8 rokov vyčerpania z povahy dcéry

7. nov 2024

Toto bude asi len výlev, ale rada si prečítam vaše rady.

Som už absolútne zúfalá z mojej čoskoro 8 ročnej dcéry. Od narodenia čakám, že príde lepšie obdobie a ono je len horšie... Za posledné dni to u nás už tak vyeskalovalo, že som na ňu nahučala, že je fakt hrozný človek a keby môžem, tak ju strčím kamsi do domova a že nikto s ňou nedokáže žiť...za čo by mali seriózne zavrieť mňa. Natrvdo.

Ale ja sa cítim, ako psychicky týraná vlastným deckom. Každá vec, každá činnosť je neskutočný boj. Od narodenia sa odmieta čomukoľvek prispôsobiť. Už od 1.5 roku so mnou diskutovala do úmoru a protirečila mi. Očakáva, že celý vesmír bude robiť to, čo chce ona a keď nie, robí scény ako rozmaznaný spratek. Lenže tie jej scény sú originálne psychické zrútenia, plač pre čokoľvek.

Manipuluje so súrodencom, kamarátmi alebo deťmi (kým sa nechajú) tak, aby dosiahla svoje. Ak nespolupracujú, alebo nechcú, zrúti sa. Nedá sa s ňou dohodnúť, neuspokojí sa s ničím, čo nie je úplne tak, ako chce ona. Nie je schopná a ani ochotná počúvnuť nejakú radu. Ešte aj na krúžku nie je ochotná spolupracovať, ak niečo nechce, urazí sa, že veci nie sú podľa nej a odíde... Nefungujú kompromisy (napr.áno, môžeš si sama vyberať oblečenie, ale toto máš kôpku na doma a toto do školy - ona bude robiť scény a psycho výstupy, pretože chce si vyberať z celej skrine a ideálne aj z letného oblečenia). Prisahám, že každá minúta života s ňou ma vyčerpáva. Odjakživa.

Riešenie? Terapia, samozrejme. Prežila si rozvod, cíti sa odmietnutá svojim otcom, ja nie som dokonalý rodič...už som dala do terapii veľa peňazí a energie ale ona to má jednoducho v povahe! Po posledných dňoch je síce celá terapia v háji, za týždeň, čo sme všetci chorí doma, ma.dokazala psychicky zničiť. Akoby ju chcem zabiť a nie liečiť. Som už na prášky, najradšej by som na nej dolámala varechu, ako na mne moja mama... Možno to malo nejaký zmysel...

nikoleta999
7. nov 2024

A otec s nou nechce byt v kontakte ? zeby teda isty cas bývala u otca ??

autor
7. nov 2024

@nikoleta999 otec sa ako hlava rodiny s dvoma deťmi rozhodol, že bude super začať brať tvrdé drogy... A tak aj dopadol... takže vôbec.

lalala94
7. nov 2024

Uf, mať také egocentrické dieťa musí byť náročné. Radu nemám, len asi pevné nervy a držím palce.

jana_eyre_2
7. nov 2024

Terapiu si riešila pre dcéru či pre seba?

0silvia0
7. nov 2024

možno má poruchu osobnosti, asi zdedila "kvalitné" gény, ale za to ona nemôže. Ty sa musís s ňou naučiť fungovať, aby ťa to psychicky nepoložilo a tak, aby si dcéru ako-tak upratala do akej-takej normy

autor
7. nov 2024

Stále bojujem niekde medzi tým, aby som bola dobrá mama, s tým, že ona je proste nepochopené stratené chúďa. Pritom je plná lásky, života, je úžasná, ale ona ma normálne zabije.

veklipo
7. nov 2024

Netrap sa, aj matky pohodovejsich deti vybuchnu a povedia veci, ktore bolia. Mam podobnu dceru, ma 5r, ale tak je to este znesitelne a sme na nu dvaja. Moj muz sa smeje, ze je uplne jeho mama, ze tie geny su proste neznicitelne. Je to nasa karma. Len chcem povedat, ze ta chapem a nie si jedina, ktora toto zaziva.

