Asi sa potrebujem vyrozprávať . Všade počujem jak si treba uzit deti lebo rýchlo vyrastú a kým sú malé si zlate roztomilé …. Ľudia ja svojho syna milujem ale roztapam sa ked na neho pozriem .. ale prosím jak si to uzit . Má 2,5 roka .. pravdepodobne vzdoruje a ja som v 9 mesiaci tehotenstva vonku 38 stupňov dnu mame 30 . Dnu nevie čo zo sebou vystrája vylomeniny . Ja nevladzem už ani dýchať . Von na tu horúčavu ani toľko . Cely deň aa s nim len natahujem . Lebo nic nerobí len na priek . Hádže predmety do jedla , vsetko ho rozčuľuje , s nicim nespolupracuje som zúfalá. Tak som sa tešila na leto lebo zima zas bola kazdy mesiac choroba , tak sme sedeli dnu teraz sa von nedá ist lebo zas 38 teploty .
Nonstop musí byt na očiach aby nieco nevyviedol . Neposedí na jednom mieste . Tv nepopotera tak max na chvíľku . Ani mu nechcem nejak extra pustat ale niekedy už človek nevie čím ho zamestnať a ja už fakt nevladzem ani dýchať 😢😢😢😢 nevladzem . Kedy ho to prejde .. ten vzdor . Kedy sa sám zahrá , kedy v klude posedí viac ako 1minutu . 😢😢😢 no neviem co budeme robit keď bude malé babo 🙈😭😭😭
Pri malom vekovom rozdiele to je nie je ani tak o prežívaní, ale skôr o prežití tej materskej. Áno, je to také klišé, ze uži si deti, kým sú malé, sú ženy, ktoré sa v tom naozaj našli, ale ver tomu, ze gro ich len tak prežije a skutočne si začne život užívať, až keď sú deti väčšie, čiže už ich netreba prebaľovat, kŕmiť, obliekať, byt im skrátka v kuse za zadkom.
Ja napríklad si teraz začínam to "užívať" keď syn bude mať 4 a viem, ze aj dcéra bude čím ďalej väčšia a samostatnejsia
vôbec nespomínaš manžela - partnera... kde je? nemôže troška pomôcť aj on? deti nie sú len a len tvoje.
Teraz si už neužiješ, kym si mala jedno, mala si si ho uživať. Dve male deti, to je preživanie 🙈.
Maloktory rodic si stihne uzit deti popri vsetkych povinnostiach. Stari rodicia zvyknu hovorit, ze vnucata si uzivaju viac, vlastne deti si nestihli uzit.
Ach ako ti ja rozumiem, poradiť síce neviem ale nie si sama, tiež mám doma 2,5 ročného a som tehotná a presné poznám pocity čo opisuješ 🫂 asi musíme len vydržať
Predpokladám, že dieťa má aj otca, ktorý vie, že si v 9. mesiaci tehotenstva a nedávaš behať za malým a navyše v týchto extrémnych horúčavách. Po správnosti by sa mal teraz do starostlivosti zapájať viac ako obvykle.
7 rokov dozadu som to mala o tomto case presne ako ty. Nevladzala som dychat, bolo mi celkom fajn, ale nevedela som chodit, lebo dcera mi cvikla nejaky nerv v boku a bolo to o drzku... do toho este poslickovia pomaly kazdy den... starsia mala vtedy 2 a chodila von s muzom, ked dosiel po robote domov... uplne ta chapem. A tiez sa pozastavujem nad tym, ze uzivat si male deti... uprimne, ja som rada, ze uz su vasci a samostatni. Este sice prcek je mensi, ale uz aj ten je v pohode...
Uzivam si ich denne a kazdy den sa tesim, ze su o den starsie ;) a nechybaju mi ich prve mesiace, roky zivota, lebo som si ich naplno “uzila”.
Jedno si ale uzijes viac ako dve naraz. Ale s tym jednym je to aj nuda ako s dvoma ;)
S takýmto malým vekovým rozdielom to veru užívanie nebude.Sorry,ale to je môj názor.
