Čo sa zmenilo príchodom druhého dieťaťa?

8. júl 2023

Mám na vás takú otázku, všade počúvam reči typu
"Jedno dieťa žiadne dieťa", "tvoje dieťa je chudak, keď je jedináčik", "mať jedno dieťa je sebectvo"... Atď. Ja som nikdy nechcela viac ako jedno dieťa, ale všetky tieto reči ma už začínajú nahlodávať, že predsa len, možno.. ja sama som jedináčik, aj moj muž, takže súrodenecka láska nie je pre nás argument a aj to nie vždy klapne, však že. Ide o to, že neviem, či chcem naozaj druhé dieťa, alebo mi len chýba babatkovske obdobie. Na druhú stranu predstava starania sa o dve deti a ďalšje okrojenie z môjho pohodlia sa mi nepáči.

anjelicek26
8. júl 2023

Kedze mame styri deti, tak ti poviem, ze dve nejaka neskutocna zataz nie su... isteze vek 1-3 roky je makacka, ale dieta nemas len tie dva "narocne" roky v zivote, ale aj dlho dlho po tom... Uprimne prve dieta sme stale museli zabavat my, stale sa venovat, stale sa hrat, stale animovat, odkedy boli dve, hrali sa spolu... ci sa budu mat radi a budete hovorit o "surodeneckej laske" to uvidis aku budu mat povahu... rovnako sa ti moze stat, ze si pojdu prve roky solidne na nervy a zlepsi sa to az vekom... ale toto je jedna z veci, co sa naplanovat neda... my mame viac deti a kazde je unikat, pod ciarou si mimo par eskapad ale rozumeju, doplnaju sa, venuju sa jeden druhemu, nelutujem to absolutne, ale to by ti asi ani ziadna mama nenapisala, ze lutuje mat dalsie dieta-deti... rozhoduj sa podla svojho srdca, podla vasich moznosti, to dieta je v prvom rade vase dieta a nie surodenec pre niekoho.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
8. júl 2023

u nás nič... keďže dcéra bola až po 11 r.

tramtada31
8. júl 2023

Podla mna jedno dieťa žiadne dieťa znamená, že o jednom dietati ani nevieš. Prvé bolo narocne, ale spolu sú veľmi narocne kombo lebo sa mlatia. A nie je to o tom, že to vidia doma a ich správanie je odzrkadlením spravania rodicov, lebo celkovo nedostavaju bežne po zadku a dcéra do 4 rokoch ani raz nedostala, napriek tomu v tom čase už kusala a kopala mladsieho surodenca. Je to jej povahou, je súťaživa, vyzaduje, aby sa veci robili tak ako majú, komanduje a mladší súrodenec sa nedá

babovka2321
8. júl 2023

Ludom sa nezavdacis. Narodi sa druhe dieta rovnakeho pohlavia a zacnu reci "este dievcatko", "este chlapcek". Nedajboze porodis tretie, potom zacnu reci, naco ti je v dnesnej dobe tolko deti. Riad sa sebou (a muzom), na ostatnych sa vy...

autor
8. júl 2023

@anjelicek26 ale ty si podľa mňa super žena, ja si tvoje nasadenie u seba vôbec neviem predstaviť, kľudne bez mučenia sa priznám, že som pohodlná 🤣 bojím sa, že keď sa rozhodneme pre druhé, budem v jednom kole a nezostane čas na prácu na plný úväzok, to už potom aj financie nebudú na všetko. Nechcem povedať, že by to bolo na tesno, ale už by to bolo vystúpenie z toho, čo mi je komfortné.

autor
8. júl 2023

@babovka2321 ja sa riadim, ale asi je to taký mix vplyvu okolia, rodiny hlavne teda (čo nechápem, keďže sme obaja jedináčikovia, kde berú nejaké právo toto rozoberať), vlastnej nerozhodnosti. Keby môj muž má na to aspoň jasné stanovisko, tak sa prispôsobím, ale on je tiež taký, že by bol aj za aj nie. Nikdy sme nechceli mať viac ako jedno dieťa, toto sme si dohodli ešte skôr ako sme vôbec plánovali rodinu a všetko. Obaja sme chceli aj kariéru, takže jeden potomok je ideálny balans.

anjelicek26
8. júl 2023

TAk toto ano, mala som skrateny uvazok dlhu dobu 20-30h, teraz uz par rokov 35 h a teraz som az isla na 40... ale proste toto boli docasne ustupky a nastupovala som do prace vzdy, ked malo dietatko 1,5 roka... takze ziadne dlhe vypadky s prace. Rozhodni sa ako to ty citis, tak to aj bude spravne pre vas.

diewcatqoo
8. júl 2023

Moja babka vzdy hovorieva, ze jedno dieta je len pre strach. Lebo zijes len pre neho. Ked mas deti viac a jednemu z nich sa nieco stane, zlomi ti to srdce, ale mas este pre koho zit.

