Ahojte mamičky potrebujem poradiť. Mám doma rok a pól rocnu dcérku.
Strašne zle znášam keď napr nespí dobre v noci alebo ráno sa skoro zobudí, áno budí sa stále skoro o 6, pól roka v kuse o 5 ráno, je kojená.
Neviem ovládaš svoje emócie, keď sa zobudí skoro, alebo nechce zaspať strašne som zlá, nahnevaná kričím prečo nespí. Ja to neviem zmeniť čo mám robiť. Počas dňa vsetko super zvládam. Nekricim len pri tých jej spankoch som strašná matka 😔😔😔
Potom sa preberiem a vserko je super ale jednudcho nejaké rady, ako reagovať ako sa s rým stotožniť, napr aj keď sa v moci zobudí je hore a ja som hneď nervava zlá ako to že nespí prečo je zas hore. Ona si to nezaslúži strašne ju milujem a porom si to vycitam.
Dajte mi nejaké rady ako vedieť ovládať svoje chovanie k nej keď nerobí “to čo ja chcem”…. Pritom si uvedomujem že to je dieťa a nevie… ale v tých nervoch nie 🥺
@viestta lenže ja to mám už tak dlho odkedy tak skoro ráno vstava
Cca od pól roka
Ja som bola na to tak isto. Nebudem tu písať ak chces tak súkromnu správu ako to bolo u nás. Ale už je to ok poviem ti že mne jedine pomohlo proste čas a vyrovnať sa s tým. Postupne som sa psychicky upokojila keď to tak nejak mám napísať. 🙂 Neboj bude dobre.
Skús to prijat, nezmenís to. Predpokladám, že aj keby dáš dcérku neskôr spat, vstane chytro. Skús si ísť skôr ľahnúť, kašli na všetko. A nekrič na ňu, ona to nerobí naschvál,ani za to nemôže. Si úžasná, že ju dojcis, si super maminka!
akurát jej vyrobíš pekné traumy z ranného vstávania, vyhľadaj odbornú pomoc keď si nevieš poradiť sama
@ankare ja viem, potom Sa jej prepacim.. a plačem. No niekedy ne to o drzku
Ešte aj pracujem z domu z roboty v ktorej som bola zamestnaná ešte pred tehotenstvom takže niekedy padám na hubu.
@lucka_ke pani zlata, mám rana kedy sú úplne v poriadku, áe niekedy ma prepadnú nervy. Myslite, kvôli tomu ze občas nevladzem a som unavená potrebujem odbornú pomoc? 😂
áno, lebo kričať na maličké dieťa každé ráno, že vstalo o piatej je OK podľa teba... môj tiež vstával o pol piatej, ale nekričala som naňho za to
Nič neurobíš, chápem ťa. Mám to podobne, ale dcéra je mladšia. Boli obdobia, keď sa budila 15-20x za noc a vstávala o 4:50. Teraz už len 6-7x. Rady typu choď spať skôr sú na nič, keď sa ti dieťa budí a spánok je prerušovaný. Nepomôže to. Ja som sa prepla do módu, že som úplne ticho aj keď mám nervy, proste nepoviem nič a nadávam v hlave. 😀 Nie vždy som úspešná, ale väčšinou áno. Najhoršie na tom je, že mám vo svojom málo detí, ale aj to málo spí celú noc, max. sa zobudia 1x a ja sa pýtam samej seba, čo som komu urobila. Držím ti veľmi palce.
rozumiem ti, kto nezazije, nepochopi. moj syn vstaval 4,00-4,30 a nech isiel spat kedykolvek, vstal, ako keby zjedol budik 🙂 lenze on ani v noci nespal, cez den velmi biedne, takze to bol des. nezmenis to, cim skor sa s tym zmieris, tym lepsie pre teba aj dcerku. a zas pride nove obdobie. mne pomahalo proste vstat, urobit si kavu a este "podriemkavat", kym sa hral. krik nema vyznam, naozaj len to dieta ma z toho potom "stresy", za ktore v podstate ani nemoze.
pripadne ak mas moznost, skus cez den spat s nou alebo ak je to mozne, ze sa jej rano povenuje aspon z casu na cas partner - aspon cez vikend - a teba necha pospat, aj to moze pomoct k vacsej psychickej pohode.
@lucka_ke ale nie každý musí byt dokonalý ako ty.
Každý máme inú povahu 🙂
Ďakujem.vám ostatným dievčatám za povzbudenie ❤️ snažím as s tým pracovať a budem v tom pokračovať
Mas najmladsi nespaval 7 rokov. Ja som zacala chodit na nocne na brigady a o synatora sa v noci staral manzel. Moje telo si zvyklo a po case som jeho nespanie dokazala zvladat. Ale par krat sa mi stalo, ze som cez den zdriemla, kym on sa pri mne hral. Ked na to spatne spominam, tak dnes by som to uz nezvladla.