Ahoj, ja mám pocit, že vo všeobecnosti je taký tlak, že si treba "užívať". Zivot, deti, dovolenku, cestovanie, víkend. Proste všetko. A keď si to neuzijes alebo nestihneš, tak je to zleee a budeš ľutovať keď deti vyrastú, keď budeš stará atd.
Ja už na seba v tomto netlačím. Niečo si užijem viac, niečo menej, dcérine obdobie do tých 4 rokov som si rozhodne neužívala a zopakovať by som si to nechcela. Ja sa napriklad tesim aj na obdobie ked vyrastie. Jasne, keď budem mať 50 možno mi to bude ľúto, ale taký je život a taká som bola ja v tej chvíli a v tom veku. Za mňa to obdobie treba len prežiť, ak si to neuzivas, tak to nemusíš siliť.
Slová užívanie si a deti nejdú dokopy. Buď si človek v tom živote niečo užije, alebo má deti, oboje spolu je nemožné. Aktuálne som na dovolenke s deťmi a od nejakého užívania to má ďaleko. Je to all inclusive pracovná cesta.
A užívať si deti je tiež len slovná hračka, eufemizmus pre naivných a neskúsených. Pri deťoch ide človek z jedného náročného obdobia do druhého. Ešte sa nespamätá z jednej hrôzy a už sú tu ďalšie. Správne by to malo byť: prežiť detstvo a pubertu svojich detí a zachovať si zdravý rozum.
@heleninamama ....ale zase nepreháňaj.Ja si pubertu nášho 13 ročného užívam.Riesime s ním bežné trápne pubertálne veci typu akné a kamoši a zároveň sa s ním vieš porozprávať aj o vážnych veciach.8 ročná je také to medzi obdobie ani nie dieťa,ani nie pubis.A zároveň oboch viem ešte stále zobrať do cirkusu a na festival.😄
Užívať sa da život s deťmi vtedy,keď vidíš,že sú samostatné a ty môžeš byť tak trošku sebecka
@doriiis Mam deti v tom veku, čo ty. Pred hodinou bol najmladší 8-ročný syn pubertálnej sestre po pukance pri bazéne. Pohádali sa, vzal jej ich a medzitým stánok s pukancami zavreli. Od zlosti mu vyliala na zem colu. On ju dokopal, ona ho vzápätí chytila a hodila do bazéna, hoci voda má dva metre a on nevie dobre plávať. Šprintovala som ho vyťahovať. A takýchto zážitkov mám denne niekoľko. A doma mám to isté - z troch sú títo dvaja sebeckí, impulzívni, údajne hypersenzitivni, berú ohľad len a len na svoje potreby, vyžadujú si permanentnú pozornosť, inak majú pocit, že sa im nikto nevenuje a aj to stále opakujú a robia si zle. Neexistuje nechať ich spolu bez dozoru v jednej miestnosti, neexistuje nemať program, režim, povinnosti.
Kde sú tie časy, keď bol môj najväčší problém revúce decko a moja nevyspatosť. Už 15 rokov neviem, čo je to kľud a to zvládnem za koňa.
@heleninamama ....tak to nečudo,že len prežívas.Bez urážky,ale toto nie je normálne.
Úplne ti rozumiem. Ja v 9. mesiaci, dcéra čerstvé 3 roky. Zle znášam tieto horúčavy, ale s dcérou som našťastie našla harmóniu. Chodím von doobeda (kým nie je veľmi teplo a kým mám ešte energiu), zdržiavame sa iba na ihrisku pri dome a ja väčšinou sedím na lavičke. Dcéra sa vyzabáva a je fajn. Keď sme doma viac dní zatvorení, to je katastrofa, preto radšej chodím von aspoň raz za deň. Keď už si potrebujem oddýchnuť, pustím jej doma rozprávku, to ju na chvíľu zamestná. Poobede už do toho pekla vonku to teraz nedávam. Ale máme kľudné aktivity na doma: pexeso, čierny Peter, kreslíme si, staviame stavebnicu, puzzle. Proste snažím sa jej venovať tak, aby som pri tom mohla sedieť a ona aby sa nenudila. A samozrejme - pomáha muž a naši. Buď ju zoberú vonku alebo sa pohrajú aj doma, za každú takúto chvíľu som vďačná. Skús niekoho poprosiť o pomoc.
