Ako sa prispôsobiť životu s bábätkom?

19. feb 2024

Ahojte mame aktivny zivot a konecne som tehotna po 2 rokoch snazenia. Nechcem sa vzdat nasho aktivneho zivota tak vas skusene mamicky ziadam o pomoc. Ja viem ze sa nam zivot zmeni na ruby a ze sa budeme musiet prisposovat babatku a krmeniu a spankom ale sem tam pocujem strasne optimisticke mamicky ze sa netreba prisposovat babatku ale ze babatko sa prisposobi nám 😀. Ked pocujem inych rodicov ze napr nemozu sa dohodnut sa stretnut s niekym na čas lebo sa to s babom nedá tak len krutim hlavou ako je to mozne? Ze prisposobia cely zivot babu a nemaju ziadny zivot??? Alebo ze nemozu ist na nejake nove miesto lebo to ich dieta to tam nepozná? …

Prosim o rady, nechcem tak dopadnut ze mi dieta bude dirigovat zivot takymto stylom 🥰 dakujem

anjelicek26
19. feb 2024

Podla mna je to taky kompromis oboch stran... nie, s babatkom sa neda robit vsetko, ale je to docasne. Rezim je potrebny pre obe strany - dava dietatu pocit istoty a tebe "volny cas", ked vies, kedy chodite spinkat a kedy papate, proste to je taky zaklad...napriek tomu mas dost "okien", kedy je cas na kavu, vylety, kamosky, prechadzky a proste aktivny zivot... my sme sa nikdy neobmedzovali, s detmi cestujeme od narodenia, jasne prisposobujeme sa ich potrebam, ale stale sme v pohybe, spoznavame svet, chodime na vylety, o obmedzovani ani reci...

Co sa tyka time managementu, v zivote som neprisla na nejake stretko neskoro, ci s detmi ci bez, len vec organizacie... kamoska pravidelne hodinu dve neskor a ani ju to nestve, ze "normalne"... ja by som ju za to dorazila 😂 Takze je to o ludoch... Hlavne si nic neplanuj a uvidis...

katarinka89
19. feb 2024

Nuž je viac ako iste, ze život sa ti zmení. Ci chceš ci nechceš. Sama ho dobrovoľne zmenis- do akej miery bude iný, závisí na tom, ako sa zosúladite. Mať dieťa nieje len o prechádzkach a fotkách na FN, ig....je to 24hodinova starostlivosť a zodpovednosť. Keď budeš mat popri tomto ešte čas a energiu viesť nejaký emotívny život, je to ôk.

minenkak
19. feb 2024

Však uvidíš ,aké budeš mať dieťa a podľa toho sa zariadis .Možno budeš rada,že budeš doma v kľude a budeš len spať a možno ani nebudeš vedieť,čo to je problém so spánkom, trávením a dieťa nebude mať problém zaspať všade . Možno bude dieťa úžasné a ty budeš úplne na dne.Toto sa pýtať je ľahké, ale odpoveď ti ukáže každý nový deň

katarinka89
19. feb 2024

@katarinka89 nie emotívny ale aktívny

letfenixa
19. feb 2024

Závisí od dieťaťa, môj život sa prispôsobil jemu. Keď som sa snažila dieťa prispôsobiť sebe, vyvolalo to veľkú mieru nepohodlia.

autor
19. feb 2024

@katarinka89 viem ze sa mi zmení zivot snivala som o tomto velmi dlho, a tak isto ziadne fotky sa socialne siete sa konat nebudú, tá doba je pre mna uz preč 😀 ja sa nepytam na to ako mat aktivny zivot. Ja ho chcem a budem mať dufam. Ja sa pytam ako to tie mamicky robia zevraj babatko sa prisposobí im a nie oni jemu 😁😁 bud sa len tvaria alebo naozaj majú nejake tajomstvo 🙂 ako to robia

autor
19. feb 2024

@letfenixa Preco to vyvolalo nepohodlie?