autor
8. júl 2023

@diewcatqoo ako asi chápem, že takto to niekto môže vnímať, ale mne tento pristup príde zvrátený totálne

autor
8. júl 2023

Keby mám premýšľať takto, tak si dieťa ani nerobím, lebo čo ak sa niečo stane?

basulaak
8. júl 2023

Materstvo = ukrojenie zo svojho pohodlia. Takze by som si to velmi rozmyslela co vlastne chcem a som schopna obetovat. Pretoze materstvo nedava na vyber. Aj mna sem tam niekto vytoci poznamkou o druhom, ale odmietam. Viem ze si to nikdy nerozmyslim. Som velmi pohodlna a viem co uz nikdy nechcem zazit. Takze ty musis vediet kde mas hranice resp strop. 🙂 keby mi kazdy kto spomenie druhe prisiel aspon taz zavarovat maleho a isiel mi pokocikovat alebo do parku. Ale na skutky ich uz niet, len na reci. 🙂 takze okolie vypinam.

michala11111
8. júl 2023

A teraz z iného súdka. Ja som hrozne chcela druhé dieťa, keď mala dcéra 6 narodil sa súrodenec. A katastrofa...ľúbim ho ale je to neporovnateľne ťažšie. Dcéra už bola plnohodnotný parťák na túry, výlety, dovolenky, kúpaliska a do toho sa narodilo veľmi náročné dieťa ktoré spi len v posteli, takže žiadne túry, výlety nič....do toho bola korona takže non-stop Revúce dieťa a prváčka doma ju učiť...prešla korona a dcéra je veľmi aktívna, nadaná takže non-stop po krúžkoch ju vodiť a do toho malé dieťa ktoré spi a treba ho budiť lebo ísť po dcéru treba atď....je to tisíc a jedna...
Ono veľmi záleží či máš v okolí babky, ktoré ti pomôžu (ja nemám) a ako náročné bude druhé dieťa...
Ešte aby som nezabudla minulý rok mal 3 a šli sme k moru. Celý čas som trávila s ním na izbe, keďže 2 hodiny zaspaval a potom 3 hodiny spal....keď by som ho späť nedala bol by neznesiteľný a nevie spať hocikde....
Takže už len čakám kým bude mať 7 a prestane aspoň spávať...

diewcatqoo
8. júl 2023

Moja babka je z generacie, kedy bola este relativne vysoka umrtnost deti. Ona sama stratila niekolkych surodencov ako dieta, takze to takto berie. A mozno ten vyrok mojej babky je aj v niecom pravdivy, lebo mame zatial dieta len jedno a je pravda, ze zijem pre neho. Ale myslim, ze kazda matka zije pre deti, nech ich ma akykolvek pocet...
My tiez mame len jedno dieta, o druhe sme prisli v tehotenstve a boli casy, ked som otazku o druhom dietati pocuvala stale. Dokazala som to ale filtrovat. Beriem to cisto ako zdvorilostnu otazku od ludi, ktori nemaju co ine povedat.
S druhym dietatom musite byt stotozneni predovsetkym vy rodicia. Nikto ti nezaruci, ze ta surodenecka laska tam bude.

elmivelmi
8. júl 2023

Ved a co riesis reci inych,ked si takto spokojna ostan takto.Ak si pohodlna a 2dieta by ta vycerpavali,naco si stazovat zivot?

sella38
8. júl 2023

@diewcatqoo toto je tak morbidna a donebavolajuca kravovina....

weronika171717
8. júl 2023

@diewcatqoo tak toto je odpoveď..... 🤦‍♀️

diewcatqoo
8. júl 2023

@sella38 @weronika171717
Baby, citajte.. pisem len, ze je to vyrok mojej babky, ktora je z generacie, ked detska umrtnost bola relativne vysoka. Nie, ze sa s tym stotoznujem. Sama mam jedno dieta a o jedno sme prisli.

sella38
8. júl 2023

@diewcatqoo ano, citam. Ale nie si jedina,ktora sa stretla s tymto vyrokom...aj tu som ho uz velakrat citala a vzdy ma vytoci.

rhodesian
8. júl 2023

Mám 2, rozdiel 7 rokov.
Syn bol super dieťa, od 6 týždňov prespal celú noc, 4.5m štvornožkoval, 9m chodil, 1.5r rozprával tak že už sme si ozaj rozumeli. Šikovný, úžasný, nikdy sa "nehodil" o zem, netrucoval, dalo sa s nim ísť všade, už bol proste partak. Prišlo druhé, ma rok aj mesiac a ja som ešte nespala viac ako 2h v kuse. Nonstop ukričané, uplakané dieťa vyžadujúce si nonstop pozornosť. Je krásna, je úžasná, ľúbim ju... ale úprimne poviem, keby som vedela aká bude, radšej ostanem len pri jednom. U mňa bola silná motivácia že mi zomrel súrodenec a ja som sa cez to nedokázala preniesť. Nedokázala som zniesť pocit že by môj starší ostal raz sám, keďže ani bratranci/sesternice/tety/ujovia niesu. No je to o hubu a keď ma niekto "vtipnú" poznámku: tretie nebude? Mám chuť mu/jej vyškrabnúť oko 🤦‍♀️

banalu
8. júl 2023

Mat dieta kvoli reciam rodiny, znamych aj neznamych je najhorsie co si mozes spravit! Dieta mas mat lebo ho s muzom chcete obaja a nie, ze tetka od susedov trepe dve na tri. Ja mam jedno, viac nechceme a kazdeho je do toho prd makovy.

