Ako ste sa pomestili s tromi deťmi?

18. okt 2022

Mame klasický byt , trošku väčší.. no 3 izbak.
Auto ani male ani veľké ,5miestne. Túžim este po jednom dieťati, teraz mame 4r,1,5r.. lenže neviem,ci by sme sa pomestili? Je naozaj nutnosť kupovať nive auto a riešiť hned nové bývanie? Pri 5clennej rodine?

cecilia29
18. okt 2022

Auto mame 5 mieste. Jedni dieta je v sedacke v predu a 2 v zadu. Kvoli dlhym trasam za rodinou chceme kupit vacsie. Inak by som to neriesila. A 3 izbak staci ak je jedna vacsia izba tiez podla mna.

layla123321
18. okt 2022

Byt stačí, aj keď ako budú deti rásť, zrejme bude málo, hlavne ak sú dievča - chlapec, časom chce každý súkromie. Alebo obetujete obývačku. Auto záleží, či budete niekam chodiť všetci naraz, teda či sa vzadu zmestia 3 autosedačky.

ciusinka
18. okt 2022

No takto ti poviem, zavisi to podla mna len od konkretneho cloveka a jeho vnutorneho nastavenia, ale ja osobne by som teda nikdy v zivote nemala v 3-izbaku 3 deti.. Znami tak mali - 2 deti s dvojrocnym vekovym rozdielom (chlapec a dievca) mali jednu izbu, potom asi o 10 rokov neskor si urobili dalsie dieta, to malo druhu izbu a rodicia spavali v obyvacke na vyklapacej posteli..Sukromie tam okrem toho najmladsieho dietata nemal nikto, ja osobne by som takto zit nechcela..A dat 3 deti do jednej izby, tak to uz si absolutne neviem predstavit, pre mna by bolo podstatne, aby aj tie deti boli spokojne, co mozno budu kym budu uplne male, ale vekom prichadza u kazdeho potreba/prianie mat nejake to svoje sukromie..Takze ja osobne som v tomto prakticka a riadim sa rozumom a nie srdcom..Auto by bol mensi problem, ale treba mysliet na to, aby sa do neho zmestili 3 sedacky a otazne je aj aky ma kufor, ci by ste sa tam zmestili keby ste chceli ist co len na vikend prec..

a_alexandra_a
18. okt 2022

Tak ak ti dvojročné dieťa vydrží v spoločnej izbe so starším bez toho, že by sa navzájom budili a vy budete mať v spálni bábätko, tak do istého času sa to dá zvládnuť. Ale neviem si predstaviť keď budú väčšie, najstaršie bude chodiť do školy, bude potrebovať kľud na učenie a v rovnakej izbe budú s ním dvaja škôlkari.
Ja by som riešila aj pohodlie tých detí a nie len, že ja chcem ďalšie, veď nejako sa natlačíme do bytu všetci. Ale je to o ľuďoch...

yanni
18. okt 2022

Auto staci aj 5miestne ale ak chcete cestovat vsetci 5ti spolu, tak musis byt minimalnte take, ktore ma vzadu 3 plnohodnotne sedadla. Deti vpredu netransportujem a skus sediet 800 km vzadu medzi dvomi detskymi sedackami na polovicnom sedadle. Plus potrebujes aj batozinovy priestor.
Co sa nytu tyka. Jasne, aj tri deti v jednej izbe vychovas. Budes musiet ak nemas inu moznost. Ak to ale mozes ovplyvnit, nerobila by som to. My mame 5 deti, kazde ma svoju işbu. Aj deti (traja starsich chlapsi pubertaci, najstarsi uz takmer dospely) potrebuju trochu sukromie. 2 najmladsie, dievcata, tie absolutne nemozem dat do jednej izby aj ked este stale chodia spat v tu ostu chodinu (7 a takmer 4 roky). Starsia nezaspi bez maleho svetielka, mladsia nezaspi pri svetle, ta potrebuje zase uplnu tmul Chalani, keb boli mensi, sme skusili a neslo to, navzajom sa budili. My sme postavili dom ked mali chalani 5, 7, 9 rokov a 4vtre bolo na ceste.

autor
18. okt 2022

Aby som.to upresnila.. samozrejme o par rokov ked.pojdem aj ja..do práce a deti vyrastú, určite budeme riešiť dom.. len teraz aktuálne nie určite aspon 5r nie.. samozrejme žeby som nechcela aby pubertiaci mali spoločnú izbu do dospelosti preboha 😀 takže akože nemame v pláne takto žiť stále,len aktuálne by to bolo náročné, riešiť dom a Auto.. chcela som vedieť ,ci sa da s malými deťmi v Pohode pomestit.