autor
19. feb 2024

@anjelicek26 napisala si to pekne dakujem

letfenixa
19. feb 2024

@autorka napr som si povedala, že na prechádzke s kocikom pôjdem rýchlou chôdzou, nech trochu naberiem kondiciu. Tak vôbec nezaspal. V okamiku ako som to vzdala a prešla do kocikoveho kroku, hneď zaspal.
Kojila som plus bol na UM. Keď som sa pokúsila UM zrušiť, tak bol stále hladný a nonstop prisaty, lenže ako som sa dozvedela až o niekoľko rokov na mamografii, mám málo a veľmi malých mliečnych žliaz, takže kojeni naozaj nepostacovalo. Takže som vždy najskôr kojila, to trvalo cca 1,5 hodiny a za tým ešte UM. Skús žiť aktívne s takým rezimom.

autor
19. feb 2024

@letfenixa no samozrejme treba mat babatko ktore je bezproblemove resp nema velke problemy… a to je velke stastie

dominikamacakova
19. feb 2024

Veď na to prídeš za deväť mesiacov 🙂 Každé dieťa je iné. Môžeš sa iba modliť nech je to tvoje prispôsobivé. Inak, mňa psychologička chválila, že chodím s deťmi úplne všade aj keď sú extrémne zlé a som tam s nimi sama 😂 Takže je to o rozhodnutí. Niekto dieťa nevozí v aute lebo tam reve a niekto ho tam proste vozí aj keď reve. A záleží aj na tvojej únave. Keď sa týždeň nevyspíš, čo si vyberieš? Zakopať sa doma s dieťaťom, ktoré bude kľudné, alebo návštevu unavená s totálne urevaným dieťaťom?

petamich
19. feb 2024

och tych mamiciek, ktore deklarovali (kym ho nemali) ako sa ich zivot nezmeni a dieta sa prisposobi im bolo v mojom okoli na rozdavanie a cuduj sa svete ako na just nie 🙂 chces nechces denny rezim a tempo kusok prisposobit musis
kazdopadne my sme mali relativne bezproblemove dieta aj na cas som sa vedela dohodnut presne ale boli veci, ktore sa s nim skratka nedali a tak sme sa prisposobili faktu, ze s nasim dietatom to nepojde

kazdopadne boli dni/tyzdne, kde som sla na taky spankovy dlh, ze cokolvek ine ako starostlivost o dieta a moje biologicke potreby bolo vylucene

takze nie, nemyslim si, ze tieto zeny maju nejake tajomstvo, len maju mozno maximalne prisposobive flegmaticke dieta 😃 uvidis ako to budete mat vy a podla toho sa zariadite, kazdopadne nie, napr. moj zivot "neskoncil" tym, ze som sa stala matkou ale zmenil sa vyrazne o tom nie je pochyb

selena_luna
19. feb 2024

Urcite sa aktivne zit da, nemusis sediet doma na zadku, ale babo potrebuje svoj pevny rezim a ked ho nedodrzis, zmeni sa na maleho urevaneho a nestastneho netvora. Malo jest ale zdrzali ste sa vonku? Rev. Malo uz spat, ale nespi, lebo nie ste doma? Rev.... teda casto treba premyslat o volnych oknach, ked mozete spolocne robit veci ktore chces, ale su aj casove okna, ktore pochopis, ze je lepsie ich uplne prisposobit potrebam babatka. Kazde dieta je ine, niektore menej narocne ine viac, uvidis ake bude tvoje a aku bude mat mieru tolerancie k tvojim aktivitam.
Btw, ja som si tiez myslela pred tehotenstvom kopu veci, najlepsie je vsetko v hlave skrtnut a zacat s novou cistou hlavou.

lulu0123
19. feb 2024

Ono ide skor o tvoje nastavenie.My sme sa pri prvom dietati uplne zmagorili a vsetko sme zmenili,prisposobili.Pri dalsich 2 detoch sa to uz nedalo.Boli tu starsie deti,ktore mali ine potreby a zistili sme,ze vela veci sa da aj s babom.Hlavne s malym.Jemu je jedno ci spi niekde v kociari,v aute cestou na vylet.Vyhoda dojcenia je,ze jedlo mas stale so sebou.Vzdy najdes nejaky kludny kutik,kde nadojcis,prip.aj v aute sa da.S 3.sme uz od pol roka chodili aj bicyklovat s cyklovozikom aj lyzovat,kedy bol v kociari a striedali sme sa pri nom.Akurat ked boli deti najmensie,tj mali 3-4 mesiace,tak sme vynechali zahranicnu dovolenku a spoznavali sme Slovensko.

