Ako zvládate dve a viac detičiek?

30. máj 2022

Hlavne tie čo máte 2 a viac malých ratolestí, ktoré sú náročné na spoločnosť ja mam 2 a 3 rocnych a furt sú somnou. Čiže ak chcem niečo spraviť, spravím to na 50% lebo mi chcú pomáhať, alebo potom makám do noci. Varenie, pranie, to sa s nimi ešte dá, ale máme veľký byt, deti neporiadne, chlap tiež nevie udržiavať poriadok a ešte má manžel psa čiže ten tiež rad prispeje ku bordelu. A ja nestíham. Strašne mi vadí ten bordel, nech sa aj snažím každý deň upratať hneď je bordel nanovo a môžem začať odznova a na to nemám energiu, tak potom len zufam kedy to skončí a čas sama na seba? To bolo naposledy asi v roku 2019... ako to robíte aby ste boli spokojné z domácnosťou aj so sebou samou? Ďakujem za rady a tipy. 😇😇

anjelicek26
30. máj 2022

Zarad trosku nizsi chod, ja uz roky fungujem system flegmaticka velryba - zasahujem ked uz fakt musim, vstavam od teplej kavy (prakticky nikdy, ale napisem ked tecie krv 😂 ), upratujem vylucne vecer (nehovorim o preventivnom neporiadku pri vareni ci jedle a spratani) - teda dlazky, kupelne, kuchyna, to umyjem proste vecer ked spia a je to aj vidno, mam roboty, co pomahaju, stroje, co makaju, nerobim viac, ako musim... a nastavila som si level tolerancie vyssie, neporiadok nie je spina, to je brutal rozdiel... cez den som rada, ze stihame co mame (rozumej praca, skola, kruzky, domace ulohy...), zvysok proste caka na volne miestecko... kamosky to maju podobne, vdaka bohu nemam kamosky s tip-top domacnostami, by ma vyplo 😂

aknamorka22
30. máj 2022

Staršieho som dala do jaslí a s mladším je to v pohode. Stíham všetko. Ale narovinu poviem, že nemám vysoký štandard na poriadok :D keď bol starší doma bolo to o nervy. Veľmi žiarlil a vkuse vyžadoval moju pozornosť. Teraz sa už len modlím aby ho od budúceho škol. roka zobrali do škôlky 🙂

brembo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pinkgirl
30. máj 2022

Jediná rada - zníž svoje nároky ...uvidíš budeš to mať ľahšie 😁😉. Nikto od teba nemôže očakávať vyupratovanu domácnosť 24/7 pri jej plnom chode. A ak to silou mocou chceš mať doma tip-top tak si nájdi niekoho na výpomoc s deťmi či upratovaním. Ale život nie je o upratovaní, netreba to preháňať 😉.

lucinka1988
30. máj 2022

mám 4 ročného a ročného syna, staršieho som dobrovoľne do škôlky nedala, obaja sú dosť akčné a náročné deti,kroré spia veľmi malo, ja mám 2 roboty popri nich, všetko robim za pochodu s nimi, ale manžel mi pomáha a sme dvaja rovnocenní partneri, korigujem to, aby si po sebe upratoval a rovnako tak učím staršieho syna, že mama nie je slúžka..Funguje to, stíham všetko, ale nie som "Monk", stačia mi veci na svojom mieste, 1x za týždeň poriadne upratovanie, inak robotický vysávač, kúpeľňa, wc, to je raz dva..A varenie tiež nevarim 5 chodove menu, je x zdravý h rýchlych jedál, čo urobím popri raňajkách, alebo rýchlovka keď sa vrátime z vonku..Ja mám na všetko vo svojom živote super recept, nič ale že absolútne noc nehrotim do extrému a všetko mi funguje zázračne dobre🤷‍♀️

andrejka1974
30. máj 2022

Jednoducho upratovanie počká treba sa venovať deťom navariť nakúpiť a na poriadok už čas nezostáva

euka210
30. máj 2022

Menej podstatne veci ako dokolana cistota pri detoch idu bokom...

lija22
30. máj 2022

3 male deti, kocur, pes, dom obytna plocha 300m2. upratujem furt len "spodok". ked deti zaspia a to tak aby bolo povysavane umyte co to, haby pozbierane, hracky z cesty a umyvacka nalozena. cize rano zaciname v poriadku. kym rozveziem deti zas bomba vybuchla 🙂 vrchne spalne prebehnem tak raz tyzdenne. najvacsi pomocnik, ku ktoremu sa kludne budem modlit je tycovy vysavac, ten pouzivam takstyrikrat denne

svetlana16
30. máj 2022

😅😅 Mam doma 5r.,4r.a 1,5r. 😅😅😅 Poriadok?? Co to je??? 🤣🤣🤣🤣 Beriem to uz s humorom...mam stavy kedy som hundros cely deň aky mame doma neporiadok.... Ked su ti dvaja v škôlke, tak mam poriadok doma len hodinu a pol ked najmladsi spi 😅🤣.. Cez den upratujem len "sporadicky" (práčka, šaty, kuchyňa, povysavam rano po raňajkách vsetky tie odrobinky hlavne) večer keď zalahnu nastúpi upratovacia čata 🤣 - kúpeľňa, kuchyňa, obývačka vsetko už to je tak zaužívané že za hodinu to dam(e).... Ale cez den ked su vsetci doma uz to radsej neriesim, len sa nadychnem a zavriem oci a dam si radšej kavu alebo ideme von 🤣