Tiež sa trochu obávam toho, ako to dám s dvomi deťmi. Ale proste si vravím, že to nejak zvládneme. Prvé dni, týždne budú asi náročné, ale verím, že keď si zvykneme, bude to lepšie. Tá detská láska mi stojí za to. Držím palce, zvládneš to aj ty a neboj sa poprosiť o pomoc. 🙂
@doriiis Píšem to preto, lebo sú nielen poslušné a rozumné deti, ako máš ty, ale aj deti náročné. A moje sú také od narodenia až doteraz, hoci výchovu majú dosť prísnu a v školách/cudzí ľudia ich paradoxne chvália. Samozrejme, majú aj svetlé chvíľky, ale väčšinou je to s nimi masaker, žiadne užívanie si života. A obzvlášť, keď sú tieto dlhé prázdniny. Pred rokmi, keď sa hnevali, hádzali hračky a nespolupracovali ako syn autorky, som tiež verila, že to je len obdobie a bude lepšie. Teraz už len čakám na dospelosť a postupný odchod na internáty. A viem, že nie som jediná, občas tu zachytím diskusie o podobných potomkoch ako mám ja.
@heleninamama poznam. nie je to len obdobie, je to temperament. 😂
Ved si ho memusis uzivat kazdy den. Niekedy mozes byt unavena, nahnevana a aj zuriva 😀 neboj, pridu i lepsie dni a budes si ich uzivat
On mozno aj citi, ze bude zmena, ze peide babo.. nasmu zacal vzdor, ked mal 20 mesiacov a ja v 4.m.tehotenstva, ako aj on vymyslal, ale este tak v pohode a dal.sa usmernit... Ono je fajn mat aj pomoc rodinu, partner ci stari rodicia ak vedia pomoc, tak je to skvele, aj ta matka si oddychne a nevnima to ako, ze si neuziva. Vzdy, ked aj potom boli uz obaja trosku vacsi ( mam takmer presne 2rocny rozdiel) a boli besni, lebo neviem co.. si vravim, klud, bude horsie, budes chodit do prace vypluvnuta odtial domov a tie deti aj potom mozu mat zlu naladu... A to ma vzdy nejak upokojilo 😁.
@heleninamama nesúhlasím. Ja mám tiež 2 expertov, 9 a 5 rokov a malý práve objavil niekde slovo vagina, tak u nás ficí extrémne trápny humor 😅 ale niekedy je to až tak trapne, že sa aj sama na tej absurdite zasmejem. Dnes dom mala skvely den. Ráno ich vzala babysitterka von a keď sa vrátili hladni o 15:00, boli veľmi spokojní s obedom a koláčom, takže dobrá nálada panovala po zvyšok dňa. Potom sme nazbierali kilá černíc a všetci sme sa tešili zadarmo ovociu, akoby sme našli zlato 😂 do 15:00 som si robila vlastne veci, spokojnosť na všetkých stranách. Podľa mňa treba robiť pol dňa s deťmi, potom je život s nimi top. Treba sa vyhnúť ponorke
Napusti malemu do vane 15cm vody, šupni mu tam hračky a pol dňa nebudeš o ňom vedieť. Bodaj by nebol podrazdeny, veď sa varí rovnako ako ty.
Neboj ked bude mat 5 rokov uz bude pohoda. Vydrz. Fakt mu napustí trosku do vane, daj si tam stolicku a hraj sa s nim. Nebude sa varit. Kludne chod to tej vane aj ty s tonou hraciek. Takto to sprav parkrat za den, osviežis sa, zahráte sa.
