Bojím sa mať tretie dieťa

9. aug 2023

Mám veľký rešpekt, túžim este po jednom,muz by nebol tiež proti..ale uz mám rešpekt, mame dve male zdravé úžasné deti..(5,2r) .. je nám dobre,mame všetko, proste taky splnený sen. Vnútri v srdci este proste túžim po jednom dieťati.. ale mam u strach,moze sa čokoľvek stať, môže byť choré, môže sa stať mne niečo.. proste takéto myšlienky,ze co ak ... Mali ste aj vy tak? Taky rešpekt ?

ivangeline
9. aug 2023

Samozrejme. Tato tema tu je skoro denne.

autor
9. aug 2023

@ivangeline takže su tieto myšlienky normálne? Ked sme plánovali druhé takéto myšlienky som nemala,skor som to brala ako jasnú vec ze bude dobre... A teraz uz mam jednoducho veľký rešpekt,pred pôrodom,pred všetkým..aby sa nič nepokazilo

subartic
9. aug 2023

mám viac detí ako 3 , a strach som nemala nikdy, ani som nad tým nerozmýšľala že by sa mohlo niečo stať. Stať sa môže stať aj potom , o rok , dva aj neskôr.

autor
9. aug 2023

@subartic to je jasné,tu ide skôr o to že to bude akoby nase rozhodnutie, ísť do toho risku.. ostatné neovplyvnim

autor
9. aug 2023

Ono je to velmi ovplyvnene mozno aj tým,ze v rodine sa narodilo take dieťa, nedávno mu zistili diagnózu autizmus.. a ja som si uvedomila ze su aj také deti .. ze ake mame stastie .. a tak to vo mne lomcuje

subartic
9. aug 2023

sadnúť do auta je tiež tvoje rozhodnutie a riskuješ život, prejsť po ulici ... mne je takéto nazeranie na život cudzie , však teraz je už toľko dostupnej prenatálnej diagnostiky , správny výber lekára , vhodnej nemocnice . Nikdy v ničom nemáš 100 % istotu .

autor
9. aug 2023

@subartic
@subartic ďakujem,ja viem.. sam nechápem prečo mam také zmýšľanie

lucia851
9. aug 2023

Nemusíš mať strach buď rada že môžte mať deti ,ja som chcela tiež aspoň 3 a bohužiaľ kvôli zdraviu mám iba 1

ivangeline
9. aug 2023

Podla mna su uplne normalne. Pri 3 som nemala ziaden strach. Potom pri 4tom...som mala katastroficke scenare v hlave. :D Myslim,ze to zavisi od nastavenia a toho co prezivas momentalne a podpory doma a okolia...Zena vnima vela. Aj prijima. A nie vzdy dobre.

anickaaa6aaa
9. aug 2023

ak sa bojíš tam ho nemajte.

mikadooo
9. aug 2023

Nie, ja som nemala. Chceli sme 3, máme 3. Ja nie som ten typ, čo sa dopredu trápi, že čo keď sa niečo poserie. To by som sa celý život len trápila.

tramtada31
9. aug 2023

Podľa mna tak zmýšľa každý zodpovedny rodic. Teraz sa nechcem nikoho dotknut, ale deti ako smeti majú práve rodičia zo sociálne slabšieho prostredia(nemyslím tým 3 deti, ale aj to je už v dnesnej dobe nadštandard). Nie je vôbec pravda, že kde sú dve, uživi sa tretie. Napr. Mám 5 ročne dieťa, kde mesačne kruzky vyjdu 200 eur (sport a jazyk), so športovým talentom, takze tie náklady budú v budúcnosti aj vyššie na jeho rozvoj. Skolka štátna so stravou bolo tento sk r 120/mesačne. Je od rana do vecera, cize tie náklady na jedno dieťa bez osatenia a extra výletov sú okolo 500 eur. Keď už chceš ist na dovolenku, tak s 5 detmi v hoteloch musis brat drahsie apartmány alebo 2 izby, už s dvoma detmi tazko najdes cenovo prijateľnú dovolenku, už v marci boli všetky obstojne zájazdy vypredane. O exotike ani nehovorim, to máš letenku na jedno dieťa 600 eur viac a zase problem s ubytkom, takze musis brat drahsie. Auto nie je taká velka položka, ale zase deti budú potrebovat svoj priestor, takze ani v dvojizbaku sa napr. Nedá fungovat do ich dospelosti. My, keď sme si napočítali ekonomiku, tak nám vysli dve deti ako ideálny počet, aby sme im vedeli dopriat všetko a nemuseli sa obmedzovat, mohli chodit do restik a pod. A ako píšeš, to zdravie je najviac. Kamaratke bol teraz diagnostikovaný autizmus u dieťatka a teda tá starostlivost bude o to vyššia, keď dieťatko sa nevie ani odplienkovat, nevie rozprávať. Takze ja tá chvalim, ze zodpovedne premyslas, či ist do dalsieho.

