Ahojte dievčatá, mám totálnu depku. Nie je to tak dávno, čo som zistila že som tehu a ostala som na rizikovom. Potom sa narodila malá. Má 4 mesiačiky a je to to najkrajšie čo mi život dal do cesty. Som doma už vyše roka a začínam byť strašne depresívna. Chýbajú mi ľudia, život, s niekym sa porozprávať a celkovo ...nebyť MK a netu tak naozaj zabudnem ako sa volám. Nemá mi kto pomôcť a tak som na malú stále sama, manžel príde neskoro z práce a vidí ju max. 1hod. a malá ide spinkať. Nedokáže pochopiť prečo som nervná, prečo sa sťažujem aby nás cez víkend niekam zobral......on je unavený a tým to pre neho haslo. Ja to chápem doteraz som stále pracovala a bola som unavená a mali sme víkendy, že sme ani nohy z domu nevitiahli, ale teraz je tu malá a aj ja sa musím vo všetkom prekonávať tak nepochopím prečo aj on nie.....ach jo chlapi. Dajte liek na depku na materskej, lebo neviem ako prežijem 3roky....... 😢 😢 😢
nie je u vás materské centrum?tam by si sa určite s mamičkami porozprávala
Mne hrozne pomaha, ze pracujem od siestich mesiacov maleho. Nastasie mam taku pracu, ze sa to da sklbit. V praci musim byt jeden a pol dna do tyzdna, zvysok robim z domu. Urcitou alternativou moze podla mna byt nejake materske centrum, teda ja som zatial neskusala, ale clovek aspon pokeca s dospelymi ludmi.
ja som to zažívala tiež, tak som si povedala dosť, začala som si plánovať výlety, vyhľadávať akcie pre deti sama, bez manžela, prestala som sa mu prosiť, lebo tiež nechápal, že ma to doma ubíja, tu na mk som si našla babu, čo býva kúsok odomňa, má rovnako starú dcérku, s ňou chodím často von, ale viem, ako ťa to ubíja, byť doma celý deň sama, nemať sa s kým porozprávať,
ja sice na materskej este nie som, no napr moja segra, ta mala na materskej vrtulu v zadku... stale bola s nejakymi mamickami na ihrisku, v sekacoch 🙂, na kavicke, na prechadzke... a nikto ti nekaze zostat doma 3 roky... a na vikend skus naplanovat nieco ty, sprav konkretny plan a prednes ho muzovi... a nie ze, podme niekam ale daj mu presnu predstavu ze kam
@tinacho Prvých 6 mesiacov je asi najhorších, potom už bude lepšie, aspon u mna to tak bolo. Nemáš nejakú kamošku, ktorá by s tebou chodila kočíkovat? My sme chodili so sestrou spolu skoro každý den vonku s kočíkmi, vždy sme sa stavili aj na kávičku, pokecali, ked boli deti vačšie tak na ihrisko, tam sme sa spoznali s dalšími mamičkami a bolo nám veselo. Alebo začni chodit s malou na plávanie, tam určite stretneš nejaké mamičky a rýchlejšie ti ujde čas. Ked sa manželovi nechce niekam íst s vami, tak chod kludne aj sama. Napr. ku starými rodičom alebo k nejakej kamoške, nedá sa? Moj muž bol v zahraničí do 2 rokov nášho malého, takže ja som bola ozaj na všetko sama. Chodievali sme za ním vždy na 2-3 mesiace, potom zase domov.
@janickacrazy Ďakujem, asi je to naozaj tak že 6mesiacoch je najťažších, malá je veľmi urevaná a fakt okrem kojenia, prebaľovania a nosenia na rukách nič iné som doteraz nepoznala, stále dúfam že sa to po pol roku zmení a nebudem tak viazaná a že sa stane zázrak a bude to všetko fungovať 😉
Najdi si nejaku kamosku s babom.navstevujte sa,chodievajte na prechadzky. Materska ti tak ujde ako voda.
@tinacho Chápem ťa, ja som doma 4 roky aj s rizik. tehotenstvom a navyše sme sa pred rokom presťahovali na miesto, kde nikoho nepoznám a nič tu nie je, len pekná príroda. Tiež som z toho mávala hroznú depku a tešila som sa, keď som mohla ísť s malým k rodičom do môjho rodného mesta na pár dní, tam som úplne ožila. Celkom iný život....Stále riešim ako tu budem fungovať bez známych, kamarátov atď.
Mne pomohlo materske centrum a kopec vyletov, ale to manzel cez vikendy chcel vypadnut... Az teraz pri troch ,ked uz chodim do prace a velku cas starostlivosti o deti zobral na seba manzel, tak chce cez vikend aj on vypnut tak, ze nikam neist, nic nerobit, nikam sa nehnat... ale pracovne dni mame nabite na 200 percent...