zuzanka.zuzu
19. feb 2024

ako staré deti majú tie ženy? lebo pri napr.9 mesačnom som vedela urobiť už veci čo som si pri 6 mesačnom myslela že už nikdy nebudem robiť 😂 detto pri ročnom dieťati vs. 9 mesačnom, atď..... ono pre slobodného bezdetneho len 3 mesiace, pre mamu je to však obrovský skok v socializacii 😉

amelia89
19. feb 2024

Ja ti poviem jednu vec a tym sa absolutne nepovysujem a o rok mi das za pravdu aj ty. Faktom je ze clovek si absolutne nedokaze predstavit ake to je mat dieta a co to vsetko obnaša kym ho realne nemá. Ja som od mala bola s mojimi neterami a uplne som si myslela ze viem ake to je - no vedela som velke 💩😂. Nemyslim to vobec v zlom ale ta realita sa ukaze az ked ho budes mat- niektore deti ti naozaj dovolia mat stale aktivny zivot a jasne je to aj o tvojom nastavení,ze proste jasne ideme. Ale ked uz 6x niekam pojdes a namiesto sedenia pri stole budes nadskakovat vonku aby dieta neplakalo tak na ten 7 si povies ze kasles na to 😅 Ale jasne ze to nemusi byt tvoj pripad ja som to uviedla len ako nejaky priklad. Ten prvy rok je trochu viac obmedzujuci- dieta ma vela spankov/prikrmy atd,potom je to lepsie aj co sa tyka aktivneho zivota aj spanku aj tak 🙂 Tajomstvo neexistuje, kazdy to ma inak.

belllinka
19. feb 2024

Nebuď naivná, ako to chceš urobiť, že sa nebudeš prispôsobovať dieťaťau, jeho kŕmeniu a spánkom? Povieš mu "ňuňu, teraz v noci neplač od hladu, ja sa chcem vyspať". Alebo "teraz budeš spať lebo my si chceme s ockom urobiť pekný večer"?. A decko povie OK? Nechápem, ako to chceš urobiť.

thoughtfulweirdo
19. feb 2024

Ja som mala bábätko, ktoré počas prvých 9 mesiacov prerevalo 10+ hodín do dňa, aj keď sme skákali po hlavách a odrážali sa ušami, myslím, že keby si moja kamoška, aj by si bola rada, že sa nesnažím stretávať 😜 teraz sa smejem, ale vtedy to bol stav, že na viac ako základné úkony kapacity nezostalo. A nie je mu nič, postupne z toho vyrástol, proste bol len akýsi extrémne dráždivý zo začiatku alebo čo. Celkovo do 2 rokov sa s ním veľmi ťažko fungovalo, problém s jedlom, so spánkom, za všetko veľa kriku, odvtedy sa to už dosť zlepšuje našťastie. A staršia dcéra napríklad takáto vôbec nebola ako bábo, bola naopak stále vysmiata a spokojná, ale absolútne nebola schopná cestovať niekam. Na cudzom mieste odmietala jedlo, spánok, bežala v móde naspeedovanej veverky a kto už niekedy mal v rukách batoľa, že hladné a unavené batoľa je extra príjemný spoločník 😜 no, tiež z toho vyrástla. Verím, že sú ľudia, čo majú prispôsobivejšie deti od malička, pri mojich ale boli prvé tri roky pohodlnejšie, keď sme sa prispôsobili my im.

