Ako vysvetliť 4-ročnému dieťaťu, že otec ho má rád?

21. feb 2023

Idem si po radu lebo zjavne niekde robím chybu ja. Priateľ je taky ten typ co potrebuje stále niekam chodiť. Zo 7 dní v týždni je v podstate cely večer doma možno 2 krát, spravidla tie ostatne dni chodí cvičiť alebo na pivo s kamarátmi na 2 hodiny. Robí na 2 zmeny kedy sa jeden týždeň vracia domov okolo 4 a druhy okolo 7 večer. Mali sme to tak od kedy sme spolu teda mala prišla na svet s tým ze už sme takto fungovali niekoľko rokov. Problém nastal posledného pol roka kedy sa mala začína pýtať kde ide, kedy sa vráti a kde bol. To bolo tiež ok. Ja sa to nikdy nepýtam lebo vždy viem kam ide. Ale posledne mesiace začína mať divne reči ze ju ocko nemá rád lebo je stále s kamarátmi, že ma radšej pivo ako ju, casto sa už stáva sa ze keď odíde o pol hodiny sa spýta kde je ocko ja jej poviem ze sa to pýtala zopakujem jej kam išiel je chvíľu smutná a potom už ok. Najviac sa ma dotklo keď odišiel a ona sa rozplakala. 😪 Malej keď je smutná vždy poviem ze ocko ju ľúbi, ma ťažkú prácu tak potrebuje si urobiť voľno, nikdy partnera pred malou nezhodim ani o ňom nehovorím v negatívnom zmysle. Ale včera keď išiel preč z ničoho nič mi povedala ze ocko ju neznasa a pomaly sa rozplakala, keď som sa jej spýtala prečo tak ze je stále preč. Baby ja už som zufala akokoľvek sa malej snažím vysvetliť ze ocko ju má rád, je rád s nou stále musím riešiť ze je z toho smutná. Bolo to aj predtým ale nie z tak ako teraz ze je to už stále keď odíde. Priateľa nezmením on je taky vždy bol a keď som ho poprosila aby troska brzdil tak to nepadlo na úrodnú podu ma proste v hlave ze to ma zo mňa 🤗 ako jej môžem pomôcť aby to tak nebrala?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liljana
21. feb 2023

Ked nechce menit svoje chodenie mimo, nech aspon travi cas s dietatom doma co najviac.

ropucha6
21. feb 2023

Je to smutne, kedy je potom s tym dietatom? Nemoze ist, ked zaspi?

anjelicek26
21. feb 2023

Tak dcera asi pochopila, ze to takto bohuzial je a vychadza to pre nu takto...treba akceptovat jej emocie, len ich treba smerovat smer priatel, ty jej to nemas co vysvetlvoat, ale on... On ma moznosti vyclenit si na nu 1-2 dni v tyzdni, kde vecer - pravidelne - pojdu niekam oni dvaja, spravia nieco oni dvaja a proste ona bude jeho TERMIN v tyzdennom rozpise...ich dolezity den... je to riesenie, ktore jeho "volnost" inak obmedzovat nebude... kamosom povie, ze utorky chalani nepojde, beriem dceru vecer este na plavaren...

0silvia0
21. feb 2023

Jednoznacne treba povedat priatelovi, aby zaradil do relaxacneho programu aspom 2x tyzdenne aj svoju dceru, so 4rocnou sa toho da uz vela podniknut.
Ale adminom tejto stranky by som poradila, aby nemenili bez poriadneho precitania nazvy diskusii. Zo 4rocneho dietata urobili stvrte!!!! Idem nahlasit🤕

denden77
21. feb 2023

co takto radsej vysvetlit ockovi, ze by mohol dake to pivo a cvicenie vymenit za cas straveny s dcerou?

marianarem
21. feb 2023

No mala ma v podstate pravdu. "Nema rad" je asi silne slovo, ale ze sa o nu a o vas ktovieako nezaujima, to je zial pravda. Dokonca po dohovore sa ani nezamysli, ci by s nou nemohol byt viac a hodi to na teba. Podla mna nie je velka sanca, ze ju presvedcis. Casom sa s tym mozno zmieri tak ako ty.

basska_b
21. feb 2023

To nevies ale ty zlepsit, zial, to musi on riesit... neda sa vybudovat vztah medzi dvoma ludmi ako treti - mediator... musia oni obaja chciet. Musis muzovi povedat, nech venuje dcere kvalitny cas a potom samozrejme moze aj vyrazit za kamosmi a ona to pochopi...

