Ahojte! Z manželom sme spolu 10 rokov a mame dve krásne deti 6 ročne dievčatko a 7 ročného syna a ja opäť túžim mat dieťa prežiť tie krásne chvíle tehotenstva pôrod a podobne len sa bojím co bude ďalej aj kôli tejto celej situácii s covidom bojím sa reakcií okolia keď v dnešnej dobe max 1 alebo 2 deti ľudia sa tak nastavili keď som o tom povedala známim žeby som chcela ďalšie dieťa ta sa ma začali vypytovať ci som normálna v takýchto časoch mat ďalšie dieťa ale ja to tak cítim ako to vnímate vy keď ma niekto viac detí
Tebe to moze byt uplne jedno (malo by ti to byt jedno, kto si co mysli)... mame styri deti, aj keby mame piate-sieste, nikoho do toho nic. Obidvaja pracujeme, mame dom bez hypoteky, zazemie, istoty - zivotne poistenia, financna rezerva, nehnutelnosti v prenajme co ma muz po starkych), takze keby ich musi niekto prebrat, tak financne nebude ziaden problem ani keby sa nam nieco stane...ale to je take worst case scenario...Myslim, ze to ako rodicia zvladame dobre a nikdy nikto neriesil, kolko ich je.. su to uzasne deti, spokojne, stastne. Nie sme dokonala rodina, ale spokojna rodina. Ak mas pocit, ze nie ste komplet, tak majte proste este jedno. Nikdy to lutovat aj tak nebudes, ze ho mas.
Cely cas pises o tom ze TY tuzis, ze TY by si chcela, ze TY si povedala znamym. A manzel co na to? Zdiela s tebou rovnaku tuzbu? Ako sa k tomu stavia on? Toto by mala byt jedina vec, ktora by ta mala "trapit" - riesit to v prvom rade s manzelom. A ak ste vy dvaja na rovnakej vlne, tak vam moze byt jedno co si myslia ostatni.
Ak sa o deti viete postarat a nie ste nejake socky pod mostom, co vsetko prepiju a prefajcia, tak naozaj nikoho nic do toho kolko deti budete mat.
Nijako to nevnímam, veď ja ich živiť nebudem ani sa o ne starať :D.
Naštve ma len ak sa niekto neustále sťažuje na ťažký život a plodí a plodí a potom narieka čo všetko deti nemajú a aký je ten život komplikovaný s deťmi.Alebo ma iritujú ženy ktoré chlapa donútia tie deti splodiť.
Ak sa pár rozhodne, že chce mať viac detí a majú na to zázemie tak je to len ich rozhodnutie a nikoho iného.
Väčšina ľudí má 1/2 deti lebo na viac nemajú finančné prostriedky alebo im to 1/2 stačí.
Neexistuje správna šablóna na život.
Prečo riešiš druhých ľudí? Druhým nič nehovor čo ich to má čo zaujímať. Nech si myslia čo chcú. Pokiaľ ty chceš a zvládnete finančne viac detí tak je to len a len vaše rozhodnutie. A situáciu s covidom by som neriešila. Keby sa máme na to pozerať takto tak nikam nechodíme, nič nerobíme. Po covide 19 môže prísť covid 20 a aj 26 a to sa potom nebudú 10 rokov plodiť deti? Kašli na to a rob ako to ty cítiš.
v mojom okoli je aktualne trend po dvoch starsich detoch tretie. a nikto z tych parov neriesi okolie, ani co povie zvysok rodiny.
my mame vysoko nadstandardne prijmy, s tazkou pohodou by sme uzivili aj 10 deti a napriek tomu som nikdy o viac ako dvoch detoch neuvazovala (mozno preto, ze som jedinacik), i ked moj muz je taky typ, ktory vzdy tuzil po velkej rodine a prenho su 4 deti ideal. za mna su deti nielen o financiach, ale aj o starostlivosti, zodpovednosti, obetovani svojho casu a komfortu. avsak je scestne, chciet ci nechciet deti na zaklade toho, co povie moje okolie, ved to okolie nebude dieta zivit ani mu zabezpecovat servis.
A autorka - coho sa bojis ohladom situacie s kovidom? Ak domaceho vzdelavania, porodu v takych podmienkach, moznej nakazy, tak zivot sa proste nezastavi kvoli tomu.
Ak ale hrozi, ze nebudete schopni uzivit ani tie dve deti co uz mate, ze vam kovid moze priamo ohrozit pracu, alebo podnikanie a budete na hrane, tak v tom pripade su obavy na mieste.
A nie je to tak trochu vasa vec, ci chcete alebo nechcete dieta?? Co je druhych do toho?? Riadte sa sebou.
Deti sa rodili vzdy, aj pocas vojny.
Kamoška má 5 detí a nikdy sa nezatazovala tým, čo si druhi myslia, je to vaša vec... píšeš, že sa bojíš reakcií okolia-toto myslenie musíš zmeniť (vy sa budete starať, vychovavat), druhých do toho nič
pokial tuzite po dalsom dietatku, tak chodte do toho. keby sa clovek mal stale len pozerat na dobu a ze co bude, tak by sa vobec nerodili deti a to by bola velka skoda. tiez mam kamaratky, ktore maju aj 4 deti a dokonca sa im aj v tejto "covidovej dobe" narodili a ziju, su stastne tak ako predtym.