diewcatqoo
19. feb 2024

Ja mam taku kamosku, ktora rodila asi pol roka po mne. Moje dieta extremny nespavec, do 2,5 roka sa budilo v noci kazdu hodinu. Ja v podstate od porodu ako vyblita, lebo to moje dieta nielenze nespalo, ale este aj vkuse plakalo. Ale ze fakt 3/4 dna preplakalo. Nikdy mi nespalo v kociku, takze nase prechadzky a vlastne akykolvek pokus o vylet bol do roka nonsens. A ta moja kamoska vysmiata - dieta kde polozila, tam bolo. Spalo od narodenia celu noc, ziadne bolesti bruska, snad ani nikdy som ho nepocula plakat.. ta nedokazala pochopit, ze si neuzivam matersku a ze nemam chut nikde chodit, ze sa prisposobujem len dietatu a moje potreby idu bokom. Az sa jej narodilo druhe, ktore bolo totalny opak toho prveho a vtedy pochopila, co to znamena, ked ma clovek narocne dieta a ci chce alebo nechce, musi sa prisposobit.
Takze nema zmysel nic dopredu planovat. Uvidis sama, ked sa dieta narodi. Moze byt ako za odmenu, spat od narodenia, neplakat a moze ti preplakat cely den a nespat noci, dni. Drzim palce, aby to dopadlo tak, ako si zelas a aby to pre teba nebol velky sok.
Btw, to moje dieta od cca 3 rokov je ako anjelik a je maximalne prisposobive, takze uz si uzivame rozne vylety a skor sa uz prisposobuje ono nam, nez my jemu.

nikiki29
19. feb 2024

My žijeme skoro rovnako ako pred dieťaťom. Ešte sa nestalo, že by sme si niečo museli úplne odpustiť. Chce to ale oveľa viac úsilia z našej strany, lepší manažment a plánovanie. Spontánne tripy sú trochu obmedzené, time manažment je niekedy náročný a áno, stáva sa, že sa neviem dohodnúť s kamoškou na presnú hodinu, pretože zákon schválnosti funguje a zrovna v ten deň spí bábo o pol hodinu dlhšie ako vždy 😅 ale vždy sme to nejako vyriešili 😊 a všetko sa hlavne mení ako dieťa rastie, niečo je jednoduchšie, niečo ťažšie. U nás napríklad cestovanie, do 2 rokov paráda, všade sme boli, nič nás neobmedzovalo, nasadli sme do auta a išli. Medzi 2-3 rokom to bola katastrofa, malý reval v aute ako najatý, 8 hodinovú cestu sme si museli natiahnuť na 12 hodín kvôli prestávkam navyše 🙈
Niektoré veci nenaplánuješ, ale treba sa o to aspoň pokúsiť… nie každý chce podriadiť život dieťaťu a zostať domasedom a to je v poriadku 👍🏻👌🏻

eternity24
19. feb 2024

Sú deti pohodové, ktorým nevadí nič. Zaspia vždy a všade, či doma v postieľke, či na túre v nosiči, či v kociari. Tiež nemajú problemy so spánkom, papanie, bolesťou bruska. Radi sa presúvajú autom, nevidím cudzie prostredie. Tak takéto deti sa prispôsobia tebe. Nič im nevadí, nemajú s ničím problem. A sú deti, ktoré sa v noci budia každú hodinku, dve, sú plačlivé. Zle papapju, možno majú reflux a plaču. Môžu mať problem s vyprázdňovanim. Su deti čo nechcú spinkat v kočíku, co nechcú spinkať v postieľke, čo nechcú spinkať vonku atd. Niektoré deti treba uspavat kolísaním aby vôbec zaspali. Niektoré sa nechcú voziť autom, preplacu celu cestu, niektoré nechcú byt v nosiči. Niektoré neznasaju iné prostredie ako domáce a keď ich niekam vezmeš, tak tam celu cez preplacu. Atd. Keď sa babo narodí uvidíš čo bude tolerovať a čo nie. Lebo, keď budeš musiet v noci vstávať každú hodinku dve alebo keď ti dieta nebude chcet spať v kočíku, alebo bude neznášať cestu autom, celu ju prekrici, tak sa s ním nikam nedostaneš. Su aj deti, ktoré napríklad vyžadujú neustálu blízkosť matky. A podľa toho v alej kondícii budeš popri starostlivosti o dieta a akú povahu/potreby budemat ono, môžeš potom organizovať svoj aktívny život. Lebo nie kazde dieta sa prispôsobiť chce. A neverím, že súdny rodič bude voziť dieta po výletoch a túrach, keď dieta nebude vedieť spať napríklad v nosiči alebo kočíku, poprípade bude celu cestu autom revat. zákonodarcov dámam vyššie, ze8 hodinovú cestu auto museli natiahnuť na 12 hodin, lebo dieta plakalo a museli robiť prestávky, tak to by som tadsej zostala doma alebo volila vylet s kratšou cestou. Pre mňa nemá zmysel sa za každú cenu niekam trepať, keď mám počúvať 8 hodin plačlivé a nespokojne dieta.

