Ako nájsť čas na najstaršie dieťa?

9. nov 2023

Mám 3 deti, najstaršia má 14 rokov, stredná má 7 a najmenší má 4 roky. Najstaršia dcéra má iného otca s ktorým sme není v kontakte. Je samostatná učí sa sama dávam jej viac voľnosti a menej sa jej venujem než menším súrodencom.
So strednou dcérou sa treba učiť teraz chodí do prvej triedy, najmenší ten sa ešte sám moc nezabavi sa. Plus práca domácnosť, koľkokrát ani sama na seba nemám čas. Mrzí ma to vidím že najstaršej sa venujem najmenej no neviem ako to zmeniť kde nájsť viac času alebo ako sa jej venovať aby sa necítila odstrcena. Zaujímam sa o ňu pýtam sa jej čo v škole, porozpráva mi, keď treba pomôžem jej s ulohou. Občas chodíme spolu na babské jazdy len my dve na nákup do kina alebo do cukrárne na zákusok. Je v puberte a často neposlúcha nechce upratať izbu nechce sa jej učiť. Zoberiem jej mobil na to ona že nemám ju rada že ju len obmedzujem. V škole dostáva zlé známky že sa hambi pred ostatnými vypovedať látku čo sa učia alebo pred učiteľkami a potom dostane horšiu známku aj keď učivo vie. Majú sa rozhodnúť kam ďalej na strednú nevie vôbec čo by chcela robiť. Neviem ako jej pomôcť ako sa jej viac venovať? Poraďte, aj vy máte menej času na staršie deti alebo to len ja ?

alickapusinka
9. nov 2023

Tak ak TI to hovorí že ju obmedzuješ tak to tak cíti. Tento názor jej vziať nemôžeš. Raz ak vie že je to tak tak čo TI bude hovoriť. Možno príde čas že TI nebude hovoriť nič aj to sa môže stať. Mám 3 deti musím deliť čas medzi troch a nie dvoch a TY si už 14 ročná rob čo chceš. Taký vek ako ma tvoja dcéra je veľmi citlivý a ak TI to povedala zrejme to tak cíti. S tým neurobíš nič.

autor
9. nov 2023

@alickapusinka Nepovedala mi že ju obmedzujem, ja som písala že je mi to ľúto že mám na ňu menej času a že nechcem aby sa cítila odstrcena.

alica2202
9. nov 2023

tak ak mate aj babske jazdy, tak potom uz len ju napr. poprosit, aby ti pomohla pri vareni a pomedzi to sa porozpravat. Pripadne doma cez vikend si nalakujte nechty vecer, ked mladsi uz spia...
co otec tych dvoch mladsich deti? Zijes s nim? Nemoze ich postrazit castejsie, aby si so starsou mohla castejsie chodit von?

autor
9. nov 2023

@alica2202 Varenie ju moc neláka neraz som jej navrhla aby sme niečo spolu ukuchtili. Zvykneme si zahrať večer nejakú hru spoločenskú alebo karty keď menšie deti uz spia a popritom sa rozprávať, no málo času je na všetko a večer už bývam unavená ledva čakám kedy si ľahnem spať. Ano žijeme spolu s otcom menších detí, občas ich postráži no väčšinou sme všetci spolu doma.

gemerka17
9. nov 2023

Viac zatiahni otca menších detí. Nič sa mu nestane, keď raz za týždeň sa bude učiť s dcérou prvacke učivo a prehra sa popritom s mladším vlastným synom. Ty medzitým chod s dcérou von, na prechádzku, do cukrárne, do kina, na nakupy, hocikam. Nebolo by zlé si najist aj nejaku spoločnú novú aktivitu - kurz nieco, cvicenie, tanec. Len aby ste neboli doma a nikto Vás nerušil. Žiadne také výhovorky, že chlap má prácu a je unavený (aj ty máš), alebo že to nevie (nie je snáď úplne gramblavy blbec a postarať sa o 2 deti na 3 hodiny zvládne), detto v ten deň zvládne aj dať oprať, pozametat, prichystat deťom a sebe večeru. Zaveď to ako zvyk, ideálne teda raz do týždňa. Pomôže to úplne všetkým domácnosti.

alica2202
9. nov 2023

je pravda, ze je fakt v blbom veku, najhorsia puberta. Vsetko je trapne, nic ju nebavi...ja by som sa jej asi na rovinu vyznala, ze aj ja si uvedomujem, ze je toho spolocneho casu menej, je ti to luto, ale chces to napravit. Navrhla by som nejake dalsie spolocne akcie /uz podla toho co ma ona rada, co ju bavi, ak by mi to aj velmi nevonalo, tak by som sa jej prispôsobila/, ale tiez, ze ked bude chciet nieco podniknut, tak nech ti to povie a uz sa najde cas a priestor. Samozrejme kazdy den sa spytat aj na nieco ine ako na skolu a snad to pomoze, ze aj dcera sa nebude citit na druhej kolaji. Drzim palce

alickapusinka
9. nov 2023

TO sama to tam píšeš že ti hovorí že ju obmedzuješ. Asi čítať viem. Načo to tam teda píšeš. Ja som citovala teba. TY sama to tam píšeš že TI to povedala.

ivangeline
10. nov 2023

Rezim. Raz za mesiac s kazdym zvlast.