juliasb
30. máj 2022

Mam doma 4,5 a 1,5r. Poriadok doma mám, lebo v neporiadku priam nedokážem vydržať. Ráno sa vždy zobudím do čistého, s detmi sa hráme, varíme, ideme von...ale keď ide mladšia spať, starší sa hrá sám. Mame taky zvyk, ktorý on rešpektuje a myslím, že hodina denne mu nejak veľmi neublíži. Ja zatiaľ všetko pospratujem, potom sa už znova hráme spolu a venujem sa im. Večer keď zaspia, pustím hudbu do slúchadiel, tancujem si, spievam a upratujem si, chystám varenie na zajtra, skladám prádlo pri telke atď atď...ale pre mňa je to relax. Pre mňa je toto ten čas na seba. Okrem toho 1-2x týždenne stráži deti na 2 hodiny manžel sám a ja si idem zaplávať. Nemáš niekoho, kto by ti ich aspon na 2 hodinky týždenne postrazil? Veľmi to pomáha

betulinka1
30. máj 2022

Skus upratovacku raz do tyzdna. Pomaha to fyzicky aj psychicky 😉. Prides z prechádzky alebo od mami a mas cisto .

travelllerka
31. máj 2022

Po 3 rokoch už nejak tu špinu vidím menej 🙂 mam výpomoc k deťom a do domacnosti, plus staršia chodila na par dni do škôlky, teraz už aj mladšia začína a stále sa nestíha všetko. Ale ja mam aj záhradu, v tej sa prioritne vrtam, lebo to je ako ďalšie dieťa 🙂 inak co som zistila, čo mi funguje veľmi dobre na psychiku pri takomto fungovaní je, že musí byť aspon ako tak všetko hotové predtým ako idú deti spať. Takže pošlem deti kupat sa s mužom, rýchlo naložím všetko do umývačku, poutieram linku, stôl, podkladom veci. Potom keď muž deti okupe, ide s nimi do izby, ja si zatiaľ hodím sprchu a je všetko hotové , už sa len k nim pripojím a keď zaspia je fajront.

basska_b
31. máj 2022

To sa neda, mat tip top upratane pri dvoch malych detoch. A uz vobec nie mat kazdy den upratane. Ja mam velky dom, upratujem tak raz za tyzden (roboticky vysavac na zem). Priebezne odnasam veci na miesto... Kuchynu kazdy den. Ostatne veci, len ked uz to hori. Mam deti 4 a 2 roky, nie su v skolke. Mam tricko Bordel v bytě, šťastné dítě. Ked budes na dochodku, co budes lutovat, ze si s detmi nebola na vylete, ze ste si nebudovali lepsi vztah, alebo ze neboli poutierane policky ?

lenkakravcova
31. máj 2022

Kúp si robotický vysávač. Mne to dosť pomohlo. 🙂

elizabet173
31. máj 2022

pri 2 a 3 ročnom sa nedá mať top poriadok, ani by ma to až tak netrápilo, užívala by som si to, o rok budú možno v škôlke, budú aj starší, poriadok bude lepší, o desať rokov už budú pomáhať a o 15 môžeš lietať s mopom a handrou a ofukovať celé dni a so smútkom spomínať na zacapkané zrkadlá a balkónové dvere od detských ručičiek. Problémom nie sú deti, ale že chlap nevie udržať poriadok, to by som s ním prebrala a keď nevie udržať poriadok, keď príde z práce, daj mu na dve hodiny deti, ty hodinku upratuj a hodinku máš pre seba.

autor
31. máj 2022

@basska_b deťom sa venujem maximum. Všetko robím s nimi , hrám sa s nimi. Čiže určite to ,ze som s nimi trávila malo času ľutovať nebudem na dôchodku. V mojom prípade skôr bordel 😀 na upratovanie nemám čas. Na deti mam 24/7

basska_b
31. máj 2022

Tak to mas potom uplne spravne nastavene priority 😃 a na bordel treba nejako muza zapojit, minimalne tak, ze deti vezme na hodinku-dve von a ty narychlo popraces aspon sobotu doobeda (verim, ze to leze na nervy)

athom
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
31. máj 2022

@basska_b on s nimi sám nechce chodiť. Vie, že je to náročné s nimi, keď sme dvaja. To nie keď by musel sám. A upratať mi neuprace. Je to ženská povinnosť.

basska_b
31. máj 2022

Tak to je smutne... a minimalne starsiu ti nezoberie von? V mojom okoli maminy, co maju dve-tri deti, tam sa dost zapaja aj otecko. Az im niekedy zavidim, lebo mne muz az tolko nepomaha (pomaha nakup, nejake to lahke upratovanie ci pranie a muzske prace okolo domu. Vie aj deti chvilu postrazit, ale zeby to bolo nieco, co robi vela a rad, to nie). Inak ja som sa na surovku zapisala na fitness skupinovy kurz a oznamila som to v den, ked sa konal prvy kurz 😁 lebo som vedela, ze inak sa z domu nedostanem. Deti nie su nadsene, ale hodinu tyzdenne vydrzia. A strazi vacsiniu moja mama

janickacrazy
1. jún 2022

No za mňa vôbec nemusíš sa deťom venovať non-stop. Veď ich nechaj v izbe s hračkami, nech sa pohraju aj sami spolu. Ty zatiaľ normálne navar, uprac, daj si kávu. Musíš si urobiť čas na seba sama. A že manžel nechce sám ísť s nimi von? Tak ich nechaj doma a chod von ty sama, aby si si oddýchla.