Na dlhé cesty nechodíme moc, iba málokedy,ale to by muz vybavil fimemne..

tianna
18. okt 2022

Sme piati, byt 3-izbovy, 60m2, auto klasické 5 miestne 🙂 akurát máme veľký rozdiel, teda sedačky stačia 2. Časom možno ešte bude 4. bábätko, sťahovku však neplánujeme. Len auto by sa už samozrejme riešiť muselo.

fliacik
18. okt 2022

Ahoj, pokiaľ ide o auto, asi záleží, ako často a na aké vzdialenosti cestujete. Ak sa pohybuješ max. k lekárovi a do obchodu, tak nie je problém. Mám tri deti a mamku na opačnej strane Slovenska. Plus veľa chodíme s deťmi po výletoch. V starom aute to bolo o hubu, vzadu dve sedačky a ja medzi nimi na pol zadku, nepohodlne vytočená. Cesty do polhodinky som zvládala, dlhšie už boli utrpenie, tak sme auto vymenili za väčšie a teraz je to fajn. Prvý rok sme ale mali malé, štvormiestne a prežili sme. Pokiaľ ide o veľkosť bytu, kým sú deti malé, je to v pohode. Do troch rokov môže byť krpček s Vami v spálni a dve staršie detičky sú v izbe spolu radi. Neskôr už príde obdobie, že budete musieť zvážiť zmenu. Mám deti vo veku 9, 7 a 1 a hoci dve staršie boli prvých 5,5 roka v izbe spolu, prišlo obdobie, že staršie = dcéra už chcela mať dievčenskú izbu a svoj priestor, lebo má iný biorytmus ako mladší syn a rušili sa navzájom. A toto najmenšie v izbe nechce ani jeden, lebo im robí neporiadok a všetko berie do rúk, teda občas čosi aj zničí. Naozaj si neviem predstaviť, aby boli všetci traja v jednej panelákovej izbe.

ivangeline
18. okt 2022

Pri 4 detoch je podla mna 7m auto nutnost. My sme kupovali uz pri 3 detoch a inac v byte...ak si to prisposobite,da sa to zvladnut...co by nie. My vsak uvazujeme o dome,ked podrastu..V puberte by sa urcite tlacili.. :/ Jedine,ze by ste im prenechali najvacsiu izbu,kt zvycajne je obyvacka.

a_alexandra_a
18. okt 2022

@tianna 4 deti v 3 izbovom byte? Nechýbalo by vám súkromie? - vám rodičom, aj deťom?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tianna
18. okt 2022

@a_alexandra_a nie, my s mužom jedna izba plus 2 detské, ešte máme halu 🙂

guiseppinka
18. okt 2022

Asi budem divna, ale my sme mali 3i, boli sme 3 dievcata. Najmladsia spala v spalni, neskor dosla do detskej... Ked sa nieco trebalo ucit, ze trebalo ticho, tak sa slo bud do spalne alebo kuchyne. Ved aj tak kym su decka mensie, tak s prvakom druhakom sa neucis cele dni a kym sa mu bude treba ucit viac, tak aj ti najmensi budu vacsi... Co sa tyka auta, tak zalezi ake mate auto... My mame alteu a zafiru, ak ideme vsetci, tak zafirou alebo 2 deti vzadu a 1 vpredu v altei (to je ale len druhe auto do mesta). Vajco bolo vpredu vzdy a ja vzadu alebo som soferovala...

tianna
18. okt 2022

@a_alexandra_a inak kedysi sa tak bežne bývalo, aj s viacerými deťmi. To len dnes každý potrebuje 16m2 pre každé dieťa 😁

majonezka
18. okt 2022

ja som vyrastla s dvoma staršími surodencami (chalanmi) v trojizbovom panelakovom byte a čuduj sa svete, som tu. Susedia nad nami mali 6 deti - prežili to. nikto nemá žiadnu traumu.

autor
18. okt 2022

Ďakujem baby za vaše skúsenosti, začína mi padať kameň zo srdca,ked čítam ze sa to dá.. ♥️ casom by sme šli do väčšieho, ide mi len o aktuálne roky dokým su deti malé..

a_alexandra_a
18. okt 2022

@tianna spálňa a dve detské.. a obyvačku nemáte?
Ja nehovorím, že každý potrebuje pre každé dieťa 16m2 ale 6 ľudí na 60m2 si neviem predstaviť, budete o seba zakopávať a aj tí pubertiaci potrebujú trošku súkromia...

