Ako sa chrániť pred otehotnením počas kojenia?

andrejkavid92
25. máj 2018

Ahojte, absolútne nič som si o tomto nečítala, takže som šla rovno na vec a pýtam sa vás tu.
Ako ste sa chránili pred otehotnením počas kojenia? V Septembri sa nám má narodiť bábo a keďže už jedno dieťa máme a naň platíme nemalé výživné, nerada by som plánovala alebo riešila aj tretie. Vždy som chcela mať iba dve deti a to druhé sa narodí tento rok, takže stačí 🙂 🙂 Aj z finančných dôvodov, samozrejme chceme byť schopní sa o deti postarať a nie premýšľať či môžeme kúpiť toto alebo tamto, alebo si to nemôžeme dovoliť.
Brali ste počas kojenia HAK? Alebo to nie je bezpečné pre bábätko? Ako ste sa chránili keď nie tak? Teliesko? Kondóm bohužiaľ u nás nefunguje, odskúšali sme to, nejde to. A sterilizáciu určite nechcem, človek nikdy nevie čo sa môže stať a jedného dňa si môžeme povedať, keď deti budú veľké, že by sme ešte chceli bábo. Proste chcem mať do budúcna aspoň takú možnosť, takže hľadám spôsob ako sa chrániť pred otehotnením ktorý by bol kontrolovaný a dočasný.

Ďakujem pekne za rady a skúsenosti 🙂

marion09
25. máj 2018

@andrejkavid92 najbezpecnejsi sex je ziadny sex🤐

myjusiatko
25. máj 2018

Ziadna hormonalna antikoncepcia pri kojeni nie je ok. Prechadza do mliecka. Riesenim moze byt nehormonalne teliesko. Ale to by som si ja nedala, sposobuje trvaly zapal v tele a nie je to nic zdrave a vadi mi aj z etickych dovodov.

Dalsie moznosti su pesar, spermicidne kremy, kondom, symptotermalna metoda.

Niekto to riesi prerusovanou sulozou, ale to uz je asi moc velky risk.

myjusiatko
25. máj 2018

Pripadne este nepadla vasektomia u muza.

canerko
25. máj 2018

Ma sa Vam narodit babo v septembri a vy riesite ako neotehotniet?!mislim ze neskoro teraz ci?Ale ok,ja som nikdy nijaku antikoncepciu nepouzivala.Metoda spiatocka nikdy nesklamala.Kedze nechcete nic pouzivat tek nech partner dava pozor.

dominci
25. máj 2018

HAK cerazette môžu aj kojace matky, tormbotičky, fajčiarky.... atď. (ne)žiaduci účinok úplne vynechanie menštruacie prípadne veľmi nepravidelný cyklus. Užívala som 2,5r. dieťa kojené 9 mesiacov úplne zdravé.
Pharmatex - vaginálne čípky vkladajú sa cca 5 minút pred stykom vydržia 4 hodiny
Pharmatex - vaginálny krém aplikuje sa pred stykom pôsobím antispermicídne hneď.
Nevýhoda pharmatexu - vlhkejšie prostredie nie každému musí vyhovovať, je citlivé na mydlo-pri kontakte s mydlom aj zbytkami na koži sa rozkladá prestáva účinkovať.

pajinka91
25. máj 2018

Ako prvý ma napadol kondóm. Nepísala si prečo u vás nefungoval, možno by sa to dalo vyriešiť. Ja mám napríklad na klasický alergickú reakciu, používam kvôli tomu iba bezlatexový. Tiež sa dajú kúpiť rôzne veľkosti v prípade, že partnera škrtil, alebo mu dobre nesedel.

andrejkavid92
autor
25. máj 2018

@canerko vy ste ma asi nepochopili správne 🙂 toto bábo bolo plánované a chcené 🙂 a bude druhé v rodine, no tretie už nechceme z dôvodu že to finančne nezvládneme.

myjusiatko
25. máj 2018

@dominci aj tato antiko prechadza do mliecka.

