiez som si vravievala,ked sa mi narodilo druhe (starsia mala 2 a krasne obdobie vzdoru), ze ty si take moje nunu, teba lubim teraz viac a potom ked zacnes vrestat, budem lubit zase tvoju sestru,lebo uz bude zase zlaticko 😄 Ale lubim ich obe rovnako,nevynechavam ani jednu, dosravaju rovnako. Nechcem,aby pocitovali,ze jednu ma nebodaj radsej ako druhu. Teraz maju 6 a 4 a obe su zlaticka, aj ked mensia je strasny ziarlivec (minule mi povedala,ze sa starame len o starsiu a o nu nie- starsia vracala pol dna,co mala brusnu virozu 🙈 Takze aj takto to mozu deti citit).
Dopad na budúcnost?.. tragické následky uprednostnovania súrodenca rodičmi vidím všade. Dospelí sú takým detstvom do smrti poznačení. že boli menej milovaní, alebo že boli viac milovaní a tým pádom ich nenávidí súrodenec.
A ... dopad na budúcnosť... eh... nepočula si nič o Izrael vs Palestína? .. alebo aj o tom ako Jozefa predali jeho bratia do otroctva, lebo jeho otec, Jákob, ho otvorene miloval viac..?
... ako povedala moja veriaca teta: Nikdy nemiluj jedno dieťa viac a druhé menej, to je od diabla. (osobne som neveriaca, ale lepšie sa to asi ani povedať nedá)
Dopad to ma zly, ak to tie deti citia. A ano, da sa