ahojte ,
mame dceru 2 rocnu v podstate od malicka zdravu plus minus mame nejake chripky atak, nic vazne..... samozrejme ze ked bola mala tak v noci sa moc nespalo
žena nechce ani pocut o druhom, dovod - nechce uz prezit prvy rok babatka
Co keby si akceptoval to co hovori? Mozno casom... V kazdom pripade prvy rok pri nespiacom dietati je pre zenu viac ako narocny, ani sa jej necudujem
Ja ju chapem, je to naozaj vycerpavajuce a pre zenu vacsinou viac ako pre muza. Urcite ju do toho netlac, ak sa na to neciti, lebo moze vyhoriet, moze mat zvysene riziko poporodnej depresie, moze mat problem vytvorit si vztah k dietatu. Bud jej daj este cas, alebo ako sa pise vyssie, vymysli nejake riesenie, ktore by ju co najviac odbremenilo. Hlavne jej nehovor nic na sposob "ine zeny to zvladaju, tak preco nie aj ty".
my sme sa kedysi s manzelom dohodli, ze dieta bude jedno a mame jedno, ma 2.5, vratila som sa do prace, manzel je par mesiacov na materskej - a aj ta obcasna polozartovna narazka mat druhe ho presla ;) a to dieta v 2.5 uz je partak, rozprava, viac menej sa naje sam, spi celu noc, cez obed 2.5 hodiny a aj tak mi povie, ze je to narocne
takze ja tvoju zenu chapem, akokolvek manzel participoval na starostlivosti o maleho a on teda viac nez aktivne aj tak ten prvy rok bol masaker - fyzicky, emocne a malo to dopad aj na nas dvoch a nas vztah, takze ak by za mnou prisiel, ze chce druhe, pocul by kategoricke nie 🤷♀️ ani teraz ani o pat rokov (kedy mimochodom budem uz dost stara na dieta) ale tak my sme sa vopred dohodli, ze jedno je finalny stav
Možno si nápomocný svojej žene maximálne, no nikdy nepochopíš, čo žena - matka skrz tehotenstvo, pôrod, starostlivosť prežije, čo musí obetovať atď. ... je prirodzené, že to nepochopíš, lebo si muž ... akceptuj rozhodnutie svojej ženy ... tiež som nechcela druhé dieťa, hoc môj muž chcel ... prijal to.
@rebrambora ako sa mozem starat od porodu ked robim , myslim ze socialny system je dobre nastaveny (az moc dobre, na eu demokraticke krajiny)
neflexi mi tu ak nemas co narobote prosim.....
Dcérka je ešte malá, daj tomu ešte čas.
mojho muza presvedcil rok na MD, ze druhe uz v ziadnom pripade. tvoja ma 2 roky, to akurat stihas. vyskusaj si to.
ked mala krpata koliky, muz povedal, ze bude radsej robit v bani, nez byt doma s novorodencom (na odlahcenie 😁)
my sme na tom ako @petamich 1 staci, diky 👌😁
moj by sa mohol postavit aj na hlavu, druhe proste nie.. nastastie sme nastaveni rovnako 🙏
ono to proste neni hop sup tralala zalezitost 😁
No veď žena porodí a po 6 týždňoch môže ísť do práce a ty ostaneš doma na "materskej" a potom na rodičovskej - tak sa to dá v tomto štáte.
Či je to dobrý nápad a či by tvoja žena súhlasila, to je druhá vec.
Neeflexim, mam 3 deti (plus dve muzove) a on sam bol raz na rodicovskej hned po porode pri svojej ex a pri nasich dvojickach sme sa po troch mesiacoch prestriedali.
Ano, socialny system je nastaveny tak uzasne, ze sa to da aj takto. Dala som ti dve konkretne dospele otazky, neodpovedal si ani na jednu. Tak co za radu chces?
Choď na materskú s takým veľkým dieťaťom a potom vymýšľaj druhé. Garantujem, že ťa to prejde.
Myly autor, ako zamestnana osoba mas narok na matersku dovolenku aj ked si chlap, okrem toh mozes poberat aj rodicak a mazelka moze nastupit do prace. Nevyhovaraj sa na sovcialny system, pretoze ten je u nas nastaveny tak, ze starostlivost o dieta nie je len na zene, uz sa pocita aj s tym, ze otec je rovnaky rodic ako matka a s rovnakymi narokmi na davky suvisiace so starostlivostou o dieta do troch rokov veku.