elia9
9. aug 2023

Srdce by chcelo aj tretie dieťatko, ale rozum hovorí rázne nie, aspoň u mňa..

autor
9. aug 2023

@elia9 presne tak to mam aj ja..
@tramtada31 to je pravda, tiež mi príde ze tei deti je už dosť co sa týchto veci týka a dve su akurát, ked racionálne uvažujem.

nevenka
9. aug 2023

Mala som to. A potom aj vek. A potom prisla karantena v 2020 a ani neviem, ako, som otehotnela a potom som s auz len tesila. Ano, probleny boli, ale nastastie sa to dalo zvladnut. Mala som 37...a potom prekvapko, po prekonani covidu zase zblbli hormony a otehotnela som 4.x. Mala som 39, ked sa narodila dcerka.
To je inak risk, ci cakas prve, druhe alebo tretie, ci desiate...

cimage
9. aug 2023

Mam 3 deti, ale tiez ma obcas napadaju rozne scenare, ale potom sa ich snazim rychlo zahnat. Stat sa moze stale nieco. Dieta moze spadnut a dolamat sa, moze vybehnut na cestu, atd. Proste stale tam budu obavy o deti, ci dve, alebo aj pat.

beata_k
9. aug 2023

Myslim, ze s tym az tak vnutorne nie si stotoznena. Hladas dovod preco nemat. Zase plienky a cely ten kolotoc.

lauriik
9. aug 2023

Ja tiez mam taky strach ist do tretieho. Uz pri druhom som mala vacsi strach ako pri prvom. A teraz uz mam uplne scenare v hlave, ze ci by dieta bolo zdrave, ci porod dopadne dobre. To asi tie strachy prichadzaju s vekom. ( prve som mala v 24 a teraz mam 30) Do toho stale rozmyslam, ze by sme trom detom dopriali tak ako dvom. Teraz to mame tak, ze starsia dcera gymnastika, mladsia dcera plava. A nejde len o peniaze ale aj ten cas co investujem do tych kruzkov neni zanedbatelny. Dovolenka pre 5 ludi tiez sa predrazi. Nezmestili by sme sa do normalnych hotelovych izieb. Auto mame velke, dom tiez ale to neni vsetko 🤷🏼‍♀️ Srdce hovori, ze ano ale rozum krici, ze dve deti naozaj stacia. Aj ked moje dcery by velmi prijali surodenca a stale spominaju, ze by chceli aby sme mali este babatko.
Myslim, ze tvoje pocity su uplne normalne.

alexka89
11. aug 2023

@tramtada31 no myslím že taká početná rodina je rada že majú na hypotéku a asi nemyslia na restiky a dovolenky ešte v exotike....to jediné že by len žili niekde v zahraničí(Nemecko,Rakúsko,Fínsko,Švédsko)na Slovensku ťažko taká 7clenna rodina dokáže ešte míňať na pardňové záležitosti .

yoxinka
11. aug 2023

Mala som presne tvoje pocity, nakoniec sme sa pre tretie bábo rozhodli, o mesiac som bola tehotná. Potom ma chytila panika číslo dva, keď som si uvedomila, že to môžu byť dvojičky 🤦‍♀️. V mužovej rodine sú v každú druhú generáciu. A to bol stres level milión! Nakoniec sa nám narodilo jedno dieťa a ja už som spoko. Pred tým som bola vždy namäkko, keď som videla bábo/tehotnú. Teraz to už vôbec nemám a vnútorne cítim, že sme všetci.

autor
12. aug 2023

@yoxinka ďakujem za reakciu, mam to rovnako.. stale ked vidim alebo viem že niektorá znama otehotnie , chytí ma taka túžba ze az.. a bola by som tiež rada keby sa toho nejak zbavím. Inak dvojičky tak to by ozaj bol extrém 🤣

marmm
6. jan 2024

Ahoj, mám rovnaký vek mojich dievčat a prakticky od narodenia druhej ma neprešli myšlienky na tretie. Vždy som chcela dve deti, z racionálneho hľadiska si myslím, že nám to stačí. Máme menší dom s dvomi detskými izbami, nové 5 miestne auto... Viem, že so snahou sa tam zmestí aj ďalšie, ale celkovo mám obavy, či je to pre nás dobré rozhodnutie. Mladšia dcérka býva chorľavá a ja zakaždým s ňou, tým pádom sa bojím mať ďalšie malé bábätko doma. Kiahne sme ešte nemali (vrátane mňa). Už teraz sú ceny dovoleniek pre rodinu masaker a s ďalším dieťaťom si to ani neviem predstaviť. Ako si sa rozhodla nakoniec? Či ešte stále pretrváva dilema?

beata_k
6. jan 2024

@marmm Proti kiahnam sa daj zaickovat. Ak by si ich ako tehotna dostala, tak to moze byt velmi nebezpecne.

cafelatte
6. jan 2024

Nemala som strach pri žiadnom, mám 3, ale 4 už nie. V tomto veku už mám tiež strach ako ty.