veronicka88
21. feb 2023

Ja rozumiem že si tak naučená a si s tým ok. Ale dcérka asi bude povahovo a citovo inde a inak nastavená...jej to proste vadí ,d človek ktorého má rada sa ňou netravi čas..poprosila by som priateľa nech sa s ňou porozpráva iba a len on,ale nech ju aj POCUVA čo mala hovorí a nech s pani dvaja dohodnú na komrppmise (1-2 krát v týždni spoločne poobedie nikoho nezabije a túžia si vzťah). Myslím že priateľ je dospelý,dieťa je aj jeho. Mne prišlo tak úzko už len z toho čo píšeš že by mi puklo srdce.

uglybetty1234
21. feb 2023

Nerozumiem preco to riesis ty! Ma to riesit on! A z mojho pohladu by by to malo byt naopak, ze von by mal byt 2x do tyzdna, inak s Vami doma. Aj to sa mi zda casto. Ty mas tiez priestor na svoje konicky a posedenia v takomto rozsahu?
Tvoj partner je strasny sebec!

anjelicek26
21. feb 2023

@uglybetty1234 inak toto ma tiez napadlo...pan si zije ako keby bol slobodny, ziadne zavazky, ziadne problemy, odpracuje si v praci, doma posexuje, naje sa a ide zas het, zena sa mu stara o domacnost, dieta a on si ide po svojom... takto by to ale v rodinach fungovat nemalo :( A je jedno, ze to tak bolo vo vztahu aj roky pred tym - pri detoch sa priority jednoducho menia.

lucka_ke
21. feb 2023

oni dvaja si musia nastaviť večery - nech jej najskôr prečíta rozprávku a ide až potom, alebo nech jej venuje popoludnie v sobotu/nedeľu kedy budú len oni dvaja... mne to tiež pripadá, že mu na nej nezáleží a ide si ako slobodný

kofa77
21. feb 2023

co chces vysvetlovat? skutky, nie reci treba.
ved to je uplne nefunkcny model, sorry jako

loginexistuje
21. feb 2023

s malou by som napisala list ockovi a tam mu navrhla zeby mohol aspon jeden den v tyzdni chodit s nou niekam stanovte termin
ak na to pritel nezareaguje pozitivne a chces s nin dalej ostat tak zober malu pravidelne von ty jkazdy tyzden a panko nech sa stara sam o seba

mala si casom zvykne ze ma otca de..la

lucia147852
21. feb 2023

Ale veď to dieťa má vo svojej podstate pravdu. Keby vás obe miluje, tak neni preč 5 dní zo 7. Kedy je s tebou? Kedy je s dieťaťom? Kedy máš čas na seba ty? Hmmm nikdy....Panko splodil,má doma fullservis a tam to pre neho končí. Majte má radi. Buď partner zmení životný štýl, alebo s dieťaťom vzťah nevybuduje. Rodičovstvo je fest drina a nie, že dieťa miluj ma, lebo som dal spermiu ale ja preto nič nespravím. Ja sa čudujem, že mu to roky tolerujes ty a ešte máš s ním aj dieťa.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kofa77
21. feb 2023

inak stvrtemu dietatu? a tie tri su s tym OK?

lucka_ke
21. feb 2023

mňa prekvapuje, že dieťa to chápe najlepšie a rodičia sú z toho mimo...

ivangeline
21. feb 2023

Venovat cas.

babulkomale
21. feb 2023

Zapni nenapadne nahravanie najlepsie video ked bude smutna a pytaj sa malej neutralne otazky ohladne toho a potom mu to pusti. Ked s nim toto nepohne, tak uz nic. Moj muz ma narocnu pracu, potrebuje sport aj cas pre seba ako protivahu, ale nedava to nad deti.

babulkomale
21. feb 2023

@kofa77 zmeneny nazov diskusie vraj, zo stvorrocneho dietata urobili admini stvrte, pise sa vyssie 🤦

@autorka to sa nevysvetluje, to by malo dieta citit kto ho ma rad a venuje mu cas a pozornost. Tu bohuzial zlyhava pan otec na celej ciare.