Mile 😊 Mam 3 roky rozdiel a to, co prezivas teraz je len predpeklie. Peklo pride az potom. 😁 Drz sa, raz sa i vyspis a bude dobre.
( dnes sa proti mne deti spikli, nebolo toho, kto to urobil a obaja sa rehunali. Ja biela od zlosti 😄)
Hlavne sa nenechaj vtlacit do tohto "uzivacieho" klise. Dnes je moderne byt v pohodeee, nad vecou, vsetko zvladat, kazdy den si uzivat a podobne motivacne blaboly a clovek ma potom pocit, ze ked to tak nema, je daky iny. Mas zivot a problemy, ake riesi vacsina z nas, akurat mnohi sa boja priznat ich, aby nevyzerali ako slabosi.
Že si máš užívať deti kým sú malé, väčšinou hovorí niekto, kto to obdobie má už za sebou a ostal mu len spomienkový optimizmus. Ja pri dvoch deťoch doma s 1,5r rozdielom len prežívam od víkendu k víkendu, od rána dokedy nejdú spať a mám aspoň hodinu voľna. A mrzí ma, že som si neuzivala, kým som mala len to jedno, lebo to sa objektívne užívať dalo. Lenže vtedy človek nevedel, že mať len to jedno je vlastne pohoda 😅
O manzelovi som nepisala ani neviem prečo … manžel pomaha samozrejme berie ho von … v domácnosti vo všetkom . Niekedy keď má vypne ja len sedím a on zvláda vsetko .(obcas mam ah výčitky že je vsetko na nom ) Ale nie vždy sa to dá . Mame vela prace aj okolo domu atd atd . Ja som takmer nepoužiteľná lebo s mojim prírastkom a opuchom som pribrala 35kil kým sa postavím maly uz vybehnuty na ceste . A mame aj bazén chodí tam s nim manžel ale cely deň sa tam beda byt 🙈 a jasne mapotim ešte večerné kupanie ale nevyzerá tak ako ho opisujete že on sa clapka a ja si posedim . Anoo poclapka sa tak 10 minut potom uz len vodu vycapuje a robí potopu … za iných okolnosti ok upracem ale teraz čo pohyb to bolest vsetko ide ťažko .. zadychavam sa atd … tak ho z tamad radsej vyberám ! A dievčatá pn naozaj nevydrží na jednom mieste sedieť . Proste prídeme do izby sadnem si že sa ideme hrať vezme auto 2x ho vypustí po zemy a uteka prec … ja za nim hore dole . Naučil sa otvárať terasove dvere tak len utekaaaa🤦♀️Keď nestiahnem dobehnúť za nim .
Ale napríklad by ste neverili ako
Sa vie prepnúť a super deň . Počúva , žiadne vylomeniny ho nenapádajú , tulka sa ku mne , pekne sa hráme , je rozumy .. až nato že takýto deň pride raz za 2 tyzdne 🤦♀️
To "uzit si" deti, kym su male je taka zauzivana fraza. Nevsimaj si ju a zi si podla seba. Ak by si si mala len uzivat deti na rozne sposoby, to by si musela mat rotu pomocnic, ktore by ti robili to, co si zivot vyzaduje.
Nechapem preco by sme si to mali uzivat alebo preco by nas starostlivost o vlastne deti mala bavit. Robime co je treba. Bavit ma to mozno zacne ked budem mat po svojom boku maleho spolupracujuceho partaka s ktorym sa rozumne dohodnem a nie odporujuceho a vsetko negujuceho protivnika ktory oplyva temperamentom za troch a robi mi len napriek. To sa neda uzivat, srsly.
Takze bojuj a may the force be with you sista. 🤷♀️💪
No, prvy rok "nejako prezijes", ako vacsina a potom to uz bude lepsie, uz sa aj spolu zahraju. Kym sa nebudu natahovat a bit 🙂 to zvlaadnes.