martaniana
18. okt 2022

ahoj, jasné že sa pomestíte, auto stačí 5miestne, byt tiež, my bývame v bytovej jednotke v dome v troch izbách s troma deťmi a je to úplne postačujúce, už nepoviem mať viac detí ale pre tri deti úplne akurát. A ešte máme chlpatého psa doma 😀

yanni
18. okt 2022

@majonezka Jane, ze sa to da.Ale za aku cenu. Ja som mala spoluziacku na ZS, bola z 8smich deti a byvali v 4izbovom byte. Boli to prakticky nasi susedia. Same poschodove postele a ziadne sukromie. Boli to dobre deti, dobre vychovane ale kamoska aj teraz povie, ze nebolo zle ale toto pre svoje deti nechce. A tak je. Jej deti uz tak zit nemusia.

martaniana
18. okt 2022

@yanni ale autorka nevraví že chce osem detí, ale tri to je pekný rozdiel predsa.

h2
18. okt 2022

Ak máte väčšiu obývačku a dispozícia bytu to dovoľuje, dajte si kuchynskú linku do obývačky. Z bývalej kuchyne môže byť ďalšia izba. Videla som podobnú prerábku bytu z dvojizbového na trojizbový, bolo to super.

tianna
18. okt 2022

@a_alexandra_a zatiaľ máme ale aj tak ju používame skôr ako detskú izbu, nechýbala by nám teda vôbec obývačka 🙂 vieš čo ono to je veľmi individuálne.. mala som spolužiačku čo boli dokonca v 2 izbaku 6 a bola s tým v pohode. Ak bude náhodou 4. dieťa isto to bude ok ak nie tak je to úplne v pohode, teda reagovala som na autorku že 3. kľudne 🙂

yanni
18. okt 2022

@a_alexandra_a My mame 5 deti a nevim si to predstavit. Mame takmer 300 m2 obytnej plochy a ano, kazde dieta ma tych 16 m2 (+/-). A je to takto super. Dvaja najstarsi su uz takmer dospeli, musisa sa aj viac ucit a ked zavru dvere na svojich izbach, znamena to, ze chcu mat pokoj. A mala 3 rocna im tam nelieta, lebo chce to a hento a taku hracku a onaku. Ma svoju izbu a moze sa tam hrat a velkacov nerusi.

a_alexandra_a
18. okt 2022

@tianna a návšteva keby prišla tak kde ich usadíš? Do kuchyne?
Ale podľa toho čo tu čítam, tak ľudia žijú naozaj rôzne.

yanni
18. okt 2022

@martaniana Ja reagujem na tu, com ma/chce mat 6 deti na 60m2. A aj tri je na 60m2 vela halve ak su tam take vekove rozdiely ako autorka pise. Najstarsie ma 4 a dalsie chcu tak o 5 rokov. Takze 9 a babätko, ok, to sa este da. Ked to babätko bude mat 3 a najstarsie 12, to uz je ine kafe. Zazila som lockdown s 1-2 rocnym plus ti ostatni. Ucenie, varenie, zitie, hranie....Keby nemali kazdy svoj priestor, tak by to bol iny masakrę. Tak isto prazdniny. Som rada, ze mame velky dom a zahradu.

galganka
18. okt 2022

Auto väčšie, a z bytu do domu. Fungovali sme v trojizbáku 5-ti skoro 2 roky, stačilo. Aj do auta sa zmestíne do klasického, 5-miestneho, ale o komforte sa už dá diskutovať. Takže odpoveď je, dá sa to, záleží to len od vás. My sme sa rozhodli netlačiť.

majonezka
18. okt 2022

ja mám teda 2 deti - chlapec a dievča a vekový rozdiel 5 rokov. sú spolu v jednej izbe, lebo dispozične sa ináč nedalo. Ak sa pubertáčka potrebuje učiť, syn sa učí so mnou v kuchyni. alebo ho vezmem a nejak zamestnám. samozrejme, že sú chvíle, kedy im každému vlastná izba chýba, ale myslím si, že takto sa učia aj tolerancii a vzájomnému rešpektu.... aj tak sú väčšinou stále v obývačke - keď sme doma, tam sa aj hrajú. nemajú nejak potrebu sa každý zatvárať do izby...

roja01
18. okt 2022

Ak chces riesit dom za cca 5r, tak najstarsi sa pri uceni v prvych 3-4 triedach bude trapit s vyrusovanim od skolkarov.

tianna
18. okt 2022

@a_alexandra_a nie, v hale máme posedenie 🙂 ale u nás za 8 rokov návšteva okrem mojich rodičov nebola ani raz, teda toto ma trápiť nemusí 🤣 ak príde tak len deťom a tie majú/budú mať svoje izby na to prispôsobené 🙂

yanni
18. okt 2022

@majonezka Si si ista, ze nemaju potrebu? Kedze to inak nepoznaju, nemaju na vyber, tak ziju tak, ako im to rodičia umoznili. Kazdy ma potrebu obcas byt sam, zavriet sa niekde to svojho kutika a mat cas len pre seba.