elizita
8. júl 2023

@babovka2321 ty si to vystihla na 100% 👍

elmivelmi
8. júl 2023

@diewcatqoo ale pre mna to morbidne zasa nie je a je v tom kus oravdy.

doriiis
8. júl 2023

Najlepšia vec,akú sme nášmu synovi mohli dožičiť je jeho sestra.Ona ho učí trpezlivosti a on ju učí všetko.Od chodenia,skladania puzzle,bicyklovania....všetko ju učil on.Su to najväčší parťáci pod slnkom.
Druhé dieťa nám prinieslo ešte viac šťastia a radosti.Moj muž je pre ňu skvelým mužským vzorom,naša láska je ukážkou pre naše deti,že takto má vyzerať.A ja sa snažím z nej vychovať odvážnu a hrdu ženu ako som ja.Ucim ju nebáť sa a že môže byť tým,čím len chce.
Práve dnes prešla úplne sama 2 km na bicykli.Taka bola hrdá na seba

michala11111
8. júl 2023

@rhodesian bozenku ako u mňa, 6 rokov rozdiel. Prvá dcéra do 1,5 roka náročná potom úplne úžasná a druhé dieťa má 4 a stále je urevany, náročný. Má aj poruchu reči takže o to horšie...tiež ho ľúbim ale keby viem takto si sťažiť super život...

ivik4
8. júl 2023

No to uz je len dovod na druhe dieta, reci ostatnych
Viesco sprav si ho, podla mna budes urcite stastna 😀

alison11
8. júl 2023

Musíš sa ty z manžeom rozhodnúť.Nikde nie je garancia,že si budú deti dobre rozumieť,alebo,že nebudete amť náročné dieťa,ale tú ste nemali ani pri prvom.Ja mám za chvíľu 12ročného a druhý mal 9rokov,na prvého sme čakali takmer 4roky kým sa podaril po liečeniach PCO a ajmuž mal málo kvalitných spermií. Po narodení prvého som si vypočula od gyn. že viac mať nebudem môcť tkamer sa mi zrútil svet lenže otehtonela som 3x žiaľ spontánnymi potratmi sa skončili v 5-6tt potom som zas dostala lieky na udržanie z úpravou cyklu a zrazu na 4x som ostala tehotná a vynosila 2hého syna,ja aj manžel sme z 3detí a preto sme si nevedeli predstaviť syna ako jedináčika a sme radi,že mám aj druhého syna má ťažšiu povahu je hrozne tvrdohlavý synovia sa aj povadia,ale majú sa svojím spôsobom radi aj sa od seba učia,pomáhajú si a Verím,že kým dospejú na dospelákov si budú parťákmi,že teraz len tá puberta robí,že sa podpichujú ale zato veľa sa nasmejú čo nás hreje na srdci.A ako vypísali prvého sme aj ym museli neustále zabávať pri ňom aby nebol sám a odkedy mladší začala chodiť sa zahrajú spolu a my si môžeme kludne sadnúť k jedlu alebo len tak pozerať tv. 🙂Mala som spolužiašku bola jedináčik rodičom sa nadlho až podarila v staršom veku a veľmi bola ztoho smutná nerozumela si z rodičmi a závidela nám,že máme súrodencov i keď sme sem tam lai svoje obdobie nezhôd zo súrodencom,ale že sme ho mali a ona tvrdila,že keďbude mať rodinu bude chieť mať 3deti.

alison11
8. júl 2023

A čo sa týka pohodlia,práveže keď máš dve a viac detí si viac vpohode,lebo jedno z detí Ti vždy vie povedať kde je druhé a čo robí a nemusíš neustále striehnuť a dozerať na to jedno.A z dvomi kým sú malé sa nikdy nenudíš a zažiješ aj kopec zábavy už ke´d vyrastú ako tie moje vždy majú po ruke parťáka či sú dievča chlapec alebo rovnaké pokhlavie moji sa spolu zahrajú futbal,hojdajú sa bicyklujú po ulici atď. a mám aj sovje pohodlie.Ja som bola viac ustráchaná kým bol jedináčik prvorodený hrozne som bola na neho naviazaná ale cháp to že sa nám dlho nedarilo otehotnieť a po liečeniach hormómni som bola proste citlivá na neho. Od kedy sú dvaja je to lepšie prvé roky sú náročné ale stoja zato 🙂 Ale ako som písala je to na vás.