Kludne mozes ist na matersku aj s tym jednym dietatom co mate, manzelka do roboty. Zakon umoznuje otcovi cerpat pol roka matersku kedykolvek do dovrsenia troch rokov veku diatata
Čo môžeš ty urobiť, je zistiť, prečo konkrétne nechce. Je rozdiel, či má obavu o životný štandard pri dvoch deťoch do budúcna, svoj pracovný rozvoj, nechce byť opäť tehotná, bojí sa ťažkého šestonedelia, celkovo nechce mať viac než jedno dieťa, nevyhovuje jej, ako ste mali alebo máte nastavenú starostlivosť o to prvé dieťa... V zdravom vzťahu by nemal byť problém, aby ona sama so sebou prišla na ten skutočný dôvod a zdieľala ho s tebou. No a potom záleží od toho, či sa dá nájsť na ten dôvod aj riešenie/ kompromis. Ak nedá, tak nezostáva nič iné, len to prijať, lebo buď chcú obaja, alebo nič.
Vydrž, ešte mate dieťa veľmi malé, spomienky na prebdene noci sú čerstvé:D toooolko žien zmenilo názor po par rokoch. Naozaj tie.prebdene noci sú na rodičovstvo podľa mňa to najmenej. Male deti=malé problémy ...
Netlac na pílu, lebo nebude chcieť aj keby chcela ;)
Daj jej cas. Mate ešte malé dietatko. Ženské telo a psychika sa spamätáva z tehotenstva a pôrodu aj 3 roky. Je to zena ktorá musí výnosit dieta a vstávať k nemu noc co noc preto je prirodzene ze sa este na to neciti. Bud trpezlivý a keď bude pripravená budes to cítiť
@rebrambora myslim si, ze cakal nejake traktaty o tom ako to vsetky zvladame s prstom v nose a nimi by manzelke "vytrel zrak". No nevyslo. My zeny vieme, ze mat dieta je sice nadherne, ale neskutocne narocne. Narocne na vsetko. Takze vieme sa vcitit do rozpolozenia pani manzelky
Co robiť...no,nepoteším ta,neurobíš nič....tvoja žena si rodičovstvo raz skúsila a nie je ochotná to zopakovať...ja napriklad som ochotná bola 3x, tie deti mi za to stali.Moja babka 12x...tak neviem či ma význam to rozoberať a písať nieco o obetavosti,prioritach v zivote,nesebeckosti a pod....asi ani nie.
minule som stala pred školou s jednou mamickou a zrazu sme si všimli, že úplne pri nás máme kočík s bábom a nikoho nikde (ale tak vedeli sme, že mamička si isla asi vyzdvihnúť dieta alebo čo) tak som zavtipkovala, že aha darček. Kamarátke sa otvorili oči do koran, že len to nie “ty by si brala ešte jedno?” Ja, ze už mám tiež dosť 🤣
Ale ty máš ešte šancu, že žena zmení názor neskôr
Daj jej čas na oddych. Ja som po druhom tiež vravela, že tretia ani ua svet. A práve pri mne spí v postieľke 😂 Ono tie nevyspaté noci sú šialene veľký nápor.
Žena má toľko detí koľko ona chce, to mi raz niekto vravel 😉
@hanelka1 malo by to tak byt, ale myslim, ze to tak v realite vobec nie je.
@autor Robiť nemusís. Našetríš rezervu na jeden rok a na rodičovskú pojdete obaja.
Kto vstaval k tomu dieťaťu, kto sa staral počas chorôb o dieťa? Využil si možnosť byť na materskej? Keď sa ohanas sociálnym systémom?
Ci T chodíš do prace a žena si "užíva" doma ten sociálny systém?
Rešpektuje jej rozhodnutie, na dieťa treba túžbu po dieťati oboch. Ved rozhodnutie môže ešte zmeniť neskôr.
Daj jej ešte rôčik, dva, tri... A potom sa opýtaj znovu. Možno aj túži vrátiť sa "medzi ľudí" a nie zas na ďalšie 2-3 roky ostať trčať medzi plienkami... Možno potom bude zas väčšia vôľa. Snáď ju vek až tak netlačí.
Este mate male dieta, skus dat tomu cas a potom sa ku tejto teme vratit.
A ak by ty siel na rodicovsku a staral sa od porodu a minimalne ten prvy rok, kym by sla ona do prace?
Mali ste na plane viac ako jedno dieta?