@siska53 Vojnu by som za príklad neudávala nikdy.V rodine zomrelo niekoľko detí počas vojny.
Naozaj super časy.
Dnes sa človek môže rozhodnúť či privedie dieťa na svet.Počas vojny sa ženy aj znásilňovali.
@littlebubble Nikto nehovori, ze su to super casy. Ale ze vojna, ze asi to najhorsie co moze clovek zazit a ani v takej extremnej situacii sa deti rodit neprestali. A neboli vsetky nechcene alebo neplanovane.
V ramci covidu nie je obmedzena nevyhnutna zdravotna starostlivost, nie je problem s potravinami, s vodou, elektrinou, atd. takze v provnnai s vojnou sa mame aj pocas covidu relativne dobre. Cize to bolo len poukazanie na to, ze ludia neprestali zakladat rodinu ani v case vojny, cize ak na to inak maju a trufaju si, tak "dnes doba kovidu" nie je nejaka prekazka.
U nás sa naopak rodí strašne veľa detí...my máme len tri, ale kľudne by sme brali aj 4té 🙂 Spolužiačky majú po 5,6 detí a sú to vysokoškolsky vzdelané ženy, čo popritom robia v školstve, ďalšie v zdravotníctve.
@nafka0483 Covid je problém ak by obaja stratili zdroj financií a dostali by sa do situácie keď by nevedeli uživiť poriadne rodinu.
Inak tiež nevidím dôvod prečo nie.
Ak je dôvod len to čo na to druhý povedia alebo sa bojí covidu tak to nie je dôvod ak dieťa chcú.Choroby tu budú vždy a moralisti tiež.
Zareagovala som lebo to počúvam často, ale veľa ľudí si neuvedomuje, že život počas vojny nebol ľahký a deti umierali.Deti sa budú rodiť vždy, ale dnes sa človek už môže rozhodnúť či áno alebo nie.Ani táto doba nie je nejaká jednoduchá aby sa človek každý deň nebál, že či nestratí prácu a tak aj základné potreby.
Každá doba je nejaká len nie každý dokáže prežiť.
@littlebubble Ano, v tom co pises plne suhlasim 🙂
Ja čakám tretie a nemyslím že by mali ľudia nejaké divné reakcie.
Ja by som takisto vôbec neriešila, čo kto povie, tri delí sú v dnešnej dobe uplne v pohode, riešila by som len s manželom, či to zvládneme a chceme. Problém asi je domáce vzdelávanie, ak sa zasa zatvoria školy a do toho novorodenec, ale poviem ti tak, že ja by som do toho vyslovene išla. Som na materskej už 3.5 roka a veľmi mi vyhovuje, že pandemiu môžem "prečkať" doma v kľude, nemusím do práce, nepotrebujem k ceste do práce to testovanie, som doma, uvarím si, nákupim cez internet, na exotické dovolenky nechodím, do škôlky som ani neprihlásila, lebo to možno zasa zatvoria, neriešim nič... úplne mi to vyhovuje
Normálne. Keď nato máte, tak šup dotoho!!! Ani covid by pre mna nebol problém , kebyže nato mám a manžel súhlasí. Okolie mi môže byť ukradnuté.
@sazumak ešte stále je to za Namestovom populárne mať toľko deti ?
@annamalaga Áno, dokonca viac ako v čase mojich rodičov 🙂 Vtedy bývali tak 2-3 🙂
@sazumak ale zase tam sú ženy šikovne , ale majú aj šikovných manželov či ?
Kamoška minulý rok rodila štvrté, druhá tento rok šieste, iná teraz tesne piate a ďalšia tretie pred pár týždňami... Prajem ti slobodu od pohľadov iných 🙂
@annamalaga To áno, všetci chlapi sú neskutočne šikovní a chce sa im robiť, či v práci alebo doma 🙂 Pomáhajú ženám aj v domácnosti, s deťmi. Aspoň u nás v rodine sme všetky ženy spokojné 😍
No takto... Mna sa tiez mama pytala ci si to s tym druhym nerozmyslime (lebo doba...) . No a okrem toho ze nechceme aby bola dcera jedinacik tak som jej vravela ze kym nam nelietaju nad hlavami bomby ako pocas prvej aj druhej svetovej vojny (a aj tak sa deti dalej rodili...), nevidim dovod to odkladat skrz covid. Zamyslela sa nad tym a pochopila 😁👍 Maj deti kolko chces a okolie nech si riesi svoj zivot a potomstvo, nie ten tvoj... 😉👍
Ja som akurát pred pôrodom čakáme tiež 3 bábätko a je mi úplne jedno kdo si čo myslí .....my sa o to dieťatko budeme starať nie iný.....a covid má vôbec neodradil túžili sme ešte po jednom tak keď sme sa obaja cítili že už je ten čas tak sme do toho aj šli 😉
Ja sa skor divim, ze niekto riesi, co povedia cudzi ludia na to, kolko kto chce deti. Tomuto absolutne nechapem.
Ak ho chcete obidvaja, dokazete to financne, psychicky zvladnut, tak to posledne je, co si o tom pomysli okolie🙄