@tslobik no presne, ja som tiež mimo mesta, keď niekam chcem ísť len autom ak ovšem mi ho manž. nechá inak odrezaná od sveta. Kamošky všetky už robia a nik nemá také malé dieťa. K tomu mám veľmi chorých rodičoch, ktorý ešte odo mňa potrebujú pomoc, takže treba mi behať aj tam......je to všetko na ......zázrak by to spravil, ešte že je net
No ja si zatial matersku uzivam, je ale fakt, ze moja mala je ukazkove babo. Narodila sa do leta, to bolo super, prechadzky po vonku. V porodnici som spoznala super babu a s tou sa velmi kamosime, teraz to robime tak, ze jeden den v tyzdni pride ona k nam na cely den (ja zabezpecim jedlo aj postielku) a dalsi tyzden opacne.
Kym hola mala este v kociku, vzdy som si davala nejaky ciel prechadzky, napr. Kupit chleba, ist na postu... pozret kamosku, pozret kolegov z prace, alebo som si von zobrala knizku a citala. V 5 mes. Sme zacali chodit na baby plavanie, neskor sme ho vystriedali za hudobnu, kde chodime doteraz. Vsade som spoznala mamicky, vzdy pokecame. Aspon u nas v meste je takychto kruzkov kopec na vyber.
A suhlasim s tym, ze ak je moznost, tak ist raz za cas sama niekam bez dietata. Masaz, kozmeticka, cvicenie, hocico... Inak ja tiez niekedy muzovi vysvetlujem, ako poteebujem ist cez vikend niekam inam, nie zas na to iste ihrisko, kde chodim cely tyzden. Ale pokial sa tvojmu nechce ist z domu, tak ok. Nechaj mu na pol dna dieta, napr. Aj cez cast spanku a ty chod hocikam. Pre mna je relax ist hoc aj na potravinovy nakup do lidla.
Preco nejdes do nejakeho materskeho centra? ja som so syncekom chodila na baby salsu a potom na pohybove cvicenia (hopsanie na fit lopte, spievanie a tak), mozno by uz mohla aj v takomto veku...
stretnes sa s inymi mamickami, porozpravate sa, zistis, ze v tom nie si sama, deti sa zabavia, drzim palce!
@tinacho oslov mamicky vo svojom okoli,co maju podobne stare deti,pokecate o vselicom. Ja som tak oslovila susedu,ona mala dalsiu kamosku a postupne sme sa zoznamili s dalsimi maminami a teraz tu uz poznam tolko mamiciek,ze az ( a to sme sa stahovali 5dninpred mojim porodom). Ci vonku alebo v dzkom materskom centre sa da zoznamit.
A este sa to da i tak,ze budes doma len nejaky cas a vratis sa do prace. Mnohe maminy nie su doma 3roky,niektore sa vracaju na konci materskej,ine po nejakom roku ci roku a pol...a pod.
Prip.ak ti nikto nema ako pomoct, tak si zaplat dakoho na nejaku hodinu-dve a chod cvicit,na masaz.. Ale o tak sprav cez vikend. Jemu sa nechce,tak nech ostane s malou a ty chod cvicit alebo niekam-na vystavu s kamoskou..nie nadlho,ale aj ta hodinka-dve za tyzden skvele padne.
@tinacho mnohe dojcia aj pocas prechadzky,dieta v satke a ide sa.
Mladsia tiez bola placliva a bez nosica by sme asi s malym asi tiez trcali doma, 3,5m to bolo o tom a neskor zas bola zvedava,kociku prisla na chut, az ked mohla sediet,takze stale v nosici. No to som uz poznala vela mamin,co sme medzitym uz druhe dietatka mali,tak sme sa nezblaznili.🙂
A teda pri malej odisli zabrany,dojcila som na verejnosti,na ihrisku vzdy tak,aby nebolo nic vidiet..
Muz casto robieva aj cez vikendy,ale nastastie sme od urciteho casu chodievali niekam. Aspon v jeden.den.
Skuste sa nejak dohodnut,ze aspon kazdy druhy tyzden pojdete spolu vsetci traja a pobostatne vikendy mas ty 1-2hodinky pre seba,ak to nejde cez tyzden.
Alebo si najdi nejake hobby,ak ti dietatko neskor umozni,lebo pri uplakanom ci zivom dietati je tazke sa dacomu venovat, ledva stihas domacnost okrem dietata.
@tinacho chybaju ti ludia? chod za nimi....chyba ti zivot? zi.....mas chut sa s niekym rozpravat? rozpravaj sa.....manzel nechce ist cez vikend na vylet? chod ty.....
preco si zeny myslia ze materska je - sediet doma na zadku 24/7 byt strhanou mamou co z domu 3 roky paty nevytiahne a po tych 3 rokoch detto, lebo praca, plus dieta, resp. dieta plus dalsie dieta.
v com je problem? to sa skutocne tak totalne vacsine po porode otoci myslenie smerom - je tu dieta, prestala som existovat ako osoba.
malu zober medzi ludi, zbehni s nou na zmrzlinu s kamoskou, na kavu, chodte spolu nakupovat, do parku, do mesta.....
alebo malu nechaj na par hodin cez vikend manzelovi a chod sa rozpravat, chod zit, chod za ludmi.
liek? = hovorit co by si chcela robit pocas materskej je pekne.....zacni to robit naozaj, nehovor, konaj.