Inak riziko HAK pri kojeni je este aj to, ze moze znizovat tvorbu mlieka a dieta moze strajkovat.

andrejkavid92
autor
25. máj 2018

@pajinka91 u nás to nefunguje lebo potom to u partnera nefunguje ako má, proste ho to nevzrušuje, ale je pravda že sme neskúšali rôzne druhy či veľkosti, mohli by sme tomu dať šancu ešte 🙂

andrejkavid92
autor
25. máj 2018

Ďakujem vám baby, ja som akože neni zásadne iba za HAK, pýtam sa práve preto lebo som chcela od vás počuť čo viete a s čím máte skúsenosti, ja si nechám poradiť samozrejme tak aby to niako na bábätko nevplývalo cez MM.

vyhuelka
25. máj 2018

@andrejkavid92 daj si vnutromaternicove teliesko a vybavené... je to na niekoľko rokov, ale ber na vedomie, že žiadna antikoncepcia nie je 100%ná 😉

myjusiatko
25. máj 2018

@andrejkavid92 a tu symptotermalnu metodu poznas? V neplodnych dnoch sa chranit nemusite a v plodnych bud barierova ochrana alebo nesexovat. Ja po porode planujem ist touto cestou. Ale chce to ist na kurz aby si ju dobre ovladala a mohla sa spolahnut. Potom ma ucinnost ako HAK.

stani.m
25. máj 2018

Mne lekár poradil Pharmatex, lebo som nechcela moje telo zbytočne zaťažovať HAK, je to už 10 rokov a som spokojná...

snehuuulienka
25. máj 2018

@stani.m čipky alebo krém ti poradil??a ako to presne používaš?....napíš😉a koľko to vychádza cenovo,jedno bal.je na koľko použití?!?...dik

stani.m
25. máj 2018

Po pôrode mi viac vyhovoval krém má aplikátor a čípky sa vkladajú je ich 10 v balení a myslím, že krém tiež tak vydrží. Ak sa dobre pamätám oboje stoja do 7€.

andrejkavid92
autor
25. máj 2018

@stani.m Tak to vychádza veľmi podobne ako HAK 🙂 keď počítame tak 2x/týždeň sex 🙂

stani.m
25. máj 2018

@andrejkavid92 neprepočítavala som to, proste som HAK odmietla

zuzka38
25. máj 2018

@andrejkavid92 vasektomia

misinka26
25. máj 2018

@andrejkavid92 Ja som brala HAK, ktorá sa užíva počas kojenia od šestonedelia až dokým som neprestala kojiť, t. j. do 20 mesiacov veku dieťaťa a potom som prešla na normálnu HAK. Poraď sa s lekárom a on ti vysvetlí pre a proti, tu ti neporadia len ti dajú zmätočné informácie...

andrejkavid92
autor
25. máj 2018

@zuzka38 práveže to nechcem riešiť sterilizáciou ani jedného z nás... človek nikdy nevie a aby sme potom neľutovali niečo čo už nezmeníme nikdy...

andrejkavid92
autor
25. máj 2018

@misinka26 stačí že sa mi dostanú vaše skúsenosti, verím že každá mama chráni svoje dieťa a nerobí a nedáva do svojho tela nič čo by mu uškodilo, takže preto som chcela vedieť čo ste vy robili 🙂 Ja už si samozrejme jednotlivé možnosti prejdem s lekárom, nerozhodnem sa iba na základe týchto komentov. 🙂

ivca88
25. máj 2018

Pozri si diapraghmu caya. Je nehormonalna. Zavadza sa pred stykom a pouziva sa spolu so spermicidnym gelom. Vraj funguje na 98% .
Ja ju mam este z cias, ked som vysadila dlho uzivanu HAK, a chceli sme pauzu pre telo od hormonov, nez otehotniem.
Fungovala na ten cas.
Ale musim podotknut ze ejakulat siel "mimo" ( snad sa chapeme 😅 ).
Asi by som to neriskovala s dokoncenim uplne.

Kondomy su dobre durex elite. Su ultra jemne a tenke. Tie jedine pouzivame. Kupujem to cez internet v megapackoch 😅

HAK nechcem, mne narobila riadne sarapaty s cyklom a nasej tete pravdepodobne sposobila trombozu a s tým súvisiace velmi vazne zdravotne problemi.
Teliesko by som si nedala z etickych dovodov. Takze to ideme riesit týmito dvomi sposobmi.