autor
7. nov 2024

@jana_eyre_2 skončili sme teraz terapiu s ňou a pokračujem sama. Všetko krásne fungovalo, v lete... Keď nebola škola a ani moja práca. Keď existovali len moje deti a ja. Žili sme si ako na ružovom oblaku, lenže život tak nefunguje, ten reálny. Reálny život je o balansovani medzi rodinou a povinnosťami. Nemôžem každú sekundu rozmýšľať, čo a ako mám povedať každú vetu a každé slovo... :(

kittykat22
7. nov 2024

Poznam dve zeny ktore maju nekontrolovatelne dievcata ktore su rozmaznane manipulatorky. Mamicky idu ohranu platnu "pritom ona je vnutri velmi dobra, hodna a uzasna". Oni su milujuce matky - o tom ziadna, ale jednoducho na tie dievcata nestacia. Pride mi, akoby mali okuliare s nejakou optikou, ze vidia co chcu vidiet ale nedokazu si s dievcatami poradit. Si si ista, ze to nie je aj tvoj pripad?
Mozno by si mala skocit za psychologickou ty. Aby si nebola milujuca matka ktora sa snazi, ale pozera sa na to dieta - tak ako moje zname. A to nepisem, ze by boli zle, nechapave alebo socialne mimo. Prave naopak. Ale pokial ide o ich dcery tak su jedna aj druha mimo.

jablkovastrudla
7. nov 2024

Neporadim, ale musi to byt narocne. A hlavne ked si na nu. V skole s nou problemy nie su?

autor
7. nov 2024

@kittykat22 ano, riešim aj seba...

Stále riešim to, že sa snažím jej "ešte viac nenakladať" a vyhnúť sa jej výstupom - ktoré NEZNASAM A NEZVLÁDAM. Nie v zmysle, že jej dovolím, ale v zmysle, že ma to položí, zničí. Lebo ja sa stále snažím a aj tak nič nie je dobré! Obyčajné "Poďte papať raňajky" je spojené s mrnčaním, pišťaním, akoby ju volám do plynovej komory... A toto je každý deň a stále... Keby som schopná to odignorovať, tak som vyhrala.

0silvia0
7. nov 2024

a možno piští a mrnčí len preto, aby ťa rozhodila a pritiahla tvoju pozornosť. Jasné, chápem, že je to pre človeka ťažké zachovať poker face. Ale asi by si mala začať trénovať level budhistického mnícha.

doriiis
7. nov 2024

Ja by som skúšala ju ignorovať.Absolutne ani slovo by som jej nepovedala.
Vtedy by robila čo?

kacena4
7. nov 2024

terapia je pekna vec, ale boli ste aj na diagnostike ci tam nieco nevyskoci? napr. aspergerov syndróm? tieto dievcata su velmi narocne, pedantne a nedia si presadit svoje... je to len na zvazenie, nakolko si o dcere malo napisala...

autor
7. nov 2024

@0silvia0 áno, asi to nevedome robí pre to, pretože keď sa jej pýtam, že o čo jej vlastne ide, že ja tomu nerozumiem!, tak ona ani nevie.
@doriiis no... Na to potrebujem asi navštíviť Tibet, lebo to dlho nevydržím. Ale pritvrdí zvyčajne. Sama nevie, s akým cieľom.

hylary
7. nov 2024

@kacena4 tiež ma napadol asperger...

kittykat22
7. nov 2024

a nema ADHD alebo asperger? Je tam aj moznost, ze ako dlhodbo vyvadza, tak uz si tak vytocena, ze ta akekolvek jej nalady rozhodia do nepricetna. Neskusala si brat nejake lieky? Nejake SSRI napriklad 0.25mg co je taka kozmeticka davka, aby si bola trochu nad vecou. Zosaliet sa z vlastneho dietata nie je dobry plan cesty.
Problem moze kludne byt v tom, ze tvoja dcera ma urcite povahove crty a ty si hodena inak a tak je pre teba jej vychova velmi narocna.

jana_eyre_2
7. nov 2024

@kacena4 ja som presne tam mierila, len som nevedela či myslí terapiou seba, alebo dcéru..

Autorka, treba podľa mňa riešiť diagnostiku, kde by ti mohli pomôcť neskôr radami ako s takýmito deťmi fungovať.. mne popisovane správanie pripomína presne takéto deti, keď ešte aj píšeš že cez leto to bolo super - lebo ste mali zrejme iný režim.. mam inak najmladšieho syna, ktory je dosť náročný ale vekom sa to veľmi zlepšuje, takže chápem frustráciu..

beata_k
7. nov 2024

Citala si o opozicno vzdorovitej poruche? Mozno ju v tom najdes. A po dalsie, nie kazdy terapeut ti sadne. Skus zmenit

autor
7. nov 2024

Ja som sa od jej malička zaoberala aj týmito vecami. Porucha pozornosti je tam podľa mňa určite, to aj učiteľka v škole potvrdi, len to je dnes uz taký štandard...