@tinacho anooo jak keby citam o sebe. len mala ma uz 10mesiacov moja. ja som sa uz doma asi aj opustila 😀 na vsetko kaslem aj som dost zlenivela. i ked stale stretavam s kamoskami.aj von do mesta sem tam vyrazim ale je to pekne na dekel obcas ;) ja som bola tiez zvyknuta stale nuekde lietat alebo v praci medzi ludmi atd..chyba mi to ale zas keby odidem robut chybal by mi strasne ten moj maly poklad ;)
ja som ked bol malý malinky ine nerobila len "flakala " sa po vonku , kočíkovala, kávičkovala 🙂)) s babami sa navštevujeme v zime v lete su to ihriska, alebo aj OC keď nie je už iný nápad , práveže materská najlepšei asi čo môže byť 🙂 a inak poradím ti, namiesto internetu vezmi radšej nejakú dobrú knihu, dá ti oveĹA , oveľa viac .
Ja toto asi nepochopim. Pracovala som s ludmi a ozaj su ludia vseliaky,vecne s niecim nespokojny,mne vobec robota ani ludia ani celkovo "civilizacia"nechyba 😀 konecne mam klud,pokoj,nikto mi nenadava a nekrici🙂 takze ja mam skor des ze sa do tej prace uz coskoro vratim 😝
@katarinamarkova súúhlasíím 🙂
@tinacho pomoc ti asi nepomozem lebo mam podobne pocity. Asi so 100% istotou viem, ze tri roky doma nebudem! No ale mna netrapi len socialna izolacia. Stve ma to, ze som bola pred tym sebestacna a teraz nemam s coho zit. Ked k tomu pripocitam tie neprespate noci, zacinam byt s celej situacie dost frustrovana.
urcite pohladaj v okoli mamicku, s ktorou by si chodila von, pripadne sa navstevovali, u mna to bola terapia ako hrom, zrazu tu bol niekto, kto mal rovnake pocity, skusenosti, pocuval ta a vedel poradit, neohrnal nos nad pokakanou plienkou a chapal, ze jednoducho meskas, lebo inak sa nedalo 😀 zrazu som bola aj na manzela milsia
@blahowoman
@tslobik
@siska53
@katarinamarkova
@dollynkaa
@janka_mamka
@dellfi
@danieli Ďakujem veľmi pekne dievčatá za povzbudenia, rady. Je to naozaj fakt o tom že človek ostane sám a zrazu si pripadá tak menejcenne a má depku. Určite poriešim a budem hľadať mamičku zo svojho okolia, lebo to je asi najsamlepšie nájsť spriaznenú dušu ktorá má rovnaké problémy ako ja. No návrat do práce mi nehrozí lebo kôli rizikovému a celkovo tehu a potratom medzi tým som PP ukončila / respektíve môj zamestnávateľ...bolo to psycho/ okrem toho sa musím starať ešte o chorých rodičoch a nedá sa to skĺbiť nejak dohromady, takže min. 3 roky určite my práca nehrozí....možno nejaká brigáda ale to musí mala podrásť, lebo teraz si to neviem predstaviť. Ďakujem veľmi pekne, stej fajn baby 😀 😀 😀
@tinacho So 4-mesacnym dietatom toho vela nenarobis, ale je to velka vyhoda. Mozes ist do restauracie, na kavu, do obchodov... Ja som supla dceru do nosica a chodila som vsade, kocik mi zavadzal 🙂
Materske centrum je dobry tip, tam su vitane vsetky vekove kategorie. Tu je zoznam, mozes si vyhladat najblizsie: http://materskecentra.sk/zoznam_materskych_cent...
Kruzky a podobne by som zatial neriesila, pre dieta je teraz dolezite byt s tebou a sledovat okolity svet.
@tinacho aj mne zamestnabatel nepredlzil zmluvu lebo maminku doma nepotrebuje. No a prave pre toto si tu pracu o yo skor chcem najst! To je totalna debka, co s toho kazdy den mam a orave toto tie 3 roky znasat nedokazem. Totalne odpazena koli dietatu, doma v izolacii, bez penazi a pracovnej perspektivy... nie to tri roky nezvladnem.
@dellfi no v Blave máš vačšiu možnosť pracovnej príležitosti, ale tu hore na Kysuciach je to o ničom, možnosť práce des....a nie to ešte keď máš dieťa a chorých rodičov o ktorých sa ti treba starať......ale dúfam že s malou už bude na jar lepšie a otvorí sa nám trochu svet, príroda, slniečko.....toto mi chýba. Teraz všade len choroby striehnu...
@tinacho zacni zit... preco netravis cas aj s muzom? neidete von napapat sa, na vychadzky .... preco sa nestretavas s kamoskami, nechodis sama vecer von ked je muz doma?
preco chces byt na materskej 3 roky ak ta to nenaplna?