Btw. Nechápem preco sa zeny cudujete ze myslí na chceaneny styk este predom. Podla mna to je hlboko zodpovedne. Alebo by to mali riesit az ked bude neskoro ? A vyplakavat na koniku ze potrat nechce ale tretie dieta si nemozu/nechcu dovolit ?
Kiez by tak rozmyslal kazdy.
Je 21 stor. je kopec moznosti prevencie

andrejkavid92
autor
25. máj 2018

@ivca88 ďakujem za podporu 🙂 Prosím ťa ak sa môžem spýtať z akých etických dôvodov nechceš teliesko?

myjusiatko
25. máj 2018

@andrejkavid92 nehormonalne teliesko funguje na principe, ze nedovoli uhniezdit sa uz oplodnenemu vajicku. V podstate taky mikropotrat.

andrejkavid92
autor
25. máj 2018

@myjusiatko aha to som nevedela... dakujem za vysvetlenie. ☺️

uzanka16
25. máj 2018

@andrejkavid92
@myjusiatko ja som chcela velmi toto nehormonalne teliesko, ale vadila mi ta predstava ye vajicko sa oplodni a teliesko ho znici,hormonalne ja nic nemozem,pouzivali sme dlhe roky pharmatex gel alebo cipky a super,ale po 1. porode sa mi yacalo stavat ze vzdy s nim po sexe som dostala zapal mocovych ciest ☹ tak sme s nim museli skoncit,neviem co sa porobilo dlhe roky bolo to s nim ok.Tak teraz ficime len an kondomoch ci sa to manzelovi paci alebo nie ale tretie nemozme hlavne z financneho hladiska

ivca88
25. máj 2018

@andrejkavid92 ano, v skratke to funguje tak ako pise myjusiatko.
Gynekolog a porodnik nam o tom prednasal, aj ho ukazoval.
To teliesko ma take ozubene konce a tym krvazi skrabka maternicu a vytvara tam sterilny zapal.
Ty ovulaciu mozes mat/ mas. Nič tomu nebráni. Vajicko sa oplodnit taktiez moze. Len kvôli tomu teliesku nenarastie sliznica a aj keby hej, tak plod sa nemoze vyvíjať a potrati sa.
Ale nie je to na 100%. V termine mojho pôrodu mame dve maminy co su tehotne aj napriek teliesku a stale nieco take maju pri svojom babatku. To mi pride este viac desivejsie.
Sam porodnik mi vravel ze jemu sa sice len raz, ale predsa len stalo, ze "odrodil" babatko pocate napriek teliesku, a teliesko bolo v placente.

Ale taktiez moze toto teliesko robit sarapatu s krvacanim.
Je to zlozite.
Niekto tieto informácie anu nezistuje a da si to v zmysle chranit svoje telo rped hormonmi, ale niekto o tom aj vie a ignoruje to.
Ja by som celkovo cudzi predmet v tele nezniesla takto dlho. Nie to este ignorovat to, ako to funguje.
Takze kvoli tomu sa mi to nepaci.

Ta caya je fajn. Je to take zdrzovanie pred sexom, ale je to o zvyku.
A ked si sledujes cyklus a pouzivas aj gel, tak by to malo byť dobre. Mne to odporucila sama gynekologicka. Teraz je este lacnejsia, nez som kupovala ja. Ale tiez je to len jednorazova investícia , takze je to koniec koncov lacne.

ivca88
25. máj 2018

Ono neskor sa da spoliehat ajaj na svoj cyklus a jednoducho sa vyhnut plodnym dnom. Avsak po porode, pocas dojcenia je to velky risk. Tam ovulacie nemusi byt cely cas, ale naopak, kludne moze prist prave vtedy ked nechces 😅
Takze je dobre mysliet na to vopred, a ked tak si ten rok, dva takto "odbit".
A potom ist bud do hormonálnych tabletiek, naplasti, sterilizacie, alebo proste si len davat pozor ( nasi rodicia tak XY rokov fungovali a ked to uslo, tak proste sa s tym zmierili 😅🤗)

myjusiatko
25. máj 2018

@ivca88 da sa aj pri kojeni. Vsetko je popisane v prirucke od CENAPu. Vola sa kojeni a navrat plodnosti. Sledujes plodny hlien a rozne priznaky pokial nepride prva menstruacia. Ale nie kazdy na to ma cas/chut/gule. A pri kojeni sa po obnoveni cyklu da aj merat teplota a mas v podstate graf ako kazda ina nekojacia zena.

ivca88
25. máj 2018

@myjusiatko ale teplotu v grafe ovplyvnuje telesna teplota a ak vstavas v noci k babatku, tak su udaje strasne nepresne. Ja by som sa na to nespoliehala 🙈
Prezervatívy su pre mna v tomto smere bezpecna volba, apson ten prvy rok kedy by som fyzicky dalsie tehotenstvo nezvládla.
Nerada by som prišla na to ze som uz v 3-4 mesiaci a ani o tom neviem ( lebo ked nebola ani prva menstruacia, tak ani menzes nemeska, mnoho zien ani nevie ze su znovu v tom kym nepridu nevolnosti ).