lenka2710
21. feb 2023

No určite si to treba vyriesit hlavne s priateľom, nieje mu ani troska ľúto keď odchádza, že mala chce byt s nim a on proste zabuchne dvere??
Môj muž každý deň chodí medzi 18-19 z prace domov, každý boží deň a ešte v sobotu pomáhať bratrancovi na chalupu! Asi dva týždne dozadu v piatok prišiel skôr a deti sa chceli ísť smykat, nechcelo sa mu, tak povedal, že zajtra sa budú smykat celý deň! Staršia samozrejme ofucana, že kedy keď zas ide preč a proste nešiel, ostal doma! A to každý večer trávi s nimi, možno trikrát do roka ze vybehne na pivo, korčule, bicykel a to väčšinou berie ešte staršiu so sebou!
Keď to čítam, normálne mi je malej ľúto, že si myslí, že ju nemá rad a ze mu je prednejšie všetko ostatné a nie ona 😢

0silvia0
21. feb 2023

Pan priatel si ani neuvedomuje, ake vzorce spravania jej vstepuje tymto spravanim. Ona ma byt ockova milovana princezna. Miesto toho ma pocity, ze nie je pre otca dost dobra a ze ju nelubi. Raz bude mozno dokazovat nevhodne inemu muzovi ze je pre neho dost dobra a pojde az za hranice...

dzulli1980
21. feb 2023

Tá malá má pravdu ... nie dieťaťu treba vysvetliť, s partnerom sa treba porozprávať ... nič v zlom, no on už nie je slobodný mládenec, má rodinu, má dieťa ... tam treba tie priority kus poprehadzovať ... ale on očividne nemá záujem ... a mňa udivuje, že to takto toleruješ ... tá malá si takýto vzorec rodiny ponesie celý život ... ako ísť do fitka, na pivo s kamarátmi OK, s tým problém nemám, no na úkor rodiny určite nie.

katkine_terapie
21. feb 2023

Autorka: V prvom rade nehovor dietatu, ze ocko ju lubi, ked ona to tak neciti (mozno z dovodu odchodov, mozno z niecoho ineho). Spochybnujes tym jej pocity, vyvolavas v nej dojem, ze to co citi nie je prevda resp. nema to tak citit, lebo maminka (najdolezitejsia autorita v jej zivote) hovori, ze to tak nie je. Do buducna v nej tymto pestujes, ze jej pocity nie su pravdive, dolezite, ma to citit inak, tak ako mama, oco, sefka, partner... A s tym suvisi nasledne neschopnost rozhodovat sa sama za seba, pytat si povolenie na rozne kroky v zivote, lebo nebude doverovat sama sebe, tomu co citi, co chce, co potrebuje.
A co mas spravit? Porozpravat sa s muzom, ze ak uz potrebuje odchadzat, aby odisiel az ked dieta spi (na pivo) resp. aby sa porozpraval s dietatom on a nasli kompromis ok teraz idem tam a tam, ale vo stvrtok si spravime spolocny program a pojdeme do kina, na ihrisko... cokolvek co ma dcerka rada. Dieta treba presvedcit skutkami, nie recami.

fiafia
21. feb 2023

Tebe vôbec tento jeho spôsob života neprekáža? Si spokojná vo vzťahu viac sama? Pre dieťa je toto krásny vzor. Nech to dcérke vysvetľuje priateľ.

kitycat
21. feb 2023

Jeho kamarati su slobodni a bezdetni?

Moj je tiez na sporte 4-5 vecerov, ale viem, ze jeden budeme travit spolocne snad aj s jeho kamaratmi a ich rodinami. Mame deti v rovnakom veku rozpatia par mesiacov.

sundew
21. feb 2023

Ked dieta chápe situácie lepsie alo matka….🙈

tanyan
21. feb 2023

Sú to dosť silné vyjadrenia na 4-ročné dieťa. Nepočula to od babky alebo niekoho iného blízkeho?
Ak to má naozaj iba zo svojej hlavy, tak to priateľ už bohužiaľ prepískol a zničil si vzťah s vlastným dieťaťom.
O láske nemožno presvedčiť slovami, lásku musí človek prežívať (a toto dieťa lásku svojho otca necíti).

crazy_cat_lady
21. feb 2023

no to je smutne.. ze to takto mala vidi/citi. pokial rozhovor s partnerom nepomohol, nie je nacase vazny rozhovor a ak nepomoze, vztah ukoncit? aj ty, aj dieta si zasluzite niekoho, kto Vas bude lubit a kto bude s Vami chciet travit cas a nebude uprednostnovat svoje zaluby/kamaratov.. nehovorim, ze netreba aj to, to urcite ano, ale v zdravej miere a aby to nebolo na ukor casu straveneho s rodinou 🙂