Ono vyhľadať odbornú pomoc nie je žiadna hanba, ani to neznamená že si zlá matka alebo chorá na hlavu... Pýtaš sa ako zvládať svoje emócie, to je niečo s čím vie psychológ naozaj pomôcť, mne pár sedení veľmi pomohlo, síce úplne iná situácia, ale netreba to brať ako niečo zlé.. Neviem na koľko je to nutné v tomto prípade, skôr by som hľadala pomoc v rodine a medzi blízkymi aby si si oddýchla
nie som dokonalá, môj syn bol nespavec od narodenia a veľa plakal, x-krát za noc vstával, cvičili sme Vojtovku, behali po doktoroch, bolo to veľmi náročné obdobie, ale dieťa za to nemôže... nájdi si pomoc buď z rodiny alebo profi opatrovateľku a nekrič na dieťa, takéto traumy sa s ním potom budú niesť celý život
Joooj no stredná dcéra sa rok a pol budila každú hodinu a pol takže prerušovaný spánok a dokopy som spala 4 hodiny neskôr sa to upravilo a budila sa o niečo menej do 3 rokov .to bolo také najhoršie obdobie . Posledná dcéra tiež boli noci všelijaké keď chlap doma zobudí len raz .bude mať 3 roky a keď je preč tak aj 3 x sem tam sa stane že tiež som nahnevaná ako čert
ja som to mala velmi podobne ako @danulicek , pomohlo len proste sa s tym zmierit.
vsetky deti sa v urcitom case takto budia, syn mal obdobie vstavania medzi 3:00 a 4;00, o 6:00 by bol pre mna uz luxus.
spravila som si kavu, syn sa hral a ja som este driemala, alebo si hackovala, alebo citala alebo pozerala telku.
a teraz som si uz po rokoch tak zvykla, ze uz ani neviem spat dlhsie ako do 6:30, obcas sa stane, ze syn (5) potiahne cez vikend do 7:00-7:30 a mam pocit ze nic potom cez den nestiham 😁😁
Skús sa na to pozerať jej pohľadom. Zobudila sa je šťastná že si pri nej, chce sa ísť s tebou hrať, skús sa s ňou tešiť. Určite to nebude zo začiatku ľahké, ale postupne sa to zlepší, uvidíš. Môj tiež tak skoro vstával, a po roku sa to zmenilo, pár mesiacov spal do 9:30 a potom sa to ustálilo okolo 7:30.
Buď šťastná, môj vstával o 4 cca do roka a pol. Brala som to ako proste jeho čas, čo ti pomôže na ňu hulákať?
Úplne ta chápem. Môj sa budil 10x za noc vim co to je. Posadil sa na posteli a vrieskal, mal nočný des. Bola som nervózna až kým som nerezignovala. Pamätám si ak sedí na posteli vrieska a ja vedľa neho ležím a pozerám do blba. Nakoniec som ale na to prišla, postila som mu znelka z rozprávky Vlacik Tomáš a on akoby sa spritomnil a upokojil. Čarovné obdobie 😁🥰. Milujem ho nadovšetko
Prestať kojiť. Môj sa tiež tak často budil kým bolo mlieko. Priadne ešte funguje, keď sa skôr zobudi, sa tvárime, že spíme, a veľakrát sa snaží aj on ešte zaspať, keď sa mu nikto nevenuje. Pripadne zaspievať pesničku, s ktorou zaspaval. Ľahol a spal dalej.
Ako to mate usporiadané v izbe? Co robíš hneď ako vstane, vstavas aj ty? Nemôžeš ju nechať tak, proste ostať ležať v posteli? Deti su väčšinou ráno v dobrej nálade, vedia sa pár minút pohrať aj samé a tým ze hneď nevyskocis z postele tak sa tak vnútorne ukludnis a zmieris s tým ze dnes opäť vstavas skoro. A na druhu stranu aj malú naučíš ze 5 hodín je fakt skoro, že keď je tma dospelý ešte spia. Teraz je malička, ale postupne ju vieš naučiť byt chvíľu ráno sama.
Ja som nočná sova, pre mňa je ranné vstavanie masaker takže ja som robila všetko pre to aby som si mohla trochu pospať.
V izbe tma, aj keď mi dieťa vstalo ja som ešte ležala, v polospanku sledovala co robí. Nachystal som jej misku piškót, pitie, hračky ktoré ju bavili.... Vedela sa mi takto pol hodinku pohrať aj sama.
Od tých 2,5 roka som jej cez víkend ráno pustila rozprávky, naliala kakao prichystané v termoske od večera a sla spat. Moja nepoznala TV celý týždeň, vôbec takže víkendové ráno si to ohromne užívala a ja tiež. V spánku.