Lenže ona nemá vôbec ani náznak problému v komunikácii. Je veľmi výrečná od malinka, rozpráva sa s každým, kamarátska, získa si ľudí (aj keď ja vidím, že určitou manipuláciu). Čo som vnímala ako problém bolo, že nevníma hranice... Také to "teraz mám byť ticho" , alebo čo nehovoríme ostatným. Vždy všetko vešia na nos. Nechápe pojem osobná hranica - obijma, narúša osobný priestor aj keď je to neželané. Nedokáže sa ovládnuť... Proste, nejaké to spoločensky nevhodné správanie tam je.

autor
7. nov 2024

Inak je veľmi múdra, kreatívna, sama sa naučila čítať, písať, spomaľuje ju len nepozornosť... V škole sa nudi, nemá to tam rada. Bodaj by nie, keď musí robiť to, čo od nej chcú.

tatramatka
7. nov 2024

Pises o mojej dcere? Uplne som sa v tom nasla a uplne viem co prezivas, a ako ja hovorim, ten psycho teror, kt. prezivame pochopia iba ti co to zazili… ostatni si myslia, ze my sme tie sibnute, neschopne vychovavat dieta…

juliet86
7. nov 2024

toto co opisujes naozaj znoe ze koze byt na spektre spektrum je velmi siroke. daj ju diagnostikovat.

reanda
7. nov 2024

za mna - prestan sa tolko zameriavat na nu a zacni sa zameriavat viac na seba.. ako sa zladit tak, aby TY si bola v prvom rade spokojna.. aby si bola v prvom rade spokojna zena a nie 'dobra mama', ktora dobre vychovava dceru a vsetko jej tym padom s nou funguje.. nevychovavaj ju prilis.. nesnaz sa o to, dostat ju tam, aby vzdy reagovala podla teba spravne.. nechaj ju reagovat jej sposobom a nejak si v tom najdi ty svoje miesto, aby ta to nenicilo.. lebo co ta nici je podla mna hlavne, ze si myslis, ze nieco robis zle a mala by si to robit inak, ze predsa ju nemozes nechat byt tak, ze to nie je v poriadku.. skus to vsetko viac pustit a mat na ozaj na haku veci, co nie su uplne podstatne, napr. co si oblecie, alebo ci bude ci nebude 'papat ranajky' .. skus byt viac ignorant a co najviac sa v tom uvolnit.. tym uvolnis tlak aj na nu a veci sa mozu o dost zlepsit

autor
7. nov 2024

@beata_k idem skúsiť naštudovať. Ďakujem

Aj všetkým ostatným ďakujem za rady.

ruza123
7. nov 2024

Prepac, nemam radu, ale tiez sme si presli a este ciastocne prechadzame podobnym. Je to neskutocne narocne, to si ostatni rodicia, co take deti nemaju, nevedia ani predstavit. S nasim sa nedalo nikde chodit urcite obdobie, zobral mi 100 rokov zivota. Staznosti v skolke, staznosti v skole, diagnostika cista - rozumej zdravy zivy chlapec, nadpriemerne IQ. Toto mi musi v dospelosti oplatit, co ja som si s nim prezila, to mu stale hovorim.

autor
7. nov 2024

@reanda ďakujem ❤️

kavasmliekom
7. nov 2024

Podľa mňa to vsrtko veľmi síliš. Veď keď nechce jesť, tak nech neje. Nechce sa obliecť, čo jej ptichystáš, pôjde v pyžame, nechce ísť von, bude doma. Všetko, čo nechce, vyhovieť, ale nedať nič iné na výber. Proste to stopnúť. Veď vrieska tak či tak, hodí sa o zem tak či tak, aspoň bude mať dôvod. Ale ako sa poznám, aj by dostala a nie az ako 8 ročná, ale už ako 3rocna.
To si dosť dlho vydržala, mňa by už asi brali.

negymama
7. nov 2024

nechce sa mi citat vsetky prispevky a rady.
ale ked chces mat veci inak, skus to robit inak.
asi ta sokujem, ale skus sa ZHORSIT!

ano skus byt horsia mama, ktora nesveholi na dievcatenko aby slo papat...prepac, v nasej rodine zo zartu hovorime, ze papa sa do 3 rokov, potom sa je.
Skus ju nechavat ovela ovela viac znasat dosledky svojich cinov...napr. obliekanie? nech ide do skoly aj v plavkach ci pyzame v mraze. Jej bude zima, jej sa budu deti smiat.
Skus sa menej snazit pre dieta a viac sa starat o SEBA. Deti potrebuju zdravu matku, nie trosku. Ze ona knuci, vrieska ci zavyja?...no prave preto ze teba to tak nici. Keby si to mala na haku, slecnu by to zakratko prestalo bavit.

kristinka92
7. nov 2024

čo stari rodičia? nemôžu si ju zobrať jeden deň na víkend?