autor
19. feb 2024

@belllinka kde si prosim ta vycitala ze ked moje doeta bude chciet spat tak nebude a ked bude hladne tak ho nenakrmim? 😂😂😂

autor
19. feb 2024

Takze to zavisi teda od dietata hovorite

struhanka
19. feb 2024

Všetko závisí od dieťaťa a jeho povahy a momentálnej nálady. Naše je veľmi spoločenské. Od narodenia s ním cestujeme na chalupu, vlakom, autobusom k starým rodičom, chodím si s ním raz za čas sadnúť s kamarátkou na kávu. Chodíme aj na výlety, prejsť sa do prírody, na ihrisko, do reštaurácie, nakupovať do potravín aj do obchodov s oblečením. Nebol problém s nosičom ani s kočíkom. Keď dostane záchvat vzdoru, proste ideme preč od spúšťača. Niekedy sú to riadne nervy a chce to obrovskú dávku trpezlivosti. A tiež sa treba pripraviť na to, že všetky dovtedajšie činnosti trvajú dlhšie (obliekanie, cestovanie s prestávkami kvôli prebaleniu, kŕmenie…). Dôležité je tiež plánovanie a improvizácia.

cookie29
19. feb 2024

Ono je to vsetko o kompromisoch ale aj povahe, Tvojej aj dietata. Uprimne ver mi, nevies aku matku v sebe objavis. Pretoze narodi sa nielen dieta ale aj mama.
Starsie dieta bolo HNB (High Needs baby), aj je. Vela veci s nim je narocnych. Ked bolo malicke, casto som sa nepohla z domu, lebo nespalo alebo prerevalo cele dni. Niekedy som bola rada, ze som sa dostala na WC lebo revalo tak, ze modralo a prestavalo dychat a zrovna v tom obdobi muz pracoval daleko od domu, takze som bola casto sama. A nespalo do 3 rokov (budilo sa cca 8-10/noc) takze aj keby bola nejaka moznost, tak uprimne bola som vypluta. Napriek tomu sme chodili na vylety, cestovali a pod. Dieta dojcene, prikrm do sklicka alebo termosky a slo sa. Ale inak to bolo o drzku... ako pise @diewcatqoo a dokonca som si kladla otazku, ci som normalna, lebo kamosky ktore rodili cca v rovnakom case, tak chodili nakupovat, na kavicku, do restiky, male si zatial pospalo v kociku... pre mna utopia... dieta kocik nechcelo, len na rukach, jacalo kolko to slo a kludne priznam, ze som nevladala.

Mladsie je pohodove. Prisposobovalo sa od malicka, pretoze starsie uz chodilo do skoly, takze sme nemali na vyber. Ale proste ide o kompromis, chodili sme peso, takze rano slo dieta v pyzamku do vanicky, ani som ho nebudila... napriklad. Co sa stretnuti tyka, tiez zalezi od dietata, treba si ich naplanovat casto vzhladom ku spanku a su deti ktore su tabulkove a ine nie, ale casto sa Ti stane, ze dieta zaspi skor/neskor napriek vsetkej snahe... a ja napriklad patrim k matkam, ktore deti nebudia pokial nemusia.

sejbipi
19. feb 2024

Ako píšu baby, je to o povahe bábätka a o kompromisoch. My sme napr s našim 3 mesačným šli na chatu s partiou, všetko krásne zvládol, v podstate stále spinkal, pred nejakou túrou som ho nakojila bach do kočíka. Nám prespal cca 4hodiny- turu na popradské pleso a nas5. Dalo sa s ním všetko. Keď sme aj boli niekde s niekým mimo domu, tak som nakojila, poprípade v kočíku prebalila ak sa inde nedalo a bol spokojný. Určite sa to dá. Nehádž hneď flintu do žita. Ako si to nastavíte, tak to budete mať. Dôležité sú tie prvé týždne po pôrode, kedy si ešte na seba zvykáte, spoznávaš bábätko, vtedy má väčšina bábätiek ešte prehodený režim.