Toľko z rad lenivej matky. Ja som sa vždy držala hesla dieťa sa musí naučiť prispôsobiť svetu, nie svet dieťaťu
Ja ťa úplne chápem. Spánok je jednoducho základná potreba a keď ju nemáš adekvátne naplnenú už taký dlhý čas, bodaj by si nemala nervy. Kým som svojho syna kojila tak mal fakt hrozný spánok, mne sa večer ani nechcelo ísť spať, keď som si predstavila, čo ma v noci čaká, že načo 😅 dospelo to do štádia, že som pri každom nočnom zobudení vrčala už ako pes dingo... Až sa na to môj muž už nemohol pozerať a jednoducho si ho zobral na niekoľko nocí k sebe a ja som spala zvlášť... Syn sa odnaucil od nočného kojenia relatívne v kľude, aj teraz sa síce budí ale ten spánok je kvalitnejší a ja som nabrala novú chuť do života 😅 ak máš ty skôr problém s tým ranným vstávaním, tak to sa dá aspoň trochu poriešiť tak že cez víkend bude vstávať s ňou muž a ty si pospíš... Môžeš sa na to tešiť celý týždeň 😂 alebo sa mi páči aj tá rada, že proste ráno ostať s ňou v posteli v pološere, len jej nachystať k tebe hračky, jedlo a ešte aspoň trochu driemať... Vždy sa niečo dá vymyslieť
Mala som to podobné s prvým dieťaťom. Nie si zlá matka, ale normálny clovek. Vieš, že odopieranie spánku sa bežne používa ako mučenie? Nedostatok spánku sa prejaví v dlhodobejšom horizonte na fyzickom zdraví a takmer okamžite na mentálnom stave. Nezvládanie emócií, nervozita a agresivita sú typické dôsledky. Hľadaj akékoľvek spôsoby ako sa vyspať- striedajte sa s mužom pri nočnom a rannom vstávaní, choď spať na obed a večer skoro, bez ohľadu na to, či je doma upratané, obmedz nočné kojenie, cez sobotu daj dieťa babke, otcovi, opatrovateľke, kým ty budeš dospávať
kričať na 1,5-ročné dieťa, pretože sa zobudí? A potom sa jej "prepáčiť"? Na tvoje "prepáčenie" sa ti také malé dieťa môže vieš čo, ani mu nerozumie. Ale kriku rozumie, desí ju. Ja som tiež veľký spachtoš a syn bol nespavý, trpela som ako zviera, ale nikdy ma nenapadlo naňho navrieskať. Veď to dieťa to nerobí naschvál! Ak nedokážeš zvládať svoju hystériu, tak fakt odborná pomoc, v záujme toho dieťaťa
Skús večer skor chodiť spať.. mám dve deti, obe vstávali o pol piatej,piatej hodine cca do roka a pol, teraz máme maximum tak do šiestej.. veľmi som trpela, lebo som bola pred deťmi zvyknutá späť do 9-00 každý deň, ale nakoniec som si zvykla. V lete a na jar už ráno o 7 chodíme von, keď všetci vstávajú, my sa vraciame z prechádzky, rána využívam na domáce práce, a mám celý deň "voľno" .. skús na Tom nájsť niečo pozitívne a bude to lepšie. A časom to možno aj prejde 🙃
@danica2711 prepáč, ale keď niekedy príde stav že nevladzem zak proste neviem krotiť dvoje emócie. Áno, viem ze dieťa si to neuvedomuje ale potrebovala som sa z toho aj ja vyrozprávať a nie ma tu zhadzovať aká som ze kričím na svoje dieťa je to ťažké pre mňa a neviem si pomôcť. Nie každý vserko zvláda 100% 🥹
Tiež mi príde cez kričať kvôli tomu na 1,5r dieťa a tiež som mala dcéru kt bola nespavcom... Večer skorej späť, pretože tym ze na ňu nakricis sa ti aj tak ne uľaví keďže máš potom výčitky a keď som nebola v práci chodila som si s nou poobede ľahnúť. A večer chodila späť s nou. A áno tiež som chodila do prace aj sa starala o domácnosť. Keď bola väčšia tak som jej pustila rozprávku a ešte polhodky zadriemala
Cez den spi s nou, vecer si bud oddychni pri filme, knihe alebo bez spat. Domacnost a vsetko ostatne pocka. A hlavne, ber to tak, ako to je, jednoducho tak mala spi, zmier sa s tym, a budes v pohode. Cim viac budes vymyslat a spekulovat, tym to bude horsie.
Treba chodit spavat skor, spankova deprivacia uz asi u teba presiahla unosnu hranicu. Moj bol tiez ranostaj, tak som chodila spat skor aby som sa do rana ako tak vyspala