ku_uk
19. feb 2024

Sľub mi jednu vec. Tuto diskusiu si tu nechaj a o 9 mesiacov si to tu pridi prečítať. Si veci ktoré sa nedajú vysvetlit, kým nezažiješ
Ale k podstate. Mám 2 deti.(3r a 1r)My mame aktivny život, chodíme normálne kam si povieme na výlet, kúpať sa, na návštevu, stretávame sa aj s kamoskami bezdetnými atd atd.
Ale sú situácie keď kamosi vymyslia program opekacka a ty máš v hlave čo všetko musíš zobrať, aby sa to dieťa cítilo pohodlne, oleje sa, pocika sa, soadne, na všetko ako matka musíš myslieť ak ideš za aktivitou ďalej od domu a podľa mna to väčšinu mamiciek unavuje na všetko mysliet, tak radšej akciu odmietnu 😁 aspoň ja som to tak robila nejaký čas kým boli deti echt malé. Teraz starší je uolne pohodicka a mladší začína chodiť tak sa nám konečne aj širšie aktivity otvaraju 😁 ale ak budeš chcieť chodiť, tak budeš chodiť, každý ako si to zariadi, tak to aj má. Netreba sa báť, akurát na všetko treba myslieť pri tých detoch. A plus budeš či sa ti to oci alebo nie pozerať aj na pohodlie bábätka, niekde aj obyčajný vietor prekazí plány, lebo máš v hlave že dieťa môže dostať očný orievan z vetra a proste lepšie bude ostať doma ako dávať dieťa 2 týždne dokopy. Tých príkladov je nespočetne množstvo

malaopicka
19. feb 2024

Určite záleží od toho, aké budeš mat dieťa. Kamarátka má veľmi náročne dieťa, stále vyžaduje spoločnosť, neustále mrnčí, chce byť na prsníku, v noci jej viac nespí ako spí. Napriek tonu dokáže ísť aj kočíkovať aj na kavu do mesta, aj sú s mužom aktívni. Ja mám (tfuj,tfuj) veľmi dobré dieťa. Od narodenia robím všetko ako som chcela počas tehotenstva, pekne mi spí, papá, sem tam bolí bruško, ale nič hrozné, že by prerevalo celé dni, idem s nim hocikam na hocikoľko od 5.dňa po pôrode. V noci keďže sa vyspím, tak cez deň fungujem úplne normálne, len mám jeden prívesok navyše, inak sa absolútne neobmedzujem. Keby mám také dieťa ako kamoska, tak sa na to môžem vieš čo a nie chodiť kade tade. Čiže nie, nemusíš úplne prispôsobiť svoj život dieťaťu, skôr sa musíte zosúladiť, že ste už traja a trosku upravíte režim, ale všetko to bude závisieť od povahy bábätka. To si nenaplanuješ ani to nevieš dopredu odhadnúť. Tá kamarátka mala tehotenstvo a pôrod ako z rozprávky, ja tehotenstvo katastrofa a vidíš, úplne opačný výsledok 🤷🏻‍♀️

ku_uk
19. feb 2024

@malaopicka úplne môj prípad mám 2 deti. Jedno extrémne náročné a druhé “kde položíš tam nájdeš” 😁😁😁 takze zalezi od bábätka

simsalabim
19. feb 2024

Povaha dietata ti ukaze, kto sa bude prisposobovat komu 🤣 Moja starsia bola tak uvrestana a nespokojna aj na rukach, ze bolo utrpenie byt s nou von (a aj dnu 🙈). Kocik neznasala, spala minimalne a bdely stav bud vrestala alebo ju bolo treba zabavat. Raz ma vonku dokonca zastavil jeden chlap, ked som s nou uhanala domov, ze co s tak uplakanym deckom nejdem domov 🙈 Tak som mu povedala, ze ci vyzeram na to, ze sa tu s pozitkom prechadzam 🧐 Dcera mala navyse reflux, denne som prala 2 pracky pogrcanych veci, takze vsade som musela chodit s mega taskou nahradneho oblecenia pre nu, pre mna… V tom case som prisla o vela “kamaratov”. Nejaky vylet sa s nou dalo absolvovat tak v 3 rokoch. Druha dcera-pravy opak. Mala par tyzdnov, ked sme s nou isli na dovolenku.